![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#14612 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
po pracy.
|
|
|
#14613 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
druga
|
|
|
#14615 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Ludzie wykupują papier toaletowy i konserwy, wojna będzie
|
|
|
#14616 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Znów wykupują? No cóż, z pewnością Irańczycy którzy mają zapas papieru są teraz spokojni, a jego brak jest największym zmartwieniem tych, którzy się w porę nie obkupili.
Co do paliwa, to rzecz jasna warto dotankować kiedy już kolejki trochę się rozładują. Wbrew temu co pisze Orlen, nawet jeśli nie sprowadza ropy przez cieśninę Ormuz, to inni sprowadzają i jej brak wpłynie na ceny. A na to w pełni nie pomogą kontrakty terminowe, zresztą w nich jest pewnie ze dwie lub trzy klauzule na jakieś tam takie różne wypadki ![]() Tak czy owak sytuacja jest niezbyt ciekawa, jest bajzel, pewnie będzie jeszcze większy.
|
|
|
#14617 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zawsze się znajdzie powód , żeby nas znowu wydoić. Ropa , benzyna , gaz i braki szajspapieru
|
|
|
#14618 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Tak sobie przypomniałem, jak za komuny stało się niekiedy przez noc i czekało na przyjazd cysterny, a kolejka aut miewała 2-3km. A teraz człowiek narzeka, że stał pół godziny
![]() Pytanie za konia z rzędem. Po ile była benzyna w cenie komercyjnej za czasów kartkowych? No kto pamięta? a po niej będzie
|
|
|
|
|
|
#14619 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
|
|
|
|
#14621 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
auto miałem dopiero w XXI wieku
|
|
|
#14623 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
No tak daleko moja pamięć nie sięga
Pamiętam benzynę za 1,79, to było niedługo po denominacji. W tamtych czasach, po uwzględnieniu zarobków, jeżdżenie do tanich nie należało. Podejrzewam, że w latach 80', o ile benzyna była znacznie mniej dostępna, to jednak relatywnie tania kiedy już się ją dało kupić.Dziś tankowałem za 6,09. To korekta ceny o jakieś 5% w porównaniu z piątkiem, niewiele. Patrząc na obecną sytuację zakładałbym dalsze wzrosty, ale dość lekkie, ale nie zdziwi mnie ani utrzymanie obecnych cen, ani ich znaczący wzrost - na razie sytuacja jest na tyle dynamiczna, że trudno prorokować co się wydarzy. Zrobiło się wiosennie. Zostało u was jeszcze trochę śniegu? U mnie w mieście są jeszcze miejsca, gdzie pryzmy nie zdążyły się stopić, w co bardziej zacienionych lasach również pokrywa nie stopiła się do końca mimo że dodatnia temperatura (z nielicznymi spadkami poniżej zera w nocy) panuje już 11 dni...
|
|
|
#14624 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
To były ciekawe czasy. Mam prawko od 16 roku życia - tak, komuna pozwalała - i można było jeździć samemu, ale jeśli z pasażerami to w obecności np. ojca obok. Motorowerem (Komarkiem) jeździło się na kartę rowerową robioną w podstawówce. Dzisiejsze przepisy, od paru dni, to jakieś jaja, bo po co komu prawko w wieku 17 lat, jeśli do jazdy potrzebuje 'doświadczonego kierowcę-opiekuna' zawsze obok, a za pół roku będzie je wymieniał na nowe bez ograniczeń (i znowu za nie zapłaci)?
Wracając do tematu. Pierwsze próby reglamentacji wprowadził jeszcze Gierek, w końcu to on zmotoryzował kraj i tych paliw zaczęło brakować. Najpierw można było lać 3x w mcu zgodnie z ostatnią cyfrą nr rej., czyli jak miałeś np. 5 to mogłeś 05-15-25 do pełna. Oczywiście, jak to za komuny, ludzie 'załatwiając' obeszli system. Później były stempelki na dowodach ubezpieczenia i wyszło to samo. A cały czas były extra talony dla partyjniaków, milicjantów, wojskowych i różnych innych po uważaniu. Można się domyślić, co się z nimi działo. Wtedy jednym z najcenniejszych znajomych był pompiarz z cepeenu. Nie pamiętam, czy prawdziwe kartki (takie wycinane) weszły jeszcze za Gierka, czy już po 80 roku. Ceny komercyjne nie weszły od razu, ale po jakimś niedługim czasie i były, nie do końca udaną próbą, przejęcia nielegalnego czarnego rynku paliw. Ludzie pieniądze mieli, bo nie było na co wydać, a limity kartkowe były śmieszne. Kartkowe limity wynosiły: z początku 3x w mcu po 15 litrów przy silniku pow. 1000ccm (czyli 125p, polonez) i 3x po 10 l dla maluchów (pon. 1000), dla motocykli 3x po 5 l, dla komarków 3x po 3 l. Z czasem walory litrowe obniżyli do 3 x 12, 3 x 8, 3 x 3, 3 x 2. Można powiedzieć, że wystarczały na niewiele więcej niż szukanie cepeenu na którym było paliwo. Nie pamiętam, czy na Żuki i Nysy były jakieś inne limity. Najlepsze jest to, że ropa (dziś diesel) była bez kartek, ale wtedy na ropie jeździły tylko czołgi, transport państwowy i ursusy na polach. Swoistym ewenementem było, że żaden chłop-rolnik nie musiał fatygować się swoim ursusem na stację. Domyślcie się sami, dlaczego. Najstarsze ceny, jakie pamiętam, jeszcze Gierkowe, to 7/4,5/2,20 (E94/E78/ON), później były 9/7/4,5, następnie chyba 11/9/7 i przy tych cenach pojawiły się komercyjne, chyba wtedy też w miejsce E78 (niebieskiej) weszła tzw 'zielona' E86, E94 zawsze była 'żółta'. Komercyjne etyliny były z osobnych dystrybutorów i, co ciekawe, w nich paliwo było zawsze ![]() Zatem pytanie o ceny komercyjne pozostaje w mocy ![]() PS Prawie bym zapomniał
Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 04.03.2026 o godz. 00:33 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| imprezka, jedzcie pijcie apostołach nie rzygajcie, obżarstwo i opilstwo, ochlaj, orgietka, piąteczek!, pijaństwo ruja i poróbstwo |
|
|