![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... qrde, będę się powtarzał, chyba winda 2000 nie do końca jest przystosowana do pracy z tak zaawansowanymi hubami (owszem, jedno góra dwa urządzenia USB to chyba szczyt możliwości Win 2000), pewnie pod XP ten komunikat by nie wystąpił.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Chodzi chyba o limit pradu - na hubie powinna byc jego wydajnosc, ewentualnie sprawdz co pisze na zasilaczu. Moze zbyt obciazyles huba.
|
|
|
#3 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Zastanawia***322;em si***281; nad tym limitem w***322;a***347;nie - czego on do *** dotyczy?
![]() Hub zasilania na dobr***261; spraw***281; nie potrzebuje, wszystko poza kamerk***261; ma w***322;asne zasilanie, limity transferu (o ile w og***243;le jest co***347; takiego) chyba te***380; n/a, przecie***380; wszystko w idlu by***322;o. ![]() Wracaj***261;c do obs***322;ugi USB przez win2k - faktem jest, ***380;e nie jest to mistrzostwo ***347;wiata, niemniej jednak wszystkie 4 wbudowane w mobo porty USB pracuj***261; poprawnie, nawet jak s***261; jednocze***347;nie u***380;ywane (a z regu***322;y s***261;, po to kupi***322;em hub'a, bo mi ju***380; port***243;w brak***322;o).
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Wydaje mi się, że taki komunikat pojawia się jeśli zostanie przekroczony limit poboru prądu dla portu USB , który wynosi 500mA na port. Huby bez własnego zasilania (czyli takie max. 4 portowe) mają ten limit 100mA i gdy podłączymy urządzenie, które potrzebuje więcej to zobaczymy właśnie taki komunikat. Jeśli posiadasz huba z własnym zasilaniem to nie powinno być problemu, ponieważ wtedy w każdym porcie masz do dyspozycji 500 mA, a urządzenia, które wymagają więcej mają własne zewnętrzne zasilacze. Poczytaj w instrukcji huba jakie napięcie masz na portach, tak jak już pisałem jeśli jest zewnętrzny zasilacz to powinno być 500mA i wszystko działać ok. Jeśli nic nie pisze to popatrz na zasilacz, zazwyczaj te od 7 portowych dają 3,5 lub 3 A. Przeważnie taki problem powoduje góra jedno urządzenie, więc spróbuj zlokalizować które i odłączyć je od huba (za to podłączyć bezpośrednio do komputera). Na koniec dodam, że z hubami jest duuuużo problemów (ostatnio sam walczyłem) i moje boje zakończyły się kupnem D-Linka H7, a i tak nie wszystkie urządzenia działają przez niego poprawnie np.: modem, który rozłącza się co chwilę. U mnie pomogła też zmiana biosu płyty głównej (niestety z modowanego musiałem wrócić na oficjalny), bez tego komputer nie startował w ogóle z podpiętym konwerterem USB-IDE i czytnikami kart. Jednym słowem zabawa na całego ... pozdrawiam
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
Zar***243;wno zasilacz, jak i hub s***261; marki Noname (made in China), wi***281;c instrukcji nie ma.
![]() Na zasilaczu widnieje napis, ***380;e daje 2A na wyj***347;ciu, by***322;oby to za ma***322;o dla 7 port***243;w przy pod***322;***261;czeniu urz***261;dze***324; nieposiadaj***261;cych w***322;asnego zasilania, co u mnie nie wyst***281;puje. Problemy sprawiaj***261; nagrywarki, niestety losowo (przynajmniej ja nie zauwa***380;y***322;em ***380;adnej regu***322;y w tym szale***324;stwie). Dzi***347; wieczorem przyst***261;pi***281; do test***243;w rzeczonego huba na drugim laptopie (tym z XP na pok***322;adzie). Je***347;li oka***380;e si***281;, ***380;e tam dzia***322;a, zainstaluj***281; jakiego***347; XPka na "problemowym" i kolejne testy.Bardzo dzi***281;kuj***281; za porady, je***347;li kto***347; ma jeszcze ochot***281; si***281; wypowiedzie***263; na temat - zapraszam.
|
|
|
|
#6 |
|
ClassicGOD
![]() |
To ze urzadzenie ma wlasne zasilanie o niczym nie swiadczy - np nagrywarka moze i miec zasilacz ale zasila on tylko naped wlasciwy a elektronika samej kieszeni dalej ciagnie z USB.
Sprawdz pobor pradu na poszczegolnych portach huba (w menagerze urzadzen)
|
|
|
#7 |
|
Administrator
Zlotowicz
Na XPku do tej pory raz się pokazał ten sam komunikat - XP jest angielski, więc komunikat, okazało się, był pełniejszy - faktycznie chodzi o limity zasilania. (!)
W tej chwili podłączone 3 palniki i zewnętrzny HDD, wszystko z własnym zasilaniem, za to hub bez zasilania (chwilowo kolejnego zasilacza nie mam gdzie podłączyć). @REi, o to chodziło? ![]() Od kilkunastu minut nie ma żadnego komunikatu, urządzenia pracują w idlu. Dziś już nie mam sił, ale jutro posprawdzam podczas zapisu/odczytu.
|
|
|
|
#8 |
|
ClassicGOD
![]() |
No to sie problem wyjasnil - polecam zainwestowac w Hub D-Linka 7 portowy ale przynajmniej sprawdzic czy na nim bedziesz mial podobny problem
|
|
|
#9 |
|
Administrator
Zlotowicz
Dla mnie wcale si***281; nie wyja***347;ni***322;.
Dost***281;pne jest 500mA, a max. pob***243;r, jak wida***263;, 100mA.
|
|
![]() |
|
|