![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#211 |
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A, odkopię sobie temat na koniec roku
![]() Telefon mam nie pierwszej młodości, toteż zaczyna padać w nim gniazdo mini-jack. Objawia się to dziwnymi dźwiękami asystenta głosowego oraz utratą kontaktu przy co gwałtowniejszych ruchach (telefon automatycznie pauzuje muzykę po wyciągnięciu słuchawek z gniazda - teraz potrafi zapauzować w kieszeni podczas chodzenia). Daję mu maksymalnie trzy-cztery miesiące nim przestanie wykrywać słuchawki. Skąd wiem? Otóż dosłownie każdy telefon z Androidem który posiadałem miał dokładnie tak samo - gniazdo słuchawkowe najpierw wariowało, potem przestawało działać całkowicie. Tak samo było w telefonie z 2010, z 2013, z 2015, z 2016 jak i w obecnym z 2019. Przez tyle lat pakowali ten sam zawodny szajs do telefonów, aż wreszcie zrezygnowali kompletnie z gniazda mini-jack w ogóle. Opcja adaptera USB-minijack odpada, ponieważ gniazdo USB również rozłącza się kiedy chce - podczas ładowania lepiej nie dotykać telefonu. Będę musiał zainwestować w jakieś tanie słuchawki Bluetooth, bo drogie są kompletnie nieopłacalne - oferują jakość dźwięku na poziomie kilkukrotnie tańszych modeli przewodowych. Ciekawe czy to jakaś wada fabryczna, wynik miniaturyzacji czy po prostu najtańsze możliwe materiały? Mini-jack to przecież nic skomplikowanego, technologia kilkudziesięcioletnia. Używałem dużo starszych urządzeń z gniazdkami mini-jack, które mimo wieku po prostu działały... Ba, nawet tania marketowa empetrójka firmy "krzak" z okolic 2006, po paru latach nie wykazywała problemów ze złączem słuchawkowym. Trochę różnorakiego sprzętu przeszlo już przez moje ręce i według moich doświadczeń najlepsza jest elektronika produkcji japońskiej, mniej -więcej z pierwszej połowy lat '90. Radiomagnetofony, wieże, lustrzanki analogowe, kamery wideo (tutaj trochę nowsze - 97-99), telewizory, konsole do gier - to wszystko po tylu latach zazwyczaj po prostu działa, a ewentualne awarie dotyczą elementów mechanicznych które się zużywają bądź brudzą - lasery w CD albo paski/rolki w magnetofonach. Sama elektronika pozostaje niewzruszona na upływ czasu. To są rzeczy owszem, technologicznie zacofane, ale za to ekologiczne - nie szajs który po paru latach ląduje na elektrośmieciach ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#212 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Naiwnoscia jest kupywanie sredniaka i oczekiwanie ze posluzy lata, mnie nie stac na tanie zeczy wiec kupujac 5 lat temu telefon za 1000e oczekiwalem ze sie nie zestazeje za szybko oraz podziala stosunkowo dlugo, jako ze wsadzono w niego dobre elementy a nie po taniosci to efekt jest taki ze po 5 latach dalej trzyma mi bateria, kamera ciagle robi cuda ze zdjeciami, a procek jest w technologi 7nm gdzie obecne flagowce maja ~5nm
![]() |
#213 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Za tym też nie utrafisz.
Jeszcze trochę ponad dekadę temu smartfony nie dotarły do optymalnego kształtu (nawet do końca nie wiadomo, jaki mógłby on być), poza tym rozwój technologii był szybki, więc nowy nawet niezbyt drogi telefon wyglądał dużo bardziej nowocześnie i działał dużo bardziej sprawnie niż 3-letni, może i 2-letni flagowiec. Od kilku lat nowe modele na zmianę a to są z zaokrąglonymi brzegami, a to z kanciastymi, zmieniają się jakieś drobne szczegóły typu kształt i wielkość wyspy aparatów, ale ani wielkość, ani jakoś dramatycznie wydajność. W 2021 roku kupiłem córkom telefony za ok. 500 zł, myśląc że na jakiś rok, może dwa im starczą a później wymienię im na bardziej wydajne. Obie używają ich do dzisiaj, okazało się że te aplikacje których namiętnie używają plus YouTube nie wymagają żadnych nieprzebranych mocy procesorowych ani przestrzeni w RAM, a że czyhałem żeby wyrwać w promocji modele nieco lepsze, z w miarę pojemnymi bateriami, to i ogniwa póki co dają radę - choć pewnie to one w końcu będą przyczyną wymiany na kolejne modele. Szukając modelu trwałego można by myśleć o "pancerniakach" z IP67 i aku 7-10 tys. mAh, ale dla mnie to przerost formy nad treścią - trwałość rzeczywiście super ale nie ta wydajność i nie ta poręczność, wolę jeśli będzie trzeba co 2 lata wymienić telefon na niedrogi w granicach 1000 zł (bo nic mnie nie przekona przy dzisiejszych cenach i parametrach, że coś droższego jest mi potrzebne). Wolałbym ze względu na generowanie elektrośmieci wymieniać co 5 lat, no ale na podejście producentów do trwałości nic nie poradzę.
![]() |
#215 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Bardzo dużo zależy od higieny telefonu , jak widzę jak ludzie na telefonach za 1000zł instalują pierdyliard apek plus gry to niestety tylko flagowce.
A z apkami to tez smutna prawda, każdy wciska , od zwykłych operatorów usług ,banków etc po wszystkie rządowe szity. Ja ogólnie zmieniam tel co trzy lata i podchodzę do tematu tak jak @misiozol. edit. a baterie wymienią w serwisie prawie w każdym telefonie. Co mądrzejsze telefony to tez mają kilka planów ładowania od superszybkiego po standardowy ,taki który nie postarza baterii . Wystarczy plan ładowania dobrać do własnego trybu życia. Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 01.01.2025 o godz. 11:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To akurat S10e, nowy kosztował ponad trzy koła, nie nazwałbym go średniakiem. Niestety, to chyba jeden z ostatnich modeli o tak praktycznym i poręcznym rozmiarze. Gdyby mi padł, to będę szukał takiego samego. Na razie kupie sobie tanie słuchawki Bluetooth do podcastów i audiobooków, natomias muzyki będę słuchać na osobnym odtwarzaczu, jak za dawnych lat
![]()
![]() |
|
|