![]() |
jami jami
calymi garsciami do sosu! :jem: |
Ilość załączników: 1
Dla mnie to turek, ale wiem, że jest też inna nazwa. Rycho widzi podpieńki, ale na pewn nie - inaczej wyglądają, inaczej rosną.
Czyli - co to za grzybek? Załącznik 55525 |
Ja bym go nie jadł na wszelki wypadek...
|
Na wszelki wypadek obżeram się nimi od kilku lat - rewelacyjne do octu.
Tylko Rychu mi z jakimiś podpieńkami wyjeżdża, a podpieńki to na pewno nie są. Turki, turek... Ale może też inaczej? |
Słuchaj: one mi też na jadalne wyglądają, ale jak Cię teściowa otruje, to będzie na mnie. Szczególnie, że ja na dalszej Woli co tydzień jestem.
|
Cytat:
|
Jak one w Warszawie to żrą to ...
Co żrą taka polityka. Kurde! |
dziś byłem, rewelacji nie było, ale na obiad coś jest :)
|
Ja uszargałem buty kilka dni temu, wracając do domu zachciało mi się sprawdzić czy są grzyby, pojechałem od razu tam, gdzie zawsze są kurki, niewielkie sitko z tego wyszło, na 2 jajecznice i jako dodatek do pasztecików... śladowy. :D
|
No to moje 3 godzinne łażenie zakończyło się 16 słoikami turków w occie i 11 słoików kurek + garnek duszonych. Słoiki niestety małe, po dżemie.
|
Cytat:
|
Mój Tata był wczoraj na grzybach w Aldiku.
Rosły tam pieczarki wielkie jak bułki! |
Byłem właśnie w najbliższym lesie, nie znalazłem nic, znaczy nic jadalnego...
|
Do lasu, to możesz pojechać na ssaki leśne.
A i grzyby tam po sąsiedzku kupisz :szczerb: |
Normalnie odebrałeś mi chęć pójścia do lasu. One tam kart bankowych nie obsługują! Normalnie.
|
Cytat:
|
Ja nazbierałem 10l. wiaderko podgrzybków ,8maślaków , 6 prawdziwków-w tym jeden 0,5kg. :taktak:
|
Był dziś brat z żoną - nazbierali 2 wiadra podgrzybków.
|
Dziś Sobota :taktak: ludzi co niemiara - ale grzyby też są :D
http://img827.imageshack.us/img827/2686/grzyb.jpg By null at 2010-09-11 Qurcze coś za duży rozmiar !!!!! |
A ja na śpiąco przeczytałem
"Dziś sobota, ludzi co naumiera" Pamiętajcie o rozwagę przy zbieraniu grzybów! |
Mam prawdziwki i podgrzybki, nie będę oszukiwał, kupiłem rano od baby z lasu za Kazimierza III Wielkiego, całkiem sporo, ten gość to potrafi naprawdę wiele załatwić. :D
|
U mnie grzybów od groma :taktak: w Niedzielę to już od rana tłumy i wrzaski (( ja poszedłem po objedzie i z bratem nazbieraliśmy po wiaderku samych małych podgrzybków :) do suszenia już nie zbieram :>
|
Lepiej grzyby było suszyć w dochuwce, niż powietrzem. Smaczy smak miały potwornie. A jak spożywać natychmiast to tylko na patelnię z cebulką i śmietaną minimum 18% zalać i czekać by ładnie się przegryzło [przyprawy do smaku ale solić i pieprzyć po utworzeniu posiłko-sosiku]. Raz nazbierałem pieczarek i nasmażyła mi babcia z szynką HAM z puszki to biegłem do lasu wymiotując na swój sweter i spodnie :(
Teraz wiem, ze to pieczarki nie były :( Raz, borowików nazbierałem i stara sosu narobiła to się pożegnaliśmy w razie czego ale skonsumowaliśmy z lekkim strachem ten nasz domowy wytwór posiłkowy, który darem natury był. |
Ilość załączników: 2
Pierwsze w tym roku-znalezione na rowerku w ostoi bobrów nad Pasłęką:)
Załącznik 59650 Załącznik 59651 |
Kurde szybko!
|
Ilość załączników: 3
|
Ilość załączników: 4
Na Warmiance wysyp wszelakiego rodzaju||
Załącznik 59946 Załącznik 59947 Załącznik 59948 Załącznik 59949 |
Chyba koniec sezonu || ale udany
Kanie -rydze i prawdziwki -Lasy łańskie|| Załącznik 60494 Załącznik 60495 Załącznik 60496 Załącznik 60497 |
Jak nie złapią ostre przymrozki, to może być dopiero początek sezonu. :)
|
|
Dzicz! Normalna dzicz! :D
|
dzisiaj byłem, ale dupy nie urywało;)
|
Ja też byłem, ale swoją dupę zostawiłem z domu, ona nie lubi grzybów, w sumie ja tylko zbieram prawdziwki
|
okolice Zielonej Góry - wpraktycznie lasy są dookoła więc gdziekolwiek nie pojedziesz trafisz na las i na grzyby :)
|
Byle nie trafić na komendę.
|
|
Wyglądają na dobre dla teściowej. :>
|
dzwonkówka ?
|
Cytat:
|
Okolice Krakowa w zeszły weekend - już prawie nic nie było :/
|
Spytaj w sanepidzie, lepiej niz się otruć :-]
|
Cytat:
|
To i ja dopiszę się.
Za mojej młodości najlepsze grzyby rosły w Banicy. Wracając doliną Czarnego również można było zabezpieczyć piękne okazy oraz odwiedzić szamana z Natural Born Killers (too much TV). Teraz niestety nie wiem czy mogę polecić grzybobranie w tamtych rejonach, ale przypuszczam że skoro pewien okoliczny baran nazywa się Smoleńsk - jak najbardziej. |
Ja w tym roku nie byłem na grzybach... :(
To przykre. Owszem. Ja pierniczę. |
Z kulasem na grzyby chciales jechac?
|
Świeże powietrze jest dobre na wszystko :)
|
Grzyb długo w tym roku się trzyma -ja w week -torbę podgrzybków ,dwie zielonek + 4sztuki kani i jeden rydz:)
Zielonki poszły do solanki -pierwszy raz coś takiego robię zobaczymy w zimę jak przetrwają:) |
U mnie zielonki tylko do octu, bo mocno go wciagaja i są twarde i chrupiące mmm :)
|
Zielonki czyli gąski? Ja zbierałem je kiedyś zamarznięte, moje ulubione grzyby z octu po rydzach, nie prawdziwki, nie podgrzybki, nie maślaki, tylko właśnie rydze i gąski. One się bardzo długo trzymają, do mrozów.
|
Gąski są siwe oraz zielone.
Ośle jeden! |
Szare, to chyba u Ciebie, bo Niemcy im kolor na mundury zaje....
|
No u mnie się m***243;wi zielonki i gąski no i mogą być też szarawe... :-)
|
Nieopodal białoruskiej granicy wzięliśmy kosę do ich zbierania, żeby było śmieszniej. :D
Tam wszystkie były zielonkawe. |
Cytat:
o dziwo jadalny tylko nie smaczny:ysz: http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=183 http://www.grzybland.pl/index.php?op...009&Itemid=102 |
Ja w tym roku wybrałem się na zaledwie jedno grzybobranie, ale za to było bardzo udane.
Zbierałem w Dąbrówkach ( woj, podkarpackie ). Do domu wróciłem przede wszystkim z masą maślaków i koźlarzy. Nie obyło się niestety bez kleszczy. |
Cytat:
Załącznik 61483 |
Soś siem chyba domieszało do tych zieleniaków, jakieś takie małe na długiej nóżce, tak to jakoś niewyraźnie widzę... :blink:
|
to celowa zagrywka ;)
|
Kurcze, gąski zielone dobra rzecz i łatwo się zbiera jak sypną, z kosą można chodzić. ;) No i innych już n ie ma po przymrozkach, a te rosną.
|
Cytat:
|
Pamiętam jak x lat temu przyjeżdżały dzikie stada z Warszawy, na maślaki, w okolicy mojej działki. Był tam na ogromnym terenie młodnik samosiejek sosnowych i naprawdę maślaków bywało tyle, że jak szliśmy z sąsiadem przed świtem z latarkami, to wybieraliśmy co zebrać, bo kto da radę w ciągu dnia obrać więcej niż 20 litrowe wiadro.
Widziałem nieraz jak młodzież odłączona od stada też chętnie zbierała grzybki, ale takie. || Załącznik 61485 Była ich tam cała masa... |
Bo kiedyś to był narodowy sport zamieniony dziś na grillowanie;)
|
Ten ze zbieraniem halucynogennych grzybków, to nadal narodowy sport pryszczów. Donek nie zakazał tym grzybkom rosnąć i co im zrobisz? ;)
A serio, to myślę, że to może być bardzo niebezpieczna zabawa. |
nawet wodę można przedawkować.
|
Sezon oficjalnie uważam za otwarty:spoko:
Pierwsze kury na Warmiance :) Kolacja =jajeczniczka kurkowa + beer :piwo: Załącznik 62524 Załącznik 62525 Załącznik 62526 Załącznik 62527 |
Shit, ale Ci zazdroszczę. ;p
|
Byłem w miejscowym lesie na kurkach, z kilometr od domu, byłem pierwszy! :jupi:
Nazbierałem na wielką jajecznicę dla dwóch osób i zostało drugie tyle do mięsa mielonego, co stanie się pieczenią. :) Cały byłem wypsikany środkiem odstraszającym krwiożercze bestie, już mi nawet nie o komary chodzi, chociaż obżarłyby do kości, ale ilość kleszczy w tym roku, pobiła rekord wszech czasów. |
Grzyba to ja jeszcze w tym roku nie widziałem, ale kleszcz mnie już próbował opić. Na szczęście w porę dziada złapałem. A na chwilkę tylko przysiadłem, żeby chociaż pod leszczyną czy podobnym krzewem - na ławce nad stawem, w sporej odległości od drzew i krzewów, tyle że w dość wysokiej trawie.
Na grzyby wybieram się w sierpniu, nie wcześniej. |
Ilość załączników: 3
Kto rano wstaje............||
Kurcze na Warmiance pierwsze jesienne grzyby -Kołpak-Turek i Pogrzybek się pokazuje -źle to wróży:ysz: Załącznik 62820 Załącznik 62821 Załącznik 62822 |
Na grzyby to najlepiej jeździć do Rosji :D
http://www.liveinternet.ru/users/ces...post280435671/ |
Cytat:
|
Cytat:
A co do tych zdjęć z Rosji, to jeszcze z 10 lat temu na Kaszubach w takich ilościach zbieraliśmy (może poza praw******mi) :) |
Andrzejku! Nie używaj brzydkich słów.
Wstydź się! |
no, bo prawdz iwka to wg forum niedobry grzyb jest. Też właśnie chciałem wkleić tego linka z wykopu co andy zapodał ;)
|
Cytat:
Zebrałem dwa kosze różnych grzybów -wszystkich ich tu nie wstawię;) |
Przeszliśmy dzisiaj ponad 10 km rano w poszukiwaniu grzybów. Po 2 km znaleźliśmy miejsce z maślakami, gdzie można by tych grzybów nazbierać ze 20 kilo, ale nazbieraliśmy trochę i ruszyliśmy szukać bardziej szlachetnych grzybów. Potem przez 5 km znaleźliśmy kilka marnych babek, aby w końcu już wracając trafić na podgrzybki, którymi dopełniliśmy koszyki. Cały czas padało, ale bliżej szosy grzybiarzy było sporo, co za wariaci, tak moknąć :D
|
Ilość załączników: 2
U mnie cały tydzień padało , dziś pogoda w miarę przyzwoita :spoko:
|
Znowu pada ,ale na urlopie fajnie jest :D i grzyby się wysypały , najwięcej prawdziwków i podgrzybków , może pojawią się i inne . Dzisiejszy zbiór - wiadro podgrzybków , same malutkie akurat do słoika ,dużych już nie zbieram. I 4kg. prawdziwków ok.50szt, musiałem wyjąć reklamówkę , a nie lubię zbierać do reklamówki :ysz:
|
Maślaków też nie zbierasz?
|
Niezły zbiór:spoko:
|
Czasem zbieram do smażenia , ale tak na jedną patelnię aby ''spędzić ochotę'' stara nie lubi ich obierać :nie: a jeść lubi :D kurek też nie zbieram .Jutro uderzam na kołpaki :spoko:
|
Ja ostatnio swoich usmażyłem może z połowę, reszty nawet nie tknąłem... Maślaki trzeba zbierać z opanowaniem ;)
Jutro jeszcze jedna fala deszczy ma przejść przez Polskę, jeśli potem będzie ciepło, to w sobotę idę na prawdziwki. Jeśli nie, to robię ostatniego grilla w tym roku :D |
Do soboty wszystkie wyzbieram :jezyk:
|
Ja dopiero dobrze ręce domyłem po maślakach, po 3 dniach. :D
Duszone maślaki i do tego ziemniaki ze skwarkami, mmmm :) Oczywiście dobrze jakieś podgrzybki dodać dla smaku i zapachu, ale najczęściej się znajdą. ;) |
To w Twoim zagajniku są grzyby :>
|
Na działce są, w tym lesie za mną podobno też, ale za wielu chętnych, kurki zbierałem kilka razy, ale to dlatego, że wiem gdzie pójść.
Działkę mam w okolicach Radziejowic. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Banuj i patrz czy równo puchnie!
|
Znam taką jedną drogę pomiędzy Aleksandrowem (warszawskim), a drogą na Lublin, piach taki, że żadna osobówka nie da rady, mój osioł idzie z rozpędu, ewentualne parkowanie z boku, na takim miejscu, gdzie się da później szybkości nabrać. Tam powinny być grzyby. :)
|
Cytat:
|
Nadawaj. Jeśli dużo i grzyb odpowiedni, to jadę. Choćby do Zachlajek.
|
Teraz średnio dużo, ale i tak może być. Jeśli rzeczywiście jutro będzie padać, a potem będzie ciepło, to jeszcze będzie można porządnie grzybów nazbierać. I nie ma sprawy - jeśli grzyby się pojawią, to Ci namiary na PW w piątek wyślę ;)
Tylko spróbowałbyś nie przyjechać na :piwo: lub chociaż :kawa:, będąc w okolicy :> |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 7
Cytat:
|
Cytat:
|
To gumowe kalesony, w sklepie przy kasie są. ||
|
Cytat:
|
Kalesonki miały być na mnie ,ale założyłem na spodnie drugie spodnie goretex , aby móc na czworaka łazić pod choinkami :taktak: prawdziwków dziś 23szt. i wiadro malusich podgrzybków :fiu: a Wy siedźcie przed kompami-zima zapyta gdzie jesień była :haha:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:35. |