![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11896 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U mnie w nocy dobiło do -15,8. Przy gruncie na pewno było mniej, u mnie na dwóch metrach pewnie też ze względu na położenie moje i stacji meteo, ale nie miałem jak tego sprawdzić. Dwuletnie baterie w czujniku zewnętrznym już nie dały rady, a nie chciało mi się iść i wymieniać na nowe na takim mrozie
![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#11897 |
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
![]() |
#11899 |
Pa rampamer
Zlotowicz
No niby racja
![]() ![]() Swoją drogą, wczoraj u mnie oficjalnie było -15,8, natomiast w mieście ludziska na termometrach mieli rano -18 do -19, a poza miastem -22 ![]()
![]() |
#11900 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]()
![]() |
![]() |
#11901 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
U mnie może dobić więcej niż wczoraj... a ludzie mają termometry które pokazują co chcą, a potem licytacja czyj pokazał najwięcej. Moja stacja też już wzbudza moje wątpliwości, tzn. czujnik zewnętrzny. Godzinę temu pokazywała -9,1 a zwykły na murze -11, no i pytanie który jest akuratniejszy, a ten zwykły to jest taki najzwyklejszy alkoholowy za parę zeta.
Mam atestowany rtęciowy z podziałką 0,2st (od -50 do +50st), on jest absolutny, ale nie da się nim wyskalować termometrów elektronicznych - w zależności od warunków pomiaru różnice są trudne do ogarnięcia. Obiektywny pomiar temperatury nie jest taki prosty, jak się wydaje, a elektroniczne gadżety dla ludzi pokazują coś w przybliżeniu, a rzadko mają możliwość wyskalowania. Idzie w dół, już jest -9,7 To cyk ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11902 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Dlatego wyniki, które tu podaję to w większości przypadków odczyt ze stacji IMGW. Czujnik ze stacji pogodowej to dodatek, bo nawet te lepsze, wykazujące się dość dużą precyzją, często są niewystarczająco starannie umiejscawiane i montowane.
A już zupełnie inną kwestią o której często zapominamy jest to, że przecież najzupełniej naturalne jest, że temperatura zmienia się nie tylko w makroskali. Wystarczy wiosennym popołudniem przejść się na spacer, żeby zauważyć, że gdzieś na łące będzie jeszcze zupełnie ciepło, a przy rzece/pod lasem może już być chłód - różnica może być odczuwalna na odległościach rzędu kilkuset metrów. Zimą wcale nie jest inaczej, co doskonale pokazał zanotowany wczoraj lokalny rekord zimna - zmierzony gdzieś tam w kotlinie, gdzie właśnie mikroklimat spowodował, że temperatura była wręcz o dziesiątki stopni niższa niż w okolicy. A no to cyk ![]()
![]() |
#11903 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Odczyt ze stacji IMGW dotyczy miejsca w którym jest pomiar, zresztą jak każdy (a tam raczej mają czym mierzyć), a paręset m dalej może być co innego. By one były wiarygodne i porównywalne, warunki pomiaru są ustandaryzowane - m.in. budka na wys 2m o ścisłych wymiarach, odbijająca światło, zapewniająca przewiew, z dala od potencjalnych źródeł zakłócenia pomiaru, odczyty o tych samych h itd. itp.
Ludzka odczuwalność temperatury jest bardzo myląca - ot trochę wiaterku i termometr nie drgnie, a ty subiektywnie odczujesz że jest zimniej, w słoneczku na odwrót. Kiedyś boksowałem się ze swoją stacją. Niestety termometr wzorcowy mierzy inaczej niż elektroniczny. Może jakby mieć pełnię kontroli typu punkt 'zero' plus nachylenie krzywej, albo chociaż drugi punkt zakresu pomiaru, to można by zbliżyć się do obiektywnego wyniku pomiaru. A to się rozjeżdża znacząco. No ale normalnym ludziom to niepotrzebne, ba nawet nie opanowaliby tej procedury i jechali na domyślnych. Bo i po co? A później licytacje czyj pokazał najwięcej ![]() Dobra, kończę kasztelana ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11905 |
Pa rampamer
Zlotowicz
U mnie -13,6, też bez rekordu.
Dziś pospałem dłużej (no - częściowo dlatego, że wczoraj dłużej posiedziałem), czuję się wyspany, wypoczęty, ale i tak nie odmówię sobie tradycyjnego kubasa ![]()
![]() |
#11907 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]()
![]() |
![]() |
#11909 |
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No z górki , miałem kolo - 10 ale jakoś cieplej mi było
![]() ![]()
![]() |
#11910 |
Pa rampamer
Zlotowicz
U mnie do końca tygodnia na jakieś cuda liczyć nie można, za to na horyzoncie rysuje się jakieś ocieplenie po niedzieli.
![]()
![]() |
Tagi |
imprezka, jedzcie pijcie apostołach nie rzygajcie, obżarstwo i opilstwo, ochlaj, orgietka, piąteczek!, pijaństwo ruja i poróbstwo |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|