![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
jakos nigdy nie znalem niemcow z ich wiary; ilekroc odwiedzalem kogos w niemczech o religii nikt nigdy nie wspominal. dlatego tez jakos dziwne uczucie ze wlasnie niemiec zostal papiezem. zycze mu wszystkiego najlepszego, ale bardziej bym w tej roli widzial np. wlocha, argentynczyka, czy tez meksykanina, wszedzie tam bowiem bardzo widoczna jest wiara.
a moze to cos zmieni i odnowi wiare w niemcach... hmm |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Z relacji telewizyjnych i radiowych nie zauważyłem zbyt dużej euforii w Niemczech po wyborze ich rodaka na Papieża.
Może jeszcze niedowierzają... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
Niemcy nie sa katolickim krajem tam wiecej jest protestantow i ludzi nie wierzacych wiec dla nich to jest nie istone tak jak to bylo dla polakow ale przynajmniej nowy papiesz byl w hitler junge na sile wcielony wiec wie ze w tamtych czasch tepiono wiare nie tylko zydowska
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#5 | |
|
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
rodak zostal wybrany
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Po przeczytaniu większości wypowiedzi i ja postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Cieszę się, że mamy nowego Papieża ***8211; na pewno w części z nas jest nadal smutek po Janie Pawle II, ale Kościół to ciągłość. To było moje pierwsze w życiu obserwowane konklawe (dla większości ludzi pierwsze w Polsce, bo przecież nigdy takiego czegoś nie transmitowano). I będę szczery ***8211; naprawdę była to dla mnie radość, kiedy okazało się, że dym był biały i zabiły dzwony. Cieszyłem się chyba prawie tak, jak te tysiące Włochów, zdążających na Plac Św. Piotra. To było coś wspaniałego. Chyba teraz dopiero zrozumiałem, co przeżywali wszyscy Polacy, a szczególnie Ci obecni tam w Rzymie w 1978 roku, kiedy wybrano Karola Wojtyłę. Ale tak jak powiedział Papież Benedykt XVI ***8211; trzeba patrzeć w przyszłość, oczywiście pamiętając o wielkim dziele, jego poprzednika. Mamy Papieża Benedykta XVI ***8211; podobało mi się, że dzisiaj podczas swojego kazania tak pięknie mówił, o naszym zmarłym Papieżu. Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?). A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans. Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik. I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań. HABEMUS PAPAM ! ro29 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Moze i byl konserwatywny (w kocu byl prefektem ds. wiary), ale z tego co mowi wynika kontynuacja otwartego dialogu z innymi religiami, wiec chyba calkowicie rozumie sytuacje w ktorej sie znalazl i czego caly swiat od niego oczekuje.
Jeszcze ciekawi mnie co stanie sie z bp. Dziwiszem ... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
fajnie, ze niemiec, ja tam Go polubilem juz dosyc, chociaz przeciez w ogole Go nie znalem
wg mnie to dobrze, ze jest konserwatywny tylko tego brakuje, zeby po smierci Jana Pawla II zaczely sie sluby koscielne gejow i lesbijek, kobiety zaczely odprawiac msze a biskupi pozwalali by na eutanazje i aborcje Kosciol musi byc otwarty, ale Ratzinger powinien stac na strazy starych dobrych tradycji, IMHO Jego nastepca bedzie o wiele mlodszy i bedzie niejako wynikiem przemyslen obecnych dostojnikow - powinni sie zastanowic w jakim kierunku bedzie podazal Kosciol wobec coraz bardziej radykalnych i "modernistycznych" roszczen "wiernych (?) mysle, ze Ratzinger jest swietnym wyborem (sadzac po tym, co podaja o nim media), dobry Papiez na obecne czasy bedzie dobrze
|
|
|
#10 |
|
Back to hell...
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
Mam nadzieje ze Benedykt XVI bedzie surowym papiezem. W dzisiejszych czasach ludzi trzeba za leb i na glebe bo sie im za przeproszeniem w dupach poprzewracalo...
|
![]() |
|
|