Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2004, 23:47   #1
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Widoczna to tak az nie jest bo GF4 4200 jest karta ktora o ile sie nie myle jest "ponad" DX8.1 i dlatego czesc efektow DX9 jest na niej dostepna

po 1. Nie ma radeona 9200 PRO
po 2. Radeon 9200 ma juz pare latek i jest tanszy od FX5200Ultra
po 3. Jest taktowany rdzeniem 250MHz a nie 325jak FX i pamieci maja 400MHz a nie 600MHz dlatego sa wolniejsze
po 4. 9200 byl faktycznie ukladem nieudanym ale zeby poruwnywac go do o 3 lata mlodszego FX

I kto tu twierdzi ze wszystko inne niz jego grafika to syf... BTW FX5700 Ultra czy nie nie jest zgodny z DX9.
po 1. Moge sie zgodzic ze nie ma 9200 PRO bo dlatego wlasnie napisalem "chyba"
po 2. Moj rdzen ne jest taktowany 325 tylko 300
po 3. A napisalem porownanie z karta jak napisales 3 lata starsza bo poprostu ostatnio mialem taka mozliwosc porownac akurat takie tak jak napisalem wczesniej thats all. i wcale nie twierdze ze wszystko inne niz moja grafa to SYF. Nigdzie tak nie napisalem. A co do FX5700U to jest zgodny z DX9 jak i chyba wszystkie FXy...

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.07.2004, 00:02   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
FX to jak IE

W Teori jest za****isty
W Praktyce zje*bany
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2004, 01:20   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel
FX to jak IE

W Teori jest za****isty
W Praktyce zje*bany
Tak to jest jak się powtarza głupoty wypisywane przez niektóre osoby. Zarzekasz się że to gówno, a w praktyce to pewnie nawet żadnego FX-a na oczy nie widziałeś. Już nawet myślałem faworyzujesz ATI... patrze w profil, a tam Geforce 4. Tylko nie mogę pojąć po co przerobiłeś go na Quadro? Nie rozumiem na jakiej podstawie w ogóle twierdzisz że FX to lipa? Mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedź. No chyba że opierasz się na 5200 64bit... no to sorry
Bo mnie to się wydaje, że w takim samym przedziale cenowym to nVidia nawet ma przewagę. Najczęstsze porównanie kart klasy średniej dotyczy Radeona 9600 Pro/XT oraz GeForce FX 5700. Wyniki testów przeważają lekko na korzyść ATI. Wątpliwe pozostaje jednak dlaczego testerzy nie porównują tego Radka z GF w wersji Ultra - w końcu cena taka sama jak R9600XT, a 5700 Ultra to już o niebo lepsza karta od zwykłego non-ultra...

Ciekawy również jestem, dlaczego czepiasz się FX-ów, a w przypadku Radeona nie wspomnisz nawet o takich "perełkach" jak modele 9200, 9550, 9600SE, 9800SE??

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 18.07.2004 o godz. 01:35
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2004, 08:33   #4
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ZiP
Ciekawy również jestem, dlaczego czepiasz się FX-ów, a w przypadku Radeona nie wspomnisz nawet o takich "perełkach" jak modele 9200, 9550, 9600SE, 9800SE??

No 9800SE @ 9800 PRO to jest PEREŁKA . A co do FX`ów. Mają bardzo słaby Dx 9.0 Pixel Shader w wersji 2.0 która na stałe zawita do gier. Więc słabe efekty 9.0 odbiją się na płynności graniu w przypadku ATI jest inaczej. Miałem możliwość testowania FX`ów 5700 i wyzej i 9500 i wyżej i powiem ci, że ATI do 9800XT bije FX`y na zbity pysk.

Nie wierzcie w 3D Marki, ani w testy bo nVidia robi stery własnie pod coś takiego (a co do 3d mark 2k3) takie efekty NIEGDY (w takeij postaci) masowej nie będzie użyte w grach więc zostają tylko opinie użytkowników ....

Co do Dx 8.1 karty się sprawują bardzo dobrze (FX)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2004, 00:29   #5
frog
Żabol

FX to jak IE

W Teori jest za****isty
W Praktyce zje*bany

No jesli dla ciebie zje*bane jest dzialanie plynne gier na full detalach w 1024x768 NFSU czy UT2004 czy inne podobne na najnizszym Fx 5200 to wymagajacy jestes Juz widze jak narzekasz majac FXa np 5700 albo 5900 w domu

Stary 18.07.2004, 01:33   #6
frog
Żabol

ZiP no te 64bit to padaczka zdeczko. Jak porownywalem z moja jedna taka to ta 64bitowa przepustowosc ok2,5tys MB/s a moja 9.5tys MB/s a i to i to FX5200...

Stary 18.07.2004, 19:18   #7
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel
Odsyłam na Tweak.pl możesz sobie archiwum poczytać o 3D Mark 2k3
I nie tylko o tym
Stary 18.07.2004, 19:51   #8
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zajrzyj tutaj, a dowiesz się co wziąść:

http://www.benchmark.pl/sklep/top_10.html#karty
Stary 18.07.2004, 23:56   #9
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A waszym zdaniem oplaca sie Qpic 9800SE i "przerobic" go na PRO? za 900zl?

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640
ZbigNieff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2004, 09:45   #10
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ZbigNieff
A waszym zdaniem oplaca sie Qpic 9800SE i "przerobic" go na PRO? za 900zl?

NIE, NIE OPŁACA SIĘ !!
R9800SE jest to wyjątkowo perfidnie wykastrowany R9800 W dodatku panuje totalny chaos i nie wiadomo, jakie taktowania i szynę będzie miał ten R9800SE (zależy od producenta). Niektóre mają magistralę 128-bit, inne 256. Można by sie pokusić o kupno tej karty, ale z magistralą tylko i wyłącznie 256-bit i zwiększyć taktowanie rdzenia i pamięci. Tylko po cholerę tak sie bawić z tym kastratem, kiedy można za 1100zł kupić pełnego R9800Pro. Skoro stać Cię na wydanie 900zł, to pewnie dasz radę doskładac te 200zł i kupić pełnego R9800Pro. Zbyt mała różnica w cenie ejst, żeby ryzykować kupno R9800SE. Jeśli się zdecydujesz na kupno R9800Pro, to uważaj, żeby w sklepie Ci nie wcisnęli R9800Pro z magistralą 128-bit !! Bo i takie "perełki" się na rynku pojawiły. Oznaczenie na pudełku jak pełnowartościowego R9800Pro, a malutkimi literkami gdzieś tam jest napisane, ze posiada o połowę węższą magistralę... szumowiny. Te karty są na ogół tańsze trochę od pełnych R9800Pro. Na pewno taką "perełkę" w swojej ofercie ma SAPPHIRE. Więc profilaktycznie radzę omijać ich produkty, zeby nie nabyć tego monstrum. Do tej pory szanowałem te firmę i myślałem że jest jedną z bardziej pożądnych na rynku. Niestety, myliłem sie

Pozdrówki
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2004, 08:33   #11
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
andrzejj9 - jak juz sie gdzies zgadalismy, mam podobna karte jak Ty, tylko ze innej firmy - moja jest produkcji Winfasta
tez sie juz nie raz zastanawialem nad wymiana grafy, ale inwestycja w GF4Ti totalnie mnie nie przekonuje - roznica w wydajnosci jest, ale nie az taka zeby wymieniac karte, pozatym raz mialem w lapkach GF4Ti 4200 128MB (total noname) ktory byl tak samo wydajny jakmoja GF2Pro! to juz byl szczyt no, ale to musial byc przypadek - wybitnie ****..a karta przez producenta
fakt faktem jak chcesz poczuc kopa, to niestety musisz sie przesiasc na cos z innej poleczki - wyzszej

@wszyscy, ktorzy maja ochote podac mi wyniki benczmarkow udowadniajacych ze GF2Pro to shit: porownajcie raczej plynnosc grafiki w grach a nie punkty w 3Dmarku,to sie zdziwicie, po drugie nie porownujcie wybitnie udanej serii GF2Pro do jakiejkolwiek innej, np Ti, a juz na pewnoi nie do MX
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2004, 09:32   #12
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez nimal
andrzejj9

@wszyscy, ktorzy maja ochote podac mi wyniki benczmarkow udowadniajacych ze GF2Pro to shit: porownajcie raczej plynnosc grafiki w grach a nie punkty w 3Dmarku,to sie zdziwicie, po drugie nie porownujcie wybitnie udanej serii GF2Pro do jakiejkolwiek innej, np Ti, a juz na pewnoi nie do MX

Zgodzę się co do tego, że karty z serii GF2 GTS, Pro i Ti były kartami wydajnymi i do tej pory można na nich pograć.
Nie rozumiem natomiast Twojego zdania, żeby nie porównywać kart z serii GF2 Pro do np. Ti. Różnica między nimi w wydajności jest niewielka i w dodatku na korzyść Ti. Modele z oznaczeniem Ti są układami pracującymi z najwyższymi taktowaniami. Sam kiedyś miałem GF2 Pro, a potem GF2 Ti (obydwie Prolink'a).
Co do MX'ów... no nie były to moze demony wydajności, ale sporo mniej kosztowały od wspomnianej wyżej serii. Tak więc jeśli ktoś nie miał wystarczająco dużo pieniążków, to miał jeden wybór - GF2MX.

Pozdrówki
Stary 19.07.2004, 09:50   #13
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Proton - powod jest bardzo prosty: seria Pro to byl swego czasu highend i dlatego producenci wowczas sie do tego przykladali - lepsze podzespoly, lepsze wykonanie, natomiast Ti jest juz pozniejszy, kiedy 3 juz byla highendowa, i dlatego czesto (bo oczywiscie nie zawsze) sa na gorszych podzespolach, cop moze ozwierciedlac sie pozniej w gorszych RZECZYWISTYCH (czyli nie w benczmarkowych) wynikach wydajnosci
dzis jakbym mial wybierac Pro a Ti to nie mialbym watpliwosci
pozatym Pro Winfasta przynajmniej mozna naprawde sporo przetaktowac tylko ze ... nia ma takiej potrzeby
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2004, 10:30   #14
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gdzie mogę zobaczyć że mój GF2 GTS jest lepszy od radeona 9200?? Przyda mi sie to.
Ale to i tak bedzie nieprawda. Mój GF nie obsługuje pixel shadera 1.4 i 2.0 (chyba) przez co nie chodzą takie gry jak ALIAS.
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2004, 10:38   #15
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez kodziu
Gdzie mogę zobaczyć że mój GF2 GTS jest lepszy od radeona 9200?? Przyda mi sie to.
Ale to i tak bedzie nieprawda. Mój GF nie obsługuje pixel shadera 1.4 i 2.0 (chyba) przez co nie chodzą takie gry jak ALIAS.

Nie chcę Cię martwić, ale Twój F2 GTS nie jest wydajniejszy od R9200.
Odsyłam do zestawienia kart graficznych na stronie benchmark'a:
http://www.benchmark.pl/artykuly/zes...U_2/wykres.gif
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: