![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Hit me if you can!
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
![]()
Witam
Mam następujący problem. Dzisiaj miałem wyniki z uczelni (Uniwersytet Gdański) gdzie zdawałem na politologię. Okazało się, że otrzymałem 29 pkt., a przyjmują od 30pkt ![]() ![]() Tak więc juz teraz chciałbym zacząć przygotowywać się na pisanie odwołania od tej decyzji tylko mam jeden problem, nie mam pojęcia jak to zrobić, jak je napisać, od czego zacząć. Na pewno na górze po lewej stronie moje imię, nazwisko, adres, a po praej miasto i datę, później na środku dużymi literami ODWOŁANIE, no i tu zaczynają się moje problemy. Jak zacząć? "Prosiłbym o rozpatrzenia mojego odwołania od Państwa decyzji nieprzyjęcia mnie na studia dzienne na kierunek politologia z powodu"? I jakie powody ty podawać? Czy takie w stylu że zawsze chciałem studiować politologię, było (jest) to moje marzenie, zawsze interesowałem sie polityką itp., czy może napisać że musiałem wcześnie wstać co spowodowało moje niewyspanie i mogło być przyczyną jakiejś błędnej odpowiedzi? Czy te powody podawać w punktach od myślników czy bardziej pisać to prozą? No i czy mozna w takim odwołaniu ubarwaiać trochę fakty (chyba można no bo w jaki niby sposób mieliby to sprawdzić?) czy nawet podawać fakty niezbyt trzymające się rzeczywistości? Ostateczna lista przyjętych zostanie wywieszona dopiero 19 lipca, i od tego momentu można składać odwołania (tak przynajmniej mi powiedzieli w Komisji Rekrutacyjnej), więc mam jeszcze trochę czasu, ale jak już pisałem chciałbym być przygotowany w czym mam nadzieję mi pomożecie ![]() ![]() W czasie przeszukiwania Google znalazłem taki wzór odwołania, po drobnych zmianach mozna by go chyba zastosować, czy może to odwołanie powinno wyglądać inaczej?. Ale i tak nie wiem jakie te powody podawać :/ Więc za wszelką pomoc dziękuje ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
Odwołanie od decyzji Komisji Rekrutacyjnej
Odwołanie - pismo z prośbą o ponowne rozpatrzenie Twojej kandydatury na studenta, kiedy otrzymasz informację o nie przyjęciu na studia. Prawo odwołania się od wyniku egzaminu do uczelnianej komisji rekrutacyjnej przysługuje każdemu kandydatowi na studia. Ma na to 14 dni od daty ogłoszenia wyników postępowania kwalifikacyjnego. Komisja rozpatruje każde podanie. Ostateczną decyzję podejmuje rektor uczelni. Kandydat nie przyjęty z braku miejsc limitowych pomimo zdanego egzaminu lub rozmowy, a także niskich ocen lub średniej ocen ze świadectwa lub dyplomu jest uprawniony do złożenia odwołania. Odwołanie na piśmie adresowane powinno być do Dziekana danego Wydziału z prośba o przyjęcie na studia. Napisanie odwołania powoduje, że władze wydziału wiedzą, że jesteś nadal zainteresowany tym kierunkiem. Załącznikami do odwołania nie powinny być dokumenty osobowe, w tym świadectwa lub dyplomy przedstawione Komisji Rekrutacyjnej w czasie postępowania kwalifikacyjnego. Załącznikami powinny być wyłącznie dokumenty uzasadniające motywacje odwołania. Złożenie odwołania nie przysługuje kandydatowi z negatywnym wynikiem egzaminu lub rozmowy. Takie osoby nie mają szansy na indeks. Przy rozpatrywaniu odwołań uwzględniane są: - indywidualna argumentacja odwołania [ np. tradycje zawodu nauczycielskiego w rodzinie (rodziców), można winę za marne wyniki zrzucić się na zły stan zdrowia i przeciwności losu. Jeśli np. zdawałeś na studia medyczne, a miałeś wcześniej kontakt z pracą w służbie zdrowia, to koniecznie napisz o tej praktyce ( np. ukończyłeś Liceum Medyczne lub jakieś kursy). Jeśli posiadasz jakieś dokumenty potwierdzające swoje zainteresowania, to załącz je do odwołania. Dobrym argumentem są rewelacyjne oceny na świadectwie. - sposób udokumentowania odwołania, - warunki rodzinne i materialne kandydata, - wynik egzaminu w kolejności listy rankingowej. Odwołanie należy napisać w dwóch egzemplarzach, ponieważ na jednym otrzymasz potwierdzenie przyjęcia pisma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
zycze powodzenia!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
oooo, kolejna "płeć piękna" na Forum
![]() Vitamy, Vitamy ![]() PS. @Neoo, sorry za OffTopik ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Formatowiec...
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
Oj jednak się potwierdziło to o co pytałem wcześniej. Są jakieś kobiety/dziewczyny na tym forum. Wiatmy i pozdrawiamy
![]() @ Neoo sorki za odbieganie od tematu ![]()
![]() |
#6 |
Hit me if you can!
![]() |
@Tamijka: Wielkie dzięki za odzew. Zobaczymy jutro czy będę musiał pisać ten dokument (dowiem się czy przyjmą mnie z listy rezerwowych). Co do miejsca składania dokumentu na Uniwerku Gdańskim składa się je do Biuro Rekrutacji, gdyż to ono rozpatruje takie wnioski. "Przyjmowanie odwołań od decyzji Wydziałowych Komisji Rekrutacyjnych, przygotowanie ich na Uczelnianą Komisję Rekrutacyjną oraz wystosowanie odpowiedzi na powyższe i wysłanie do adresata.", A gdzie zdawałaś tą politologię?
PS.Witamy na naszym Forum, miejmy nadzieję że będziesz nas odwiedzać częściej ![]() @MacGyver: Nie ma za co przepraszać, dla kobiet trzeba zawsze znaleść miłe słowa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze komisje rekrutacyjne zmieniaja swoje decyzje i pozytywnie rozpatruja odwolania tylko w BARDZO wyjatkowych sytuacjach i w przypadku popelnienia bledow w procesie rekrutacji. Kiedys pisalem odwolanie jak zdawalem do LO im. Czackiego (to jest liceum raczej przedmiotow scislych). Niesety nie dostalem sie z powodu tragicznej oceny z polskiego (2-) a w ogolnej klasyfikacji zabraklo mi zaledwie 2,5 lub 1,5 pkta na 100. Wiec pisalem odwolanie ze w podstawowce mialem z polskiego 4, jak byl kiedys taki tescik (nazywalo sie to chyba test kompetencji czy cus takiego) to tez mialem z niego 4 i jeszcze do tego chodzilem do nich na cholernie drogie kursy przygotowawcze (z polskiego tez
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Hit me if you can!
![]() |
Wiesz pawelblu w zasadzie napisanie odwołania nic mnie nie kosztuje, teraz brakuje mi 1 pkt do granicy przyjęć więc jest to naprawdę niewiele. Jeśli napiszę odwołanie i mnie nie przyjmę to jakoś to przeżyję, a jeśli nie napiszę to zawsze będzie mnie gryzło pytanie czy by mnie przyjęli. Robię to też dla swojego spokoju i pewności że zrobiłem wszystko co mogłem aby się tam dostać. Pozatym jak będę z nimi jutro rozmawiał to zapytam się ich jakie są szanse pozytywnego rozpatrzenia odwołąnia, ale podejrzewam że bez względu na to co powiedzą i tak je złożę
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_Neoo_ - powodzenia i na pewno zluz! 6 lat temu przyjeli (chyba pierwszy raz w historii) kilka osob na medycyne w poznaniu z odwolania - teraz ci ludzie sa juz lekarzami! nikt nie wiedrzyl ze to jest mozliwe, ale jednak! weic proba nie szkodzi, nawet jak Ci powiedza ze to nie ma sensu! skladaj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Formatowiec...
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
Składaj!!! A nóż się uda. Składaj chociaż dla samej satysfakcji.
![]() |
#11 |
Hit me if you can!
![]() |
Dzięki chłopaki, jeśli nie przyjmą z listy rezerwowych to złoże i udowodnię im jaki ogromni i niewyobrażalny błąd mogą popełnić nieprzyjmując mnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
8 Samuraj
Data rejestracji: 23.03.2004
![]() |
Jakby cię nie chcieli przyjąć to urządzimy protest i przejdziemy ulicami Gdańska
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
politologia to świetny kierunek.
szczególnie zagadnienia związane z UE. pamiętaj, żeby w odwołaniu nie rzucać mięsem. zastanawiam się, czy powinieneś pisać odwołanie. spróbuj wpisać coś innego. no i standardowy teskt: proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby z poważaniem: |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Hit me if you can!
![]() |
@smolik: wiedziałem że można na Was liczyć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() @woitas: po którymś tam roku (chyba 3) wybiera się specjalność, zakładając że się uda to zastanawiałbym się nad UE albo stosunkami międzynarodowymi, no ewentualnie specjalność samorządowa, ale to jest ostatnie na liście. Zero mięsa, to oczywiste, ale czy można narzekać na np. niewsypanie? Bo żeby dojechać na egzamin musiałem wstać ok.5 rano, bo 6 miałem jedyny pociąg którym zdążyłbym na egzamin. EDIT: jeszcze jedno, w pierwszym poście jako załącznik dałem wzór podania, po przeróbkach można by go chyba zastosować?
![]() |
![]() |
![]() |
|
|