Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Daewoo Tico i inne - czekam opinie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/daewoo-tico-inne-czekam-opinie-56320/)

epol 06.09.2005 19:10

Daewoo Tico i inne - czekam opinie

Mysle nad kupnem ekonomicznego i taniego samochodu, wiec padlo wlasnie na Tico.

Mam nadzieje, ze wsrod Was sa osoby, ktore maja stycznosc z tym samochodem i napisza mi troche o nim. Od razu pominmy moze historie, kolega kolegi...

Interesuje mnie rowniez wytrzymalosc silnika, bo wpadl mi w lapki "Tikacz" z 2000 roku w gazie za 4500zl, ale martwi mnie jego przebieg 160k km :|
Nie wiem na ile stac takie autko.

Jakby ktos mial jakies inne propozycje to rowniez mile widziane. A to moze podam rowniez moj budzet ;) - najlepiej do 3,5k-4,5k zl.

ed hunter 06.09.2005 19:19

ta blaszanka to po maluchu najbardziej niebezpieczny pojazd 4 kołowy na naszych drogach.

30 na godzinę i już można z tego źle wyjść, 50 zaczyna pachnieć cmentarzem.

i nie mówię tu o opowieści kolegi kolegi tylko o tym co widziałem na drogach :|

pawelblu 06.09.2005 19:24

Moze jakas Panda ??

Morris 06.09.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Moze jakas Panda ??

Ale w tej cenie, to chyba jakiś starszy model masz na myśli?
Mi Tico nie odpowiada ze względu na mój sporawy wzrost.
Ale pewna bardzo niska osoba, którą znam wybrała właśnie jego, bo oprócz malucha tylko tam miała możliwość swobodnego wciskania pedałów. ;)

epol 06.09.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ta blaszanka to po maluchu najbardziej niebezpieczny pojazd 4 kołowy na naszych drogach.

30 na godzinę i już można z tego źle wyjść, 50 zaczyna pachnieć cmentarzem.

i nie mówię tu o opowieści kolegi kolegi tylko o tym co widziałem na drogach :|

Jesli piszesz o zderzeniach z TIRem lub jakas wieksza osobowka to wydaje mi sie, ze kazde autko tej wielkosci ma te same szanse.

rycho 06.09.2005 19:46

Najlepiej poczytaj tutaj:
http://moto.wp.pl/kat,336,maid,6,moi...nie_model.html

epol 06.09.2005 19:49

Cytat:

Napisany przez rycho

Czytam cos podobnego tu:
http://www.motofakty.pl/opinie/-1.html

Ale z Twoja lektura z mila checia sie zapoznam.

rycho 06.09.2005 19:56

Cytat:

Napisany przez epol
Czytam cos podobnego tu:
http://www.motofakty.pl/opinie/-1.html

Ale z Twoja lektura z mila checia sie zapoznam.

Od siebie mogę powiedzieć, że mamy w domu TICO jako drugi samochód.
Jest to autko żwawe, ekonomiczne, nieawaryjne ( po przebiegu 85 tys. km ).:)

Kasprzak 06.09.2005 20:04

nie, no generalnie tico tnie sie jak papier., ale jest male i wszedzie mykniesz nim...

moze uzywana astra? corsa? civic? nie orientuje sie w kwotach...ale moze cos bardziej bezpiecznego...

epol 06.09.2005 20:06

Cytat:

Napisany przez rycho
Od siebie mogę powiedzieć, że mamy w domu TICO jako drugi samochód.
Jest to autko żwawe, ekonomiczne, nieawaryjne ( po przebiegu 85 tys. km ).:)

Moze cos jeszcze dodasz? Wlasnie od posiadaczy chcialbym dowiedziec sie najwiecej.

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
nie, no generalnie tico tnie sie jak papier., ale jest male i wszedzie mykniesz nim...

moze uzywana astra? corsa? civic? nie orientuje sie w kwotach...ale moze cos bardziej bezpiecznego...

To, ze ma cienka blache to wiem.

Co do tamtych propozycji to odpadaja za drogie.

ed hunter 06.09.2005 20:21

Cytat:

Napisany przez epol
Jesli piszesz o zderzeniach z TIRem lub jakas wieksza osobowka to wydaje mi sie, ze kazde autko tej wielkosci ma te same szanse.

i tu się bardzo mylisz.

Tico pod tym względem się wyróżnia. widziałem na własne oczy jak babka po mocnym hamowaniu wpakowała się w lewe przednie drzwi Fiata 125, nawet wielkiego bum nie było, Tico masakra - nawet dach się załamał, babę zabrało pogotowie a w leciwym 125 drzwi wytrzymały :|

drugi raz widziałem Tico po dachowaniu - dach załamany na wysokość maski :|

trzeci raz po trafieniu w bok przez faktycznie jakąś większą osobówkę, od strony kierowcy - 1/3 pojazdu zniknęła, kierowca Tico na siedzeniu pasażera w krainie wiecznych łowów. :|

nawet Fiat seicento tak się nie gnie, choć jest to wybitne gówno :|

http://www.newstreet.it/img/auto/cra...cento_2000.jpg

jak już mówimy o Daewoo to Matiz - trochę awaryjne, ale o niebo bezpieczniejsze autko (ja się w nim nie mieszczę :D )

rycho 06.09.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez epol
Moze cos jeszcze dodasz? Wlasnie od posiadaczy chcialbym dowiedziec sie najwiecej.

Co ja mogę więcej dodać?
Autko jest udane. Moim zdaniem lepsze od Seicento.
Jednak 85 tys. to nie 160 tys.
Najlepiej poczytaj opinie użytkowników w linkach wyżej.
Moja Zona sobie bardzo chwali, a nie jest to jej pierwszy zamochód.:)

andrzejj9 06.09.2005 20:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jak już mówimy o Daewoo to Matiz - trochę awaryjne, ale o niebo bezpieczniejsze autko (ja się w nim nie mieszczę :D )

O Tico nie powiem nic oprócz tego, że.. patrzeć na to nie mogę ;) Przykro mi, ale naprawdę dla mnie to jest najbrzydszy samochód, jaki teraz jeździ po polskich drogach (tylko fiat multipla mógłby z nim pod tym względem konkurować..)..

Natomiast też polecałbym ci Matiza. Jeździłem tym trochę na kursie prawa jazdy i muszę przyznać, że jest to naprawdę bardzo przyjemny samochodzik. Mały, ale wygodny w środku, nie pali dużo, potrafi przyspieszyć. Nie wiem, czy dostaniesz go za wspomnianą kwotę, ale 2 latki widziałem już po ok. 10 tys. więc może starsze zmieszczą się i w przedziale do 5?

M@X 06.09.2005 22:02

Cytat:

Napisany przez epol
Mysle nad kupnem ekonomicznego i taniego samochodu, wiec padlo wlasnie na Tico.

Mam nadzieje, ze wsrod Was sa osoby, ktore maja stycznosc z tym samochodem i napisza mi troche o nim. Od razu pominmy moze historie, kolega kolegi...

Interesuje mnie rowniez wytrzymalosc silnika, bo wpadl mi w lapki "Tikacz" z 2000 roku w gazie za 4500zl, ale martwi mnie jego przebieg 160k km :|
Nie wiem na ile stac takie autko.

Jakby ktos mial jakies inne propozycje to rowniez mile widziane. A to moze podam rowniez moj budzet ;) - najlepiej do 3,5k-4,5k zl.

Tico moze i jest ekonomiczne, ale ze wzgledow bezpieczenstwa szczerze je odradzam. Blacha tego samochodu jest ciensza niz moja podkladka pod mysz, silnik wstydzilbym sie wstawic nawet do motocykla, a os kierownicy jest sztywna, a nie "lamana". W przypadku zderzenia czolowego bezpieczniejszy okazuje sie maluch, ktorego kolo zapasowe w znacznym stopniu amortyzuje uderzenie, a jezeli "wgnieciemy sie" bardziej to wypchnieta kierownica skieruje sie w strone skrzyni biegow (oczywiscie z akcentem na sufit), a zkolei w tico mozemy byc pewni ze blacha zostanie zgnieciona jak kartka papieru, a sztywna os kierownicy dokladnie w linii prostej skieruje sie w nasza twarz. Moge jescze byz zlym prorokiem i wrozyc, ze kierownica pewnie jest z tandetnego materialu i zostanie przez oske przebita, a wtedy rzeczony pret moze wbic nam sie w szyje...

Zastanow sie nad Dieslem, zwlaszcza w perspektywie ostatniej katastrofy w zatoce - u mnie w miescie w 2 dni paliwo podrozalo o 50 groszy na litrze, a kolega ktory mial do sprzedania Audi 2,8 litra o ktore chcialo sie zabic 3 kupcow nagle stracil ich wszystkich a samo auto stracilo 4 tysiace na wartosci... Ew. Polecam stara Corse - bardzo zwawe i ekonomiczne autko, nie ma tez problemu z wrzuceniem w nie gazu. Przy takim ukladzie jego utrzymanie nie bedzie narazac Cie na ekstremalne koszta!

sayan 06.09.2005 22:02

co do Tico .. to yy.. ciotka kupiła nófke z salonu i po trzech latach auto nie nadawało sie praktycznie do niczego... cały czas sie psuło..i wogóle blee.. przesiadła sie na nowego SEICENTO i była w niebowzieta...

ogólnie Daewoo .. to gnioty ..bardziej juz bym polecał CIENTASA .. .napewno solidniejszy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:12.