![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.10.2002
![]() |
DDR-problem
Mam plytke ECS pod P4,ma 2 banki na DDR 2 na Sdramy.Do tej pory mialem 2 kosci pamieci (sdramy) po 256,ale dzisiaj postanowilem to zmienic i kupilem 2 kosci po 256(DDR 266).wyjąłem stare kosci włozylem nowe ,wyjąłem zworkę(miedzy bankami),wszystko tak jak w instrukcji do płyty główneji co
Nic !!! komputer nie chce wstac !!! To znaczy sam w sobie się odpala ale monitor nie rusza,jak zakladam stare kosci wszystko jest ok.Co jest
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Podaj dokladny model tego ecs`a moze cos zle przezworkowales. Ale z tego co mi wiadomo jeszcze sie nie spotkalem z plyta zeby trzeba bylo cos ustawiac jak sie pamieci zmienia.
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
ECS P4VXASD2+ i mam napisane ze jak mam pamiec SDR to zworka która jest pomiedzy bankami pamieci ma byc 'Short', a jak mam DDR to ma być 'open'.A swoja drogą próbowalem ze zworką i bez zworki i nic
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Costam
![]() |
Walnij sobie najnowszy bios tak przy okazji dopuki posiadasz jeszcze sdr`y http://www.ecs.com.tw/download/p4vxasd2p.htm i sprawdz po aktualizacji co bedzie.
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
To jeszcze jedno pytanie gdzie mam sprawdzic jaka mam wersje biosu i jak go uaktualnic.Nie wiem bo nigdy tego nie robiłem.dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniany przez bossbar : 21.02.2003 o godz. 01:20 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
a nie sa na płycie przetaktowane te kości ?
dwie rady. spróbuj zresetowac bios, jesli nie pomoze to wymień kości.....
|
|
|
#7 |
|
Costam
![]() |
No dokladnie mogles za bardzo sdr`y agresywnie ustawic i ddr`y na tych ustawieniach nie chca isc, bo kupiles najtansze jakie byly
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Nic mam nie przetakowane wzszystko na orginalnych ustawieniach.a pamieci nie były najtańsze bo najtansze kosztowaly 130 zl a ja zaplaciłem 145 (nowe w hurtowni)
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
a te ddr-y to jakies marki kości mają
spectec samsung nec a może to jest kingston lub corsair cz ... czy jakiś oem ? może płyta nie działą akurat z tymi pamięciami... a są kody POST przy błędnym włączeniu czy komp milczy ?
|
|
|
#10 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ECSy maja zworke, bo inne napiecie idzie na SDRAMy a inne na DDRy... najlatwiej wziasc do reki isnstrukcje obslugi od plyty glownej i sprawdzic co sie ustawia... tak na marginesie nic nie odczujesz w pracy kompa po wymianie kosci
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Na kosciach jest naklejka z napisem Elixir 256MB DDR-266MHz-CL 2.5 i nic sie nie pokazuje bo monitor nie chce sie wzbudzić
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Costam
![]() |
Na poczatek proponuje isc do jakiegos znajomego i sprawdzic ta kosc czy wogole dziala.
|
|
|
#13 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Elixir - widziałem już kiedyś te pamięci
w moim rejonie rozprowadza je m.in. action i raz mi nie działały na jakuims kompie ?? może inne spr. trzeba i oczywiście najpierw zrób to co ci druss powiedział, czyli pójdź do kumpla i zobacz czy u niego hulają
|
|
|
#14 | |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
a średnio 153MHz przy podniesionym o 0.1V napięciu na pamięciach/, ale fakt moze by tak srawdzić pojedynczo? żonglując umieszczeniem w bankacha i jeszcze jedno miałem parę razy taki przypadek zę nie chciały ze sobą kolaborować dwie takie same kości / seitec i elixir / tzn pracowały ale na gorszych niż solo ustawieniach pozdro
|
|
|
|
|
#15 |
|
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Bossbar, obejrzałem sobie zdjęcie Twoje płyty: musisz przestawić stan zworki między bankami pamięci (czerwona) oraz przestawić stan całego "grzebienia" na krawędzi (obok niebieskiej wtyczki kontrolera hdd). Na pewno znajdziesz informację w instrukcji z jakiego stanu na jaki trzeba przestawić.
Miłego dnia PS. Sprawdziłem: JP1 (czerwona) - zasialnie pamięci DDR - open J2ABCD i J3ABCD (grzebień zworek) DDR - short Dla DIMM jest odwrotnie. Teraz powinno Ci działać dobrze, być może, że flashowanie biosu nie będzie kopnieczne, jeśli prawidłowo ustawisz jumpery. Hej! Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 21.02.2003 o godz. 10:08 |
|
|
|
![]() |
|
|