![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
co do wagi to LCD marki Sharp 26 cali moich rodziców wcale nie ważył jakieś 10 kg... sporo wazy stopka, aby ten cały panel się nie wywrócił... owszem 26 calowca można było wnieść samemu, ale mój CRT 25 cali philips równie ciężki tez sam wnosiłem... Nikt na jak dotąd nie odpowiedział na pytanie jak wspólnoty mieszkaniowe rozwiążą sprawę z oświetleniem klatek schodowych gdzie automat wyłącza światło w krótkim czasie i gdzie często światło jest włączane lub wyłączane (tam swietlowki się nie nadają)... czy po prostu będą świecić ciągle swietlowki przez cala noc czy tez zastąpią żarówki czymś innym?
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie przesadzajcie - u mnie w domu wszystkie zarowki to swietlowki
niektore maja po 10 lat, wiekszosc po 5-6 (remont oznaczal wymiane osweitlenia wiec - teraz glownie male gwinty, wczesniej mialem praktyczni tylko duze) np te w przedpokoju (slepym) - zapala sie je tam kilkadzisiat (?) razy dziennie i nic sie nie dzieje z nimi wiekszosc produkcji OSRAM w tym czasie wymienilem tylko 3 razy swietlowki w jednym konkretnym zyrandolu w lazience - wiec trwalosc to raczej kwestia dobrego napiecia podawanego przez lampe a nie samej zarowki czy ilosc jej gaszen imho zreszta - od czego sa gwarancje? jedyna swietlowka jaka mam i na ktorej jakosc moglbym cos zle powiedziec (a np moja Zona juz tego efektu nie dostrzega) to noname w lampce biurkowej - lekko miga wymienic ciezko, bo nietypowe ustrojstwo nie szukalem tez za mocno, bo nie denerwuje mnie to |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Tu nie chodzi raczej o trwałość, bo ta jest na pewno wyższa niż zwykłych żarówek, tylko o to, że przy częstym włączaniu/wyłączaniu ta ekologiczna-superoszczędna świetlówka żre więcej prądu od żarówki.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
Cytat:
skoro nie w cieplo (jak wiadomo temp swietlowki jest stosunkowo niska) to swiatlo a chyba o to chodzi ![]() to tak zartobliwie, a tak na serio to belkot straszacych przed nowym - sweitlowka zeczywiscie ma nizsza wydajnosc w momencie startu, ale w przeciagu ulamka sekundy juz przewyzsza zarowke (dokladne sane dla kazdej sweitlowki beda inne, ale tu nie chodzi o minuty jak by chcieli co niektorzy) gdyby faktycznie w poczatkowych sekundach/minutach miala byc tak strasznie niwydajna to w cos ta pobierana energie by musiala przeksztalcac (cieplo... sprawdzic latwo )jakby ktos chcial poczytac to google albo elektroda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic356906.html tylko prosze nie czytac wybiorczo! calosc i ze zrozumieniem a jak sie nie rozumie to zajrzec do podrecznika fizyki ze nie wspomne o przykladzie z zycia - nascie lat temu namowilem rodzicow na sprobowanie sweitlowek - na dzien dobry wymienili kilka najczescie uzywanych i rachunki za prad juz spadly, wiec szybko (a pamietac trzeba, ze wtedy swietlowki byly o wiele drozsze niz dzis) wymienili wszystkie i to sie oplacalo - rachunki za prad WYRAZNIE spadly ja takich dowodow z zycia nie przedstawie - sam od razu zakladalem energooszczedne spadek konsumpcji energii zauwazylem tylko jak skasowalem stacjonarke na rzecz lapka i jak wymienillismy lodowke na... wieksza (ale nowsza )
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 23.10.2009 o godz. 13:10 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
Ja mam pare miejsc gdzie automat włącza światło na 20 sekund.
Ale myśle ze Unia nie posunie sie do paraliżu oświetleniowego. Posunie sie niewiele mniej. Jeżeli do któregoś tam roku LED nie dojrzeją i nie stanieją - zapewne pozostawią halogeny. Poza tym halogeny muszą zostać z jednego ważnego powodu. Pokażcie mi kompaktową świetlówkę odpowiednik 1000W albo 2000W Przeciez takie lampy są dość popularne, a odpowiedników nie ma.http://www.allegro.pl/item788137256_...biera_30w.html Widać że zastosowane diody sa nowego typu (żółte kwadraciki) i do tego dość duże , ale moc aż 1600lm !!!! Tyle co żarówka 100W, a kosztuje 800zł. Żarówka halogenowa 1000W ma ~25 000 lm. A 2kW prawie 50tys. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.10.2009 o godz. 12:40 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
Najprościej podłączyć do miernika poboru energii z lidla
i to rozwieje wszelkie wątpliwości
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://www.aldi.pl/OFFER_PL_SA/OFFER_44/OFF08.SHTML |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zmienia oprawy z 1x100w na 2x60/40w (przyklad) i tez bedzie
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Komandor
demek, ale żarówki wogole wycofają... wiec po co zmieniać oprawy? Z każdym rokiem będą wkręcać coraz słabsze żarówki aż do 25 W... tak aby jakoś to było w nocy przy wejściu - zejściu do mieszkania, później rozumiem w miejsce żarówek będą halogeny no a później?
|
|
|
#10 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Łuczywa.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Lampy naftowe. Sprawdzony wynalazek.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Komandor
myślę ze będą to lampy gazowe jak niegdyś u progu XIX wieku było to dość powszechne oświetlenie... a gaz chyba ekologiczny jest?
|
|
|
#14 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ekologiczny, ale zbyt polityczny
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Gaz jest dobrze polityczny, z północnej rury będzie, jak grzeczni będziemy...
|
|
|
|
![]() |
|
|