Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.12.2003, 12:52   #1
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
karoluz - sprawdz jeszcze AIDA32 - tam sa mem benchmarki - sprawdz czy nie masz wyniku znacznei odstajacego od normy

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.12.2003, 09:46   #2
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a oto moje wyniki mem benchmarku z programu AIDA32:
- Odczyt z pamięci 2061 MB/sek co daje 17 miejsce na 53 możliwe
- Zapis do pamięci 744 MB/sek co daje 17 miejsce na 53 możliwe

właśnie dorwałem PcMarka2004 i będę przeprowadzał testy... jakby co to dam oczywiście znać na forum.
Stary 07.12.2003, 11:06   #3
-Sid-The-Rat=>

czyli wyniki w normie - zapewne zauwazyles ze w tej tabelce twoj komp sasiadowal z innymi podobnymi

czyli pamiec nie jest waskim gardlem

stawiam na karte niestety - bo 2800 3dm2k1 to stanowczo za malo
sprawdz w aidzie info nt twojej karty graf - moze gdzies tam znajdziesz jakies uwagi - i moze sie okaze ile bitow ma szyna tej karty... bo ja cos czuje ze 64 - a to wtedy totalna porazka
Stary 07.12.2003, 14:11   #4
KarolluZ
Guru

SID... a czy możliwe, aby karta z ramem 64 była załóżmy 128 bitowa !? A co należało by w niej zmienić aby wszystko było okey !? czyli na przykład kupując kartę z ramem 256 i jak jest napisane 128 bit to trochę cienko...

Poniżej przedstawiam informacje z programu AIDA32 na temat mojej karty
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-karta.png  
Stary 07.12.2003, 14:15   #5
-Sid-The-Rat=>

szerokosc magistrali (4 od dolu) 64bit - czyli tak jak myslalem... niestety ta karta jest SLABA
sprzedaj jak najszybciej - albo wymien w sklpie na gf3/radeona 9100/8500 lub (Za doplata) na gf4ti - bo na tym to jest tragedia

pewnie masz tez namieszane w biosie - ale to daloby maks 2-5% wydajnosci wiecej - a tobie jest potrzebe 200%
Stary 07.12.2003, 14:33   #6
KarolluZ
Guru

ech.... wiesz SID ostatnio prowadzę batalie z tatą... tak dla wprowadzenia powiem, że tata pracuje w jednej z lubelskich firm komputerowych i jest tam kierowcą, ale jak nie ma czego rozwozić to po prostu składa kompy lub widzi jak inni to robią. A batalia rozgrywa się na temat procka oraz grafiki.

co do procka to pokazałem tacie to co napisał NIMAL "bo to tak jabys wziol mercedesa, ale zaspawal w nim polowe silnika, wyjol wszystkie bajery i zalozyl ograniczenia predkosci do 20km na godzine
to sa maxymalnie obciete pentium, jakby jeszcze cos odjeli to juz wogule by nie dzialaly
zawsze warto kupic pelny procesor, chocby i z dUUUUUzo wolniejszym zegarem - bedzie latal szybciej
to samo ma miejsce w kartach grafiki - np mx i ti - od GF4mx duzo szybsze sa GF2 !!, byle w pelnych wersjach (kiedys to jeszcze full sie nazywalo GTS, potem dopiero weszla nazwa ti)
u Ciebie akurat spotkal sie obciety proc z obcieta grafa sprzet masz dobry, ale nie oczekuj po nim extremalnych wynikow, bo to nie te czesci"

ja nic nie poradzę, że u taty w pracy wszyscy praktycznie jeżdża na P4, bo ich na to stać.

co do grafiki to ostatnio jak składałem na kartce zestaw dla brejdaka ciotecznego to wrzuciłem tam ATI RADEON 9600 256 MB DDRAM, a szef taty skreślił to i napisał GeForce FX 5600 128. Czy on jest lepszy zamiast Radeonka !?
Stary 07.12.2003, 15:33   #7
KarolluZ
Guru

SID... a czy wiesz dlaczego w PcMarku po przeprowadzeniu testu procka bądź dysku twardego nie wyświetlają mi się punkty !? jedynie co mi się udało pozytywnie przetestować to prezetuje poniżej:

GRAPHICS SCORE: 766
MEMORY SCORE: 2220
Stary 07.12.2003, 15:47   #8
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ
SID... a czy wiesz dlaczego w PcMarku po przeprowadzeniu testu procka bądź dysku twardego nie wyświetlają mi się punkty !? jedynie co mi się udało pozytywnie przetestować to prezetuje poniżej:

GRAPHICS SCORE: 766
MEMORY SCORE: 2220
Punkty i dane z testu zapisujesz sobie w formacie np. Excela. Po zakończeniu testu PCMark04 pyta się czy ma zapisać wyniki na stronie czy w jakimś formacie przez ciebie wybranym. No chyba że nie masz Excela, w takim razie nie wiem.
Stary 07.12.2003, 14:37   #9
-Sid-The-Rat=>

jest tanszy - ale duzo gorszy
ten radek tkorego chciales nvidie 5600 zjada w przedbiegach - FXy to gnioty jakich malo

intel fajna rzecz - ale na boga nie celeron!
Stary 07.12.2003, 14:44   #10
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
jest tanszy - ale duzo gorszy
ten radek tkorego chciales nvidie 5600 zjada w przedbiegach - FXy to gnioty jakich malo

intel fajna rzecz - ale na boga nie celeron!
No akurat FX 5950 to nie taki gniot........
Stary 07.12.2003, 15:43   #11
-Sid-The-Rat=>

pojecia nie ma - pcmark4 wymaga winxp - a ja takowego nie posiadam
Stary 08.12.2003, 09:45   #12
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
KarolluZ niestety sa firmy gdzie kruluja penitiumy i nvidia - mimo tego ze do pewnych zastosowan (kompy sredniej klasy do gier/multimediow) o wiele lepiej sprawdzaja sie rozwiazania konkurencji (ze wzgledu na stosunek wydajnosc/cena)
ale bez jaj - jesli placisz za kompa to Ty decydujesz co w nim bedzie, tym bardziej jesli firma znajoma (czyli Twoj Tata w niej pracje)
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2003, 13:37   #13
KarolluZ
Guru

NIMAL... wiesz, masz rację. Jednak mojego tatę trudno namówić na coś innego niż to co mają koledzy z pracy. Gdy pokazałem mu twoje zdanie na temat celeronów i powiedziałem, że jest on cienki to tata powiedział "a po co Tobie [załóżmy] P4 !? czy będziesz robił jakieś skomplikowane operacje, że potrzebny Ci jest taki procesor !?". Przyznam, że jak odpaliłem AIDA32 i zobaczyłem dane na temat swojego procka to aż zbladłem... To fakt, że miał mało bajerków, ale AMD też są tanie i wiadomo, że osiągi lepsze.

Co do grafiki to tak się składa, że ostatnio tata składał "na kartce" dwa zestawy dla innych ludzi. Jednak mnie to zdziwiło, że poleciłem komuś RADKA i sądziłem, że jak tata pokaże to w pracy to szef od razu zmieni to na jakiegoś GeForce... Ale zdziwiłem się, gdy szef taty powiedział, że skoro to ma być komp, na którym mają być robione jakieś projekty to RADEK w zupełności wystarczy.... No litości... skoro on poleca do takich zadań RADKA, a w zestawie tylko do grania zmienia RADKA na GeForce FX 5600 128 MB to coś tu nie tak... Jak narazie szukam poważnych argumentów, żeby przekonać tatę nad wyższością ATI oraz AMD... co do procka to niestety... jak narazie będę skazany na niego, dopóki nie pójdę gdzieś do roboty.... wtedy zakupie sobie cosik lepszego.....

Jednak dzięki za jakiekolwiek wypowiedzi z waszej strony
Stary 08.12.2003, 13:40   #14
KarolluZ
Guru

tak przy okazji przypomniałem sobie, że jak dzisiaj rozmawiałem z tatą na temat ATI RADEON to tata powiedział, że często u nich w firmie są reklamacje właśnie na ATI, ponieważ one strasznie się grzeją... jednak tata ciągle twierdzi, że u niego w pracy mają już jakieś doświadczenie i co ja mogę się z nimi równać !? Pozostawiam to bez komentarza....
Stary 08.12.2003, 13:49   #15
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
coz, nietety niektorych osob po prostu sie nie da przekonac... jedynie wyniki benchmarkow i opinie uzytkownikow, ale to tez nie jest przekonujace (czesto zreszta niemiarodajne)
przy skladaniu kompa trzeba uwazac - czasem dwie super czasci nie beda ze soba wspoldzialac i koniec, czasem (o paranojo!) kupienie tanszej/gorszej czesci podnosi wydjanosc kompa (pamietasz pierwsze Athlony XP na szynie 266 - poprawnie pracowaly tylko z pamieciami ddr 266 - wlozenie szybszych i drozszych 333 konczylo sie spowolnieniem kompa - mozna to sparwdzic chocby w ostatnim PCWK)
podstawa to dopasowanie do sibie poszczegolnych elementow i korzystanie z elementow pelnych, chocby i starszych - zwykle to klucz do sukcesu
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: