![]() |
edu, osoba ta dzwoniła na infolinię, aby coś zmienić i potem były jaja,
niestety nie pamiętam szczegółów, a nie chcę głupot popisać - jak znajdę to tu wkleję tą historyjkę. |
Panowie I Panie
czy wiadomo ile jeszcze będą nas doić podatkiem [Belki] jakoś nikt nie kwapi się tego znieść...... nie mogę tego pojąć .....żeby tak z nas ciągnąc... |
Konto osobiste w Eurobank chciałem polecić :)
Korzystam z konta Online, założonego w oddziale przy Targowej w Warszawie (Carrefour). Można założyć przez Internet, ale infolinia poleciła mi udać się do oddziału, aby wszystko załatwić od ręki - co też zrobiłem i polecam. Zalety tego oddziału: - świetny wpłatomat - dobra, kompetentna trzyosobowa obsługa + kierownik na sali, za przepierzeniem; w każdej chwili służy pomocą - działająca klimatyzacja - otwarty do 21.00; dostęp do wpłatomatu do 23.00 Wady oddziału: - kubełkowe barowe krzesełka, takie jak w Playu; ja na tym nie usiądę :) - otwarty w niedzielę Zalety konta jako takiego: - świetny, przejrzysty interfejs www - aż się chce korzystać. Dostali za niego jakąś nagrodę, którą chwalą się i moim zdaniem nie jest to pic na wodę - drobny błąd techniczny w interfejsie, który zgłosiłem: został naprawiony w 24 h i otrzymałem podziękowania - możliwość używania sprzętowego tokenu RSA (dlatego wybrałem to konto) - pełnoprawny fizyczny oddział bankowy, a nie takie cuda jak mBank czy getinonline - kartę płatniczą Visa można dostać od ręki - nie będzie ona spersonalizowana, czyli nie będzie wypukłego imienia i nazwiska; bezpłatną opcją jest personalizacja i wtedy dostanie się kartę pocztą Koszta / zarobki: - 7 zł miesięcznie, jeśli nie zrobię wpływów na konto 1000 zł lub nie ma lokat 10000 zł, Można przelać / wpłacić na 15 sekund i opłaty nie ma. - 2 zł miesięcznie za opcjonalny token RSA. Bezpłatną alternatywą jest token na komórce / smartfonie. - oprocentowanie 3,5% minus podatek; niezależnie od salda, miesięczna kapitalizacja Czyli konto Online może być bezpłatne. Ja płacę 2 zł miesięcznie za token, ale dostaję jakieś tam bonusy za kartę i %, więc wychodzi mi na plus. Wady konta: - brak kont / subkont w Euro czy innych walutach - obsługa odradza przyjmowanie przelewów SEPA w obcych walutach, twierdząc, że nie przyjmą. Podejrzewam, że po zaistnieniu takiego przelewu przyjęliby go, robiąc przewalutowanie za moją zgodą, ale skoro odradzają... - Eurobank nie prowadzi kont firmowych, więc do DG trzeba mieć inny bank - karta płatnicza Visa nie ma chipa, więc raczej z tą kartą uważać i nie traktować jej jako karty do płacenia wszędzie - karta Visa jest nędznej jakości; taka jakby z papieru, cieniutka; noszę w portfelu, rzadko używam, a już jest porysowana i numer znika - brak PayWave jeśli komuś potrzebne - mi niepotrzebne: mam Mastercard PayPass i żadne to cudo, transakcja trwa tyle samo co z PIN. Chociaż w kontekście braku chipa, przydałoby się - nie ma takiej opcji aby każda transakcja na koncie była notyfikowana SMS lub mail. Potwierdzenie via SMS, nawet wypłaty z bankomatu, miałem kiedyś w Raiffeisen. Wolałbym mailem, ale czy jest jakiś bank, który ma taką ofertę, to nie wiem. No i chciałbym PGP do takich maili... to już chyba marzę, albo trzeba mieć miliony :) --- Karty kredytowej nie mam, nie występowałem, bo teraz banki obcinają portfele kk, a a ja mam niestabilne wpływy, więc i tak bym nie dostał. Lokaty mam, ale mikre i nie znam się na tym, więc nie wypowiem się. Może tylko to, że przy zakładaniu lokat via www wszystko było jasne i przejrzyste, nie miałem żadnych wątpliwości ile zarobię. Podobno Eurobank ma dobrą ofertę mikrokredytów konsumenckich; zresztą taka jest historia jego powstania. Kredytów, a nie żadnych pożyczek, które biednym ludziom wciskają inne banki. Mimo kilku wad - polecam Eurobank :) |
GetIn podpada mi. Chyba zbyt wymagający jestem.
1. Przelewy wewnątrz banku (nawet między własnymi rachunkami) idą kilka(naście) minut. 2. Lokaty promocyjne (w mojej ocenie najlepiej oprocentowane na rynku) przedłużają się - ale na standardowych (mocno przeciętnych) warunkach. Może i nic dziwnego, ale irytuje, jak jednocześnie bank bombarduje mailami o kolejnych promocyjnych lokatach. Więc trzeba ustawić, żeby lokaty się nie przedłużały i samemu pilnować ich końca i zakładać sensowne. 3. Jak lokata nie przedłużająca się z automatu dobiega końca, to wydzwania konsultant, żeby namówić na przedłużenie. Tylko, że proponuje nieciekawe warunki zapewniając, że to najlepsze na rynku i wyjątkowo korzystna oferta specjalnie dla mnie. Jak go zapytałem "a tu dostałem takiego maila, o takiej promocji - 1% więcej. Nie mogę z niej skorzystać? - Może Pan". Czuję się, jakby ktoś dzwonił do mnie chcąc mnie wykiwać. 4. Jak już dałem się namówić na przedłużenie lokat (na warunkach oferty z maila) to "przy okazji" konsultant miał mi założyć nową lokatę ze środków na rachunku. Nie ma problemu - wszystko założone. Po kilku dniach loguję się - a lokata niby założona, ale pieniądze dalej na koncie i opier*$&@ się (zamiast pracować). Trzeba przelać ręcznie. Na pytanie opiekun nie odpowiedział. A właśnie. Każdy ma opiekuna (z imienia i nazwiska). I po zalogowaniu jest takie okienko do wysłania wiadomości. Tylko nigdzie nie ma historii tego. Czyli pisząc coś tam - znika bez śladu. Bez sensu taka funkcjonalność. Lepiej wysłać maila i mieć ślad. 5. Słaba funkcjonalność serwisu internetowego. Zrobili wykresy, które do niczego nie są potrzebne i się cieszą. Czasami "enter" robi nie wiadomo co (zamiast np. zatwierdzić wprowadzoną kwotę). 6. Założyłem konto "skarbonka" które przy różnych operacjach daje bonus (1 zł za każdą operację - np. wpływ pensji czy założenie lokaty). Jak dotąd nie dostałem ani złotówki, bo nie spełniłem warunku z gwiazdki - * Wynagrodzenie w wysokości 1 pln przysługuje Klientowi, który będzie wykonywał comiesięcznie 3 transakcje bezgotówkowe przy użyciu karty debetowej lub karty kredytowe. Jak pisałem karty nie chcę używać do płacenia - więc pewnie nigdy nie dostanę żadnej premii. Niby sam nie doczytałem - ale irytujące są te gwiazdki i drobny druczek. To, i inne działania sprawiają, że czuję się, jakby mnie chcieli dymać wszędzie tam, gdzie się da. 7. Gwóźdź programu który mnie rozsierdził na maksa. Zmiana limitów karty. Wczoraj potrzebowałem sporej gotówki na drugim końcu kraju. Zmieniłem limit wypłaty z bankomatu i dostałem komunikat wiszący ciągle na stronie z limitami (to znaczy mam kwoty starych limitów a poniżej taki napis): "Złożono wniosek o zmianę limitów. Maksymalny czas realizacji to 2 dni robocze. " Tego samego dnia po pewnym czasie loguję się na konto - i są już nowe limity a powyższego komunikatu brak. No, to zadowolony, że dali z zapasem MAKSYMALNY czas a wyrobili się w kilka godzin śpię spokojnie. Ponad dobę później odchodzę od bankomatu z kwitkiem, bo... "przekroczony dzienny limit wypłat". No, to ładnie. Jestem na drugim końcu kraju, specjalnie przyjechałem podpisać akt notarialny nabycia nieruchomości - a nie mam czym zapłacić notariuszowi taksy i PCC. Na infolinii konsultant twierdzi, że przecież mamy do dwóch dni. No tak, ale do k*$^&@ nędzy napisaliście mi w serwisie internetowym, że mam już nowy limit. SERWIS INTERNETOWY PO ZALOGOWANIU WPROWADZA W BŁĄD. Nie wiem, czy to nie podpada już pod oszustwo. Informują człowieka że ma pieniądze, że może je wypłacić - a nie może. W końcu konsultant się rozłączył. Nie zdążyłem poprosić o rozmowę z kierownikiem. Niedaleko było oddział Getinu - ZONK. Nie mogą wypłacić gotówki jak ktoś ma konto w Getin Online. Jedyna opcja to... Przelew. Ale nie ma takich (jak w mBanku - ekspresowych czy Sorbnetu). Więc ani nie zdążę, ani nic mi to nie da - bo w innym banku (nawet jak mam rachunek) to nie mam do niego karty. A potrzebuję gotówki. Nie ma na to sposobu - konsultant nie może przyspieszyć PRAWDZIWEJ zmiany limitów wypłat. Nie da się wypłacić w oddziale. Generalnie - odradzam Getin jako bank do RORu (lokaty można zakładać i nie posiadając u nich rachunku - a tylko lokaty i rachunek oszczędnościowy mają atrakcyjne) i stosować zasadę mocno ograniczonego zaufania i wszystko sprawdzać dwa razy. Jak na stronie napisali, że limit wypłat z bankomatu mam X to chyba powinienem zadzwonić do konsultanta i upewnić się, jaką kwotę maksymalnie wypłaci mi bankomat. Teraz na tapetę biorę do testów dbNet (też wszystko za darmo - w tym bankomaty na całym świecie). Do tego na start gratisowy starter Play Online (z naprawdę wartościowym modemem współpracującym z darmowym internetem Aero2 którego simką właśnie stałem się posiadaczem :) ) Ale podobno przelew nawet w ramach banku potrafi iść godzinę. Dziwi mnie to. |
Dla kontrastu mam mBank od 2003 czy 2004 roku i jeszcze mi za skórę nie zaleźli.
Fakt - zeszli na psy (oprocentowanie i opłaty), ale jak zmienię limit wypłat to jest on zmieniony zanim dojadę do najbliższego bankomatu, a przelewy idą szybko i sprawnie... Raz nawet zmieniłem sobie limit z komórki (przez internet) stojąc przy bankomacie i nawet nie przyszło mi do głowy że w te 2 minuty mogli się nie wyrobić :haha:. |
Wawelski,
wedle informacji od pracownic oddziału przy Targowej: Getin i getinonline to w zasadzie dwa różne banki. Jedyne co mogą zrobić w Getin dla klienta getinonline, to przyjąć bezpłatną wpłatę gotówkową, a i to pod warunkiem, że klient ma przy sobie nr konta. Taka wpłata księguje się do ~ 3 godzin. Czyli getinonline to bank bezoddziałowy Przy zakładaniu konta obiecywali mi ochronę fizyczną przy wypłacie większej gotówki - teraz okazało się, że ani ochrony ani możliwości wypłaty w oddziale. Gdzie Ty widzisz te limity wypłaty z karty, to ja nie wiem, bo ja tego nie mam. Konsultant tel. mi powiedział, że w getinonline nie ma limitów wypłat kartą płatniczą. Niemniej bankomat BZWBK wypłaca mi maks. 500 zł. Bałagan... Tego lata do getinonline dostałem kilka sporych przelewów SEPA w obcej walucie, innej niż euro. W jednym z nich było pomylone moje imię i getinonline w trakcie rozmowy mailowej wymyślił tak skomplikowaną procedurę korekty, że prościej było odesłać przelew do nadawcy. Co ciekawe, gdy przyszedł ostatni przelew SEPA, po raz 50-ty zadzwonił do mnie konsultant, tym razem z prośbą o wyrażenie zgody na przewalutowanie. Czyli wcześniej robili coś bez mojej zgody. Gdy zapytałem konsultanta dlaczego tak się stało, szczerze przyznał że nie wie, że prawdopodobnie ja jako pierwszy otrzymałem takie przelewy, dopiero teraz ktoś wymyślił, że potrzebna jest moja zgoda i że getinonline to nie bank dla takich operacji. Przynajmniej był szczery :) Oczywiście w maila wierzą każdego, jak PAP w odejście Beaty Kempy, ale to standard. Ten formularz, który krytykujesz, przynajmniej jest tej wady pozbawiony. Jeszcze co do kanałów kontaktu: gdy tak wydzwaniali do mnie codziennie, postanowiłem zmienić hasło do kontaktu telefonicznego, na takie które zapamiętam. Na 100% w interfejsie www zrobiłem wszystko dobrze, a system zablokował mi konto i czekałem na kuriera, który potwierdzi moją tożsamość... Na plus zaliczam im, że gdy robiłem przelew wielocyfrowy, to zadzwonili i zapytali czy to na pewno ja robię ten przelew. |
Po zapłaceniu w ciągu miesiąca 20 złotych prowizji za wypłaty z konta Inteligo w innych bankomatach niż PKO BP, eService i BZ WBK, założyłem sobie konto internetowe Direct w ING.
Konto za darmo, przelewy za darmo, karta za darmo jak się 100 zapłaci, no i najważniejsze: wszystkie bankomaty w Polsce za darmo. Wada: wpłata gotówki w oddziale kosztuje 9 złotych, ale można wpłacić za darmo we wpłatomacie, jak się na taki trafi... :] albo w PKO BP na Inteligo i za darmo przelać do ING. :D |
no, ja się już męczę w ING, czyli Śląskim, całe 11 lat:sciana:
ale nie narzekam :nie: |
Cytat:
Karty --> szczegóły. Tam tez jest przycisk "zmień limity", można też zastrzec albo zablokować kartę. |
Jakie są "haki" w przypadku ING ?
|
Jak chcesz cokolwiek załatwić w oddziale, to wszystko po 9 złotych. :szczerb:
Warto pobrać i przestudiować pełną tabelę opłat i prowizji, wtedy powinno być wszystko jasne jakie są haki. ;) http://www.ingbank.pl/indywidualni/t...lat-i-prowizji |
Szukam dobrej karty kredytowej. Jestem od dawna wMbanku i tam chcialbym ja wyrobic.
Zalezymi na niskiej/zerowej oplacie za wydanie/prowadzenie, dlugim okresie splaty. Milym dodatkiem bylby PayPass, ale nie jest to konieczne. Oprocentowanie to sprawa drugorzedna przy dlugim okresie splaty - zdaze ja splacic bez odsetek, po prostu czasem trzeba mi wiecej gotowki niz aktualnie posiadam. Co polecacie? Na jakie kruczki uwazac? |
Karty kredytowe omijam szerokim łukiem więc się nie wypowiem
Zadam za to pytanie, czy ktoś się zastanawiał nad BGŻ Optima Nowa rzecz i w sumie nie wiem, czy warto się tym interesować, na papierze stanowi ciekawą alternatywę dla lokat getin banku Co do ror-ów, to chyba nie ma idealnych, trzeba wybrać sobie mniejsze zło. |
Czesc,
Co myslicie o AVOCADO (Oferta TYLKO dla uzytkownikow Plus GSM + BZW BK) Niby sa przelewy za free, wyplaty ze wszystkich bankomatow w PL, aplikacja mobilna do kontroli rachunku (na wszystkie systemy mobilne). Samo konto jest za free (przy wplatach minimum 1000zl), ponizej tej kwoty placimy 3zl/m Karta za darmo, oczywiscie jesli w miesiacu transakcje bezgotowkowe wyniosa 500 zl i więcej. Warto wejsc w ta oferte ? Obecnie mam Inteligo i mBank ale ten drugi cos mi nie odpowiada a i Inteligo do najlepszych nie nalezy. http://m-avocado.pl/oplaty-i-prowizje http://blog.bzwbk.pl/2011/11/avocado...tow-sieci-plus http://www.plusblog.pl/avocado-bezpl...-i-sieci-plus/ |
Cytat:
|
Cytat:
mBank - 5zl za wyplacanie ze wszystkich bankomatow + powiadomienia sms. Cenie sobie bardzo mozliwosc wyplaty w najblizszym bankomacie bez obawy o koszty takiego zabiegu :) EDIT: Czy wyplaty z bankomatow licza sie do transakcji bezgotowkowych ? |
Cytat:
Cytat:
Bo jeżeli nie to: - wpływ w danym miesiącu poniżej 1000 zł 3,00 zł; - Miesięczne transakcje bezgotówkowe w wysokości poniżej 500zł 3,00 zł; Daje to 6zł/miesiąc. Cytat:
Sam kiedyś zastanawiałem się nad zmianą banku, obecnie mam mBank i wiesz co? Do tego czego potrzebuje idealny jest mBank. @adbok co do bankomatów to mBank wykorzystuje sieci cash4you i eurocash więc nie ma co narzekać. Tak czy siak wybór należy do Ciebie ;-) |
A które konto ma najwyższe oprocentowanie? Jeśli najdzie mnie ochota na oszczędzanie? :)
Ktoś jest na bieżąco? |
Cytat:
Ich konto lokacyjne tez jest przyzwoicie oprocentowane. |
ja mam konto w mBanku i zaczynam sie irytowac ze miesiecznie schodzi mi ileś tam złoty na jakieś pierdoły typu ubezpieczenie itd;/
|
Sama(?) jesteś sobie winna, było nie wykupować tych ubezpieczeń.
|
@ pequena
zawsze można zrezygnować z wszystkich dodatków 100zł transakcji kartą i nadal wszystko jest darmowe @Wawelski oszczędności w getin nie są już bezkonkurencyjne, bgż optima je pobiła, co prawda różnice są rzędu 0,5 - 1%, ale w tej chwili dla nowych lokat mimo wszystko bgż optima alior się odgraża, że będzie miał ciekawą ofertę, ale jeszcze jej nie ma |
Cytat:
BGŻ Optima - oprocentowanie 6,48% przy dziennej kapitalizacji. GetIn - 6,15%. Więc różnica 0,33%. Tylko, że w GetInie nie trzeba zakładać rachunku, żeby otworzyć lokatę. Zakładasz lokatę przez net, dostajesz nr rachunku do wpłacenia pieniędzy a po upływie terminu pieniądze wracają na rachunek, z którego zostały przelane. No i mają ciekawą lokatę andrzejkową - na rok, z dzienną kapitalizacją. I wymyślili sposób, jak przez ten rok nie płacić belki (nawet, jeżeli zgodnie z zapowiedziami, zostanie zlikwidowana luka z której obecnie korzystają lokaty "antybelkowe"). I nie znam lokaty wygrywającej z nią. Moim zdaniem GetIn nie nadaje się na bank do prowadzenia podstawowego RORu. Za słaby mają system - zmiana limitu na karcie trwa dwa dni, przelewy w ramach banku idą minutami (czasem całymi tabunami minut). Generalnie funkcjonalność systemu słabiutka porównując z mBankiem. |
Tak, ale w getin wiążesz te pieniądze na określony czas a w bgż masz lokatę 1-dniową, w każdej chwili sięgasz.
Mi nie chodzi o to, że optima jest jakoś wyraźnie lepsza, ale o to, że getin nie jest już bezkonkurencyjny. A to dobrze wróży. Nie jestem pewien, ale zdaje się, że lokata andrzejkowa w getin jest odpowiedzią właśnie na optimę. Nie reklamuję optimy, konto mam w getin i lokaty w getin, optimy nawet nie zakładałem. ALE jest to alternatywa i dobrze, że jest, bo konkurencja robi dobrze dla klienta. System getin faktycznie ma 1. słaby, 2. wolny w obsłudze / otwieraniu stron, 3. ślimaczy w przelewach i reakcji na zdarzenia 4. z limitami i wolną ich zmianą. ALE jak do tej pory mi to nie przeszkadzało, większość rzeczy i tak załatwiam mbankiem, getin to w zasadzie jako %. Tyle, że zakładając dla % konto oszczędnościowe + lokaty z obsługą online wybrałbym optimę a nie getin. Z drugiej strony optima nie jest aż tak dobra, aby przenieść się z getin do optimy. |
Ciekawi mnie jedna sprawa: czy jak zmienią się przepisy po nowym roku, to te wszystkie lokaty "jednodniowe" szlag trafi, czy prawo nie będzie działało wstecz, bo z tego co rozumiem, lokaty takie są przedłużane codziennie, więc jak to będzie, ktoś wie?
|
lokaty przedłużane codziennie - sprawa prosta, codziennie zaczyna się nowa lokata, tyle, że automatycznie, więc odsetki od dnia wejścia ustawy
gorzej z lokatami na czas określony z codzienną kapitalizacją -> tutaj są ramy czasowe umowy i mogą być różne interpretacje |
Czyli jednym słowem nie warto już? Bo ja nie do końca mogę wykombinować, co nasi podatkowi wykombinują?
|
Cytat:
Jest ona oprocentowana nawet 30% do końca lutego. Kapitalizacja dzienna - ale "lojalka" na rok. Od początku marca oprocentowanie 0,1%. Dzięki temu jak lokata ulegnie rozwiązaniu za rok, to średnio wyjdzie 6,1% w całym okresie. Więcej tutaj. Spodziewana likwidacja lokat "antybelkowych" to 1 marca 2012 r. A wtedy oprocentowanie lokaty andrzejkowej jest praktycznie żadne, więc i podatek żaden. Od odsetek naliczonych wcześniej - podatku nie może być. |
@ed hunter
Pewnie że warto, szczególnie te 1-dniowe z codzienną kapitalizacją i codziennym ODNOWiENIEM lokaty -> codziennie masz nową lokatę z nową umową, więc wstecz teoretycznie nie zadziała. Takie lokaty ma mbank (4%) i bgż optima (6,48% gwarantowane do kwietnia 2012) @Wawelski I tutaj jest problem. Lokata niby jest oprocentowana wysoko przez 2-3 m-ce a potem minimalnie, ALE umowa na lokatę jest na 12 m-cy. Wystarczy, że w ustawie będzie, że podatek należy naliczyć od wszystkich % lokat aktualnie trwających i nowo otwartych. Zawsze znajdzie się genialny urzędnik, najczęściej na stanowisku najwyższym lub bliskim najwyższego, który stwierdzi, że wg. jego interpretacji dotyczy to każdej złotówki którą lokata zarobiła od dnia otwarcia, bo przecież ona jest już objęta ustawą. Wtedy nie ma znaczenia kiedy zostały te % naliczone, bo zostały naliczone w ramach trwającej lokaty. I każą naliczać podatek wstecz. Polska kraj, dziwna kraj, dziwne prawa. Oczywiście, zawsze może być tak, że nakażą naliczać podatek tylko dla % od dnia wejścia w życie ustawy -> wtedy to lokata andrzejkowa jest chyba najlepsza, potem lokata optimy, potem wszystkie inne z dziennym liczeniem %. Tyle, że optimą nie ryzykuje się. Dla zupełnej pewności można przecież w ostatnim dniu lub 2 dni przed wejściem w życie ustawy zalogować się do banku i bez ŻADNEJ straty zlikwidować wszystkie lokaty 1-dniowe, zaczekać 1-2 dzień -> kasa leży na koncie oszczędnościowym z 4,5 % i już niestety w nowych realiach założyć lokatę. Getin andrzejkowy blokuje kasę na rok i w zasadzie nie wiadomo na co będzie ... |
Zrobią tak, aby było najgorzej dla zwykłych ludzi, to wam mogę osobiście zagwarantować..
|
A gdzie teraz jakaś zwykła lokata jest najlepsza ?
|
zwykła - nie wiem
do marca królują 1-dniowe GetIn 6 miesięcy - 6,10% brutto, w ING jest 6m-cy na 5% na zwykłej http://extralokaty.pl/ranking-lokat/...zien-2011.html http://extralokaty.pl/ranking-lokat/...zien-2011.html http://www.comperia.pl/lokaty_bankowe/ |
U mnie, nie oddam! :>
A serio, to właśnie nie wiadomo jak będzie z tymi przepisami, ale jakby nie było, to trzymanie w skarpecie na pewno będzie najgorsze. |
Od tygodnia zastanawiam się czy nie założyć tej optimy, kończy mi się na dniach lokata w ing i chyba uciekam od nich, bo nyndza straszliwa.
Przejrzałem już wiele i albo lokaty w getin albo optima. Getin denerwuje mnie nie z powodu obsługi ror'u i wolnego systemu (tylko troszkę denerwuje), ale głównie dlatego, że ich najwyżej oprocentowane lokaty zakłada się w oddzialach -> trzeba iść, odstać itd. Ładne są tam dziewczyny, nie przeczę, ale jak zajmuję się kasą to wolałbym nie być rozpraszany przez uśmiechnięte, młode 90/60/90. Poza tym jak byłem tam ostatnio to siedziałem w kolejce prawie godzinę. Z systemu online w getin można aktualnie założyć najwyżej lokatę miesiąca -> 3 m-ce na 5,67%. Optima -> siadasz, zakładasz online konto oszczędnościowe + deklarujesz ile chcesz lokat i na jaką kwotę,dostajesz maila potwierdzającego, robisz przelew na zadeklarowaną sumę (co do grosza) i pieniążki już pracują. W ciągu 1-2 tygodni (niestety) dostajesz do domu tokena i pin. Wszystko za darmo. ALE przelewy z konta oszczędnościowego tylko na to konto z którego zrobiłeś 1-wszy przelew (tzw konto powiązane), brak karty debetowej itp, niedawno start systemu więc są niestety błędy raczkowania - zgłaszane problemy z przelewami, nie dostajesz nic na papierze, wszystko odbywa się wirtualnie. http://regularne-oszczedzanie.blogsp...974%2027325046 |
Cytat:
|
Ne było. od ponad dwudziestu lat słyszę o obniżaniu podatków i wspieraniu małych firm, każdy to mówi, robi to za co mu płacą. :]
|
Cytat:
Generalnie: - jeżeli ważna data zakończenia lokaty jednodniowej - nie ma podatku do końca lutego (lokata jest jednodniowa i codziennie jest zamykana i naliczane odsetki - kolejnego dnia jest zakładana na nowo). Od 1 marca będzie (najprawdopodobniej) podatek. - jeżeli ważna jest data założenia lokaty jednodniowej - jak wyżej - nie ma podatku do końca lutego. Cytat:
Przypominam - mowa o lokatach jednodniowych. A że ktoś zobowiązuje się zakładać lokaty jednodniowe na jakąś kwotę codziennie przez określony czas - nie zmienia faktu, że codziennie jest to nowa lokata. Cytat:
Inne też tak samo się zakłada (nawet nie trzeba mieć rachunku u nich i nie potrzeba żadnego papieru, tokena i formalności) - klik. Chyba "na start" jest najwyżej oprocentowana - 6,15%. |
Dlatego są 3 scenariusze:
"optymistyczny" czyli podatek naliczany dla lokat zakładanych od dnia wejścia ustawy "prawdopodobne" czyli podatek od wszystkich odsetek od dnia wejścia ustawy "prawo po polsku" czyli podatek wstecz od zaksięgowanych % już trwających lokat - mam nadzieję, że to nie będzie, aczkolwiek jeśli chodzi o kasę dla państwa to były już różne dziwolągi działające wstecz. Hmmm, nie zaglądałem tam, patrzyłem tylko na lokaty w systemie transakcyjnym. Moje niedopatrzenie, ale i miłą pani 90/60/90 w młodym wieku, nie poinformowała mnie, że jest to obsługiwane online, pomimo tego, że wiedziała, że mam konto gb24 i mówiłem, że wole załatwiać to przez internet. Może chciała się spotkać ponownie, trzeba było wziąć nr jej telefonu, hmmm :sciana: P.S. GetIn to nie jest GetinOnline. Getin ma też konto internetowe -> gb24. GetinOnline to zupełnie oddziela część banku. Tak jak BGŻ i BGŻ Optima, tak jak pko bp i inteligo, mBank i MultiBank P.S. cd Gb24 jest kontem internetowym w ramach "normalnego" getin banku. Oprócz obsługi online mam też pełną obsługę w oddziałach banku, bez prowizji mogę wypłacać kasę w banku itp. Ma też inny system transakcyjny. GetinOnline wszedł na rynek niedawno (a w każdym razie znacznie później niż zakładałem konto), jest niezależnym oddziałem banku w zasadzie tylko internetowym, bez obsługi w oddziałach. Stąd pisząc getin pisaliśmy o 2 różnych rzeczach. http://www.getinbank.pl/ -> Lokata 7,8% -> tu trzeba pójść do placówki https://www.gb24.pl/ https://bank.gb24.pl/ http://getinonline.pl/ -> Lokata Andrzejkowa 7,76% -> tu zakładasz online https://secure.getinonline.pl/ Podobieństwo oprocentowania spowodowało, że wziąłem to za to samo. |
Ilość załączników: 1
Teraz w mBanku można otrzymać powiadomienie o wykonaniu przelewu. Całkiem przydatna opcja.
Załącznik 58681 |
Na Twoim miejscu wymazałbym swój adres mailowa, w ten sposób udostępniasz go publicznie.
|
Nie on pierwszy i nie pierwszy raz;)
|
Cytat:
|
Andy, a na ten mail przychodzi zwykłe potwierdzenie przelewu ("elektr. potwierdzenie nie wymagające podpisu"), jak w każdym banku
czy potwierdzenie, że przelew dotarł na konto odbiorcy? |
Chodzi o potwierdzenie wykonania przelewu - moment kiedy mamonka zostaje przekazana do konta ofiary.
Jutro sprawdzę jak to w praktyce wygląda - jak wyglądają takie potwierdzonka i jakie informacje zawierają. |
Nie musisz mi pogrubiać, bo na screenie widzę, że chodzi o WYKONANIE
Ale co to znaczy wykonanie? Standardowy dok. potwierdzający operację na podstawie art. 7 Ustawy Prawo Bankowe (Dz.U. Nr 140 z 1997 roku, poz. 939 z poź. zmianami) czy w końcu potwierdzenie, że odbiorca przelewu dostał pieniądze i nie może mi ściemniać "bo przelew nie doszedł jeszcze, panie"?! |
To są chyba dwie oddzielne sprawy.
Pierwsza, że twój bank wykonał przelew i pieniążki poszły. W zasadzie w tym samym momencie są na rachunku odbiorcy. Druga to moment zaksięgowania przelewu przez odbiorcę. To tutaj są właśnie te scysje i niedomówienia, że niby przelew nie doszedł. Skąd twój bank może wiedzieć, kiedy odbiorca przelewu "zauważy" ten fakt? |
Dokładnie, wszystko przez to rozliczenie via elixir czy jakoś tak
2-3x dziennie przekazywanie kasy pomiędzy bankami, przy odrobinie pecha może to być od piątku popołudnia do poniedziałku południa. Przymierzają się do wejścia szybkich przelewóe jako standardu, ale kiedy to będzie to hgw. |
"Natychmiast" to są wykonywane przelewy wewnatrz banku.
W starożytnym sesyjnym systemie Elixir trwa to w praktyce kilka godzin, do następnego dnia; banki często mówią o maks. 48 godzinach. Ten czas od nadania do odebrania przelewu składa się z: - nadania i oczekiwania na sesję wychodzącą ELIXIR przez bank A - odebrania danych z ELIXIR i przetworzenia do końcowych kont (w praktyce maks. 30 minut) przez bank B Dotychczas żaden (?) bank nie zaimplementował funkcji odbioru informacji o otrzymaniu i zatwierdzeniu danych z ELIXIR - a jest to możliwe. O której godzinie zostanie dokonane wewnętrzne przetworzenie i czy odbiorca już oglądał przelew, jest nieistotne (chociaż też dałoby się zaimplementować, ale raczej byłoby to naruszenie prywatności :) ) A po co to potrzebne: bo te potwierdzenia elektroniczne na podstawie art. 7 są mało warte, gdyż można wycofać przelew, który wyszedł do ELIXIRA. |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o potwierdzenie wykonania, to jest wtedy kiedy kasa "wyjdzie" z banku przy najbliższej sesji ELIXIR. Dzisiaj wysłałem okup, więc dopiero jutro dostanę potwierdzenie, że został wykonany - obecni wisi w transferach oczekujących. Załącznik 58683 Zgodnie z tym co jest tutaj nabazgrane, to kasiorka dojdzie jutro do 11 - mam rację? |
Nie masz. Dojdzie, jak dojdzie... Maleńki.
|
Cytat:
btw Z 'rundem' miałem rację :P |
Cytat:
SKOK - różnie, kiedyś czekałem około godziny Eurobank - zawsze od razu - minuta, dwie max Getinonline - od razu; maks. kilkanaście minut - przy czym kiedyś potrzebowałem natychmiast po wykonaniu (TIR z ładunkiem czekał) i mi konsultant nie był w stanie powiedzieć kiedy dostanę; nie znał też zasad - wygląda to na wolne wewnętrzne przetwarzanie BZWBK - od razu; maks. kilka minut |
Poniżej sesje ELIXIR w poszczególnych bankach.
http://www.money.pl/banki/elixir/ Czyli jednak miałem rację jeżeli przelew poszedł do Pekao SA :> OT Ciekawy pomysl na aplikację mam, wpisujesz numer odbiorcy, nadawcy, datę i godzinę wysłania, a on pokazuje orientacyjną godzinę wpłynięcia przelewu ;) |
Są takie aplikacje online. Ale nie dorobisz się, bo to co wprowadza mBank, za rok czy dwa pewnie będzie we wszystkich bankach. ELIXIR jest już stary.
A jak z opłatą za te ekspres przelewy? |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.mbank.pl/informacja/#cats...kspresowy.html Za SORBNET chcą 35zł. #@#@#@#@#@#@#@#@#@ Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do tego przelewu "ekspresowego" to całkiem fajna sprawa. W sytuacjach kryzysowych można z niego skorzystać. Minusem jest krótka lista obsługiwanych banków, oraz limit do jednego przelewu na dzień. |
Dziwna sprawa. Rano po 12 sprawdzałem i przelew został "przepchnięty", jednak dopiero o 21 dostałem @ z potwierdzeniem "wykonania" przelewu.
W załączniku znajdował się PDF z potwierdzeniem, takie potwierdzenie możemy samemu wyciągnąć wchodząc do wysłanego przelewu. Sama opcja jest ciekawa bo można zdefiniować odbiorcę: np. sprzedawcę na allegro, dzięki czemu otrzyma od nas "automagicznie" potwierdzenie wykonania przelewu za paczkę. Martwi mnie tylko takie duże opóźnienie. IMHO takiego emaila powinienem dostać zaraz po przepchnięciu przelewu przez elixira. |
Polecam kiedykasa.pl - to dokładnie to, o czym piszesz, Andy.
Szukam jakiegoś konta jako alternatywę dla mBanku (drugie konto bieżące). Trzymałbym na nim głównie pieniądze, które bym "odkładał", żeby nie kusiły. Albo jakiś bank z ciekawymi możliwościami debetowymi? Tani PayPass? |
Dodam, ze KiedyKasa ma dedykowana aplikacje dla iPhone'a :-)!
|
Cytat:
|
Witam.
Coś tam moje ipko plumka że ma się taryfikator prowizji zmieniać , jakby ktoś był w temacie to fajnie było by jakby się podzielił skrótowo wiedza, bo znając regulamin-taryfikator to przyślą mała nowele:/ |
'Bawił' się ktoś tą ofertą w Alior Banku?
http://konto.sync.pl/ Przeglądam własnie regulamini i póki co nie widzę żadnych haczyków. A 5% z operacji internetowych to nie jest w sumie mało (nawet teraz chcę kupić aparat za ~1,5 tys. - zawsze to 75 zł w kieszeni). Korzysta ktoś z tego? |
A tego jeszcze nie wycofali? Chwilę temu była afera, że ludzie jakieś fikcyjne zakupy robili dla tych zwrotów i nasłali na nich prokuraturę, a ofertę mieli zawiesić. ;)
|
Cóż.. jak to w Polsce. Pojawi się ciekawa oferta, to zaraz pełno kombinatorów..
Ale to już sprawa firmy, żeby się tym zajać. Mnie interesuje, czy to naprawdę działa. Co prawda konto samo w sobie przestało mi wydawać się atrakcyjne, jak doszedłem do tabeli opłat i tego, że przelewy (po pierwszym) są płatne. Niby dalej można założyć konto tylko dla zakupów internetowych, bo to chyba rzeczywiście jest darmowe, ale sama jego atrakcyjność trochę spadła.. Niemniej sprawdzę na stronie, o której myśle, czy ma opcje płatności przez Alior. |
Parę razy już przymierzałem się do zmiany mbanku na coś innego.
W zasadzie za każdym razem jak wprowadzali jakieś "smaczki" do tabeli opłat. Za każdym też razem przeglądalem oferty innych i w końcu dalej jestem z "m". Każdy bank jest po to żeby uszczknąć Twoją kasę, pytanie tylko który jest najlepszy do Twoich potrzeb. |
Też z przyzwyczajenia w sumie mam kilka kont w MBanku i też na razie nie przymierzam się do zmiany. Chociaż fakt, że oprocentowanie jest już żadne (ale i też na lokacie trudno coś sensownego zarobić, są inne sposoby), a i kilka innych wad by się znalazło, ale na szczęście nie na tyle poważnych, żeby przeważyć.
Z drugiej strony zakupy w internecie robię często, więc jeśli te 5% to byłby stały zwrot, bez dodatkowych haczyków, to może jednak warto.. |
Nie jestem przekonany do zmiany banku w obecnej sytuacji (chyba że jesteś bardzo niezadowolony z obecnej oferty). Może pod koniec roku, może jak Chińczycy rozgoszczą się u nas, bo mogą mieć wpływ na oferty.
Alior Sync: miało być wejście smoka, a wyszedł... bank under construction I jeszcze artykuł Alior Sync miał działać zawsze i wszędzie. Klienci są niezadowoleni Brzmi zniechęcająco, ale może czas coś zmieni. |
Te 5% to na przyciągnięcie klientów
BGŻ Optima też miał być rewelacyjne - 3 m-ce po wejściu pozmieniali ..... |
Cytat:
Ale większość to nie wszystkie. Na razie daruję sobie tę zabawę. I tak gdybym chciał skorzystać z tych 5% musiałbym raczej zamawiać kartę, która raz że nie jest mi potrzebna, a dwa że trzeba na nią czekać. Bardziej zależy mi teraz na czasie. A i użerać z nowym bankiem mi się specjalnie nie chce.. Wolę użerać się z tym, który już trochę znam ;) |
mBank znów zdobywa sieć. Tym razem do walki stanie Nowy mBank
http://biznes.onet.pl/mbank-znow-zdo...2,1,news-detal Cytat:
Czy to jest możliwe, że ludzie chcą się świadomie jeszcze bardziej obedrzeć ze swojej prywatności..? (jeśli w ogóle jest to jeszcze możliwe) Co będzie następne? Kamera wbudowana w lustro do porannej toalety? (z automatycznym wrzucaniem na YouTube i podpisaniem pod Facebooka) |
no, niech reklamodawcy dowiedzą się ile kto zarabia, oczywiście idiotyzm :)
|
idiotyzm ale idiotów nie brakuje i nie brakowało także pewnie znajdzie sie rzesza fanów :]
|
jeśli zrobią to ze starym kontem to od razu, bez zastanowienia kasuje konto
|
Cytat:
|
znaczy niektórzy będą musieli jeszcze wgrać photoshopa..
|
Chyba się pożegnam z Inteligo, przysłali nowy regulamin:
Załącznik 60053 Tylko ciekawe, które banki nie podążą ich tropem, nie wierzyłem, że zawsze będzie pięknie... |
u mnie w ING na razie nie straszą opłatami za przelewy, ciekawe jak długo :sciana:
|
U mnie w iPKO mam przelewy za darmo. Prowadzenie konta też. Warunek, mają być stałe wpływy nie mniej niż 1000 zł czy 1500 zł miesięcznie. Ale jak mamy z żoną wspólne konto, to się wyrabiamy. :mruga:
|
Zobacz czy Ci nie przysłali nowego regulaminu i taryfy opłat, gdzie w środku jest schowane, to co dałem.
Na razie się zgodziłem, w końcu mogę przelać to co wpłacę, do ING i popłacić rachunki... |
Nie zauważyłem. To jest tzw. konto za zero. Masz darmowe prowadzenie i przelewy, ale musisz mieć miesięczne wpływy na poziomie bodajże 1500 zł miesięcznie.
|
W Inteligo wszystko krajowe było za darmo, za darmo wypłaty z bankomatów PKO, eService i WBK, zagraniczne przelewy wychodzące i przychodzące, to było ździerstwo, teraz będzie bandytka.
Niby złotówka za przelew to i tak lepiej niż mordęga na poczcie za 2,50, ale jak ING nie wprowadzi opłat w najbliższym czasie, to zamykam to Inteligo. A taką fajną listę tam mam do robienia opłat... :( Żeby opłaty za konto nie policzyli, to trzeba było za 100 kartą zapłacić, kuźwa, ropy na kilka dni nalać. :] |
Mnie też szlag trafił, jak to zobaczyłem.
Ja chyba przerzucę wszystko do Synca. Założyłem tam na próbę i może czas z "na próbę" przejść "na poważnie". A chciałem poczekać, na ten długo zapowiadany nowy mBank. |
Mam konto w mBanku.
Chcę inne osobiste, w 100% darmowe. Będę tam kasę odkładał i nic więcej. Co polecicie? Lubię jak konto ma ciekawe sesje elixir. ING wydaje się ciekawe, faktycznie wszystko free? Jeśli tak to czy jest jakaś kasa dla polecającego? Jeśli tak to czy chciałby ktoś, żebym użył jego nazwiska, a potem podzielimy się tymi groszami? ;-) |
Czy warto założyć izzyKonto w mBanku? Chodzi mi o płacenie na allegro i ogólnie w sklepach internetowych. Mam 17 lat i czy to jest całkowicie darmowe? A jeżeli nie mBank to gdzie warto założyć?
|
Cytat:
Jeśli masz zamiar tam kasę odkładać, to tylko przelewem, bo wpłata w oddziale kosztuje 9 złotych. :] Chyba, że wpłatomat masz gdzieś w okolicy. Oczywiście piszę o koncie Direct, czyli tak zwanym internetowym. |
Cytat:
|
Mi się nie podoba że schodzą na psy.
Oprocentowanie żałosne, wprowadzili opłaty za karty. A za hasła jednorazowe każą płacić sobie już 9zł (!!!!!!!!). Przeszedłem na SMSowe bo zostałem zmuszony. Ale nie jestem zadowolony z tego faktu. Trzymają moją kasę i g...o mnie obchodzi że oni wolą hasła SMS. Ja NIE. Tymczasem uprzykrzanie życia użytkownikom haseł papierowych osiągneło zenit. Poza przelewami niewiele da się już nimi zrobić. Wszystko poblokowane. |
Kasa za polecenia konta to coraz częstsza praktyka, ja w Bank Credit Agricole widziałem nawet takie coś, że za polecenie konta kasę dostaje polecający i osoba która konto założy, a samo konto też niczego sobie, więc tylko brać :)
|
Cytat:
|
EAC, nie było, nie ma i pewnie nie będzie żadnego banku na polskim rynku, który każdą usługę ma bezpłatną. Przejrzyj cennik i będziesz wiedział co ile kosztuje.
A jeśli masz nieco więcej pieniędzy, to patrz ile zarobisz. izzyKonto to praktycznie jest eKonto, z taką różnicą że jak wiadomo jeden z opiekunów prawnych wyraża zgodę. Opinii o mBanku masz nawet na tym forum setki. Ogólnie to dobry bank, a jak każdy moloch czasem denerwuje klienta biurokracją. Niestety są też ostatnio znani z wciskania ofert przez agresywnych i niedouczonych telemarketerów. Osobiście radziłbym Ci rozejrzeć się po fizycznych siedzibach banków w twojej okolicy. Wizyty w banku są zbyteczne dopóki nie powstają jakieś problemy. Przez telefon czy internet załatwienie bardziej skomplikowanych spraw może trwać tydzień - dwa albo i dłużej. Albo taki przykład: wypierzesz pieniądze w pralce, zdarza się. Niby każdy bank ma obowiązek przyjąć, a w praktyce bez problemu przyjmie bank w którym masz konto. mBank nie przyjmie, wiadomo dlaczego. No i poważniejsze rzeczy jak kredyty, przelewy zagraniczne itp Np. do nowo powstałego GetinOnline skierowałem duże przelewy w koronach duńskich i zaczęła się kołomyja... Jak mi przyznał manager byłem pierwszym klientem, który zrobił im takiego psikusa... M.in. był u mnie kurier dwa razy, a trwało to wszystko ze 3 tygodnie. Niby załatwili, ale gdyby mieli oddział, to byśmy uwinęli się w godzinę. |
Dzi***281;ki. Generalnie chodzi***322;o mi o prowadzenie konta i przelewy online ***380;eby by***322;y darmowe, bo mam do***347;***263; latania na poczt***281; albo brania za pobraniem. Moja mama np. w ING p***322;aci za prowadzenie a***380; 15 z***322; i mowi mi, ***380;e nie ma banku gdzie prowadzenie jest za darmo i ***380;e to jest haczyk z tym za darmo. Dlatego chcia***322;em si***281; poradzi***263;, bo bym dawno na mBank si***281; zdecydowa***322;. Teraz mamie u***347;wiadomi***281;, ***380;e prowadzenie jest darmowe. I jeszcze mam pytanie czy potem jak sko***324;cz***281; 18 lat to izzyKonto zmienia si***281; w co***347; innego czy co si***281; dzieje?
|
Twoja Mama generalnie ma rację :)
Prowadzenie i przelewy masz w tej chwili bezpłatne. Nie darmowe. izzyKonto można mieć po 18 roku życia, w nic się nie zmienia, ale... rzut okiem na cennik , str. 37 http://www.mbank.pl/download/taryfy/...ji-i-oplat.pdf i po 18 roku życia będzie naliczana opłata 2 zł za kartę, o ile nie zapłacisz nią min. 100 zł miesięcznie albo nie kupisz za 5 zł miesięcznie usługi "wypłaty bezpłatne ze wszystkich bankomatów" (do której to usługi będą Cię gorąco namawiać). Karta nie jest obowiązkowa, ale w mBanku bez karty to nie bardzo masz dostęp do gotówki. Może są jeszcze inne haczyki... Jeśli nie będziesz czytać, to w tym kapytalizmie zawsze zrobią Cię w bambuko :) Sorry za mentorski ton, nie mogę się powstrzymać :) |
Dzi***281;ki za te cenne uwagi, na pewno du***380;o mi to da***322;o. :)
|
Cytat:
|
WTF? :blink:
|
Cytat:
No bo chodzi o to, co Inteligo przysyła w "Poczcie" na koncie, że są nowe zasady i cennik - i jak otworzę link z pdf - zresztą mogę go podać - to w pkt. 5 mam tak jak podałem czyli 0 zł, a nie jak Ty podawałeś 1 zł ... chyba, że coś mi się kręci .... http://inteligo.pl/pliki/toip/taryfa_od_03.09.2012.pdf EDIT. już się wyjaśniło - te 1 zł dotyczy kont firmowych, a ja patrzyłem w prywatne, bo takie mam w Inteligo - i myślałem, że Ty też pisałeś o prywatnym |
Też mam prywatne, widocznie nie zauważyłem, bo przeglądałem szybko szukając haków. :szczerb:
No to się wyjaśniło. :glupek: |
Korzysta ktoś może z pakietu do eKonta w MBanku?
http://www.mbank.pl/konta/uslugi-dod...iet-do-ekonta/ Nie ma tu jakiś haczyków? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:02. |