Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.05.2004, 13:32   #1
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Magistrala PCI...jak to jest z przerwaniami??

Ostatnio na wyglaszanym przeze mnie referacie z architektury komputerowej cwiczeniowiec zapytal mnie o sposob przydzielania przerwan danym urzadzeniom podpietym do tego samego kanalu przerwan... pech chcial ze nie bylem za bardzo w tej dziedzinie obcykany i gosciu powiedzial ze jak nastepnym razem tego nie omowie to mi nie zaliczy referatu... Wiec prosze o pomoc jesli wiesz cos na ten temat i mozesz mi to w jakis prosty sposob wyjasnic bede wdzieczny

Jego pytanie brzmialo mniej wiecej tak: w jaki sposob uklad przydzielajacy urzadzeniom przerwania je rozpoznaje skoro przykladowo dwa urzadzenia wspoldziela jeden kanal... skad on wie ze ma obsluzyc przykladowo w danym momencie karte dzwiekowa a nie sieciowa...

Szukalem tego po necie i w anatomi pc ale slowo daje... nic nie znalazlem co by na to pytanie mi odpowiedzialo

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.05.2004, 14:30   #2
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
strzelam:
ale każde użadzenie ma pewnie jakiś scalak czy cuś co jest odpowiedzialne za ID danego sprzęta, coś jak MAC w sieciówkach.
za info nie daje głowy bo jak napisałem strzelam

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2004, 15:44   #3
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To sie nazywa przerwanie wektorowe. Do jednego wejscia przerywajacego mozna podpiac wtedy kilka urzadzen w zaleznosci od tego ilu bitowy jest wektor. Jak jest zgloszone przerwanie to najpierw jest sprawdzany wektor a potem wykonywany odpowiedni podprogram obslugi przerwania.
Stary 28.05.2004, 16:00   #4
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hee....
Zacznijmy od tego co to jest przerwanie (interrupt)...
Jak sama wskazuje przerywa ono prace procesora...np. taka sytuacja:
Procesor wykonuje jakieś obliczenia, a użytkownik w tym czasie nacisnął klawisz. Procesor musi przerwać obliczenia, aby zareagować w tym czasie na naciśnięcie klawisza. Gdyby nie było przerwań procesor cały czas by musiał kontrolować klawiature i inne urządzenia np. drukarkę ,mysz itp.

Każde urządzenie ,które chce coś przekazać prcesorowi wysyła specjalny sygnał nazywanym zgłoszeniem przerwania IRQ (Interrupt request) .Sygnały te od wszystkich urządzeń zbierają się w specjalnym układzie ,nazywanym sterownikiem przerwań. On decyduje o kolejności obsługiwania zgłoszonych przerwań, wstrzymuje prace procesora i podsuwa mu specjalne programiki ,nazywane programami obsługi przerwań ISR (Interrupt Service Routine).
Stary 28.05.2004, 19:48   #5
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez artoor
Ostatnio na wyglaszanym przeze mnie referacie z architektury komputerowej cwiczeniowiec zapytal mnie o sposob przydzielania przerwan danym urzadzeniom podpietym do tego samego kanalu przerwan... pech chcial ze nie bylem za bardzo w tej dziedzinie obcykany i gosciu powiedzial ze jak nastepnym razem tego nie omowie to mi nie zaliczy referatu... Wiec prosze o pomoc jesli wiesz cos na ten temat i mozesz mi to w jakis prosty sposob wyjasnic bede wdzieczny

Jego pytanie brzmialo mniej wiecej tak: w jaki sposob uklad przydzielajacy urzadzeniom przerwania je rozpoznaje skoro przykladowo dwa urzadzenia wspoldziela jeden kanal... skad on wie ze ma obsluzyc przykladowo w danym momencie karte dzwiekowa a nie sieciowa...

Szukalem tego po necie i w anatomi pc ale slowo daje... nic nie znalazlem co by na to pytanie mi odpowiedzialo
apic wiesz co to jest? 8)
Stary 28.05.2004, 20:51   #6
artoor
Forumator

Cytat:
Napisany przez memorando
apic wiesz co to jest? 8)
Dzieki wszystkim, kazdemu z osobna za pomoc i za przyblizanie mi tematu...

memorando prosze Cie jesli mozesz mi powiedziec cos o tym APIC to bede wdzieczny, bo facet od architektury tez mnie z tego gnebil a nie wiem o co w tym chodzi... wiem ze w biosie jest polecenie zwiazane wlasnie z APIC'iem ale nie kojarze o co w tym chodzi. Pls help me

/ Konfucjusz /
Stary 28.05.2004, 21:22   #7
Maciej
CDRinfo VIP

Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sprawdż w Biosie ...
Interrupt Mode: PIC/APIC
Funkcja ta umożliwia wyboru nowego, zaawansowanego trybu pracy kontrolera przerwań. Obecnie płyty główne wyposażane są w nowy kontroler przerwań, zwany APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller - zaawansowany, programowalny kontroler przerwań). Poprzedni nazywał się PIC. Różnica polegała na tym, że starszy pozwalał na zdefiniowanie jedynie 16 przerwań, co często powodowało konflikty w przypadku nadmiaru urządzeń. APIC umożliwia przyporządkowanie urządzeniom aż 23 przerwań, z czego skwapliwie potrafią skorzystać nowe systemy operacyjne. Może też pracować w starym trybie, jednak do dyspozycji będziemy mieli jedynie 16 przerwań.
Zalecane ustawienie: APIC. Ten tryb jest preferowany szczególnie wtedy, gdy komputer wyposażono w większą liczbę kart rozszerzeń. Opcję należy ustawić przed instalacją systemu operacyjnego - w przeciwnym razie może on przyporządkować urządzeniom tylko 16 pierwszych przerwań.

Zobacz screen ,moja płyta obsługuje APIC i mam do wyboru 23 przerwania, jak widzisz nie wykorzystuje wszystkich.
Dołączone obrazki
File Type: png apic.PNG (58.2 KB, 125 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 28.05.2004 o godz. 21:30
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2004, 21:42   #8
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez Maciej
Sprawdż w Biosie ...
Interrupt Mode: PIC/APIC
Funkcja ta umożliwia wyboru nowego, zaawansowanego trybu pracy kontrolera przerwań. Obecnie płyty główne wyposażane są w nowy kontroler przerwań, zwany APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller - zaawansowany, programowalny kontroler przerwań). Poprzedni nazywał się PIC. Różnica polegała na tym, że starszy pozwalał na zdefiniowanie jedynie 16 przerwań, co często powodowało konflikty w przypadku nadmiaru urządzeń. APIC umożliwia przyporządkowanie urządzeniom aż 23 przerwań, z czego skwapliwie potrafią skorzystać nowe systemy operacyjne. Może też pracować w starym trybie, jednak do dyspozycji będziemy mieli jedynie 16 przerwań.
Zalecane ustawienie: APIC. Ten tryb jest preferowany szczególnie wtedy, gdy komputer wyposażono w większą liczbę kart rozszerzeń. Opcję należy ustawić przed instalacją systemu operacyjnego - w przeciwnym razie może on przyporządkować urządzeniom tylko 16 pierwszych przerwań.

Zobacz screen ,moja płyta obsługuje APIC i mam do wyboru 23 przerwania, jak widzisz nie wykorzystuje wszystkich.
sorki macieju ale bez apic jest dostępne 15 przerwań z apic już są dostępne 24 więc...coś malo masz przerwań w swojej tezie
Stary 28.05.2004, 22:01   #9
Maciej
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez memorando
sorki macieju ale bez apic jest dostępne 15 przerwań z apic już są dostępne 24 więc...coś malo masz przerwań w swojej tezie
Mam troszkę starsze MoBo i mam APIC 1.1 i obsługuje tylko 23 ,możliwe że nowszy APIC 1.4 obsługuje już więcej przerwań.
Stary 29.05.2004, 04:09   #10
artoor
Forumator

Jeszcze raz bardzo dziekuje za przyblizenie mi tematu... mam nadzieje ze jakos wybrne z tego tak zeby referat zaliczyc. Zycze wszystkim milego weekendu

artoor

/ Konfucjusz /
Stary 29.05.2004, 09:23   #11
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez Maciej
Mam troszkę starsze MoBo i mam APIC 1.1 i obsługuje tylko 23 ,możliwe że nowszy APIC 1.4 obsługuje już więcej przerwań.
masz rację APIC 1.4. Ma 24 przerwania programowalne. Pozdrawiam.

Twoje uprawnienia: