![]() |
jechałem w niedzielę do roboty.
pech, tak się akurat złożyło... wjeźdżam na dwupasmówkę o podwójnej szerokości każdego pasa i patrzę, a przy krawężniku stoi sznurek podrasowanych beemek, audi etc. minąłem ich i patrzę, a na awaryjnych przed nimi w pewnej odległości stał kolejny samochód. pomyślałem, że pewnie się zatrzymali, bo ich kumplowi zepsuło się auto. trwało to ułamek sekundy, gdy kątem oka patrzę, a ten samochód zbliża się do mnie bardziej :| kretyn jechał do tyłu na wstecznym zjeżdżając pod skosem w kierunku osi pasa... odbiłem niemal w ostatniej chwili. niestety... otarł się o bok mojego autka :blee: okazało się, że w aucie siedział jakiś dziany 17 letni cwaniaczek, któremu wydawało się, że jak ma bogatego tatusia, to złapał pana boga za nogi... był na tyle bezczelny, że próbował policji wmówić, że on stał na poboczu na awaryjnych a to ja na drodze o podwójnej szerokości każdego pasa (tak, że na pasie spokojnie mijały się 2 auta) wryłem się na niego. oczywiście panowie w mundurkach po obejrzeniu obu aut go wyśmiali. w trakcie wyjaśniania zdarzenia do tego kolesia pytania padły trzy: - dlaczego "stał" na światłach awaryjnych (auto miał sprawne, więc nawet gdyby stał jak mówił, to i tak złamał przepisy), - czy ma atest na przyciemnione szyby (nawet nie wiedział, co to jest) - w jaki sposób cofa, mając prawie wszystkie okna oklejone (powiedział, że patrząc w boczne lusterka) oczywiście po oględzinach to mi przyznali rację. a teraz przygłup chce się sądzić o ustalenie winy. obawiam się tylko, że będzie miał takie plecy, że wygra. ma świadków (swoich kumpli z tej kolumny, bo nikogo innego nie było), a ja niestety nie. mam jedynie to, co ustaliła policja. |
Swiadkow... na co? Ze stal na awaryjnych na poboczu? "Slady" na obu samochodach sa widoczne i jego wersja jest smiechu warta... "To co ustalila policja" czyli w najgorszym razie raport (prawdopodobne) lub w najlepszym ekspertyza (malo prawdopodobne) stawia Cie w lepszej sytuacji - ty masz na to papier! Zeznania bandy gowniarzy nie znacza w tym wypadku nic, zdarzenie zostalo jasno sklasyfikowane przez "niebieskich" przybylych na miejsce zdarzenia, wiec niech dzieciak zamknie ryj, bo jeszcze moze w niego dostac - i tak mu powiedz :-D.
Aha, boczne lusterka niech sobei w dupe wsadzi - zawsze nalezy przy cofaniu obejrzec sie za siebie! |
w sadzie co najwyzej gowniarz wiekszy mandat dostanie....
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale skoro już sie odezwałem, to powiem tyle, że sam, jak jeżdżę po mieście, to pasów nie zapinam z prostej przyczyny - przeszkadzają mi, bo się często odwracam (żeby się upewnić przy skręcie, zmianie pasa itp.) - na trasie z reguły zapinam. Natomiast każdy kierowca już na kursie powinien zostać uświadomiony jakie sa konsekwencje takiego postępowania, bo przepisy, ani policja nie powinny zastępować naszych procesów myślowych. Ale cóż... tendencja jest odwrotna na całym kontynencie: - likwidowanie tabliczek z zielonymi strzałkami na rzecz droższych, zapalających się ("bo ta świecąca wie lepiej kiedy nic nie jedzie"), - ustawianie semaforów nawet na rondach, które już z założenia są skrzyżowaniami bezkolizyjnymi, - włączanie bez powodu na 2-3 sek. "szybkiego czerwonego". To wszystko powoduje, że kierowcy zamiast myśleć, coraz bardziej przypominają psy Pawłowa reagujące bezmyślnie na sygnały, więc i wyobraźni wich głowach coraz mniej. :fiu: |
@Calme - to specyficzna sytuacja, ale jechalem z koelga ostatnio Oplem - dostawczak. Lusterka sa w tym modelu odpowiednio duze, przygotowane pod katem braku tylnej szyby i korzystanie z nich naprawde rekompensuje jej brak!
|
a ja narazie 18 nie mam wiec do szkoły pomykam na Yamaha Sliderze :) bez blokad 85 :) zna ktos jeszcze jakiś sposób tuningu :)
|
Cytat:
On ma tylko lusterka, sa troche wieksze bo jakies 40/20 ale wkoncu zestaw (ciagnik siodlowy + naczepa lub samochod + przyczepa) ma 16/18 m dlugosci. Prawidlowe cofanie wlasnie powinno odbywac sie za pomoca lusterek, chociaz w osobowkach latwiej jest skoordynowac ruchy obracajac sie do tylu. |
Nadal twierdzę i będę twierdził, że dobry kierowca powinien w pierwszej kolejności opanować do perfekcji cofanie za pomocą lusterek - przydatne szczególnie w nocy czy podczas deszczu i w zimie przy zamarzających szybach - wiem coś o tym z praktyki :)
Znajomy ma właśnie syndrom odwracania wiecznego głowy - wiem, że jest martwy punkt w lusterkach zgoda - ale w jego przypadku wygląda to tak, iż nawet zmieniając pas odwraca głowę do tyłu - raz już byłem świadkiem jak dzięki takiemu manewrowi w ostatniej chwili zdążył przed wyskakującą na pasy babeczkę...... |
Cytat:
Pamiętam jak sam, jadąc (w Polsce) chciałem wyprzedzić jadący przede mną samochód. Popatrzyłem w lusterko boczne i wsteczne i nic nie widziałem, ale że nie znałem dobrze samochodu, który jechałem, chcąc upewnić się, że nic nie ma w martwym punkcie obejrzałem się na chwilę do tył. Dobrze zrobiłem, bo okazało się, że jednak coś jechało, ale jak odwróciłem się z powrotem, okazało się, że samochód przede mną nagle postanowił stanąć.. Wbiłem hamulec w podłogę (na szczęście mój czas reakcji jest bliski zera) i udało mi się zatrzymać, ale było blisko. Za blisko.. |
ja dopiero wczoraj zobaczylem te reklamy i powiem ze robia WIELKIE WRAŻENIE!! takie reklamy powinny byc w polskiej tv aby pokazjac jakie sa skutki wypadku - niby ze kazdy o tym wie ale jakos reklamy w ktorych "pan z kaftanem bezpieczenstwa biegnie sobie i wpada w poslizg" biegnac za szybko oczywiście nie przemawiaja ludziom do rozumu***8230; a szczegolnie mlodym czesto prowadzacym po alkoholu..Sceny iscie dantejskie ale prawdziwie.
|
Cytat:
II. Ruch pojazdów - wymijanie, omijanie i cofanie Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany: [...] 3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności: a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia, b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby. 2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej. |
heh to ja wlasnie zobaczylem w naszym TV spocik - "Zapnij Pasy. Zawsze"
wstyd i zenada w porownaniu z tymi z tego tematu |
Cytat:
|
Ciekaw jestem jak wiele osob jadacych dzis rano samochodem po uslyszeniu wiadomosci o tej tragedii z autokarem zastanowilo sie nad swoim stylem jazdy - miejmy nadzieje, ze wielu.........szkoda tylko, ze przypomina sie to wiekszosci w obliczu takich tragedii [*][*][*]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:03. |