![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#46 | |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
jak malo jezdzisz to przerabiac sie nie oplaca zreszta - ponizej 5 na trasie to pali moja megane, ponizej 7 w miescie ale innemu kierowcy moze spalic 2x tyle - wiele tu zalezu od stylu jazdy - to chyba oczywiste |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#47 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Cytat:
Takich małych żab nie przerabia się na gaz. Malo to pali (ponoć faktycznie ok 5l/100), dlugo by sie amortyzowaly koszty instalacji, no i gdzie niby ta butla? Nie ma za bardzo sensu, chyba ze ktoś się uprze.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Author
Zlotowicz
zrezta krotki rachunek ekonomiczny
zakladamy ze autko na bezynie pali 5l na gazie spali wiecej - przy dobrej regulacji 6 moze 7, przy zlej spokojnie 10, zakladamy ze jest dobra i pali 6 autko malo jezdzone powiedzmy 7 tysiecy rocznie koszt instalacji dajmy 1300 cena benzyny 4,5 cena gazu 1,8 to i tak sie zmienia jak w kalejdoskopie - gaz drozeje chyba troche szybciejniz benzyna nieliczas ostaniego miesiaca - z przyczyn oczywistych roczny koszt benzyny to (przy powyzszych zalozeniach) 1575pln roczny koszt gazu to 756 czyli sam koszt instalacji zwraca sie po 2 latach... ale jeszcze nie uwzglednilismy ksoztow przegladow - przy gazie sa czestsze i 2x drozsze wiec intalacja zwraca sie po 3 latach jak masz zle wyregulowana to pali wiecej - i sprawa zaczyna sie jeszcze mniej oplacac... oczywiscie ciezko wycenic koszt zmniejszenia przestrzeni bagazowej oraz tego ze samochod bardziej muli jestem wobec powyzszych wrogiem gazu zreszta miala krotko w pewnej firmie nowke seiko z firmowa instalacja zakladana przez dealera gowno palilo mi 11l ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
@nimal
no to ladnie to zainstalowali, nie ma co tez jezdzilem seicakiem i nie bylo rewelacji, ale cwikla 900 z gazem (ciekawe polaczenie) szla jak na benzynie dobrze zrobiony gaz powinien przy minimalnym spadku mocy przekladac sie jak 1.3 x wiecej litrow na setke w stosunku do benzolu przyspieszajac zaplon, mozna ten spadek mocy naprawde mocno zniwelowac oczywiscie, jak jakis skapiec zalozy (zreszta wbrew przepisom) instalke bez kompa do silniczka z wtryskiem, to potem mocy nie ma albo spalanie duze Twoje wyliczenia moznaby zastapic moimi, gdzie instalacja gazu za 2100 zwrocila mi sie juz po roku jazdy, silnik tylko 1.6 co dopiero w silnikach 3.0 i wiecej jak sie duzo jezdzi gaz sie naprawde oplaca, ale trzeba znac dobrego gazownika i miec przynajmniej sredni bagaznik (pomijam tu historie wtrysku gazu bo to jakies 4000 i lepiej) jezdze na gazie, i wiem, ze nastepne auto tez bedzie na gaz, jezeli tylko bedzie on 2x tanszy od benzola normalnie wspolczuje serdecznie wszystkim, ktorzy jezdza za min trzy dyszki na setke, widzac te smutne twarze tankujacych wiem, ze potem sie na autostradzie wloka setka, do ktorej przyspieszaja w 20 s, wiec nie rozumiem o co chodzi tym, ktorzy powtarzaja oklepane haslo, ze "gaz zamula" w tico butla by chyba wykreslila z inwentarza bagaznik, a male silniczki nie nadaja sie tak do gazu, jak te wieksze
![]() |
#51 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
@nimal, co do tych wartosci o przerobce na gaz to troche przesadziles. Dlaczego? Juz wyjasniam.
Jak juz wyzej pisalem w domciu smigaja dwa wozy astra i nexia - oba w gazie. I w jednym i w drugim gaz montowany byl w cenie ~2,5k zl. W obu zwrocil sie po jakis 6-8 miesiacach. W jednym juz od kliku lat zarabia na siebie, a w drugim od jakiegos roku. Co do wiekszego spalania to moze w granicy 0,5l/100km - tak, tylko tyle przy dobrej regulacji! Oba auta przy stosunkowo ekonomicznej jezdie pala ~8l/100km w miescie. Mulenia sie w gazie moze wcale nie wystepowac. W owej Nexii...to nie wystepuje - duuze predkosci i przyspieszenie sa bardzo dobre. Natomiast w astrze czuc czasami na 3 biegu mulenie przy "bardzo mocnym" wcisnieciu pedalu gazu. Zmniejszenie przestrzeni bagazowej jest niezauwazalne w przypadku butli montowanej w kolo. Sam zapas mozesz wrzucic luzem w pokrowcu do bagaznika majacego ponad 500l albo jak sie ma mniejszy bagaznik kupic spray do lepienia dziur. Sam szukam autka ekonomicznego (gaz), bo to dla ucznia pracujacego tylko w weekendy bardzo wazne. A zakladajc, ze bede robil na miesiac okolo 1k km to stosunkowo szybko zwroci sie instalacja gazu. A jeszcze lepiej to od razu kupic autko w gazie ![]() Ostatnio zmieniany przez epol : 09.09.2005 o godz. 23:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Author
Zlotowicz
naprawde chcesz montowac gaz do tico? niedlugo gaz bedzie do skuterow zakladany
![]() co do wyliczen - cala sytuacja sie oczywiscie zmieni zaleznie od tego ile i jak sie jezdzi ale zamontowanie gazu do malutkiego i bardzo ekonomicznego autka o niskiej wartosci to paranoja... ale Twoj woz i Twoje pieniadze - moze i Ci sie oplaci - zalezy jak jezdzisz, ile jezdzisz... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() 3 lata temu tankowalem za 18zl, teraz za 25zl.... strach myslec co bedzie za kolejne 3 a ubezpieczenie na mojego simka wzroslo do 121zl (mam 50% znichy) piekna cena... wychodzi na to ze taki simson za 2.000zl jest dosc drogi w eksploatacji ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To auto pali na trasie poniżej 4,5l benzyny przy prędkości ok.100/h. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Cytat:
P.S. Nie wiem czy patrzyłeś w autogiełdzie. Znalazłem kilka ogłoszeń Tikaczów z LPG w cenie do 5000. Cytat:
![]() Pozdro Ostatnio zmieniany przez ManDragon : 10.09.2005 o godz. 12:13 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
thorgal to ciota
![]() |
co do tico - wracaliśmy z ziomami z wiejskiej imprezy na bani, we czworo właśnie ticem, jakoś na zakręcie się nie wyrobiło i w drzewo się wbiło no i kilkoro z nas o mało nie zabiło - z wiekszej części lewego boku tica zostało tyle co z wygniecionej kartki papieru, kilka złamań u współpasażerów, rozpierdzielona oś (niby jak się pytam skoro bok był) no i totalnie przerąbane u żony właściciela która to autko ceniła właśnie za ekonomikę... epol jak Ci życie miłe (bo wypadki chodzą po ludziach) to nie bierz tej kiepsko spreparowanej puszki, dodam że przecież brzydkie toto. z Twoich postów na forum odniosłem wrażenie żeś chłopak obrotny a sprowadzenie autka zza zachodnie granicy to naprawdę nietrudna sztuka i niekoniecznie droga, no ale z ekonomicznością na codzień może byc gorzej zważywszy na tendencje cen benzinki. tymniemniej życzę Ci udanego zakupu (oby nie tica co kiepsko kica).
ps> zapomniałem dodać że prędkości na tym zakręcie nie mieliśmy zawrotnej, toż to nie bolid - coś koło 70-80max było |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
thorgal to ciota
![]() |
a tak OT to teraz dopieo sie skapłem że zarejestrowaliśmy sie tutaj tego samego dnia a nawet roku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Ja mam Tico rocznik 97.Jezdze prawie rok.Nastukalem 6000 kilometrow i odpukac w niemalowane to jest zajedwabiste autko, a chcialem kupowac kaszlaka i zalowalbym do teraz.Duzo miejsca w srodku,zwrotny,nawet dynamiczny i nie ma sie co oszukiwac ze to jest Suzuki Alto w innym wdzianku.Bez problemu bierze Cienkiego.
Pali bardzo malo, miedzy 4,4-5,6 przy mojej eksploatacji (trasa,miasto),ale da sie mniej. O awaryjnosci moge powiedziec tyle, ze mi sie nie popsulo jeszcze nic, dodam tylko ze jak go kupilem to mial przejechane niecale 35k ![]() Co do bezpieczenstwa to nie ma bezpiecznych aut.Cytuje: Testy zderzenia czołowego przeprowadzano przy prędkości 64 km/h, zderzenia bocznego przy prędkości 50 km/h, zderzenia ze słupem przy prędkości 25 km/h a test badający wpływ zderzenia samochodu z pieszym przy prędkości 40 km/h.
![]() |
|
|