![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jesteś idiotą, że nie zmieniłeś paska.
Jeśli nie kupiłeś autka z pewnych rąk, z pewnym przebiegiem, to pasek się wymienia. Tak samo oleje i filtry. Za duże ryzyko, zwłaszcza że często ludzie zakładają byle co, byle taniej. A szkody? Trudno zgadywać, ale włącznie z silnikiem na złom. Ciekawy ten mechanik, że oszacował bez zaglądania ![]() PS Za dwa koła, to pewnie właśnie wymienisz silnik... |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@smartek to jest nas już dwóch(idiotów) więc powinniśmy dać radę dla grzenia
ja także nie zmieniałem paska - zaraz będzie 2lata i jeżdżę ![]() Sporo o tym się naczytałem -jak ktoś ma pecha to mu pęknie po wyjeździe z warsztatu
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Grzeniu, zaglądał, zdejmował głowicę i gdzieś tam pod silnik... nie wiem, średnio znam się od strony mechanicznej.
Ale mówił, że w mojej renówce wymiana rozrządu (zaraz po zakupie auta byłem) to koszt koło 800 zł z robocizną, wolałem sobie iP4 kupić, którego potem zgubiłem .
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Nie wiem, jak w Meganie, ale 2 tys. to i tak nie jest wysoka kwota, jak na szkody, które pasek może spowodować..
|
|
|
#5 |
|
XV1100
Zlotowicz
Głowica na bank cała do roboty z wymianą zaworów, nie wiadomo jak wałek rozrządu po takim strzale...
Tłoki mogą być też uszkodzone, do sprawdzenia wał, panewki itd. Dużo zależy w jakiej sytuacji się to stało - jeśli to się stało na wolnych obrotach i silnik się zatrzymał, to pół biedy. Jeśli w czasie jazdy, na wysokich obrotach, to skórka nie warta wyprawki. Silnik do wymiany. Lepiej wsadzić oryginał, niż robić sztukaterię. Zwłaszcza w dieslach, ale ty masz chyba benzynę? Popatrz po ile chodzą takie silniki i ile weźmie mechanik za przekładkę silnika, a ile za remont. Policz dobrze. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
grzeniu, mam benzynkę 16V, było tak, że chciałem sobie bączka zrobić wykręcając na śniegu pod blokiem (duży pusty parking to można poszaleć; nie chciało mi się ze wstecznym gramolić
), przy bardzo małej prędkości (20 km/h?), hamuję, powoli mnie obraca, zgasł silnik i już nie odpalił - kręcił bardzo szybko, ale i spokojnie i ciszej niż zwykle.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Dość często (o ile nie najczęściej) po pęknięciu paska rozrządu tłoki uderzają w zawory.
Konsekwencje łatwo przewidzieć.
|
|
|
|
#8 |
|
XV1100
Zlotowicz
Silnik kręcił?
Dziwne, bo dziś praktycznie już nie ma silników bezkolizyjnych, nawet benzyniaków i to 16V.Jeśli kręcił, to naprawiaj, bo może nie ma szkód. W takim wypadku za co mechanik chce dwa klocki? No w sumie...mówisz, że rozrząd 8 stów, uszczelka pod głowicę też trochę, jeśli ściągał miskę olejową to też, wymieni ci jeszcze olej z filtrem i reszta dla niego za robotę. Trochę dużo, chyba że coś jeszcze dojdzie. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
A może to nie pasek-tylko gumka pękła
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Cytat:
|
|
|
|
#11 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
Rozrząd zmienia się po zakupie praktycznie zawsze.
Jak silnik kręcił lekko to pewnie nie ma kompresji na cylindarch, czyli pewnie zawory jednak poszły. Z tego co widze kręciłeś go na zimno? To miał prawo wyzionąć ducha. Lepiej chyba robić stary niż kupować nowy, nie wiadomo w jakim stanie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.01.2012 o godz. 17:58 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Administrator
Zlotowicz
Przy pasku - jak najbardziej tak.
Przy łańcuszku - nie ma potrzeby.
|
|
|
|
#13 |
|
Administrator
Zlotowicz
No oczywiście że się robi, ale dopiero jak grzechocze itp.
|
|
|
|
#15 |
|
Guru
Kiedyś jak miałem malucha któremu odbijało jak dla golfa- też czerwony był
zdychał i jak się odczekało to znowu chodził-okazało się że był przegrzany i po prostu puchł i jak wsadziłem łapy do rozrządu to aż się zdziwiłem że z tak łysymi zębatkami on jeździł Rozrząd sam robiłem ciekawe czy wymiana takiego paska w golfie jest trudna? W maluchu to był przynajmniej dobry dostęp.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 17:39 |
| Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 18.01.2022 00:15 |
| Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 24.01.2019 00:37 |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |