Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.12.2005, 15:23   #1
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
@ Zetoxa
Mówisz cały czas o Prince 2?
tak, oczywiście, Prince II dziś mnie mile zaskoczył. Odtworzył bez zająknięcia jednego, mocno pocharatanego Divix'a z którym nie radził sobie Liteon 52327s, jestem pod wrażeniem
Stary 05.12.2005, 19:44   #2
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
tak, oczywiście, Prince II dziś mnie mile zaskoczył. Odtworzył bez zająknięcia jednego, mocno pocharatanego Divix'a z którym nie radził sobie Liteon 52327s, jestem pod wrażeniem
To prawda - obydwa czytają nawet mocno porysowane "gazetowe" płytki. Wczoraj testowałem w Geancie EIII i P2. Z rzeczywistością to jednak taki test ma niewiele wspólnego, bo nowy firmware zmienia bardzo dużo niedoróbek. Jak chcesz to poczytaj tu:
http://www.manta.com.pl/forum/viewto...er=asc&start=0

Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
Porozglądałem się trochę na allegro za creative'm, ale wydaje mi się, że za tą samą cenę mogę mieć głośniki innej firmy o mocy 2x większej.. Na prawdę podobają mi się te: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74943487
No ładne cacko...
Ale jak gra, to Ci niestety nie powiem. Mój znajomy kupił ostatnio na Allegro zestaw 5.1 Koda za ok. 460 zł. Bardzo sobie go chwali za czysty i naturalny dźwięk, a wie co mówi, bo ma ucho (gra w zespole).
Poza tym Andrzej ma rację - nie moc jest najważniejsza. Powinna być po prostu dobrana odpowiednio do pomieszczenia.

Ostatnio zmieniany przez Morris : 05.12.2005 o godz. 19:59
Morris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2005, 09:07   #3
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
rdziej polecany jest Emperor od Prince'a... Choćby z tego względu, że ma częściej aktualizowane firmware.
Ta opinia jest już raczej nieaktualna. W rzeczywistości Prince 2 bardziej jest podobny do Emperora II niż... sam Emperor III. Prince 2 zbudowano na ulepszonym układzie ESS, w którego poprzednią wersję był wyposażony Emperor II. Emperor III zbudowano zaś na układzie Sunplus, który podobno ma lepsze parametry obrazu od ESS.
Pierwsze aktualizacje wyszły do obu odtwarzaczy jednocześnie - IMO to nie z powodu, że wcześniej nie było odpowiedniego wsparcia dla P2, a teraz jest, ale dlatego, że poprzednia wersja Prince'a była bardziej dopracowana przed wypuszczeniem na rynek. W tym roku chcieli koniecznie zdążyć przed Świętami, co mi również jest na rękę, bo soft mogę sobie zaktualizować bez płaczu równie dobrze za miesiąc, a pudło pod choinkę musi zdążyć

Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
Teraz szukam jakiegoś taniego, dobrego zestawu głośników 5.1 (w cenie do 160zł)... Może ktoś zna jakiś dobry ?
Normalnie bym Ci polecił Creative'a (pomimo wyolbrzymionych basów), ale za tę cenę nie masz za dużego wyboru
Może to?:
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=2754
Stary 04.12.2005, 09:23   #4
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
....

Normalnie bym Ci polecił Creative'a (pomimo wyolbrzymionych basów), ale za tę cenę nie masz za dużego wyboru
Może to?:
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=2754
Hmm... Chyba trochę powiększę przedział cenowy.. Bo nie wiem, czy czasem te głośniki manty nie będą trochę za słabe.. Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74943487 . Nie wiem jednak czy jest to warte swojej ceny...

Mam też dylemat jeśli chodzi o sam odtwarzacz DVD... Prince 2 czy Emperor 3... Czym one tak naprawdę się różnią (jeśli chodzi o funkcjonalność)? Na forum Manty toczy się wojna o to który z nich jest lepszy (coś jak u nas LiteOn vs reszta )...
Wydaje się, że Emperor 3 ma więcej błędów. Są one jednak naprawiane przez nowsze firmware. Ale czy wszystkie znalezione w nim błędy będą naprawione? podobno bardzo źle wygląda sprawa z czytelnością napisów. A jak na razie nie wyszedł soft, który by to poprawił.

Prince 2... Wygląda na to, że jest jakby lepiej dopracowany pod względem firmware od E3..
W sumie to sam nawet nie wiem czemu, ale bardziej skłaniam się do kupna "Cesarza" 3.. Chociaż mam pewne wątpliwości
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2005, 11:50   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
Mam też dylemat jeśli chodzi o sam odtwarzacz DVD... Prince 2 czy Emperor 3... Czym one tak naprawdę się różnią (jeśli chodzi o funkcjonalność)? Na forum Manty toczy się wojna o to który z nich jest lepszy (coś jak u nas LiteOn vs reszta )...
Wydaje się, że Emperor 3 ma więcej błędów. Są one jednak naprawiane przez nowsze firmware. Ale czy wszystkie znalezione w nim błędy będą naprawione? podobno bardzo źle wygląda sprawa z czytelnością napisów. A jak na razie nie wyszedł soft, który by to poprawił.
Z dylematem się zgadzam, również chciałbym poznać na niego odpowiedź. Ale o głośnikach napisałem ci wcześniej, jeśli rozszerzasz przedział cenowy, to tym bardziej się tym, co napisałem zainteresuj.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2005, 10:35   #6
siwy_mw
dzien sadu juz blisko

Data rejestracji: 05.11.2002
siwy_mw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
Od tygodnia mam podobny dylemat z wyborem co kupic, Prince 2 czy Emperor 3 ? a im wiecej czytam o tych odtwarzaczach tym bardziej ma ochote zostac przy swoje ***8222;starej***8221; niezawodnej Wiwie 238.
Bralem tez po uwage Kora, ale z tego co czytam to jest niezla loteria , jednak jezeli mialbym sie zdecydowac w tej chwili to wybral bym w pierwszej kolejnosci chyba Princa 2 a w drogiej Kora.
Wiem ze Korr ma ladny w miare funkcjonalny zoom w dvix, i opcje ktora pozwala na ogladanie na TV 16:9 na pelnym ekranie bez obcinania filmu, nie wiem jak z tym jest w nowych mantach.
Ja osobiscie jeszcze poczekam z zakupem nowego sprzetu, az sie sytuacja wyklaruje
Stary 04.12.2005, 22:45   #7
roman01
Wymiatacz

Data rejestracji: 22.11.2004
roman01 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam a ja mam pytanie jeśli chodzi o Emperora III?
1. Czy można w jakiś sposób powiekszyc literki?
2. Na stronie Manty są tzw patche do tego DVD i jak widze są tam 3 pliki do sciagniecia "Oprogramowanie E3-1.3 Sanyo" , "Oprogramowanie E3-1.3 Samsung" , "Oprogramowanie E3-1.4 Samsung", czym one się roznia i ktory powinien zainstalować. Jak je zainstaluje to co ewentualnie ulepsze ?
3. Jakie rodzaje dżwięku odtarza ten DVD tymbardziej ze raz uruchomiłem plik DivX 5.0 i dźwięku nie miałem w ogole a obraz mi się strasznie rozmazywał
roman01 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2005, 09:57   #8
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez roman01
Witam a ja mam pytanie jeśli chodzi o Emperora III?
1. Czy można w jakiś sposób powiekszyc literki?
2. Na stronie Manty są tzw patche do tego DVD i jak widze są tam 3 pliki do sciagniecia "Oprogramowanie E3-1.3 Sanyo" , "Oprogramowanie E3-1.3 Samsung" , "Oprogramowanie E3-1.4 Samsung", czym one się roznia i ktory powinien zainstalować. Jak je zainstaluje to co ewentualnie ulepsze ?
3. Jakie rodzaje dżwięku odtarza ten DVD tymbardziej ze raz uruchomiłem plik DivX 5.0 i dźwięku nie miałem w ogole a obraz mi się strasznie rozmazywał
ad1. Jedynie nowsze oprogramowanie może coś zmienić.
ad2. Manta zaleca aktualizowanie firmware jak tylko pojawi się nowsze. Nowe oprogramowanie zawiera wszystkie stare uaktualnienia + dodatkowe poprawki. Jednak czasem warto jest poczekać, aż ktoś powie jak spisuje się najnowszy soft.
ad3. To jest dziwne. Może nowsze oprogramowanie rozwiąże problem? Bo nie powinno być problemów z dźwiękiem w filmach DivX, a obraz w E3 ma być podobno najlepszy ze wszystkich produktów Manty.
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2005, 12:46   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
ad1. Jedynie nowsze oprogramowanie może coś zmienić.
ad2. Manta zaleca aktualizowanie firmware jak tylko pojawi się nowsze. Nowe oprogramowanie zawiera wszystkie stare uaktualnienia + dodatkowe poprawki. Jednak czasem warto jest poczekać, aż ktoś powie jak spisuje się najnowszy soft.
ad3. To jest dziwne. Może nowsze oprogramowanie rozwiąże problem? Bo nie powinno być problemów z dźwiękiem w filmach DivX, a obraz w E3 ma być podobno najlepszy ze wszystkich produktów Manty.
Czekaj.. a propo punktu drugiego - Manta zaleca wgrywanie najnowszych firmware, a jednocześnie jako producent zaznacza, że może to spowodować uszkodzenie urządzenia, które nie podlega reklamacji? Widzę tu jakby jakieś nielogiczności..

Stary 05.12.2005, 14:06   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Czekaj.. a propo punktu drugiego - Manta zaleca wgrywanie najnowszych firmware, a jednocześnie jako producent zaznacza, że może to spowodować uszkodzenie urządzenia, które nie podlega reklamacji? Widzę tu jakby jakieś nielogiczności..
...każdy napęd optyczny czy to stacjonarne dvd lub komputerową nagrywarke można uszkodzić przez wgranie nowszego firmware, wystarczy zanik napięcia. I takie uszkodzenie nie podlega gwarancji.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 05.12.2005 o godz. 14:35
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2005, 16:10   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Maciej
...każdy napęd optyczny czy to stacjonarne dvd lub komputerową nagrywarke można uszkodzić przez wgranie nowszego firmware, wystarczy zanik napięcia. I takie uszkodzenie nie podlega gwarancji.
To wiem. Dziwne natomiast jest dla mnie oficjalne zachęcanie do robienia tego rozumiane przeze mnie jako stwierdzenie - wiemy, że dajemy wam bubel, ale przyszłe oprogramowanie go naprawi. Oczywiście używacie go na własne ryzyko i nic nie możemy wam zagwarantować..

Stary 13.12.2005, 10:02   #12
duszabar
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.11.2003
duszabar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Możliwość wgrania nowego firmware to dodatkowa funkcjonalność, rozszerzająca możliwości odtwarzacza i wydłużająca jego żywotność na zmieniającym się w szybkim tempie rynku, daje możliwość dostosowania go do upodobań użytkowników i maksymalnego wykorzystania hardware (prosty przykład: płytka CD/DVD z nowym rodzajem nośnika może być nie rozpoznawana przez odtwarzacz, po upgrade firmware działa normalnie) . Tego nie da się zrobić pisząc jeden firmware dla odtwarzacza. Przykładem może być tu sprzęt komputerowy, którego funkcjonalność i jakość rośnie wraz z nowymi firmwarami i driverami. Konieczność maksymalnego wypieszczenia firmware dla odtwarzacza przed wypuszczeniem go na rynek spowodowałaby opóźnienia produkcji (strata), późniejszy jego wypust na rynek(strata), a przez to wzrost ceny, niższą sprzedaż, mniejsze zyski.
duszabar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.12.2005, 15:36   #13
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Siwyyy, rzuć monetą. Mimo różnych chipsetów są naprawdę porównywalne, nawet cenowo
Stary 13.12.2005, 17:13   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez duszabar
Możliwość wgrania nowego firmware to dodatkowa funkcjonalność, rozszerzająca możliwości odtwarzacza i wydłużająca jego żywotność na zmieniającym się w szybkim tempie rynku, daje możliwość dostosowania go do upodobań użytkowników i maksymalnego wykorzystania hardware (prosty przykład: płytka CD/DVD z nowym rodzajem nośnika może być nie rozpoznawana przez odtwarzacz, po upgrade firmware działa normalnie) . Tego nie da się zrobić pisząc jeden firmware dla odtwarzacza. Przykładem może być tu sprzęt komputerowy, którego funkcjonalność i jakość rośnie wraz z nowymi firmwarami i driverami. Konieczność maksymalnego wypieszczenia firmware dla odtwarzacza przed wypuszczeniem go na rynek spowodowałaby opóźnienia produkcji (strata), późniejszy jego wypust na rynek(strata), a przez to wzrost ceny, niższą sprzedaż, mniejsze zyski.
Jestem na piątym roku marketingu, więc o tym, co powoduje straty nie musisz mi mówić

Zgadzam się, że możliwość wgrywania firmware może być dodatkową funkcjonalnością. Ale nie, jeśli otrzymujemy produkt niepełnowartościowy, a za taki uważam taki, w którym pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić, żeby w miarę normalnie z niego korzystać, jest właśnie zmiana oprogramowania. Producent ma obowiązek produkt dokładnie przetestować i dać na rynek jako sprawnie działający. Jeżeli tego nie robi, to nie można traktować konieczności zrobienia tego samemu (jeszcze pod ryzykiem uszkodzenia urządzenia) jako dodatkowej funkcji. Raczej jako marną rekompensatę..

Stary 05.12.2005, 08:11   #15
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ad.2 http://www.manta.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3976

Twoje uprawnienia: