![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Jak zdjąć radiator z karty graficznej?
Witam,
Chcialbym zdjac z karty graficznej Elsa Erazor X2 <GeForce 256> ( http://www.hothardware.com/reviews/i...X2/X2board.jpg ) radiator, gdyz wiatrak na nim dawno juz sie zuzyl i bardzo halasuje. Nie jest to pierwszy wiatrak, ani nawet drugi, a jak wiadomo wymieniac trzeba to czesto, a przy okazji halasuje... Wpadlem na pomysl zamontowania (za pomoca kleju - w komplecie) na karcie radiatora Zalmana ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6185 ) - czy sprosta on chlodzeniu ukladu? No i najwazniejsze: JAK zdjac oryginalny radiator? Z tego co mu sie przyjrzalem i pomacalem wyglada na przyczepiony (przyklejony, bo zaczepow nie znalazlem) calkiem solidnie. Czy jest na to jakas specjalna technika odrywania (moze ruchy kuliste, a moze "odrywajace")? Lepiej probowac gdy uklad jest cieply czy zimny? Oczywiscie mam zamiar zdjac oryginalny radiator nie uszkadzajac ukladu... Jak ktos robil cos podobnego to zapraszam do wypowiedzi ![]() PS. Z chipsetu plyty glownej Solteka SL75DRV5 oryginal zszedl leciutko w porownaniu z ta karta graficzna...
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
No tego nie robiłem ale wylkuczam rwanie, raczej poruszać na boki delikatnie może puści.
I jak już to chyba na ciepło bo może wtedy klej będzie miększy. Delikatność zalecana. Można spróbować cienką stalówką (struna gitarowa) podciąć . Ja bym tak kombinował . Ale podkreślam , nigdy w takiej sytuacji nie byłem.
|
|
|
#3 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
Ja zrywalem radiator z mojego Radka 9500... byly zaczepy i je wyjalem, ale byl jeszcze przyklejony bezposrednio do GPU - gdzies wyczytalem, zeby zdejmowac na cieplej karcie... no to zaczalem zdejmowac (odrywac) i udalo sie... klej ciagnal sie jak guma, ale jednak byl dosc twardy. Sporo go zostalo na GPU - dosc ciezko bylo to oczyscic - zastosowalem patyczki do ucha i spirytus - jakos zeszlo - pozniej zablalem sie za montaz ZM80C-HP + ZM-OP1 i teraz jest SUPER
|
|
|
#4 |
|
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Ja wymieniałem na płycie głównej na Zalmana tylko tego niebieskiego (droższy chyba o 3 zł). No ale u mnie były zaczepy więc nie było problemu.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
uwazaj, jak tak kiedys topowego diamonda zepsulem w ten sposob, to byla Riva TNT2, radiator byl przyklejony na twardo, a ja na sile pod wplywem emocji zaczalem juz go podwazac metalowym narzedziem, nie puscil i tak, wiec poddalem sie wlozylem do kompa, grafika sie juz nie wlaczyla, dobrze ze byl na gwarancji, ale miesiac trwala jego wymiana, teraz ostroznie podchodze do tego typu zabiegow
|
|
|
#6 | |
|
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
na mojej karcie sa zaczepy wiec problem mniejszy - potem byla juz tylko warstwa temorprzewodnika ktory w miare latwo pozscil po dluzszym nacisku...
przypuszczam ze uniwersalnej metody nie ma, ale proponuje na cieplo edit - i imho jednak rwanie zeby przypadkim nie uszkodzic ruchami tracymi jakis sciezek |
|
|
|
|
|
#9 |
|
dzien sadu juz blisko
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
Ja mam calkiem odmienny sposob, karte szczelnie zapakowac w folie i wlozyc do zamrazalnika na przyjamniej -20°C na cala noc. Rano mozna zaczac lekoko "ukrecac" radiator. Sprawdzone na wlasnej GF3 i poszlo bordzo gladko. Tak mi polecono dawno temu w serwisie i jak do tej pory nie zniszczylem zadnej karty.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#11 | |
|
Guru
Data rejestracji: 11.05.2003
![]() |
Cytat:
jest jeszcze kilka sposobow na zdjecie radiatorka , tez sprawdzone ![]() 1. mozesz odlaczyc wiatraczek i pograc kilka h (tylko uwazaj zeby Ci sie karta nie zjarala![]() 2.zdjac wiatrak z karty i "dmuchac"goracym powietrzem z suszarki w radiator ![]() Ja osobisie stosowalem zimny i 2 gorace sposoby jakos zeszlo Moj GeForce 256 na takim samym zalmanie co Chcesz uzyc chodzi spox przez kilka dni karta jakos bardzo sie grzala;( i musialem dochladzac wiatraczkiem 8cm ;/ teraz juz jest spox dziala bez problemu i nie jest juz taka goraca![]() PS jak bedziesz zakladal to uwazaj na ilosc kleju termoprzewodzacego na GPC;/ ja przesadzilem i musialem pozbywac sie zbednych ilosci;/ |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Cytat:
![]() Ale tak się składa że na moim GF FX radiator z wentylatorem nie był przyklejony, więc nie miałem najmniejszych problemów z wymianą chłodzenia na pasywne. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
ja ostatnio wyrywałem radiator z mojego Radka 9100, dziad był na klej
jeden ze sposobów to wrzucenie karty do zamrażarki na ~5 godzin, po wyjęciu należy po prostu poruszać radiatorkiem, kręcić itp., klej powinien ładnie puścić drugi sposób troche drastyczniejszy - ja na niego się zdecydowłem ![]() po prostu podważałem radiator małym śrubokrecikiem, troszke z lewej, troszke z prawej, 2 min i klej elegancko się poddał ![]() punktem oporu była płytka krzemowa na której jest rdzeń ![]() teraz mojego Radka chłodzi to > http://sklep.benchmark.pl/pelny_10451.html
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore... The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych Ostatnio zmieniany przez Y@nkee_PL : 08.02.2005 o godz. 16:43 |
|
|
|
![]() |
|
|