![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pojemność akumulatora w Corsie
Jaką pojemność ma akumulator w Corsie (elce ---> L) i jakim prądem należy go ładować
![]() Ponoć teraz tego równiez pytają na egzaminach na prawko ![]() PS. Pytanie na forum powstało bo egzamin w piątek z jazdy ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 05.02.2006 o godz. 13:47 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.01.2006
![]() |
Cytat:
na wiecej nie pozwala alternator,a prad to chyba zmienny z 230v na 12v. A w ogóle to teraz wiekszosc jest akumulatorow samoobslugowych,to po co takie durne pyt,zadaja? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
Cytat:
pewnie wymyślają takowe pytania by jak najwięcje osób oblać ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Cytat:
Co do pojemności akumulatora to każdy producent przewiduje jakiś zakres dla konkretnego modelu a informacje na ten temat zawiera w ksiażce użytkownika. Corsa to mały samochód i mała pojemność wiec bym obstawiał aku ok. 36-50Ah. (ale żeby dokładnie wiedzieć to trzeba spr. zalecenia producenta) Co do prądu to zazwyczaj alternator podaje 14.4V, W przypadku ładowania prostownikiem można ładować 12V-14.4V a jeżeli chodzi o amperaż to, to juz jest zależne ile Amper potrafi urządzenie nam dostarczyć co wpłynie na czas ładowania. Jeżeli przykładowo aku ma 45Ah i taki jest przewidywany prez producenta to nic się nie stanie gdy zamontujemy trochę odbiegający od normy np 55Ah. jednak gdy zmontujemy 85Ah, który teoretycznie powinien nam zapewnić bardziej stabilne napięcie i dłuzszy czas pracy okaże się gorszym rozwiązaniem, gdyż alternator w tak małym samochodzie nigdy nie będzie w stanie dobrze go naładować co moze spowodować dalsze komplikacje... Ale sie rozpisałem :cool:
ghost_mode (at) wp . pl ![]() Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 05.02.2006 o godz. 14:07 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Dowiedz się najpierw co to jest prąd zmienny a jaki to stały ! To, że prostownik podpinany do sieci 230V prądu zmiennego nie oznacza, że w elektrycznym układzie samochodowym jest zmienny ! ! Tam jest prąd stały, powinieneś już to wydedukować po kierunku przepływu elektronów (+/-). Cytat:
Bezobsługowy to nie znaczy, że się go nie wymienia lub nie ładuje w razie potrzeby. Tzn, że sie nie dolewa wody destylowanej (bądź elektrolitu), tylko cele są zamkniętę i teoretycznie nie zalecana jest ingerencja w zawartosć aku.
![]() |
![]() |
#6 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() A co do pradu ghost ma racje scisle to okresla producent,ale nie mozna przesadzic bo alternator tak naprawde nigdy go nie naladuje,np. w Kangoo mam 60Ah i nie moge miec 120Ah. mam np.maly prostownik max to 5A to bede go ladowal dluzej niz majac 8A,ale to jest proste,nie tych głupot gzies w podrecznikach do egamin.? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z tego co ja wiem i stosuje czasami - to znaczy raz na kilka lat, jak już akumulator zaczyna się kończyć, to przy ładowaniu, prąd nie powinien przekraczać 1/10 pojemności akumulatora, czyli 45Ah ładujemy max 4.5A.
przy trupiastym akumulatorze używam zazwyczaj mniejszgo prądu i dłużej ładuję. (dla 45Ah ustawiam na moim super zagranicznym prostowniku (Made in U.S.S.R ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 05.02.2006 o godz. 14:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Wątpie, że będzie akurat takie pytanie.
Lepiej przygotuj się gdzie są zbiorniczki wyrównawcze dla płynów chłodzący,hamulcowy i spryskiwacza szyb no i gdzie się sprawdza poziom oleju w silniku. No a potem sprawdzanie wszystkich świateł.
![]() |
#9 | ||
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
a tu jest potwierdzenie tego Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Zresztą też mieszasz w swojej wcześniejszej wypowiedzi prąd z napięciem, więc odrobinę pokory proponuję... z całym szacunkiem. Dodatkowo, zamiast wyładowywać się na kimś, to może sprawdź swoją wypowiedź zanim ją puścisz, bo sporo literówek... Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Boze, widzisz, a nie grzmisz ![]() Propo egzaminu to ja bym przy takim pytaniu poprosil o instrukcje oblsugi pojazdu, bo w niej sa zawarte takie informacje techniczne. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
Cytat:
pewnie zdajesz w Wordzie w Legnicy ![]() tak wiec zycze powodzenia, ja zdawalem pod koniec sierpnia, wiec na starych zasadach. Zdalem za 2 razem napisz pozniej jakas relacje jak wyglada nowy egzam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
Fakt może z rozpędu troche pomieszałem
![]() Kod:
Co to jest prąd elektryczny? Prąd elektryczny, to uporządkowany ruch ładunków elektrycznych. Skupmy się na określeniach tworzących tą definicję. Ładunki elektryczne Ładunki elektryczne, to zwykle cząstki, które potrafią wytwarzać pole elektryczne. Prąd tworzyć mogą zarówno ładunki dodatnie (np. jony dodatnie: jon wodoru, jon siarczanowy itp), jak i ujemne (np. elektrony, czy jony ujemne w rodzaju jonu OH-) Domyślnie mówiąc o przepływie prądu mówi się o jego natężeniu ale pytanie z tematu wydało mi sie tak głupie, że wspomniałem o różnicy potencjałów między 2 punktami obwodu czyli napięciu. Bo jakim prądem ładuje się akumulator ? Alternator ma jakąś obciążalność prądową a elektronika odpowiednio sama to dobiera natężenie w zależności od stopnia rozładowania aku. Więc kogo to obchodzi. Oczywiscie można ładować samemu prostownikiem ale przy tym nie ma większej różnicy czy damy 3A czy 10A. Czas ładowania się zmieni tylko. No chyba, że rozpatrując fakt, iż w starych aku proces ładowania nie może przebiegać dostatecznie szybko. Cytat:
![]() @Proton No może trochę przesadziłem, nawet modowi trafi się 1 zły dzień w roku i wtedy jest tylko człowiekiem, więc sorka ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
tylko ty o tym nie wiesz bo tego nie widać,aku nie bedzie nigdy dobrze doladowane i w koncu ci zdechnie i bedziesz musial obsługowo go doladowac mądrusiu,jezeli zalecenie prod. jest na 36Ah to ma byc a na 99% w Corsie taki bedzie i nie może być 50Ah A ponaddo bezobsługowy to znaczy ze w niego nie ingerujesz,z wyjatkiem ładowania przewaznie zimą jak ci zdechnie przy -25C , a czy ty sobie dolejesz czy nie to twoja sprawa. Ale nie zaprzeczaj swoim wypowiedziom,jestes moderatorem i powinieneś wypowiadać sie ścislej. Sorrka przyjeta.. ![]() Ostatnio zmieniany przez ostryga27 : 05.02.2006 o godz. 17:23 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|