![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#3016 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tadeusza nic nie rusza
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3017 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
Tadeusz,
wajchę przełóż ![]()
![]() |
#3018 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ok, słuchajcie, musicie zrozumieć kolegę DejaVu, kolega pochodzi z tej części Polski gdzie myśli się zupełnie inaczej o samochodach... po prostu wszędzie jest daleko... kiepska komunikacja lokalna (PKS, PKP czy busiarze) wyklucza sprawne poruszanie się gdziekolwiek i posiadanie własnego pojazdu jest wręcz niezbędne... do tego w tamtejszej mentalności ludzkiej panuje stereotyp taniego paliwa, jak dotąd ta kwestie świetnie rozwiązywał gaz, ale ceny wzrosły i model taniego spalania zastąpił diesel... tak tam naprawdę prawie wszyscy jeżdżą na dieslach... gdzie nie bylem w tym rejonie i w Ełku i Olecku i Gołdapi, Węgorzewo... diesel jest standardem... DejaVu być może ma też możliwość kupienia taniej ropy od braci Rosjan z Obwodu... jeśli tak to diesel wydaje się opłacać... diesiel również jest dodatkowym czynnikiem towarzyskim, zawsze można tam wspólnie pogrzebać z panem Tadeuszem i wypić z nim przy okazji browara...
![]() |
#3019 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() |
![]() |
#3020 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
Owszem z dojazdami u nas kiepsko-dodatkowo rano trzeba drałować 5km.do pekaesu -ale to nie problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez DejaVu : 01.04.2010 o godz. 18:32 Powód: bo...:) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3021 |
Guru
A teraz trochę o częściach
![]() ![]() W szranki staje mały diesel Seat Arosa 1.7SDI i Seicento 0.9 benzyna: S-seat C-cienias(seicento) ![]() Amory przód (olejowe,chodź do seata można i gazowe) S-121/166(bez groszy) C-122zł. Amory tył S-121zł. C-67/94zł. Sprężyny przód S-157/170zł. C-123/183zł.zł. Sprężyny tył S-159zł C-122/148zł. Rozrząd kompletny S-208/389zł. C-?? Sprzęgło kompletne S-749/1139zł. C-236zł. tarcza sprzęgła 95zł. Łożyska kół przód S-106/187zł. C-108/194zł. Łożyska kół tył S-54/289zł. C-187zł. Przegub homo kinetyczny wew, S- 201zł. Przegub homo kinetyczny zew. S-182/201zł. C- 144/190zł. Pompa wodna S-168/183zł. C-167zł. Termostat S-48/106zł. C-71/142zł. Bendiks rozrusznika S- 100zł. C-? Czujnik ABS S-147zł. C-154zł. Klocki hamulcowe S-83/106zł. C-44/77zł. świece żarowe S-34/41zł. C-św.zapł 9/34zł. Drążek kierowniczy S-114/127zł. C-34/52zł. końcówka drążka S-72zł. C-26zł. Wahacze S-179zł. C-175/194zł. Pompa hamulca S-178/426zł. C-? Filtr oleju S-31zł. C-23/48zł. Filtr paliwa. S-83zł. C-48zł. Pompa paliwa Seicento 85zł. Cewka zapłonowa Seicento 111zł. Przewody zapłonowe Seicento 23/59zł. Sonda Lamba Seicento 316/325zł. Filtr powietrza Seicento 10zł. I tak mniej/więcej to wygląda, niektórych rzeczy nie szukałem ,jak opony,tłumiki itp.Ceny też są zależne od sklepów, w jednym drożej-w innym taniej. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3022 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
enter Ci sie zepsul?
![]() ile razy trzeba napisac, ze wieksza wytrzymalosc diesla to MIT jest dokladnie odwrotnie - im nowszy silnik tym bardziej a Czechoj - Ty kulasz takie przebiegi, ze diesel jest wyborem oczywistym co do kosztow serwisowania - spytaj mechanika ile i sprawa bedzie jasna tym bardziej, ze w nowych benzynach juz np rozrzadu w ogole sie nie wymienia (ale to akurat na boku tych rozwarzan, bo tu mowa o autach kolo lat 10 - a to inna epoka) wez tez pod uwage, ze jeszcze rok i wszystkie diesle to beda commonraile z dpf - i serwisy zacieraja rece (euro v) bo to najgorszy wybor dla osob z miasta i z malymi przebiegami jak ktos kula duzo (40k rocznie i wiecej) to diesel jest na miejscu inaczej tylko benzyna btw: gadam sobie dzis z sasiadem (on myl samochod, ja przekladalem jakies *******y miedzy bagaznikami) wlascicielem 2 diesli taki typowy kierowca diesla - tylko diesel, bo fajnie ciagnie, bo paliwo tanie, bo malo pali, bo duzo jezdzi (on faktycznie duzo jezdzi) i zaczyna opowiadac - ma mondeo i saaba jakiegos - super auta, rewelacyjne silniki, totalnie bezawaryjne... wlasnie wymienil jedna turbine, ale ten szum to z drugiej (biturbo w saabie) wiec tamta tez do wymiany, chwile temu robil duzy przeglad w mondeo i wymienial wtryski (czegos takiego jak duzy przeglad w nowych benzynach w ogole nie ma) bo juz mialy 160kkm... dopoki ktos nie mial japonskiej benzyny, to nie zrozumie co to tak naprawde znaczy bezawaryjnosc... ![]() no, ale to moje zdanie kazdy moze miec swoje fakt faktem np w testowej Grand Vitarze DDiS u mnie w robocie przez dwa lata nic sie nie stalo, a auto dostaje po tylko naprawde - i chyba to jest sekret - diesel MUSI dostawac po tylko, bo lagodnie jezdzony po psrotu sie zepsuje tylko znowu na turbine tez trzeba uwazac... ja tam wole nie myslec o takich pier...al i po prostu jezdzic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3023 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Zaczyna się z tego robić dyskusja jak na portalach pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Diesla. Ja wiem jedno, jakbym miał wybierać pomiędzy 10 letnim dieslem z turbiną, i benzyną, to bym na pewno brał benzynę np. zagazowaną, nawet jak wypali gniazda zaworów, to i tak będzie to mały koszt, jak walnie np. pompa w dieslu, to będzie gorzej.
Szansa dostania starego auta, którym nie jeździł przygłup nie znający podstaw użytkowania samochodu z turbiną jest zerowa, a takiemu wystarczy kilka dni na wykończenie najlepszego silnika. Diesle są na tyle droższe, że naprawdę nie warto ryzykować. Marzeniami można żyć, ale upadek może być ciężki... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3024 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
To że LPG psuje silniki to mit jeszcze większy niż to że diesel jest wytrzymały.
Wypalenie zaworów jest możliwe tylko na własne życzenie i praktycznie niemożliwe przy sekwencji. Koszt sekwencji dla samochodu 4 cylindrowego zaczyna sie od 2tys zł więc tragedii nie ma. Nie wiem tylko jak LPG sprawuje sie w najnowocześniejszych silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny (GDI). A diesel jest dobry jako auto służbowe. Jak to mówi Clarkson diesle to dobre silniki... do maszyn rolniczych. Albo jak ktos lubi jeździć w chmurze dymu... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.04.2010 o godz. 07:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3025 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Z gazem jest tak samo jak z tanimi winami - jest dobry, bo jest tani.
Jeździłem kilka razy zagazowanymi samochodami i muszę stwierdzić, że na krótkie dystanse to nie ma sensu - każdy jechał na gazie tragicznie przed osiągnięciem pełnej temperatury, więc pierwsze 3 kilometry jechałem zawsze na benzynie. W nowoczesnej instalacji, we Fiacie Punto mojego kolegi, problem jest jakby mniejszy, ale ten samochód, to ogólnie muł. Niestety gaz kojarzy mi się z pełnoletnim, niemieckim burakowozem ze skrzydłem, pełnym łepków w czapeczkach z daszkiem, słuchających pięknej inaczej muzyki. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3026 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
No to jaki burakowóz masz na myśli? ...i które Niemcy rodem (z DDR czy RFN?) bo różnica jest znaczna,... co do gazu nie wypowiem się, bo nie miałem, ale wiem ze tak jeszcze z 8 lat temu różnica w eksploatacji była znaczna, po prostu gaz wychodził połowę tego co inny rodzaj paliwa... co z tego ze auto było mułowate ważne ze jechało, a kto dużo jeździł wiec wychodził na swoje... instalacje gazowano pakowano zazwyczaj do starych rupieci, jak np. rodzimy poldek, dziś taki montaż gazu nie ma już większego sensu, ale wszystko może sie jeszcze zmienić... jeśli takie biopaliwo kosztowałoby przynajmniej około 3 zł za litr, na drogach spotkałbyś same stare diesle...
![]() |
#3027 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Mieszkam na wylocie z Warszawy na wschód, między burakowozami z wiejskim tjuningiem i radiami CB jeżdżę codziennie jak na safari wśród zebr.
![]() Bioester w Warszawie kosztuje 3,39 - cieszymy się. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3028 |
Guru
Mój kolega Tadeusz powiedział mi żeby Was nie słuchać, gieje,zboki i sfołocze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3029 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Kombajn kupujesz? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3030 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
A co z bio i uszczelkami ?
![]()
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 17.01.2022 23:15 |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |