Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2005, 05:19   #1
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jakos nigdy nie znalem niemcow z ich wiary; ilekroc odwiedzalem kogos w niemczech o religii nikt nigdy nie wspominal. dlatego tez jakos dziwne uczucie ze wlasnie niemiec zostal papiezem. zycze mu wszystkiego najlepszego, ale bardziej bym w tej roli widzial np. wlocha, argentynczyka, czy tez meksykanina, wszedzie tam bowiem bardzo widoczna jest wiara.

a moze to cos zmieni i odnowi wiare w niemcach... hmm
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2005, 05:53   #2
Salem
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.10.2004
Salem zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z relacji telewizyjnych i radiowych nie zauważyłem zbyt dużej euforii w Niemczech po wyborze ich rodaka na Papieża.
Może jeszcze niedowierzają...
Salem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2005, 09:02   #3
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Niemcy nie sa katolickim krajem tam wiecej jest protestantow i ludzi nie wierzacych wiec dla nich to jest nie istone tak jak to bylo dla polakow ale przynajmniej nowy papiesz byl w hitler junge na sile wcielony wiec wie ze w tamtych czasch tepiono wiare nie tylko zydowska
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2005, 09:36   #4
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
Niemcy nie sa katolickim krajem tam wiecej jest protestantow i ludzi nie wierzacych
Nie we wszystkich lendach, akurat najbarzej katolicka jest Bawaria, niektorzy uwazaja ze Bawaria nei ma nic wspolnego z Niemcami... moze cos w tym jest
Stary 20.04.2005, 09:55   #5
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Nie we wszystkich lendach, akurat najbarzej katolicka jest Bawaria, niektorzy uwazaja ze Bawaria nei ma nic wspolnego z Niemcami... moze cos w tym jest
no tak ale Bawaria to jeden z landow niemickich i tylko oni moze sie ciesza ze ich
rodak zostal wybrany
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2005, 11:45   #6
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
no tak ale Bawaria to jeden z landow niemickich i tylko oni moze sie ciesza ze ich
rodak zostal wybrany
akurat nowy papiez jest Bawarczykiem... dlaczego napisalem ze Bawaria nie jest jakby czescia Niemiec... to wynika jeszcze od czasow historycznych, od slynnego Lotara, a pozniej w czasach rozbicia feudalnego zaznaczyla sie ostra odrebnosc i chocby to ze nauki Lutra nie przebily sie przez tamta spolecznosc... Monachium, Fulda mowi innym narzeczem (dialektem) niz reszta Niemiec... Blizej Bawarczykom mentalnie i kulturowo do Szwajcarii niz do Berlina
Stary 20.04.2005, 22:16   #7
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Po przeczytaniu większości wypowiedzi i ja postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Cieszę się, że mamy nowego Papieża ***8211; na pewno w części z nas jest nadal smutek po Janie Pawle II, ale Kościół to ciągłość. To było moje pierwsze w życiu obserwowane konklawe (dla większości ludzi pierwsze w Polsce, bo przecież nigdy takiego czegoś nie transmitowano). I będę szczery ***8211; naprawdę była to dla mnie radość, kiedy okazało się, że dym był biały i zabiły dzwony. Cieszyłem się chyba prawie tak, jak te tysiące Włochów, zdążających na Plac Św. Piotra. To było coś wspaniałego. Chyba teraz dopiero zrozumiałem, co przeżywali wszyscy Polacy, a szczególnie Ci obecni tam w Rzymie w 1978 roku, kiedy wybrano Karola Wojtyłę.
Ale tak jak powiedział Papież Benedykt XVI ***8211; trzeba patrzeć w przyszłość, oczywiście pamiętając o wielkim dziele, jego poprzednika. Mamy Papieża Benedykta XVI ***8211; podobało mi się, że dzisiaj podczas swojego kazania tak pięknie mówił, o naszym zmarłym Papieżu.
Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?).
A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans.
Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik.
I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań.

HABEMUS PAPAM !

ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2005, 15:47   #8
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moze i byl konserwatywny (w kocu byl prefektem ds. wiary), ale z tego co mowi wynika kontynuacja otwartego dialogu z innymi religiami, wiec chyba calkowicie rozumie sytuacje w ktorej sie znalazl i czego caly swiat od niego oczekuje.

Jeszcze ciekawi mnie co stanie sie z bp. Dziwiszem ...
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2005, 20:50   #9
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
fajnie, ze niemiec, ja tam Go polubilem juz dosyc, chociaz przeciez w ogole Go nie znalem
wg mnie to dobrze, ze jest konserwatywny
tylko tego brakuje, zeby po smierci Jana Pawla II zaczely sie sluby koscielne gejow i lesbijek, kobiety zaczely odprawiac msze a biskupi pozwalali by na eutanazje i aborcje

Kosciol musi byc otwarty, ale Ratzinger powinien stac na strazy starych dobrych tradycji, IMHO Jego nastepca bedzie o wiele mlodszy i bedzie niejako wynikiem przemyslen obecnych dostojnikow - powinni sie zastanowic w jakim kierunku bedzie podazal Kosciol wobec coraz bardziej radykalnych i "modernistycznych" roszczen "wiernych (?)

mysle, ze Ratzinger jest swietnym wyborem (sadzac po tym, co podaja o nim media), dobry Papiez na obecne czasy
bedzie dobrze
Stary 22.04.2005, 22:13   #10
bOObi
Back to hell...

Data rejestracji: 10.04.2005
bOObi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam nadzieje ze Benedykt XVI bedzie surowym papiezem. W dzisiejszych czasach ludzi trzeba za leb i na glebe bo sie im za przeproszeniem w dupach poprzewracalo...

Returned to alter...
bOObi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: