![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#91 | |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 21.10.2009 o godz. 08:03 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#92 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W domu mamy głównie świetlówki (poza światłem sterowanym automatycznie na czujniki bo tam sie kompletnie nie sprawdzają), od niepamiętnych dla mnie czasów za główne źródło światła w pokojach stanowiły kołowe świetlówki 40W (ok 3300lm, czyli coś około żarówki 250W). Mają dość długą żywotność ale raz na pare lat trzeba jednak zmienić. Psuje je głównie częste włączanie/wyłączanie.
Oczywiście światło świetlówki nie jest zbyt przyjemne, kiedyś lubliłem białe ale następnym razem wezme coś bardziej żółtego. Te nowe potrafią świecić jak zwykła żarówka (światło nie miga i jest żółte). Mam świetlówkę 7W w lampce i jest bardzo dobra. Jeszcze bym zamienił halogen 25W w lampce biurkowej na ciepłego LEDa. Co nie zmienia faktu ze nie popieram wycofania zwykłych żarówek. PS. Świetlówki mają lepszy stosunek mocy do światła niż tanie LEDy. A drogie ledy są....drogie.. ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.10.2009 o godz. 08:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ponad 4 lata temu robiłem remont w pokoju i wymieniłem wszystkie źródła światła. Od tego czasu żarówkę w lampce przy biurku (świeci się wieczorami praktycznie non stop), 40w wymieniłem raz, żarówki w lampie ("setki").. ani razu, żarówkę w lampce nocnej.. ani razu. Jakbym kupił energooszczędne, to poza tym, że zapłaciłbym drożej i pracował przy nieprzyjemnym i niezdrowym świetle, zyskałbym.. co...?
![]() |
#94 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
placilbys mniejse rachunki za prad
40W tradycyjnej, ktora jak pisze swieci nonstop, spokojnie zastapi 7W energooszczednej swiatlo niezdrowe? prosze - nie rob sobie jaj jedyne zdrowe swiatlo to slonce (tak, wiem, ze sa specjalne kwarcowki je nasladujace - stosowane np w okretach podwodnych, ale nie o tym mowa) nieprzyjemne? mozna dobrac swietlowki o dlugosci fali praktycznie dowolnej - lekko zoltawe maja takie samo swiatlo jak tradycyjne - argument totalnie z bani czy to eco? produkcja takiej zarowki pochlania wiecej energii, jej utylizacja jeszcze wiecej, ale ponoc w ogolnym rozrachunku sie oplaca (z punktu eco) bo z punktu widzenia konsumenta to chyba trzeba oblac matme w pierwszej klasie podstawowki, zeby nie rozumiec zysku |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |||
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Różnica w cenie zakupu długo by się nie zwróciła
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Andrzeju, piszecie czystą prawdę.
A światło świetlówek, nawet tych najbardziej przeze mnie akceptowalnych, czyli Philipsów, nie nadaje się dla mnie do pracy, nie znoszę tego światła, gówno przy nim widzę, syf totalny. Może oświetlać pomieszczenia, w których światło się pali 8 godzin dziennie, bez przerwy. Przyszłością jest LED, ale oglądałem taką żarówkę ostatnio, ma jedną wadę, cenę. To się tez zmieni, na niską jakość tych tanich. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
co do barwy i widma zapraszam na forum cyberfoto - mozna sobie poczytac o spekrach roznych zarowek, bo od tego zaleza kolory finalne
temat tak nudny, ze juz ze dwa lata chyba nie walkowany oczywiscie ile osob tyle opinii jezeli uwazasz, ze swiatlo tradycyjnej zarowki jest bardziej zblizone do swiatla slonca... hmm, ma dokladnie tyle samo wspolnego co swietlowki - czyli bardzo malo a czasy niebieskawych swietlowek o migajacym swietle minely (prawie) bezpowrotnie - prawie, bo najtanszy szajs z marketow to wlasnie to Andrzej - roznica w cenie zwraca sie w kilka miesiecy (ile - to zalezy od czasu palenia sie zarowki - sam policz zeby nie bylo ze cos naciagam) co do preferencji osobistych - tego nie neguje dla Eda dane zrodlo moze byc nieakceptowalne, dla mnie inne - moze to kwestia postrzegania i wrazliwosci na jakies bozdzce (kolor swiatla), a moze po prostu przeswiadczenie (efekt placebo) - kazdy kozysta z tego co mu bardziej odpowiada i wszyscy bda zadowoleni irytuje mnie dopiero podkladanie pod to ideologii ![]() a ze EU czegos zabrania? kiedys wymusili przejscie na paliwo bez Pb, kiedys wymusili zalozenie katalizatorow, miernikow wody itd itd - zawsze jest opor jak idzie nowe owszem - sa tez idiotyczne zakazy - jak np zakaz uzywania paliw do napedzania srodkow transportu wlasnej produkcji (np w UK to mozliwe - wymaga legalizacji, ale to stosunkowo proste i tanie rozwiazanie) co do LED w 100% sie zgadzam |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Artykuł o świetlówkach: TU ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 22.10.2009 o godz. 07:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do oszczędności... mam pięć świetlówek (żarówek energooszczędnych) w żyrandolu... każda, ok. 11-15W - odpowiednik mocy 65-75W starych żarówek.
Zatem wszystkie pięć świetlówek pobiera tyle prądu, co jedna włączona żarówka 75W tradycyjna... dalej nie widzicie oszczędności? W kuchni świeci jedna (kuchnia 16m2), o mocy 23W Philipsa, odpowiednik 130W tradycyjnej... spełnia swoją rolę znakomicie. Światło Wam się nie podoba? Przyzwyczajenie. Mi po dwóch latach nie robi to różnicy... prawdopodobnie bardzo starzy ludzie gdzieś na zadupiu też wolą do dziś siedzieć przy lampie naftowej niż przy żarówce... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Jukebox Hero
Wróce do świetlówek którze używam. 40W, 3300lm.
Żebym miał takie światło w pokoju musiałbym użyć żarówki około 250W. Przeliczmy to przez kilka pokoi - wychodzi że kilowat na same górne lampy. Jeszcze gorzej w kuchni i jadalni - świetlówki 4*18W. Nie wiem ile to by żarło gdyby to były żarówki. btw. w przypadku opraw wieloświetlówkowych nie ma problemu efektu stroboskopowego. W salonie jest żyrandol który może zjeść ponad 300W, ale przynajmniej ma ściemniacz i praktycznie nigdy nie świeci na max. (W przypadku świetlówek mam 2 świetlówki o różnej mocy w 1 oprawie - tak zamiast ściemniacza) Troche dużo by wyszło oświetlenie - i tak spore rachunki za prąd są chociaż oszczędzamy. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.10.2009 o godz. 07:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ja tam też nie jestem taki ciemnogrodzianin i siedzę teraz przy włączonych 3 świetlówkach, raz 5W i 2 razy 11W. Ale do lampki świetlówki nie wkręcę i tyle. Nie twierdzę, że światło żarowe jest podobne do słonecznego, jest mocno przesunięte w stronę czerwieni, ale takie mi właśnie bardziej pasuje niż jarzeniowe. Najbardziej pasuje mi halogen, muszę sobie sprawić takie lampki, na żarówki 230V i będzie pozamiatane. Halogenowy reflektorek 50W daje jak zwykła żarówka 100W (tak na oko
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Jukebox Hero
Ja chciałem LEDa to lampki biurkowej na halogen (daje przyjemne ciepłe światło jak siedze przy komputerze, ale żre chyba 25W, czyli niewiele mniej co wielka świetlówka na suficie).
Ale te tanie LEDy to kicha. Na przykład 3W, 180lm.. 180lm (albo 2W - 120lm)? Co to ma być? Latarka do breloczka ![]() Wydaje mi sie ze powinno być nieco wiecej ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.10.2009 o godz. 08:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
Nie lubię światła jarzeniowego... dobre jest w zakładach pracy, w sklepach i tam gdzie świeci się dużo i długo, ale nie w domu... ja tez używam świetlówek ale markowych - Osram, głównie tam gdzie świeci się światło ciągle... np. lampka nocna przy TV, w kuchni światło nad-szafkowe, jednak może to kwestia przyzwyczajenia a może uprzedzenia jednak cale mieszkanie w świetlówkach nie chciałbym mieć... ot np. żyrandole retro dekoracyjne w nijaki sposób tam wkręcić świetlówkę kompaktową, poza tym w łazience albo kiblu tez świetlówki nie wyobrażam sobie mieć, kiedy gaszę i zapalam światło co 5 min. dobrze przynajmniej ze są jeszcze te halogeny jak już całkiem żarówki zabronią... co do LEDów to jeszcze długo będzie się to rozwijać, bo cena wogole jest nie atrakcyjna do świecenia i tejże oszczędności a światło marne...
![]() |
#104 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Ludzie mają ciekawe pomysły - ostatnio trafiłem na art, w którym koleś opisuje swoje wrażenia z zastąpienia domowych żarówek... samochodowymi ksenonami.
![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Jukebox Hero
Wiecie co ale skoro moderator juz tu zajrzał to moze wydzielić temat na jakiś "oświetleniowy" bo całkiem zeszliśmy z toru
![]() Pomijajac ze kiedyś swietlówki świeciły brzydziej - ale za to może dłużej ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|