![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
kompresja muzy
witam
przepraszam że zakładam topic który już zapewne był wielokrotnie, zależy mi jednak na szybkiej odpowiedzi a musze robić cos innego teraz i nie mam czasu szukać w archiwum - tak więc: 1. czy lepszy jest STAŁY bitrate 320kbs czy jednak --alt-preset extreme ?? a jeśli stały to jaka jest komenda do jego uzyskania?? 2.jaki jest w miarę dobry format BEZSTRATNY/MAŁOSTRATNY (jest taki w ogóle?)? chodzi mi o jakość, objętość nie ma większego ZNACZENIA (ale bez przesady) - generalnie chodzi mi o to aby po ripownaiu można było z tego wypalić cd i coby jakość nie była dołująca (teraz sobie przypomniałem że jest .mpc, .ape ale nie wiem co i jak) 3. czym najlepiej kompresować do formatów innych niz mp3 - chodzi mi o owe .mpc, .ape i inne zachwalane za iformacje będę mocno zobowiązany, pozdrawiam, marcin |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RTS Widzew Łódź
Data rejestracji: 07.07.2000
![]() |
2. a nie mozesz tego wykorzystac wav'ów ? nawet mozesz skompresować do formatu mp3 wykorzystując bitrate 320kbs i na pewno jakosc po wypaleniu na płytke nie bedzie dolujaca...
![]() |
#3 |
thorgal to ciota
![]() |
no właśnie wavy sa stanowczo za duże!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
RTS Widzew Łódź
![]() |
ja tam zawsze kompresuje to mp3 [bitrate 320kbs] i nie narzekam... choć w sumie aż tak wielkich wymagań nie mam...
ps. radze Ci przeszukac archiwum bo teraz i tak raczej Ci nikt nie pomoze, bo kazdy spi...
![]() |
#5 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
mp3 to porażka.
Do niskich bitrate - ogg do wyższych - mpc (eac bardzo ładnie z nim współpracuje i ma gotowe szablony ustawień). Do bezstratnej - flac albo monkey audio (APE). A jak kompresować? Masz dwie możliwości - albo EAC i bezpośrednie kompresowanie do wybranego formatu. Albo ściągnięcie do wava (oczywiście eac) i dopiero kompresja. Ja preferują płytki w jednym wave + cue (jak chcesz nagrać masz dokładnie to, co było na płycie, w razie potrzeby EACem zawsze możesz pociąć). Tak czy inaczej wchodzisz na stronę wybranego formatu (google) ściągasz soft i albo używasz ich gui (ewentualnie pogooglaj w poszukiwaniu innego frontendu), albo podpinasz pod EAC. Poczytaj faq na stronach twórców kodeków.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 21.12.2004 o godz. 13:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
@wawelski
w 100% sie z toba zgadzam jezeli stratna to TYLKO MPC (no chyba ze chcesz sluchac na stacjonarce to MP3 -kompatybilnosc- , a jezeli juz mp3 (sic!) no to komenda na najlepsza mozliwa jakosc to --alt-preset insane oczywiscie lame v3.90.3) bezstratna APE lub FLAC http://www.saunalahti.fi/~cse/EAC/ link do prawidlowej konfiguracji i obowiazkowa strona!!! http://www.hydrogenaudio.org (FAQ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
thorgal to ciota
![]() |
Cytat:
dlaczego akurat TA wersja?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
bo ta przeszla NAJWIECEJ testow odsluchowych (blind test) i jest rekomendowana
takze nie zawsze najnowsza=najlepsza |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
jedyny plus tego formatu to obsluga przez multum urzadzen i na tym koniec ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
RTS Widzew Łódź
![]() |
dlaczego EAC nie widzi napędów fizycznych, tylko wirtuale [jak wyłącze wirtualne to zadnego nie widzi]... dziwi mnie bo inne programy widzą...
![]() |
#12 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
RTS Widzew Łódź
![]() |
dzięki, pomogło...
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
.mp3 - chała
.mpc - marzenie nie mam wiecej komentarzy!
![]() |
#15 |
RTS Widzew Łódź
![]() |
mam pytanie czy przy kompresowaniu do formatu mpc jakie są najlepsze ustawienia ?
--- btw. przeszukuje huby na dc++ i tam prawie nikt nie ma muzyki w mpc ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez krzpac : 22.12.2004 o godz. 16:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|