![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to dziwne ze odpala tylko na benzynie. I gen mam w CC (też gaźnik) i jeździ, problemów nie było. Odpala na LPG.
ALE pali skubaniec 9-10 litrów po miescie (nie to żeby benzyny mniej palił). Silnik po remoncie ![]() Dwa cylindry, 31KM, 698 cm3 ![]() Jednym słowem ekonomiczna tragedia. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.12.2009 o godz. 10:35 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No mnie pali 11-13 LPG i koło 8-9 PB po mieście. Gaz wyregulowany idealnie, jeśli chodzi o obroty.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Jukebox Hero
Nie chodzi o obroty, ja sie na tym nie znam ojciec mi regulował.
Chodzi o mieszankę gazu z powietrzem. Obroty można wyregulować na przepustnicy. Tzn zubażasz mieszankę, silnik zaczyna gasnąć na jałowym więc ustawiasz przepustice żeby nie gasł. Działa na oko tak samo, ale gazu idzie mniej. Ale jak przesadzisz samochód straci moc (no i dłuższa jazda na ubogiej moze sie skończyć wypaleniem zaworów). Przesadzenie w drugą stronę też jest złe. Jest z tym troche zabawy. Dodatkowo w CC było jeszcze jedno pokrętło przy reduktorze. Nie obczajam tego zupełnie, ale jest troche możliwości do regulacji. Teoretycznie powinno sie regulować badając skład spalin na biegu jałowym i obrotach w oparciu o sondę lambda włożoną w wydech. Ona pokazuje czy następuje całkowite spalenie paliwa, czy jest go za mało w stosunku do powietrza, czy tez za dużo i nie spala sie całkowicie. Ale wielu doświadczonych kierowców reguluje samemu i twierdzą że lepiej. W sekwencji często komputer ma połączenie z sondą lambda samochodu i sam to robi na bieżąco. Dokładnie tak jak komputer samochodu robi na Pb. Troszkę duża wychodzi Ci ta różnica miedzy pb a lpg Myśle że jak pb pali 9 to powinien gazu łykać 10-11.Na sekwencji jest rzędu 5-10%. Przy takiej różnicy rzeczywiście LPG robi sie mniej opłacalne, a jak dodamy problemy z regulacją to już całkiem... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.12.2009 o godz. 11:03 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sam rzecz jasna nie regulowałem, gazownik podłączał to pod jakieś swoje aparatury i ustawiał na biegu jałowym i przy dużym obciążeniu (wszystkie światła, dmuchawa na maksymalnych obrotach, włączone radio itp.), samochód chodzi jak powinien - schodzi z wysokich obrotów jak należy, na jałowych zachowuje się okej, mam porównanie do starego parownika, gdzie bywało różnie, więc wiem, że jest dobrze. Tylko to spalanie bardzo wysokie i spory spadek mocy.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
No to nie wiem niestety :/ moze tak musi być.
W każdym razie teraz rozumiem czemu masz taką opinie. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Grzeniu - a ja tam lubie ta charakterystyke wolnossacych silnikow VVT - niskie obroty - malo pali - wysokie obroty - zap.. jak dziki
ten sam silnik, jednym ruchem reki redukcja i wyprzedzsz, potem znowu masz ekojazde
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Od ekojazdy jest kierowca, a nie silnik. Silnik ma być posłuszny prawej nodze kierowcy.
Nie lubię, jak silnik próbuje być mądrzejszy od kierowcy. Poza tym nie lubię, jak mi jakieś tam TDI próbuje fikać na drodze i trzeba mu to udowadniać powyżej 150km/h.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Przekładaniec już prawie skończony
wczoraj nim śmigałem i ogólnie jest ok . Ulko jeszcze zbierzność zrobić i konkretnie umyć
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
@Patrix: ceny paliw są w porządku, w przeciwieństwie do płac.
U mnie benzyna kosztuje w przybliżeniu tyle samo co w PL, ale ja sobie nie wyobrażam jazdy na LPG - ja też sobie tankuję tylko za około 50 (dokładnie, za około 55 euro, raz w tygodniu).
|
|
|
|
#10 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
WZGLĘDNIE tanio
przelicz sobie na złotówki ![]() Tu jest niestety POpaprana POlska i droga benzyna (czyt. niskie płace jak wolisz) ![]() Nie wiem co macie do tego LPG ale nieważne, ważne, że ja jestem zadowolony z tego co używam
|
|
|
#11 |
|
Administrator
Zlotowicz
No ale ja nie używam złotówek.
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
Ty juz nie pierdziel ze nie wiesz ile zlotowka jest warta
|
|
|
|
#13 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
ja mam podobnie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Administrator
Zlotowicz
Dla mnie - 1:1.
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
| Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 17.01.2022 23:15 |
| Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |