![]() |
No cóż... :(
Mógłby spaść deszcz, byłoby ciekawie :spoko: |
Forecast twierdzi, że deszcz spadnie. :>
|
Cytat:
Edit - Kimi założył "deszczówki" |
Jeśli będzie taka ulewa, jak przedwczoraj po treningach, to wyścig zostanie przerwany.
W rozmowie tuż przed wyścigiem Button powiedział, że ten deszcz nie ma porównania np. z angielskim deszczem - tu leje się z nieba ściana wody. http://img217.imageshack.us/img217/4474/deszczykrd4.gif Wykrakałem - czerwona flaga i koniec wyścigu. |
Powinni im dać stery, śruby i wziu dalej.
|
Dobrze. Przynajmniej pierwszy zawodnik odskoczy reszcie (myślę tu głównie o Kubicy) tylko o 5 punktów, nie o 10 jak normalnie..
|
szkoda roberta, pit wypadal mu akurat na deszcz...
H rewela na drugim miejscu :D ferrari znowu bez pkt, szkoda, ze R nie dostal intermediatow :( |
Ci organizatorzy to przeginają pałę - chcieli mieć większą oglądalność widowiska w europie i mieli - ludzie obejrzeli sobie jak się stoi na torze w kałuży wody.
|
oj tam, nie przesadzaj
zobaczylismy cos innego niz nozmalnie ale oby jak naj mniej takich cyrkow :P |
Mogli jakieś 10-15 min.wcześniej podjąć decyzje o zakończeniu wyścigu, a nie tak wstrzymywać wszystko na siłę. No ale i tak w miarę fajny wyścig, nie licząc tego że Kubica do mety nie dojechał.
|
przeciez liczyli na to zeby rozdac pelna pule pkt a nie polowe...
|
A mi się wyścig nie podobał, szczególnie pod koniec gdy już panował komplenty chaos, nie wiadomo było kto się z kim ściga, kto gdzie jedzie, tłumne zjazdy po nowe opony, nawet livetiming tego nie ogarniał, a Heidfeld miał niesamowitego fuksa, Button zjeżdzał do pitów o 3 razy więcej niż on a i tak był o 22s szybciej, w normalnych warunkach dubel jak nic i do tego czerwona flaga w najlepszym dla niego momencie.
Rozbroił mnie totalnie Raikkonen gdy jeszcze wszyscy mokli na gridzie w samochodach, on się przechadzał w krótkich spodenkach i co on tam miał w ręce ? loda i cole ? myślałem, że spadne z krzesła. |
Mam identyczne odczucia - jeden wielki chaos, IMO jedyną osobą, która zasłużyła na punkty był Brawn i Button właśnie.
W ogóle Ferrari dzisiaj dało popis - Massa krzyczy, żeby przerwać wyścig, bo nic nie widzi ("Ty jesteś od jeżdżenia, a nie przerywania wyścigów"), a później wszyscy mokną, a Kimi obżera się ciastkami :D |
Raikkonenowi i tak już fura nawaliła (prawdopodobnie KERS, czy jak mu tam) - jakiś makaroniarz z jego teamu na BBC mówił, że nawet gdyby doszło do kontynuacji wyścigu, to (o ile udało by się ruszyć jego auto z garażu) to startowałby z pitlane, więc miał mnóstwo czasu na ew. zmianę ciuchów.
|
ale jadl loda w boksie wiec wtedy juz bylowiadomo, ze nie pojedzie
|
Dokladnie tak jak Raiki, powinni postapic inni kierowcy i teamy!
To co sie dzieje na torze i poza nim zakrawa na kpine. To ma byc wyscig, a nie rozgrywka w pokera przy stoliku sedziowskim. |
fryzjera zalatwic, on wszytskich poustawia :)
|
Melduję się na posterunku.
:tv: |
Cytat:
|
No i po zawodach:>
|
A to ci niespodzianka Heidfeld 11, mówię wam to jest ich taktyka :haha:.
BMW konkretnie dało dupy, byli zbyt pewni siebie, czemu McLareny i Ferrary jeżdżą słabo to jasne, ale BMW przez pół poprzedniego sezonu zajmowało się tylko tym właśnie autem, ale jak już wielokrotnie pokazywała historia prawdziwe wyścigi zaczynają się w europie, więc czekamy... BMW jeszcze może wejść do czołówki, ma ku temu możliwości, no i to auto nie jest znów takie najgorsze, tylko czy da się go jeszcze poprawić ? |
BMW przekombinowało. Dzisiaj miałem sen, że wyścig dla Kubicy zakończy się jak w Malezji :(
|
BMW w tym roku już tak dużo osiągnęło, że na pewno pracuje nad autem na następny sezon:rotfl:
|
Ilość załączników: 1
|
Początek tego sezonu dobitnie pokazuje kto jest najważniejszy w teamie, że zatrudnienie takich ludzi jak Newey czy Brawn zawsze się sprawdza i, że formuła 1 to są największe na świecie igrzyska inżynierów, a kierowca to tylko jeden z elementów.
BTW Styl w jakim dziś Vettel zrobił PP był wielki. Dawno czegoś takiego nie było, nawet Brawny ze swoją ogromną przewagą w Australii się na taki manewr nie zdecydowały. |
BMW z końcem roku 2008 i początkiem roku 2009 zastanawiało się nad wycofaniem z F1.
Więc pewnie nie zależy im już na wynikach, to może być początek końca BMW w formule. |
Nie przesadzajmy, moim zdaniem jeszcze wejdą do czołówki, wszystkie plany do tej pory realizowali.
Śmiesznie będzie jutro z oponami, Alonso waży 20kg mniej niż Brawny, pierwszy pit po 6 okrążeniach ? |
Jeżeli na start założy miękkie opony to jest to prawdopodobne i logiczne. Zauważ, że Kubica startując z końca stawki taki ciężki nie jest, a Massa startuje ze środka i jest o prawie 30 kg cięższy. Zapowiada się ciekawy wyścig, zresztą jak każdy.
|
No to mamy deszcz i start za SC.
EDIT: Kubica ostro potraktował Trulliego :wow: |
Cytat:
|
Cytat:
Swoją drogą wyścig był bardzo ciekawy, jeśli chodzi o ilość różnych zdarzeń, wyjechania poza trasę, wyprzedzania, zmiany kolejności itp. Mam wrażenie, że ilość manewrów wyprzedzania była mniej więcej taka, jak w przeciętnym sezonie (całym) ;) |
Podobał mi się ten wyścig, jak zresztą prawie każdy w deszczu - coś się działo. :D
|
Ekscytujący, ale niewiele było widać. :mruga:
|
Zespołowi BMW gratulujemy konstruktorów:rotfl:
http://sport.onet.pl/0,1248769,1957286,wiadomosc.html |
Cytat:
http://www.formula1.com/news/headlines/2009/4/9217.html radze czytac powazne zrodla, a nie internetowe szmatlawce |
Cytat:
Co tam niby jest takiego napisane, o czym nie donosiły internetowe szmatławce. Fakt pozostaje faktem, że odstają od reszty i zamiast coś zrobić, to się tylko ich "wielki" boss Mario Theissen głupio tłumaczy. |
No nieźle nieźle - na pierwszym treningu przed GP Bahrajnu Hamilton pierwszy, Heidfeld drugi, Kubica trzeci. :spoko:
Właśnie zaczyna się drugi trening. :D :tv: |
Cytat:
jezeli jeden maly dyfuzor tak bardzo zmienia zachowanie samochodu na torze, to nie mozna dokleic go ot tak Theissen powiedzial tylko, ze aerodynamika zaczyna sie od przedniego skrzydla na tylnym dyfuzorze konczac jezeli calosc musi tworzyc zgrany pakiet, to musi to byc dobrze dograne |
Tak. Oczywiście!
Dlatego niemce z wrodzoną sobie dokładnością i porządkiem, i przy wykorzystaniu super komputera Albert, rozpoczęły już prace nad maszyną na przyszły sezon. A to co dokleili na dzisiejszych treningach do czołowej potęgi toru, Force India, to tylko atrapa jest, pod publikę. A ich wynik na treningu to skutek lewatywy, którą zrobili Sutilowi, a nie jakieś tam dyfuzory. |
Cytat:
Ciekawe, że inne zespoły potrafiły już dokonać zmian w swoich bolidach, tylko nie BMW:rotfl: No, ale te zespoły na pewno zrobiły to niedokładnie:taktak: i dlatego wygrywają z BMW jak chcą.:sciana: |
Kubica 13ty po Q2. :smutny:
W Q1 się palił, ale go zgasili. :ognicho: || |
Cytat:
|
Toyota to chyba na pusto pojechała...
|
Cytat:
Sam już nie wiem. :zawstydz: Cytat:
EDIT: Heh, nawet nie wiedziałem, że Vettel dostał wczoraj mandat za przekroczenie prędkości na pitlane - o całe 2km/h - kosztowało to jego (albo zespół) 400 eurusiów. :haha: http://www.fia.com/en-GB/mediacentre...ocument_09.pdf Raikkonen też przekroczył - zmierzyli mu 79.5km/h - tu już wlepili 4k euro. :wow: http://www.fia.com/en-GB/mediacentre...ocument_06.pdf |
Łosz, widzieliście wagi aut ? W beemkach prawie 100kg benzyny... mogli chociaż jednego słabiej zalać, żeby nie jechali na taką samą taktykę... mieli by większe pole manewru podczas wyścigu...
|
Nie wiem, co kombinują. I tak muszą pojechać na 2 stopy, bo miękkie gumy nie wytrzymają połowy wyścigu. Czyli raczej ostatni, krótki na miękkich. Ciekawe, czy jak ich objadą wszyscy na starcie, to mają szanse z tą strategią.
|
Cytat:
Dobrze by było, gdyby w czasie wyścigu takich dodatkowych atrakcji nie robili. Swoją drogą zaczyna mnie zastanawiać Vettel. Czy on rzeczywiście jest taki dobry, czy jego zespół w tym sezonie też jest lepszy od przykładowo BMW. |
|
Cytat:
|
Taktyka BMW (jazda na jeden pit stop) nie wyszła, i to przez Heidfelda, który na pierwszym zakręcie rozwalił spoiler sobie i Robertowi. :sciana:
Dzięki temu m.in. obaj zawodnicy dojechali do mety jako ostatni. Podobno Heidfeld twierdził, że to Robert jego uderzył, a nie odwrotnie. Cytat:
Cytat:
|
Uderzył go w tył i dlatego uszkodził mu przedni spojler:hahaha:
Edit: Prawda jest taka, że po tym sezonie Robert powinien zmienić zespół, bo w BMW to już raczej wiele nie osiągnie.:nie: |
Gratuluję BMW dubletu :D
Ale fakt, to Robert strzelił Heidfielda - choć z drugiej strony przycisnęli go trochę, a nie przyhamował. Czarno widzę ten sezon dla BMW - niby zapowiadają jakieś zmiany w Hiszpanii, ale inni też nie grzebią łapami w gaciach. Taki Mclaren, proszę, był bardzo kiepski, ale chłopaki ostro się sprężają i z wyścigu na wyścig pną się do góry. A BMW wykonuje jakieś podejrzane ruchy tylko... Nie dość, że nic nie robią z bolidem, to jeszcze jakieś dziwne strategie wymyślają i kombinują z tym 'curse'... |
Kubica w wywiadach jest jakoś dziwnie wesoły, więc imo, albo ma już to wszystko w dupie, albo wie coś o jakimś mega pakiecie szykowanym przez bawarczyków.
|
Pakiet może być i mega, ale póki się nim nie przewiezie, to nie ma się z czego cieszyć. Przed sezonem też było niby nieźle na testach i zrobili sobie wolne.
Więc raczej obstawiam to pierwsze ;) |
zeby miec teraz wszystko w dupie musial by miec jakas pewna alternatywe dla bmw
jaka? |
Może WRC? :idea:
Takie plotki chodzą. :na_ucho: |
12 mln za sezon... I odbije sobie za superlicencje...
|
Robert, proszę Cię, rozpieprz resztę bolidów bmw słaber i przejdź do konkurencji.
|
Nie ma co oczekiwac cudow po nowym pakiecie BMW. Inne teamy tez beda mialy duze upgrady na Barcelone. Dali dupy po prostu i moga sobie spokojnie spisac sezon na straty. O tytuly walczyc nie beda.
|
Takie coś w necie znalazłem, o przyszłorocznym sezonie F1:
Cytat:
|
Ty weź się zastanów, czy nie podpadłeś Majonezowi :>
|
Cytat:
:D |
O w pudliszki! ;p
|
|
Ja tu, kurne, podejrzewam BMW o ciekawą strategię z przytankowaniem Kubicy mocniej na wyścig kosztem pozycji w Q3, a tu się okazuje, że +2 sek. stracił, bo mu kółka zamienili...
|
do gory nogami? czy opony na lewa strone obrocili? ;)
|
Tego nie wiem... Ale jeśli Theissen mówi, że popełniono błąd podczas zakładania kółek, a żadne nie odpadło, to chyba musieli tył na przód strzelić ;)
|
za duzo wypilem zeby to odczytac, ale wyscig ogladne
:piwo: |
Znowu pijesz?
Wstydź się! :rozga: |
ooooo
przynajmniej wiem kiedy do domu wrocilem.... :D |
leb mi peka, kac jak ch.. generalnie, ale pozytywne mysli byly bo f1 za chwile bedzie...az tu studio i zientarski w nim... co on tam ****a robi?! przeciez on pitoli jakies brednie, wtraca sie ludziom w pol zdania... a moze jestem przewrazliwiony bo kaca mam?
|
Przełącz na BBC. :P
Ale rzeźnia na początek - 4 auta już skasowane. :wow: |
nie mam bbc w polandzie :P
ferrari zaczyna doganiac bmw pod wzgledem wpadek :D |
BMW znowu słabiutkie... w Ferrari burdel jakiego nie było od lat. Za czasów Todta, Brawna i Schumachera coś takiego nie miało prawa się zdarzyć.
|
Cytat:
12441 V (tp 38) SR 27500 FEC 2/3 http://www.lyngsat-maps.com/maps/astra2b_south.html To leci w darmowych (i bez reklam) streamach bbc interactive. |
Cytat:
:D |
http://sport.onet.pl/0,1248769,19683...wiadomosc.html
Cytat:
|
Gościom z FIA się ostatnio kompletnie w dupach przewraca, wrc też przecież chcą zamienić na lekko zmodyfikowane s2000.
|
Oficjalne stanowisko Ferrari - jeśli przepisy nie zostaną zmienione, rezygnują ze startów w 2010 - ciekawe kto następny? Red Bull? BMW? Renault?
Kubica potrzebuje seksu - wreszcie jakiś głos rozsądku... |
Cytat:
|
Niech się nie uginają, F1 stanie się przez jakiś czas bardziej widowiskowa - nowi "gracze" oszczędzający na wszystkim i wysyłający niedopracowane ale z silnikami wyśrubowanymi do granic wytrzymałości - ciekawym efektów...
Cytat:
|
jesli ferrari powie nie to prawie pewne jest, ze to samo zrobia oba red bulle, bmw i toyota, a w 9 miesiecy nowych 5 teamow nie znajda
|
Cytat:
;) |
E, tam... BMW powinno się spakować i już teraz robić bolid na przeszły sezon. No chyba, że nie zamierzają w ogóle jeździć w 2010. Ale i tak niech nie jeżdżą, wstydu by sobie oszczędzili... Pierwszy trening nędzny (i wcale nie chodzi o strategię, bo kierowcy narzekali na hamulce i przyczepność tylnej osi), początek drugiego treningu i KUB wyleciał w powietrze silnik... Chała, nic nie poustawiają i wyścig znowu będzie poz. 20.
|
To już wiadomo czemu Kubica się śmieje w wywiadach, nic innego już mu nie pozostaje. Za to Ferrari wydaje się podnosić z kolan.
|
Śmieje się? Kubica to już się przyłamał ostro jak spiskuje z ponurą miną z Heidfieldem i rzuca 'Nie mam nic do dodania' w wywiadach...
|
Dzisiaj był bardzo miły i sympatyczny wywiad z Kubicą na BBC - wcale nie rzucił, że nie ma nic do dodania. :nie:
|
co jeszcze sie posypalo w tym roku w bmw? :D
a brownow juz mam dosc, nie wiem dlaczego nie zostali potraktowani jako kontynuacja hondy...coraz bardziej zaczynam podejrzewac, ze pracowali nad silnikiem, a jak wiemy prace nad silnikami sa zamrozone, ale ich nie dotyczylo bo nie byli teamem...to samo testy, inne teamy mialy mocno ograniczone wiem, spiskowa teoria ale jakos nie moge uwierzyc, ze ot tak moga byc tak szybcy na dzien dobry |
Troche naciągana ta teoria, bo silnik od mercedesa dostali chyba na tydzień przed testami w Hiszpanii...
Co do beemek, to nie jest aż tak źle w końcu zjarał im się tylko 1 silnik w tym tygodniu :haha:. |
No, i jeszcze hamulce, HEI jeździł zygzakiem, a objechało ich nawet ForceIndia. Nie jest źle, to już tragedia jest...
|
Cytat:
|
Mercedes open to Honda engine supply 13 styczeń
Brawn GP take over Honda Racing 5 marzec Brawn enjoy promising start to testing 9 marzec Kiedy Twoim zdaniem zdążyli przeprojektować silnik ? Mercedes jest oficjalnym dostawcą silników na co dostał licencję od FIA i to on musi spełniać warunki żeby móc tymi silnikami handlować, jakiekolwiek kombinacje są wykluczone. |
zgadza sie, mieli zamkniete kompinowanie odkad zostali teamem, jak nie bylo to kto ich kontrolowal? nikt bo nie byli teamem F1...
a nie sa kontynuacja hondy tylko nowym teamem, powstalym na bazie ale nie kontynuacja, dlatego nie dostana kasy od fia za cos tam (chyba % od praw do transmisji) |
Ale to jest fizycznie niewykonalne, silniki były zaplombowane jako mercedesy i jako mercedesy są badane na zgodność ze specyfikacją sprzed plombowania czyli z chin 2 lata temu. Jeśli teraz po wyścigu auto idzie na kanał FIA, to go sprawdzają porównując ze swoją bazą z plombowania a nie z tym co na wejściu zgłosił Brawn. Jeśli by grzebał będąc czy nie będąc teamem to by go zdyskwalifikowali po jednej kontroli.
|
no ok
a mnie cos dalej nie pasuje ;) |
Tymczasem pojawia się coraz więcej plotek... podobno BMW może zostać bez kierowców na 2010 ;)
Kubica łączony jest z McLarenem i Ferrari. |
gdzie te plotki slychac?
|
W cafe Silly Season...
|
Po obiecujących wynikach na wczorajszych treningach czas na weryfikację podczas kwalifikacji. :ja_chce:
Oby... :mruga: |
10 w 1 sesji
w treningach niezle oby to jednak bylo odrodzenie |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:59. |