Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2005, 09:55   #31
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Nie we wszystkich lendach, akurat najbarzej katolicka jest Bawaria, niektorzy uwazaja ze Bawaria nei ma nic wspolnego z Niemcami... moze cos w tym jest
no tak ale Bawaria to jeden z landow niemickich i tylko oni moze sie ciesza ze ich
rodak zostal wybrany
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2005, 11:45   #32
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
no tak ale Bawaria to jeden z landow niemickich i tylko oni moze sie ciesza ze ich
rodak zostal wybrany
akurat nowy papiez jest Bawarczykiem... dlaczego napisalem ze Bawaria nie jest jakby czescia Niemiec... to wynika jeszcze od czasow historycznych, od slynnego Lotara, a pozniej w czasach rozbicia feudalnego zaznaczyla sie ostra odrebnosc i chocby to ze nauki Lutra nie przebily sie przez tamta spolecznosc... Monachium, Fulda mowi innym narzeczem (dialektem) niz reszta Niemiec... Blizej Bawarczykom mentalnie i kulturowo do Szwajcarii niz do Berlina
Stary 20.04.2005, 22:16   #33
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Po przeczytaniu większości wypowiedzi i ja postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Cieszę się, że mamy nowego Papieża ***8211; na pewno w części z nas jest nadal smutek po Janie Pawle II, ale Kościół to ciągłość. To było moje pierwsze w życiu obserwowane konklawe (dla większości ludzi pierwsze w Polsce, bo przecież nigdy takiego czegoś nie transmitowano). I będę szczery ***8211; naprawdę była to dla mnie radość, kiedy okazało się, że dym był biały i zabiły dzwony. Cieszyłem się chyba prawie tak, jak te tysiące Włochów, zdążających na Plac Św. Piotra. To było coś wspaniałego. Chyba teraz dopiero zrozumiałem, co przeżywali wszyscy Polacy, a szczególnie Ci obecni tam w Rzymie w 1978 roku, kiedy wybrano Karola Wojtyłę.
Ale tak jak powiedział Papież Benedykt XVI ***8211; trzeba patrzeć w przyszłość, oczywiście pamiętając o wielkim dziele, jego poprzednika. Mamy Papieża Benedykta XVI ***8211; podobało mi się, że dzisiaj podczas swojego kazania tak pięknie mówił, o naszym zmarłym Papieżu.
Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?).
A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans.
Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik.
I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań.

HABEMUS PAPAM !

ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2005, 10:23   #34
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?).
A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans.
Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik.
I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań.

HABEMUS PAPAM !

ro29
My w Polsce nie potrafimy prawidłowo ocenić sytuacji - patrzymy ciągle przez pryzmat Jana Pawła II. Dla krajów zachodnich JP2 mimo wszystko był człowiekiem ze wschodu i nie wiem na ile ta kwestia odbiła się na upadku Kościoła w krajach zachodnich. Benedykt XVI znajdzie nawet lepszy kontakt z młodymi niż miał JP2 (pozatem, nie oszukujmy się, co za kontakt z młodymi miał JP2 przez ostatnie 5 lat, kiedy trudno mu było wypowiadać słowa) - tyle że będą to młodzi Niemcy, młodzi Włosi, może nawet młodzi Francuzi.
Ale nie młodzi Polacy, wychowani nie w wierze w Boga, lecz w kulcie JP2.
Benedykt XVI będzie mówił o Bogu, a młodzi Polacy będą rozczarowani że nie o JP2. Wylizie na wierzch cała obłuda i powierzchowność naszej wiary. I jeszcze Polacy gotowi są obrazić się na Benedykta XVI bo ten jako dogmatyk nie zrobi dla JP2 wyjątku i powie że o beatyfikacji JP2 można rozmawiać dopiero od kwietnia roku 2010. Więc Polacy na Benedykta XVI gotowi sie obrazic, że pewnie nie chce beatyfikować JP2.
Stary 21.04.2005, 10:48   #35
-Kowalik-
Guru

Data rejestracji: 31.08.2003
-Kowalik- niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
niemiec papa wybrany
Czyżbyś był smutny z tego powodu? Sądząc po emocie wnioskuję że tak - więc dlaczego?
-Kowalik- jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2005, 15:47   #36
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moze i byl konserwatywny (w kocu byl prefektem ds. wiary), ale z tego co mowi wynika kontynuacja otwartego dialogu z innymi religiami, wiec chyba calkowicie rozumie sytuacje w ktorej sie znalazl i czego caly swiat od niego oczekuje.

Jeszcze ciekawi mnie co stanie sie z bp. Dziwiszem ...
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2005, 22:07   #37
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Ormianin
My w Polsce nie potrafimy prawidłowo ocenić sytuacji - patrzymy ciągle przez pryzmat Jana Pawła II. Dla krajów zachodnich JP2 mimo wszystko był człowiekiem ze wschodu i nie wiem na ile ta kwestia odbiła się na upadku Kościoła w krajach zachodnich. Benedykt XVI znajdzie nawet lepszy kontakt z młodymi niż miał JP2 (pozatem, nie oszukujmy się, co za kontakt z młodymi miał JP2 przez ostatnie 5 lat, kiedy trudno mu było wypowiadać słowa) - tyle że będą to młodzi Niemcy, młodzi Włosi, może nawet młodzi Francuzi.
Ale nie młodzi Polacy, wychowani nie w wierze w Boga, lecz w kulcie JP2.
Benedykt XVI będzie mówił o Bogu, a młodzi Polacy będą rozczarowani że nie o JP2. Wylizie na wierzch cała obłuda i powierzchowność naszej wiary. I jeszcze Polacy gotowi są obrazić się na Benedykta XVI bo ten jako dogmatyk nie zrobi dla JP2 wyjątku i powie że o beatyfikacji JP2 można rozmawiać dopiero od kwietnia roku 2010. Więc Polacy na Benedykta XVI gotowi sie obrazic, że pewnie nie chce beatyfikować JP2.
Witam !
Tak się składa, że w pewnej części nie mogę się zgodzić z tym, co zostało powyżej zacytowane. Oczywiście każdy Papież pochodzi z jakiegoś kraju, i patrzy się na niego przez ten pryzmat. Ale jeśli ja mam być szczery, to gdybym miał oceniać wybór nowego Papieża przez pryzmat narodowości, to chyba wolę Niemca niż np. Włocha ***8211; nie mam nic ogólnie przeciw Włochom, ale oni mieli przez 400 lat swoich Papieży. A kościół jest powszechny ***8211; dla całego Świata. I Włosi chyba w znacznej części to już rozumieją.
A wracając jeszcze do Niemców ***8211; to niestety, ja rozumiem, że to kraj w większości protestancki, ale z tego co słyszałem, to podobnież ogólnie wybór nowego Papieża lepiej został przyjęty w Polsce niż w jego ojczystym kraju.
A w kwestii młodzieży ***8211; uważam, że nowy Papież także może sobie ich zjednać. Jan Paweł II zaskarbił sobie znaczną część młodzieży tym, że mówił do nich, że na nich liczył ***8211; chyba w przeciwieństwie do poprzedników. I jeszcze jedno ***8211; młody ja już niestety zbytnio nie jestem (wielka szkoda), ale stary też jeszcze nie ***8211; i akurat ja nie byłem wychowywany w kulcie Jana Pawła II ***8211; choć całe moje życie przypadło na jego pontyfikat.
A jeśli, tak jak zostało powiedziane w powyższym cytacie ***8211; część osób będzie miało za złe, że Benedykt XVI, nie mówi tak dużo o swoim poprzedniku, że nie zajmie się zaraz jego beatyfikację ***8211; to już trudno ***8211; i w tym chyba mogę się zgodzić z autorem cytatu ***8211; że może wyjść obłuda ***8211; i to było by przykre.

A w kwestii pytania innego kolegi o abp. Dziwisza ***8211; to podobnież zostaje na razie w Watykanie, ma tam pewną funkcję (nie pamiętam jaką), a nowy Papież odnowił na razie wszystkie nominacje.

Pozdrawiam
ro29
Stary 22.04.2005, 00:44   #38
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Kowalik-
Czyżbyś był smutny z tego powodu? Sądząc po emocie wnioskuję że tak - więc dlaczego?
nie czemu mam sie cieszyc to i tak nic nieda ale patrz jaki entuzjazm w niemczech nawet napisaly gazety niemiecki co sie "stalo z narodem niemiecki ze sie nie cieszy ze papierz zostal niemcem"
http://av.wp.pl/a/av/radiozet/mp3/84...hiumpapiez.mp3

Ostatnio zmieniany przez legion : 22.04.2005 o godz. 01:08
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2005, 11:17   #39
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
Bardzo ładnie zachowałby się Papeż Benedykt XVI, gdyby na pierwszą pielgrzymkę przyjechał do Polski...
Hmmm... z tego co sie orientuje, Papiez nie powinien (a chyba nawet mu nie wolno) przybywac na pielgrzymke do kraju w ktorym maja byc wybory prezydenckie, lub do parlamentu... To jesli chodzi o rok wyborow... tak wiec Polska zdaje sie ze nie bedzie zbyt szybko przez Benedykta XVI odwiedzona moze w 2006
A jesli chodzi o nowego Papieza... coz... modlilem sie za Jana Pawla II i mam zamiar modlic sie za Benedykta XVI... Jakby nie patrzyc w pewnym sensie na Jego barkach spoczywa odpowiedzialnosc za... no wlasnie... mozna powiedziec ze za caly swiat

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2005, 12:20   #40
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez ro29

A w kwestii pytania innego kolegi o abp. Dziwisza ***8211; to podobnież zostaje na razie w Watykanie, ma tam pewną funkcję (nie pamiętam jaką), a nowy Papież odnowił na razie wszystkie nominacje.
Oczywiście w Watykanie nie brak stanowisk które abp. Dziwisz mógłby objąć. O ile dobrze oceniam Benedykta XVI to da abp. Dziwiszowi jakiekolwiek stanowisko i będzie go trzymał w rezerwie. Opróżni się w Polsce jakaś stolica arcybiskupia, to abp. Dziwisz sam zadecyduje czy będzie chciał ją objąć, a jak nie, to poczeka ze 2 lata kiedy kard. Macharski osiągnie 80 lat i ponownie będzie musiał podać się do dymisji
Stary 22.04.2005, 19:17   #41
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez artoor
Hmmm... z tego co sie orientuje, Papiez nie powinien (a chyba nawet mu nie wolno) przybywac na pielgrzymke do kraju w ktorym maja byc wybory prezydenckie, lub do parlamentu... To jesli chodzi o rok wyborow... tak wiec Polska zdaje sie ze nie bedzie zbyt szybko przez Benedykta XVI odwiedzona moze w 2006
A jesli chodzi o nowego Papieza... coz... modlilem sie za Jana Pawla II i mam zamiar modlic sie za Benedykta XVI... Jakby nie patrzyc w pewnym sensie na Jego barkach spoczywa odpowiedzialnosc za... no wlasnie... mozna powiedziec ze za caly swiat
Witam !
Ciekawe - nic nie słyszałem, o takich zakazach - szczególnie, jak Papież, jest z innego kraju - a jakiś niemiecki arcybiskup powiedział, że Papież jednak najpierw odwiedzi Polskę - chciałbym mimo wszystko tego, chociaż gdyby najpierw pojechał do Niemiec to nie miałbym nic przeciw - to przecież jego Ojczyzna
ro29
Stary 22.04.2005, 20:50   #42
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
fajnie, ze niemiec, ja tam Go polubilem juz dosyc, chociaz przeciez w ogole Go nie znalem
wg mnie to dobrze, ze jest konserwatywny
tylko tego brakuje, zeby po smierci Jana Pawla II zaczely sie sluby koscielne gejow i lesbijek, kobiety zaczely odprawiac msze a biskupi pozwalali by na eutanazje i aborcje

Kosciol musi byc otwarty, ale Ratzinger powinien stac na strazy starych dobrych tradycji, IMHO Jego nastepca bedzie o wiele mlodszy i bedzie niejako wynikiem przemyslen obecnych dostojnikow - powinni sie zastanowic w jakim kierunku bedzie podazal Kosciol wobec coraz bardziej radykalnych i "modernistycznych" roszczen "wiernych (?)

mysle, ze Ratzinger jest swietnym wyborem (sadzac po tym, co podaja o nim media), dobry Papiez na obecne czasy
bedzie dobrze
Stary 22.04.2005, 22:13   #43
bOObi
Back to hell...

Data rejestracji: 10.04.2005
bOObi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam nadzieje ze Benedykt XVI bedzie surowym papiezem. W dzisiejszych czasach ludzi trzeba za leb i na glebe bo sie im za przeproszeniem w dupach poprzewracalo...

Returned to alter...
bOObi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: