Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   DVD na CD-ROM-ie Prawda, czy brednie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dvd-cd-rom-ie-prawda-czy-brednie-32354/)

Edwardo 10.03.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No tak, ale po co to w ogole kupowac, skoro to po prostu nie ma prawa dzialac :)

chociazby z ciekawosci co za shit ten koles sprzedaje :)

47 10.03.2004 11:37

A ja mam program do odtwarzania plyt cd w magnetofonie
sprzedam za 100zł + vat :D
Pozdro 47 cudotwórca

adams_a 10.03.2004 11:54

NO teraz dowaliles 47. hehehe

Ormianin 10.03.2004 12:53

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Dziwne jest to, ze musisz to robic czesto, wg mnie swiadczy to o tym, ze laser sie juz wypala. Spotkalem sie z tym w dobitym cd-romie, najmniejszy kurz powodowal brak odczytu.
Jesli musisz to robic bardzo czesto to chyba jedynie taka plyta czyszczaca, nie ma sensu otwieracz non-stop urzadzenia i czyscic alkoholem.

Bo Andrzej pewnie posiada CD Audio, z klapka otwierna do gory a nie z szuflada...
Tak swoja droga mam w domu stary CD player Fonica rok 1991 (pamieta to ktos jeszcze?) to byl jeden z pierwszych CD Playerow w Polsce... nie jest rewelacyjna, szuka utworu na koncu plytki wciagu polminuty, ale! odtwarza bezblednie kazde CDR i CDRW! nawet te nagrane z predkoscia 40x ... pokazcie mi urzadzenie firmowe z tamtych czasow typu Sony czy Technics co by potrafil taka rzecz :)

Edwardo 10.03.2004 14:07

Ormianin: cos mi sie nie chce wierzyc ze czyta ci plytki rw... troszeczke nie ta dlugosc lasera...
ja mam technicsa z 94 roku i wciaz czyta cdr, zarowno te porysowane, z poodpryskiwanym lakierem, jak i te nagrane x48 :)

KarolluZ 10.03.2004 14:16

Każdy potwierdzi, że CDRW czytają cdromy od 20x w górę... Oczywiście tak jest z cdromami komputerowymi... co się tyczy odtwarzania płyt w wieży to niestety nie wiem na czym tam to polega... Jeżeli chodzi o płytki Audio to nagrywam je z prędkością 12x. Zresztą co mi za róznica czy czekam na płytkę około 7 minut czy 4 lub 3 !? Nadal uważałem i będę się trzymać tego, że najlepiej płytki nagrywać z bezpieczną prędkością, gdyż wtedy nie ma problemu z ich odczytem. Oczywiście każdy ma swoje zdanie...

Smartek 10.03.2004 14:21

Moze mu chodzilo o Daemon Tools'a? :P... zeby emulowac obraz DVD? CO? :P
pozdro ;)

ps - ten temat to jeden wielki LOL :D

Ormianin 10.03.2004 14:47

Cytat:

Napisany przez Edwardo
Ormianin: cos mi sie nie chce wierzyc ze czyta ci plytki rw... troszeczke nie ta dlugosc lasera...
ja mam technicsa z 94 roku i wciaz czyta cdr, zarowno te porysowane, z poodpryskiwanym lakierem, jak i te nagrane x48 :)

Czyta plytki CDRW, wiem ze nieprawdopodbne... ale czyta, kupe ludzi sie dziwilo... bylo kilku co chcialo ode mnie kupic to cudo :D

Edwardo 10.03.2004 15:48

no to pozostaje mi tylko Ci pogratulowac :D
ja tam niestety przez pewien czas zalowalem ze nie czyta CDRW ale teraz mam podpietego sprzeciora do niego, wiec nawet juz cd nie wkladam do technicsa... wszytko leci z mp3, a i tak muzy raczej slucham w osobistym grajku.

Loczek 10.03.2004 20:17

KIT KIT i KIT co za brednie, nieznam się aż tak bardzo ale laser w cdromie jest inny a laser w dvd inny o większej mocy. A poza tym tochyba niemozliwe żeby cdrom czytał dvd bościeżka w dvd jest owile węższa. Przykład: plextor Premium nagrywał na płytkach cdr 700 mb około 1 gb i tylko nieliczne napędy dały sobie rade z odczytem tak nagranej płytki. A co diopiero odczytać dvd opojemności 4,7 gb........ ściema.

andrzejj9 10.03.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Bo Andrzej pewnie posiada CD Audio, z klapka otwierna do gory a nie z szuflada...
Tak swoja droga mam w domu stary CD player Fonica rok 1991 (pamieta to ktos jeszcze?) to byl jeden z pierwszych CD Playerow w Polsce... nie jest rewelacyjna, szuka utworu na koncu plytki wciagu polminuty, ale! odtwarza bezblednie kazde CDR i CDRW! nawet te nagrane z predkoscia 40x ... pokazcie mi urzadzenie firmowe z tamtych czasow typu Sony czy Technics co by potrafil taka rzecz :)

Nawet nie. Ta wieza to okolo 5 - 6 letni Panasonic na 5 plyt (taki, jak te, ktore i teraz sa sprzedawane). Calkiem fajny sprzet, no ale jak to czesto bywa w Panasonikach jakies dwa lata temu zaczalem miec problemy z laserem. Co ciekawe, przez ponad rok nie wlaczalem wiezy (cd) i spisalem ja juz na straty od czasu do czasu sluchajac tylko radia. Ale jak i to zaczelo zle odbierac, to sie wkurzylem i nie ryzykujac juz praktycznie nic (kaseta tez w miedzyczasie przestala dzialac), rozkrecilem wszystko. Naprawilem system szyfladkowy, ktory tez kiedys sie popsul, przeczyscilem laser i okazalo sie, ze nawet moge sluchac plyt. Przez jakis tydzien wieza chodzila lepiej niz kiedykolwiek. Potem znowu zaczely sie problemy z odczytem. Rozkrecilem ja jeszcze raz, ale poprawa znowu byla bardzo krotkotrwala. Kupilem sobie plyte czyszczaca i teraz jej uzywam, bo efekt jest porownywalny, ale mimo wszystko to, czy plyta zostanie odczytana i czy w trakcie odtwarzania nagle laser nie zacznie skakac to loteria. Wieza juz zdecydowanie swoje przezyla, ale szkoda mi pieniedzy na kupno nowej, to chcialbym ja jeszcze jakos zmusic do pracy.

kraluk 11.03.2004 09:53

Ja nie mogę, natępny Matrix:D
A wracając do rzeczy, powiem jak koledzy przedemną NIE DA SIĘ. Cd-rom nie ma takiego nazwijmy to osprzętu, żeby móc odtwarzac płyty dvd.

Ormianin 11.03.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nawet nie. Ta wieza to okolo 5 - 6 letni Panasonic na 5 plyt (taki, jak te, ktore i teraz sa sprzedawane). Calkiem fajny sprzet, no ale jak to czesto bywa w Panasonikach [...] to chcialbym ja jeszcze jakos zmusic do pracy.

Panasonic to teraz tylko nazwa... ja tam werny jestem firmie SONY bo wszystko co mam jest naprawde dlugotrwale...
laser wysiada podobnie jak opisales rowniez w philipsach... winna za to jest moc lasera, ktory sie bardzo szybko wypala, mozesz znalezc majstra co wykalibruje Ci moc lasera

Edwardo 11.03.2004 12:27

powiem tyle... jak jakas firma robi wszytko to jest do dupy... i tak np philips robi RTV i AGD... i co? moze ma wybujane wieze ze swiecidelkami, lodowki z ostrzeganiem przez uplywem terminu spozycia zywnosci...ale jaka to ma jakosc... dzwiek? pusty...pudelkowy...
Sony z tego co zauwazylem torszeczke zdziadzial, ale dalej reprezentuje wysoki poziom (szczegolnie cenami ;) ) (ps. wiecie ze Soniak przejal AIWE?)
Panasanic i technics to prawie jedno i to samo... wszytko nalezy do Mitsuszity (nie wiem jak to sie pisze)

zeby sie nie wywiazala klotnia... nie mowie ktora firma jest lepsza... bo w kazdej znajda sie modele lepsze od drugich...wszytko jest dla ludzi, jednych z zasobnymi portfelami (np ONKIO) dla innych z mniej...
moja graj Technicsa ma juz swoje lata... ani razu nie byl w servisie, przezyl paredzisiat imprez przy max obciazeniu non - stop przez 6-8h oraz wyniesienie z domu w worku na ziemniaki i transport zukiem na najblizsze bazary... i do tej pory gra niejednokrotnie lepiej od najnowszego sprzetu roznych firm... tak kiedys ze znajomymi doszlismy do wniosku ze te parenascie lat temu poziom jakosci sprzed byl znacznie wyzszy niz teraz...

andrzejj9 11.03.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez Edwardo
powiem tyle... jak jakas firma robi wszytko to jest do dupy... i tak np philips robi RTV i AGD... i co? moze ma wybujane wieze ze swiecidelkami, lodowki z ostrzeganiem przez uplywem terminu spozycia zywnosci...ale jaka to ma jakosc... dzwiek? pusty...pudelkowy...
Sony z tego co zauwazylem torszeczke zdziadzial, ale dalej reprezentuje wysoki poziom (szczegolnie cenami ;) ) (ps. wiecie ze Soniak przejal AIWE?)
Panasanic i technics to prawie jedno i to samo... wszytko nalezy do Mitsuszity (nie wiem jak to sie pisze)

zeby sie nie wywiazala klotnia... nie mowie ktora firma jest lepsza... bo w kazdej znajda sie modele lepsze od drugich...wszytko jest dla ludzi, jednych z zasobnymi portfelami (np ONKIO) dla innych z mniej...
moja graj Technicsa ma juz swoje lata... ani razu nie byl w servisie, przezyl paredzisiat imprez przy max obciazeniu non - stop przez 6-8h oraz wyniesienie z domu w worku na ziemniaki i transport zukiem na najblizsze bazary... i do tej pory gra niejednokrotnie lepiej od najnowszego sprzetu roznych firm... tak kiedys ze znajomymi doszlismy do wniosku ze te parenascie lat temu poziom jakosci sprzed byl znacznie wyzszy niz teraz...

Z tym starym sprzetem to sie zgadzam. Mam w domu wieze Diory (duzy sprzet, z bardzo duzymi kolumnami) i gra tak, ze zadna z tych najnowszych wiez (mam na mysli te miniwieze za okolo 1000 - 2500 zlotych) nawet sie do niej nie umywa.

Natomiast jesli chodzi o rozne marki to ja mam taki prywatny podzial. Panasonic dla mnie jest najlepszy do muzyki, Sony do obrazu, pozostale roznie. W kazdym razie kupujac wieze prawie na pewno kupie Panasonica, a przymierzajac sie do telewizora najpierw sprawdze, co Sony ma w ofercie.

I moze to tylko moje przekonanie, ale kiedy ostatnio sluchalem, jak te nowe miniwieze graja, to od Sony i Aiwy mnie odrzucilo, natomiast, kiedy wlaczylem Panasonica (na tej samej plycie) to przypomnialem sobie, czemu piec lat temu wlasnie na niego sie zdecydowalem :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.