Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.05.2006, 23:49   #16
aeiouy
Berserk

Data rejestracji: 02.11.2003
aeiouy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
@aeiouy: Bart to obecny Hipernet http://www.hipernet.info/
Co do sieci bezprzewodowych, to u mnie w domu lapie 3 (przy dobrych wiatrach). Jedna z nich nie pracuje caly czas, jest zabezpieczona WEP. Druga pracuje caly czas, i jest calkowicie otwarta (internet z oszustofirmy Alfa). A trzecia to moja siec*

* WPA2, TKIP & AES, 63 znakowe haslo stworzone przez generator skomplikowanych hasel, MAC filtering, no broadcasting, odpowiednio nie za mocna sila sygnalu i do tego calkiem przypadkowa nazwa sieci

Powodzenia

O lamaniu (i zabezpieczaniu) sieci duzo powiedzial kolega Siwy417 w tym temacie: http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/30...rzewodowa.html

Lektura niemal obowiazkowa

Dziękuje bardzo za adres do starego Bartnetu

Niektóre sieci alfy są niezabezpieczone... w kilku znalazłem filtrowanie po mac. Nie sprawdzałam ostatnio, ale jak się bawiłem (około 0,5 roku) temu to najbardziej polecam ta siec.

Sieć AP-011
MAC Adress: 00-02-2D-93-E4-A2
Adres ip : 192.168.4.231
Maska : 255.255.255.0
Bramka: 192.168.4.254
Serwer DHCP:192.168.4.254
DNS: 212.122.221.129
212.122.192.34
194.204.159.1

Nowe ( po zmianach)
adress ip: 10.131.1.21
Maska: 255.0.0.0
Bramka 10.131.1.1

Szybki wysył. Na ogrodach są jeszcze sieci o nazwie dlink, A3-B3 (chyba) i jeszcze jakaś wogóle bez zabezpieczeń 256/128 kbps. Gdzie się nie ruszyć w okolice blokowisk natrafi się na net bez zabezpieczeń. Ogólnie polecam zabawę jeżeli ktoś ma samochód, laptopa i potrzebuje neta, a nie może iść do cafe można nawet trafić na neo 4096! Mam nadzieje, że za takie Hobby nie idzie się na długo do paki... Jeżeli już ktoś połknie bakcyla lub szybko szuka netu to niech zacznie szukanie sieci o nazwie coś w stylu dlink, linksys... to duża będzie szansa, że nie będzie musiał się włamywać

Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.05.2006, 23:56   #17
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki, nie jezdze z laptopem po osiedlach

Od Alfy (bynajmniej nie mowie tu o darmowym korzystaniu z jej niezabezpieczonej sieci) lepiej trzymac sie z daleka, jesli jeszcze sie nie nauczyles, to kiedys sie nauczysz
Stary 10.05.2006, 00:27   #18
aeiouy
Berserk

Data rejestracji: 02.11.2003
aeiouy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
Dzieki, nie jezdze z laptopem po osiedlach

Od Alfy (bynajmniej nie mowie tu o darmowym korzystaniu z jej niezabezpieczonej sieci) lepiej trzymac sie z daleka, jesli jeszcze sie nie nauczyles, to kiedys sie nauczysz

Niestety muszę się przyznać, że pracowałem kiedyś dla Alfy... i niestety też w branży sieciowej. Nie zajmowałem się administrowaniem tylko zakładaniem kart i podpinaniem kabelków do switcha. Powiem tyle, że np. na ulicy Szarych szeregów na 60 użytkowników, gdzie każdy z nich miał podpisaną umowę na 256 kbps zakładali ograniczenie 50 KB/s (niecałe 512 kbps). ulicę dalej (około 50 osób) ludzie mieli około 250 KB/s download i upload. W tej firmie szybko przestałem pracować. Ale poważnie było mi strasznie głupio jak miałem komuś wytłumaczyć dlaczego musiał czekać z podłączeniem 1 rok (a na umowie było napisane że 11 miesięcy temu powinien mieć internet w domu) lub jak plik ściągał z prędkością max 5 KB/s ze strony alfy lub wp ... Nie wiem jak teraz mają się sprawy w tej firmie. Mam nadzieje, że coś się poprawiło. 3 lata temu pracowałem i tylko 2,5 miesiąca (wakacje letnie)..., ale do omijania zabezpieczeń sam dochodziłem ( filtrowanie po mac to w sumie nie zabezpieczenie)

Pozdrawiam
Stary 11.05.2006, 15:05   #19
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !

Przyjmuję, że zdecydowana większość abonament za telefon i tak płaci
No chyba, że innemu operatorowi niż TP, a tenże operator ma ofertę na łącza stałe gorszą niż TP.

Pozdrawiam
ro29
to źle przyjmujesz, coraz więcej ludzi nie ma stacjonarki i z tepsą nie chce mieć nic do czynienia, komórki naprawdę potaniały. Neostrada będzie w miarę tania, gdy za 512 zażądają góra 30zł, dopiero wtedy.
Stary 11.05.2006, 15:21   #20
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
to źle przyjmujesz, coraz więcej ludzi nie ma stacjonarki i z tepsą nie chce mieć nic do czynienia, komórki naprawdę potaniały. Neostrada będzie w miarę tania, gdy za 512 zażądają góra 30zł, dopiero wtedy.
Ja ostatnio miałem podobną refleksję, jak musiałem obdzwonić kilka sklepów internetowych i zacząłem to robić ze stacjonarnego, a nagle sobie uświadomiłem, że przecież z komórki będzie kilkakrotnie taniej..

Co do ceny Neo to się zgadzam. Tylko, że w połączeniu z wprowadzeniem naprawdę szybkiego internetu (10,20 i więcej megabit) za rozsądne pieniądze (ok. 100 złotych).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2006, 15:24   #21
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
no wlasnie od neo to odstrasza mnie abonament za telefon stacjonarny, a w domu takowego nie mam i nie chce miecmam radiowke i jak tu nie marudzic, 20 kilo dl i p2p zablokowane, tak ze kicha na maksa-35 zl miesiecznie
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2006, 23:02   #22
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
W porządku - każdy ma prawo mieć taki telefon, na jaki ma ochotę, na jaki go stać itd.
I oczywiście - są sytuacje, że jak ktoś mało dzwoni - oraz do niego też mało dzwonią - to nie opłaca się mu, posiadać telefonu stacjonarnego.
Jednak jeśli ktoś już więcej korzysta, to jednak zazwyczaj stacjonarny wyjdzie taniej - nawet jeśli uwzględnimy abonament. Czy jest bowiem jakaś oferta w telefonii komórkowej dająca w połączeniach lokalnych np. 3 minuty rozmowy za 0,29 zł (w ofercie Tele2) oraz 0,24 zł za 6 minut po 22 ? Lub chociażby te 0,35 zł za 3/6 minut w ofercie TP ??
A połączenia międzymiastowe - 0,12 zł za minutę po 22 ? Lub chociażby 0,35 zł za minutę od 8 do 18 ? (wszystko w ofercie TP + preselekcja Tele2)

Oczywiście - w przypadku korzystania z usług tylko TP - a zwłaszcza w planach sekundowych - jest zazwyczaj drożej niestety. Jednak i tak często taniej niż z komórki.

Następna kwestia - posiadanie telefonu stacjonarnego to też umożliwienie dzwonienia do nas - bowiem nie jedna osoba powstrzyma się od telefonu wiedząc że mamy tylko komórkę - bo za drogo to kosztuje ...zwłaszcza ze stacjonarnego.
Kolejna rzecz - wygoda i bezpieczeństwo - dłuższe rozmowy przez komórkę nie są zbytnio wygodne - z wielu powodów. Telefon stacjonarny to też poczucie bezpieczeństwa - komórka może się nagle rozładować, może się popsuć, może się coś stać z zasięgiem itd. Telefon stacjonarny zazwyczaj działa.

I nie chodzi mi tutaj o to, że bronię TP czy też nie lubię komórek. Jak już napisałem - zdaję sobie sprawę - że jeśli ktoś mało korzysta oraz nie ma na względzie wymienionych powyżej dodatkowych czynników - to abonament za telefon stacjonarny może mu sie nie opłacać. I ja to rozumiem - bo wydawać 50 zł (w przypadku nowych abonentów) lub 42,70 zł na nic ... żal

A co do TP - mam o nich zdanie jakie mam - napewno nie pochlebne (chociażby za wprowadzanie abonamentów z naliczaniem sekundowym - co jest ukrytą podwyżką) - tylko, że nie narzekałbym na nich aż tak bardzo - kiedyś czekało się za telefonem po 15 lat - więc teraz nie jest tak źle

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ja ostatnio miałem podobną refleksję, jak musiałem obdzwonić kilka sklepów internetowych i zacząłem to robić ze stacjonarnego, a nagle sobie uświadomiłem, że przecież z komórki będzie kilkakrotnie taniej..
(...)
Naprawdę wątpię czy było to kilkakrotnie taniej - to po ile masz minutę z komórki na stacjonarne ??

Cytat:
Napisany przez loki7777
no wlasnie od neo to odstrasza mnie abonament za telefon stacjonarny, a w domu takowego nie mam i nie chce miecmam radiowke i jak tu nie marudzic, 20 kilo dl i p2p zablokowane, tak ze kicha na maksa-35 zl miesiecznie
Z jednej strony to rozumiem - płacić 50 zł i nie korzystać
Ale co do chęci - dla mnie telefon stacjonarny to telefon - komórka dobra rzecz bo się czasem przydaje po za domem, do sms'ów itp. - ale prawdziwy telefon według mnie to jednak telefon stacjonarny

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2006, 23:30   #23
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ro29 - widz***281;, ***380;e ***380;yjesz jeszcze w latach 80-90... sory, ale nawet ju***380; mi si***281; nie chce odpowiada***263; na takie argumenty w stylu, cyt. "Telefon stacjonarny zazwyczaj dzia***322;a." albo "ale prawdziwy telefon wed***322;ug mnie to jednak telefon stacjonarny"
Nie wiem czy wiesz, ale s***261; jeszcze budki i to by***322;y dla niekt***243;rych "prawdziwe" telefony nie tak dawno temu...

Dla mnie nie ma czego***347; takiego jak 'prawdziwy telefon' - a kom***243;rka to co, nieprawdziwy?? Wi***281;cej dzwoni***281; z kom***243;rek, a jak kto***347; ma***322;o rozmawia, to taniej dla niego kupi***263; jakiego***347; pre-paida ni***380; wali***263; tepsie abonament i g... z tego mie***263;, a gadanie w stylu, ***380;e kogo***347; odstrasza dzwonienie na kom***243;rk***281; bo koszty, to chyba do zesz***322;ego wieku pasowa***322;o...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2006, 00:04   #24
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Naprawdę wątpię czy było to kilkakrotnie taniej - to po ile masz minutę z komórki na stacjonarne ??
Powiem ci, że w sumie to było nieskończenie taniej, bo na komórce mam dużo darmowych minut, których i tak zwykle nie wykorzystuję

A żeby policzyć to dokładnie, to nawet nie wiem, po ile mam minutę na stacjonarne. Coś chyba po ok. 30 groszy, ale pewny nie jestem. Tak czy siak, jest to raczej taniej niż ze stacjonarnego na międzymiastowe (większość sklepów była rozsiana po całej Polsce, głównie w okolicach Warszawy) przy standardowym abonamencie.

@ Kristoferros - akurat ze stwierdzeniem, że telefon stacjonarny zwykle działa, ja muszę się zgodzić, bo na swojej komórce za cholerę nie mam zasięgu w domu i większość z tych rozmów wykonałem właściwie z głowa za oknem

Stary 14.05.2006, 23:45   #25
ro29
Guru

Witam !
Cytat:
Napisany przez Kristoferros
ro29 - widzę, że żyjesz jeszcze w latach 80-90... sory, ale nawet już mi się nie chce odpowiadać na takie argumenty w stylu, cyt. "Telefon stacjonarny zazwyczaj działa." albo "ale prawdziwy telefon według mnie to jednak telefon stacjonarny"
Nie wiem czy wiesz, ale są jeszcze budki i to były dla niektórych "prawdziwe" telefony nie tak dawno temu...

Dla mnie nie ma czegoś takiego jak 'prawdziwy telefon' - a komórka to co, nieprawdziwy?? Więcej dzwonię z komórek, a jak ktoś mało rozmawia, to taniej dla niego kupić jakiegoś pre-paida niż walić tepsie abonament i g... z tego mieć, a gadanie w stylu, że kogoś odstrasza dzwonienie na komórkę bo koszty, to chyba do zeszłego wieku pasowało...
Cóż - kolega @Kristoferros chyba nie za bardzo dokładnie przeczytał mój post - oraz nie zwrócił uwagi na emotikonki, które pojawiły sie w niektórych miejscach
Gdyby rzeczywiście tak było jak powyżej napisał kolega - to na przykład komórki w ogóle nie powinienem mieć. A mam ją od 3 miesięcy - i mimo iż nadal uważam, że to nie taka tania w utrzymaniu rzecz, oraz ze swoimi wadami - to równocześnie nie raz już naprawdę mi się przydała - więc kładąc na wagę plusy i minusy - wychodzi na lekki plus
A co do lat 80-90 - nie żyję nadal w tych latach - może nie powinienem tego mówić - ale ciekaw jestem co kolega by powiedział jakby usłyszał poglądy mojej Mamy na temat telefonów komórkowych - i mimo iż do końca się z nimi nie zgadzam - to jest wolność i demokracja - nieprawdaż ??
A co do budek - odkąd mam komórkę raczej z nich nie korzystam (bardzo krótka rozmowa jest dziś dużo tańsza z komórki niż z automatu !!) - jednak nie wiem czy to takie złe wspomnienia ?? Co prawda mam kilka niewesołych (jak np. awarie i konieczność szukania innego automatu itd.) - ale mam też conajmniej parę przyjemnych
Co do prawdziwości - owszem telefon komórkowy jest prawdziwy - ale to jednak telefon komórkowy - dla mnie stacjonarny klasyczny na kablu to nadal jest telefon (bez tego dodatkowego słowa )
Oczywiście racja - że jak ktoś mało rozmawia to finansowo bardziej może mu się opłacić pre-paid niż stacjonarny i abonament - o czym ja w moim poprzednim poście przecież wyraźnie napisałem !!
Natomiast w kwestii tego, że kolega uważa, że dzwonienie na komórki nikogo dziś nie odstrasza - tutaj się nie zgodze - co prawda ceny dziś spadły itd. - ale nadal jest to dużo drożej zadzwonić np. ze stacjonarnego na komórkę, czy też zazwyczaj drożej z komórki na komórkę - w porównaniu do połączeń stacjonarny-stacjonarny - oczywiście myślę tutaj o połączeniach lokalnych.
I znam osoby, które jak widzą w ogłoszeniu czy reklamie nr komórkowy to ich to lekko odstrasza - więc to jeszcze rzeczywistość.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Powiem ci, że w sumie to było nieskończenie taniej, bo na komórce mam dużo darmowych minut, których i tak zwykle nie wykorzystuję

A żeby policzyć to dokładnie, to nawet nie wiem, po ile mam minutę na stacjonarne. Coś chyba po ok. 30 groszy, ale pewny nie jestem. Tak czy siak, jest to raczej taniej niż ze stacjonarnego na międzymiastowe (większość sklepów była rozsiana po całej Polsce, głównie w okolicach Warszawy) przy standardowym abonamencie.
(...)
W takim przypadku to rozumiem - i nie dziwię się, że się opłacało dzwonić z komórki.
Tylko jeszcze uwaga - to nie jest tak, że te rozmowy masz w pełni "darmowe" - płacąc abonament wykupiłeś sobie ten czas - nieprawdaż ??

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
@ Kristoferros - akurat ze stwierdzeniem, że telefon stacjonarny zwykle działa, ja muszę się zgodzić, bo na swojej komórce za cholerę nie mam zasięgu w domu i większość z tych rozmów wykonałem właściwie z głowa za oknem
A nie mówiłem - komórka to jednak urządzenie bezprzewodowe - praktyczne i wygodne - ale trochę bardziej zawodne niż kablowe.

Pozdrawiam
ro29

Stary 15.05.2006, 08:53   #26
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ro29
Tylko jeszcze uwaga - to nie jest tak, że te rozmowy masz w pełni "darmowe" - płacąc abonament wykupiłeś sobie ten czas - nieprawdaż ??
To wiem wiem, świadomy jestem różnicy. Ale że przyjęło się mówić darmowe, to też tego zwrotu używam.

Poza tym akurat w moim przypadku, kiedy jeszcze ani razu (a mam umowę od 10 miesięcy) nie zdarzyło mi się wygadać nawet połowy 'darmowych' minut i mam już ich w zapasie 160 na każdy miesiąc, czego i tak w maju nie zużyję, można mówić o minutach darmowych

Stary 15.05.2006, 09:19   #27
ro29
Guru

Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
To wiem wiem, świadomy jestem różnicy. Ale że przyjęło się mówić darmowe, to też tego zwrotu używam.
(...)
Wiem - ja też tak przecież często mówię potocznie - tylko jak już konkretniej rozmawiamy, to lubię o tym wspomnieć - bo zdarzyło mi się spotkać osobę, która raczej nie była tego świadoma
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Poza tym akurat w moim przypadku, kiedy jeszcze ani razu (a mam umowę od 10 miesięcy) nie zdarzyło mi się wygadać nawet połowy 'darmowych' minut i mam już ich w zapasie 160 na każdy miesiąc, czego i tak w maju nie zużyję, można mówić o minutach darmowych
No to rzeczywiście masz nadwyżkę - i w takim przypadku nie dziwię się że wolisz sięgnąć do komórki

Pozdrawiam
ro29

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: