Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.06.2003, 08:46   #1
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co do mozliwosci obslugi procesorow przez plyty ecs.Napisze na przykladzie znajomego co moze sie pokryc z twoim przykladem.
A wiecznajomy mial plyte ecsa i durona 1200 zapragnal zmienic procek na athlona 1700xp.Spojrzal w ksiazke , wszystko ok bo jest opisane, ze plyta obsluguje procki amd athlon powyzej 1400.Nastepnie udal sie na ich strone i sciagnal nowy bios bo trzeba bylo z-upgrade-owac. No i wszystko niby bylo dobrze.Wklada wiec ten procek , niby dzialal ale po zainstalowaniu systemu zwiecha.Po roznych kombinacjach.Nic nie dalo sie z tym zrobic.Zwiecha caly czas wystepowala.Nawet czasami system sie do konca nie zaladowal.
Ale znajomy skladal drugi komputer i kupil ten sam model ecsa tylko wydany pozniej i na tym nowszym procesor bez problemu chodzil(bios byl juz nowszy, a w ksiazce nawet bylo wyraznie napisane, ze obsluguje 1700xp a nie jak w poprzedneij, ze powyzej 1400)
No wiec sam widzisz co moze byc z tym ecsem.Niby model ten sam, bios ten sam a proceorow tych samych nie obsluguje.

No ale nie mowie, ze akurat jest tak w twoim przypadku chociaz kto wie.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.06.2003, 10:14   #2
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No coz, mam ECS K7S5A i jest to plytka calkiem dobra. Nie wiem w czym macie problem. Ogolnie plyty na VIA to sa byle jakie. SiS jest bardziej stabilny i nie trzeba bawic sie ze sterownikami aby dobrze dzialalo.

Teraz natomiast mam tez MSI K7N2-Delta-ILSR na nForce2 Ultra 400 i to juz jest lepsza plytka pod amd. Mam zasade z dala od chipsetow VIA.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2003, 12:59   #3
kondzik
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.07.2001
kondzik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Ogolnie plyty na VIA to sa byle jakie. SiS jest bardziej stabilny i nie trzeba bawic sie ze sterownikami aby dobrze dzialalo.
Nie zgodzę się z Tobą Thanatos. Mam płytę na KT266A (Epox), paru znajomych też ma płyty na chipsetach VIA i nie ma z nimi najmniejszego problemu (może to kwestia dostrojenia systemu). Owszem chipsety VIA kiedyś było niedopracowane, ale to już przeszłość. Bądź co bądź VIA i nVidia to najwięksi konkurenci Intela. Reszta np. Sis ma dla siebie rynek low-end. Owszem wyskakują czasami z rewelacyjnymi chipsetami ale zaraz jest kontra ze strony potentatów i znowu zostają zepchnięci na rynek niezbyt wymagającego użytkownika.
kondzik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2003, 13:13   #4
Franc
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.10.2002
Franc zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam Solteka 75KAV na Via 133A i działa znakomicie. Co do płyt ECS spotkałem się niedawno z takim przypadkiem: kumpel zmieniał Rivę na geForce 2MX i po zmianie komp ciągle się zawieszał, instalowanie sterowników, a nawet systemu nic nie pomagało, zmiana biosu też nic nie dała (grafika u mnie chodziła bez problemu). Zamontowano innego geForca - wszystko gra, płyta pewnie po swojemu decydowała, z którymi kartami grafiki współpracować, a z którymi nie :-) . Płyta główna była na SIS, ogólnie mówiąc nie lubię tej firmy (to jest tylko moje zdanie - inni mogą się nie zgodzić), kilku kolegów kupiło płyty głównie tej firmy i tylko jeden mnie miał żadnych problemów.
Franc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2003, 13:14   #5
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Kazdy ma prawo sie ze mna nie zgadzac, przeciez mamy demokracje .

Ale przynajmiej VIA do P4 to wielkie nieporozumienie.
Stary 14.06.2003, 13:18   #6
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dla mnie via to zawsze byl badziew.
Ostatnio jak zastanawialem sie nad wymiana plyty i patrzalem na interesujace mnie modele firmy gigabyte to sie przerazilem bo wszystkie byly na via .
Takze szzcerze mowiac obecnie nie wiem jak to wyglada czy sie poprawilo, czy tez nie ale via i tak bym nie kupil.
Stary 14.06.2003, 13:23   #7
ThanatoS
Silent Hunter ;)

No coz, kupujac nowy sprzet ostatnio jak przegladalem co dobrego kupic to pelno bylo na VIA, co oczywiscie odpada na starcie u mnie. Wiec tym razem pokusilem sie na nForce2.
Stary 14.06.2003, 22:21   #8
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Co jak co ,ale moje zdanie na temat płyt głównych firmy ECS jest negatywne...
I co jak co ...nigdy nie kupię płyty firmy ECS...

To jest tylko moje zdanie ...wasze oczywiście może być inne, i szanuję to co wy sądzicie o tych płytach.

.................................
Jak nie miałeś i nie kupisz nigdy ECS to jak sie przekonasz za to qufno.
Bardzo przekonujący zrgumant "nie bo nie i koniec"
Wracając do tematu mam od roku ECS K7 VTA 3.1 i jak do tej pory chodzi bezproblemowo, w kwietniu złożyłem 2 kompy na ECS L7vta 3.1 i również żadnych problemów, jesli ktoś potrzebuje kompa do normalnego użytku a nie do kręcenia i wysilania na maksa to polecam z czystym sumieniem.
PS Co do kontroli jakości to czytałem w prasi że MSI wypuściła serię adliwych płyt i przekonałem sie o tym bo znajoma która składa kompy w sklepie miała dwie płyty które po wyjęciu z pudła nawet nie odpaliły, od razu do zwrotu.:o :o :o :o
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.06.2003, 12:26   #9
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
starszy ma ma plytę opartą na via i już raz byla wymienianaz powodu wlaśnie tego....ja mam na via plytę i mialem 3 miesiące na intela i powiem że jak będę kompa kupować pod koniec sierpnia to tylko intel sis nforce ale nigdy via...

Twoje uprawnienia: