![]() |
Ilość załączników: 4
Chyba koniec sezonu || ale udany
Kanie -rydze i prawdziwki -Lasy łańskie|| Załącznik 60494 Załącznik 60495 Załącznik 60496 Załącznik 60497 |
Ilość załączników: 4
Na Warmiance wysyp wszelakiego rodzaju||
Załącznik 59946 Załącznik 59947 Załącznik 59948 Załącznik 59949 |
Ilość załączników: 3
|
Kurde szybko!
|
Ilość załączników: 2
Pierwsze w tym roku-znalezione na rowerku w ostoi bobrów nad Pasłęką:)
Załącznik 59650 Załącznik 59651 |
Lepiej grzyby było suszyć w dochuwce, niż powietrzem. Smaczy smak miały potwornie. A jak spożywać natychmiast to tylko na patelnię z cebulką i śmietaną minimum 18% zalać i czekać by ładnie się przegryzło [przyprawy do smaku ale solić i pieprzyć po utworzeniu posiłko-sosiku]. Raz nazbierałem pieczarek i nasmażyła mi babcia z szynką HAM z puszki to biegłem do lasu wymiotując na swój sweter i spodnie :(
Teraz wiem, ze to pieczarki nie były :( Raz, borowików nazbierałem i stara sosu narobiła to się pożegnaliśmy w razie czego ale skonsumowaliśmy z lekkim strachem ten nasz domowy wytwór posiłkowy, który darem natury był. |
U mnie grzybów od groma :taktak: w Niedzielę to już od rana tłumy i wrzaski (( ja poszedłem po objedzie i z bratem nazbieraliśmy po wiaderku samych małych podgrzybków :) do suszenia już nie zbieram :>
|
Mam prawdziwki i podgrzybki, nie będę oszukiwał, kupiłem rano od baby z lasu za Kazimierza III Wielkiego, całkiem sporo, ten gość to potrafi naprawdę wiele załatwić. :D
|
A ja na śpiąco przeczytałem
"Dziś sobota, ludzi co naumiera" Pamiętajcie o rozwagę przy zbieraniu grzybów! |
Dziś Sobota :taktak: ludzi co niemiara - ale grzyby też są :D
http://img827.imageshack.us/img827/2686/grzyb.jpg By null at 2010-09-11 Qurcze coś za duży rozmiar !!!!! |
Był dziś brat z żoną - nazbierali 2 wiadra podgrzybków.
|
Ja nazbierałem 10l. wiaderko podgrzybków ,8maślaków , 6 prawdziwków-w tym jeden 0,5kg. :taktak:
|
Cytat:
|
Normalnie odebrałeś mi chęć pójścia do lasu. One tam kart bankowych nie obsługują! Normalnie.
|
Do lasu, to możesz pojechać na ssaki leśne.
A i grzyby tam po sąsiedzku kupisz :szczerb: |
Byłem właśnie w najbliższym lesie, nie znalazłem nic, znaczy nic jadalnego...
|
Mój Tata był wczoraj na grzybach w Aldiku.
Rosły tam pieczarki wielkie jak bułki! |
Cytat:
|
No to moje 3 godzinne łażenie zakończyło się 16 słoikami turków w occie i 11 słoików kurek + garnek duszonych. Słoiki niestety małe, po dżemie.
|
Ja uszargałem buty kilka dni temu, wracając do domu zachciało mi się sprawdzić czy są grzyby, pojechałem od razu tam, gdzie zawsze są kurki, niewielkie sitko z tego wyszło, na 2 jajecznice i jako dodatek do pasztecików... śladowy. :D
|
Ilość załączników: 1
dziś byłem, rewelacji nie było, ale na obiad coś jest :)
|
Jak one w Warszawie to żrą to ...
Co żrą taka polityka. Kurde! |
Cytat:
|
Słuchaj: one mi też na jadalne wyglądają, ale jak Cię teściowa otruje, to będzie na mnie. Szczególnie, że ja na dalszej Woli co tydzień jestem.
|
Na wszelki wypadek obżeram się nimi od kilku lat - rewelacyjne do octu.
Tylko Rychu mi z jakimiś podpieńkami wyjeżdża, a podpieńki to na pewno nie są. Turki, turek... Ale może też inaczej? |
Ja bym go nie jadł na wszelki wypadek...
|
Dla mnie to turek, ale wiem, że jest też inna nazwa. Rycho widzi podpieńki, ale na pewn nie - inaczej wyglądają, inaczej rosną.
Czyli - co to za grzybek? Załącznik 55525 |
jami jami
calymi garsciami do sosu! :jem: |
Cytat:
|
W okolicach mojej działki zbierali to zawzięcie młodzi ludzie o dziwnym spojrzeniu. :haha:
|
Swego czasu całkiem sporo tego spotykałem :]
teraz to chyba młodzież już zeżarła wszystko :szczerb: |
nie wiem czy się pokazało, no ale wstawię jeszcze raz tak ładnie :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysiczka_lancetowata |
Cytat:
Wstaw jako załącznik (Wgraj plik z innej lokalizacji). :idea: |
A mnie nie :P
|
mnie pokazuje :hmm:
|
Żeby się jeszcze co wyświetliło... :P
|
te ponoć najlepsze:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...milanceata.jpg |
w niedzielę znów spacer z psami - czyli las i grzybki
|
Chyba pójdę na grzyby. :]
|
najwi***281;cej grzyb***243;w jest na poligonie w Weso***322;ej :>
drugie super miejsce to lasy pod Wyszkowem. tyle z mojej strony :D |
Trzy kilowy grzybek to jest co***347; ;)
Ale ja wol***281; takie ma***322;e, do s***322;oiczka i zalewam octem (niekt***243;rzy m***243;wi***261;, ***380;e marnuj***261;, ale u mnie si***281; nic nie marnuje). Kiedy***347; g***261;ski, ale ostatnio g***322;***243;wnie turki - palce liza***263;! |
Takie latem zbierałam
Trzy kilo przywiozłam :haha: http://images21.fotosik.pl/419/75a88cf23968f38em.jpg |
Cytat:
A nie wiesz, po co tam chodzisz. |
tam nie ma grzyb***243;w.. :nieee:
to s***261; tereny radioaktywne :szczerb: |
Narobi***322;e***347; mi smaku...
To gdzie w pobli***380;u Wawy mo***380;na wybra***263; si***281; na grzyby? Tylko nie Kampinos, bo zabieraj***261;... :szczerb: ;) |
:zupa_grzybowa: :jem:
|
ja staram si***281; w lesie zbiera***263;, bo w parku s***261; popodlewane przez psiaki ;)
|
Cytat:
|
no to przyje***380;d***380;aj to te***380; b***281;dziesz ***347;winia :taktak:
wyobra***380;asz sobie to grzybobranie? || :drinking: |
....***347;winia.... ;)
|
Dobre ||
sporo podgrzybk***243;w, troch***281; prawdziwk***243;w, kurki si***281; trafi***322;y te***380; :taktak: |
Nie m***243;wi***281;, ***380;e bym przyjecha***322;. Za daleko w te twoje knieje.
Prawie jak do Rycha, czyli prawie na ko***324;cu ***347;wiata. Jako***347; mi umkn***281;***322;o, ***380;e ju***380; s***261; grzyby :taktak: Powiedz lepiej co tam nazbiera***322;e***347; :) PS Nie m***243;w tylko, ***380;e dobre. Oszcz***281;d***378;. |
a co przyjecha***322;by***347;?
w razie czego zapraszam :) |
Nie powiedzia***322;e***347;, ***380;e wybierasz si***281; na grzybki, tylko od razu za***380;erasz si***281; nimi.
Co to za zwyczaje? |
:sma***380;one_grzybki: :jem:
|
Cytat:
|
Cytat:
Starosta choszczeński ma tam ponoć fajną posiadłość... :> |
Cytat:
zbierałem prawdziwki niedaleko wsi Jaźwiny......ale tu gdzie jest kropa :P |
dni
miesiace tygodnie ? |
Cytat:
Ale jest pewna grupa przepisów, czy to pozostałych jeszcze z historii, czy uchwalona chyba po pijaku, których przestrzeganie jest w najlepszym wypadku niepotrzebne, a czasami nawet niebezpieczne. I przed takimi trzeba się bronić. Proponuję poszukać takich przepisów, bo niektóre to prawdziwe rodzynki. Jeden (zdecydowanie nie najciekawszy) akurat przyszedł mi do głowy - jeśli przebywasz gdzieś dłuzej niż trzy to musisz się tam zameldować. Robisz to..? |
Cytat:
Mój kolega miał sklep komputerowy, który okradli, ktoś to widział i zawiadomił policję. Policja przyjechała i praktycznie zatrzymała kolesia na gorącym uczynku. Co powiedział: widzi pan tego gościa za rogiem, policjant na to - nie koleś - to on ukradł monitor ale dobrze, że pana spotkałem bo właśnie chciałem zanieść monitor na policję. |
Cytat:
:rotfl: |
Cytat:
|
@Prezesik
A ja mam miejsce na prawdziwki niedaleko wioski Jaźwiny, pewnie wiesz, gdzie to jest.:) |
a ja sie nie znam na tym to i wi***281;c nie zbieram tylko kupuj***281;.
ew. dostaj***281; od babci :szczerb: |
Dobrze, ***380;e nie ma u nas przepis***243;w niemieckich:
Wybieraj***261;c si***281; na grzyby w Niemczech warto pami***281;ta***263;, ***380;e jedna osoba ma ich tam prawo zebra***263; nie wi***281;cej ni***380; kilogram dziennie. Pewien Niemiec, kt***243;rego przy***322;apano z pi***281;cioma kilogramami grzyb***243;w, zosta***322; ukarany grzywn***261; wysoko***347;ci 400 euro - poinformowa***322;a policja. W***322;adze zapowiadaj***261; regularne kontrole w lasach. Policja chce walczy***263; przede wszystkim z tymi, kt***243;rzy zbieraj***261; du***380;e ilo***347;ci grzyb***243;w na zlecenie sklep***243;w delikatesowych i restauracji. |
Cytat:
|| |
Cytat:
salmonella będzie miała dobrą pożywkę :taktak: miałem przez telefon info z Mazur, że na maślaki nawet nie patrzą - liczą się tylko prawdziwki :wow: |
Cytat:
|
a ja najad***322;em si***281; duszonych grzyb***243;w do tego kanapki z domowym smalcem i cebul***261;, zagryz***322;em ma***322;osolnymi.........i niczym nie popi***322;em :O
|
Cytat:
|| |
sie zgubilem :(
|
Cytat:
A gna grzyby to po co jedziesz? Dla sportu? |
hehe, temat grzybiarski przobrazil sie w alkoholowy :)
EDIT byles szybszy |
Cytat:
Poza tym, co tu się dzieje?! To jest porządny grzybiarski temat! |
Cytat:
Nie przesadzaj. |
Cytat:
|
Cytat:
:czar: |
Cytat:
ino tylko jako "regionalne" - czytaj poza podkarpaciem cud dostac :( |
Cytat:
Będziemy darli ryja: VIZZARD! VIZZZARD! Na cały Szczecin. I prawobrzeże. Żona jak zechce pospać to Cię obudzi... No chyba,że po dobroci dogadamy się....:) |
Cytat:
Jak to odgadłeś? :O Na podstawie stwierdzenia, że odwiedzam Real? :hmm: Jakieś to mętne, nieprofesjonalne i daleko idące... :szczerb: |
Cytat:
Jesteś ze Szczecina! |
Cytat:
Czasami bywam Po promocyjne plytki DVD :> :fiu: |
Cytat:
Nie pomoże. Kurde! Odwiedzasz Real. Słoneczne? Majowe? Sam się zgłosisz.. |
Buuuuuuum i pierdut !!!!!!
Wiecej nie zbierajcie grzybow na poligonie. |
Cytat:
|| |
Straszycie mi turyst***243;w-grzybiarzy! ||
|
Cytat:
|| |
Cytat:
|
Cytat:
Ale w odwiedzinach czy po suchary? :> Po czapeczce? A kto ma taki dobry wzrok? :hmm: :mruga: |
Cytat:
A że życie miałem bogate w wydarzenia.... To i grzybki mi nie straszne. |
Cytat:
|
Cytat:
A Ty sie bój. Znajdziemy Cię. Rozpoznamy po czapeczce.:D |
Cytat:
:niepow: |
Cytat:
Mysle ze wiekszosc, jesli nie wszystkie ofiary grzybow wczesniej tez nie mialy zadnych problemow z grzbami :D Jak juz sie pojawi jakis problem to przewaznie jest to ostani problem w zyciu :) Iscie nietrafione z tymi problemami :] Jadl ktos z was co sie potocznie zwie bodajze kozia brodka? Takie jak gabka wyglada, chyba rozowo pmaranczowa. Nie pamietam czy to pod ochrona czy nie, sprawzdac mi sie nie chce. Rok temu jakis grzybiarz to zachwalal a ja tego pelno widzialem w lesie. http://www.grzyby.pl/gatunki/Sparassis_crispa.htm Jadalny i podobno smaczny. W Polsce gatunek chroniony. hie hie - czyli na faceta trza doniesc, bo z niego taki grzyiarz jak z koziej dupy... I ciekawe dlaczego podobno smaczny :D lol I nie amerykanin, to ze inna cywilizacja to nie znaczy ze mcdonaldowa ok ? Ja tu jestem z misja pokojowa na tej planecie. Musze zaprowadzic porzadek w moim pokoju :) Jak przyjmiesz prezent to wybacze :P Edit: Z prezentu nici, zostal zarekwirowany przez bezduszna obsluge tej fermy drobiu. |
Cytat:
Albo jeszcze gorzej.Ofiara pobliskiej autostrady. Wybacz Sunna. Musisz mi wybaczyć. Musisz.:) |
Witam!
No jak kto***347; sie nie zna na grzybach, to rzeczywi***347;cie polecam place... ***379;eby zbiera***263; grzyby trzeba mie***263; widz***281; i wyobra***378;ni***281;... jak nie jestem pewien co to za grzyb (np ze wzgl***281;du na specyficzn***261; faz***281; rozwojow***261;) to go nie zabieram. Nigdy jeszcze nie mia***322;em problem***243;w ***380;o***322;***261;dkowych po grzybach. |
Ja po grzyby jezdze do sklepu lub na jakis plac, ale tak zeby duzo straganow bylo. :D
Dosc mam juz klopotow zoladkowych wiec nie bede ryzykowal ze znajde jakas pieczarke sromotnikowa lub innego maslaka sztana, tudziez kozlarza sraczke. |
Witam!
Le***380;ajsk... swego czasu dobre piwko tam robili... |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:54. |