Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.02.2006, 00:31   #46
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
Niedaleko mojego domu jest trasa na Warszawe. Jest na niej (na pewnym odcinku) ograniczenie 40km/h. Idiotyczne. Smieszne. Nawet instruktor prawa jazdy zaczal sie smiac gdy tamtedy przejezdzalem na jazdach. Samochody z Wawy jezdza tam grubo ponad 100. Niestety zbyt pozno zauwazaja przejscie dla pieszych. Kilka osob juz do domu nie wroci .
Tu poruszyłeś inną ważną kwestię - kompletny brak uzasadnienia znacznej części ograniczeń.. Niestety nie jest sytuacją sporadyczną ustawianie znaków kompletnie bez sensownej potrzeby w niektórych miejscach. Rozmawiałem zresztą swego czasu z osobą zajmującą się remontowaniem dróg i opowiedział mi o sytuacji, kiedy po skończonym remoncie zaczęli ściągać znaki ograniczające prędkość, na co policjanci, który to nadzorowali podeszli i krótko wytłumaczyli, że jeśli tych znaków nie zostawią, to im zaraz taką kontrolę zrobią, że naprawdę im się to nie opłaci.. Pozostawię to bez komentarza, chociaż chciałbym być przy tej sytuacji obecny i tych policjantów spotkać..

I przez takie właśnie głupio ustawione znaki, jakiekolwiek inne przestają być przez kierowców przestrzegane.. Z moich doświadczeń wynika, że większość znaków na trasie ustawiona jest tak, że zachowywanie prędkości ok. 20-30 km większej jest rozsądną granicą. I przez to jak znak stoi w miejscu, gdzie rzeczywiście ma uzasadnienie, to już nikt nie zwróci na niego uwagi, bo i skąd ma wiedzieć, że akurat ten coś znaczy..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2006, 02:28   #47
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
prawo jazdy mam juz 3,5 roku...
zatrzymany przez policje zostalem: 0 razy (slownie: ZERO)
gdzie jest drogowka?
policjanci na drogi, niech sobie jezdza tam i z powrotem i ludzie sami sie naucza jezdzic...
jeden radiowoz za krzakiem niczego nie zmieni... ile to razy na trasie Rzeszow-Krakow-Katowice nic niebieskiego nie widzialem.....
(szkoda tylko ze nie ma pewnie forsy na benzyne + sama policja lamie przepisy... np. na wlasne oczy widzialem jak "suka" pieknie zignorowala znak STOP i pojechala sobie bez zatrzymywania sie dalej...)

a miganie sie od fotoradarow z tematu... to dla mnie pic na wode fotomontaz....
na szczescie prawo jeszcze nie jest takie chore zebym po "odmowie zeznan" stawal sie bezkarny...
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2006, 11:24   #48
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Tu poruszyłeś inną ważną kwestię - kompletny brak uzasadnienia znacznej części ograniczeń.. Niestety nie jest sytuacją sporadyczną ustawianie znaków kompletnie bez sensownej potrzeby w niektórych miejscach. Rozmawiałem zresztą swego czasu z osobą zajmującą się remontowaniem dróg i opowiedział mi o sytuacji, kiedy po skończonym remoncie zaczęli ściągać znaki ograniczające prędkość, na co policjanci, który to nadzorowali podeszli i krótko wytłumaczyli, że jeśli tych znaków nie zostawią, to im zaraz taką kontrolę zrobią, że naprawdę im się to nie opłaci.. Pozostawię to bez komentarza, chociaż chciałbym być przy tej sytuacji obecny i tych policjantów spotkać..
Na identyczną sytuację natknąłem się przeglądając jakiś czas temu ww. forum policyjne. Z doświadczenia na trasie po której często jeżdżę, widzę że pozostawianie takich znaków to normalka. Pół roku temu skończył się remont trasy (poza zabudowanym) a znaki (40) jak stały tak stoją. Powtórzę to, o czym już kiedyś pisałem: stawianie znaków na naszych drogach coraz częściej przypomina mi grę w bierki
Stary 21.02.2006, 22:12   #49
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@demek

prawo to nie Koran dla Islamistow, nie jest swiete

kodeks drogowy jest prawem, i stanowi go nieraz wlasnie banda idiotow, takich jak obecni poslowie wiec nie rozumiem, jak mozesz twierdzic, ze nalezy przestrzegac prawa w kazdej sytuacji

samo przekroczenie dozwolonej roznymi dziwnymi znakami predkosci nie powinno byc karane w kazdej sytuacji, bo nie zawsze wiaze sie z narazeniem zdrowia czy zycia innych uzytkownikow drog

zgadzam sie z Morrisem i andrzejjem9, sensowne ograniczenia pozwolilyby jezdzic bezpieczniej, obecnie praktykowany prog regulacji predkosci ma na celu przede wszystkim nabijanie kasiorki biednemu panstwu

p.s. wczoraj widzialem wymytego niebieskiego peugeocika 206, w rowie na dachu.
przyczyne wywrotki zrozumialem zbizajac sie do miejsca wypadku - wpadlem w kilka, jezeli nie kilkanascie kraterow w drodze, cud ze sobie zawieszenia nie pozrywalem

przyczyna wypadku wedlug przymulonych niebieskich jak zwykle pewno bedzie namierna predkosc, ktora mozna przykleic do kazdej kolizji drogowej - przeciez zawsze mozna jechac wolniej, na tyle wolniej zeby wyhamowac
smieszne...
Stary 21.02.2006, 23:11   #50
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez pykson
przyczyna wypadku wedlug przymulonych niebieskich jak zwykle pewno bedzie namierna predkosc, ktora mozna przykleic do kazdej kolizji drogowej - przeciez zawsze mozna jechac wolniej, na tyle wolniej zeby wyhamowac
smieszne...
Dla mnie raczej tragiczne..

Ostatnio myślałem, że mnie krew zaleje, jak usłyszałem w telewizji, że jak rozwalimy sobie samochód na dziurach i nawet jeśli wezwiemy policję, która dokładnie spisze, jak do tego doszło, a wina złej nawierzchni będzie oczywista, to nie gwarantuje nam to odszkodowania, bo sąd może uznać, że nie dostosowaliśmy prędkości do warunków na drodze. Tak, jakbyśmy cholera dokładnie wiedzieli, gdzie i jakie dziury są.. Ja na takim procesie zostałbym pewnie skazany jeszcze za pobicie, bo przy takim uzasadnieniu chyba bym sędziemu walnął w pysk..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 10:15   #51
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
to teraz się trzymajcie krzeseł i niech ktoś pochowa siekiery i noże

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=720849
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 10:25   #52
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
to teraz się trzymajcie krzeseł i niech ktoś pochowa siekiery i noże

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=720849
O tym bylo juz glosno i jest oficjalny zakaz takich praktyk... ale oczywiscie jak to zwykle bywa maja go dziec wiec to kolejny argument aby nie dac sie kasowac...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 11:01   #53
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tylko ze to do konca nie jest tak - to nie sa prywatne firmy - w sensie ze dzialalnosci gospodarcze, tylko fundacje. Ktos sobie zaklada fundacje z nazwa typu 'Bezpieczne drogi' i dogaduje sie z samorzadem na jakich zasadach postawi w okreslonym miejscu za swoje pieniadze fotoradar. Albo dostaje mniej kasy i nic nie robi (tzn tylko samorzad przez te kase wynajmuje sam fotoradar), albo wiecej i odwala robote za samorzad (tzn fundacja obsluguje cala procedure a samorzad dostaje z tego mniejsza czesc niz w poprzednim przypadku). Tylko ze teoretycznie to robia w trosce o bezpieczenstwo na drodze.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 11:58   #54
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przeczytałem Wasze wypowiedzi i cóż - drodzy koledzy. Wnioski są następując:
1.kultura dresów jest wszechobecna wsród kierowców - nawet tych w garniturach od Armandiego
2. pewne elementy tej kultury odnotowałe w dyskusji i przyznam sie,że mnie to zmartwiło
3. koledze który ma 3,5 roku prawko i martwi się,że go policja nie zatrzymuje chce powiedzieć, że prawo jazdy mam huhuhu i jeszcze dłużej i tez mnie policja nie zatrxzymuje - po po prostu jeżdze zgodnie z przepisami i nie ma za co
4. Koledze który uważa że znaki ustawione są bez sensu chciałym zaproponowac, żeby się zastanowił na pewnymi prosty faktami - np. dlaczego w Polsce jeśli nie ma znaku to dopuszczalna prędkośc wymosi 90km/h , a nie np.120 czy 150 czy ile auto wydoli

No i pozdrawiam was serdecznie
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 15:20   #55
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez bgn
3. koledze który ma 3,5 roku prawko i martwi się,że go policja nie zatrzymuje chce powiedzieć, że prawo jazdy mam huhuhu i jeszcze dłużej i tez mnie policja nie zatrxzymuje - po po prostu jeżdze zgodnie z przepisami i nie ma za co

to ja Ci powiem ze mnie tez nie ma za co, tylko ze ich nigdy NIE MA
nie chodzi o to ze ich mijam tylko o to ze jeszcze pana z suszarka nie widzialem kiedy sam prowadzilem....

ps. a przeglad wazny na gasnice masz?
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 15:37   #56
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Predi
ps. a przeglad wazny na gasnice masz?
heheheh to jest dobre bo na to mozna zlapac 90% kierowcow. W tych 10% ktore zostaja zliczam m.in. tych co kupil calkiem nowe fury.

PS
Nawet na przegladac rejestracyjnych pan sie pyta o to czy masz wazna gasnice i mowi ze nie trzeba pokazywac i sie usmiecha...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 15:52   #57
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Nie wiem czy ktos to juz napisal, bo zgubilem watek w tym temacie, ale doszedl do mnie bardzo ciekawy fakt zwiazany z zdjeciami i miganiem sioe od niech...

Owszem wygranie z nimi sprawy jest bardzo proste (chociaz czasami powiekszenia zdjec moga przekreslic nasze plany), a gorzej jesli sprawa dotyczy firmy (oczywiscie takiej, ktora posiada samochody dostawcze lub zarejestrowane jako dostawcze)... tzn tez wygrac jest latwo, ale oni pozniej w odwecie - tak wynika z praktyki - kieruja wniosek do Glownego Inspektoraru Transportu Drogowego o sprawdzenie danej firmy. Tutaj zaczynaja sie schody, bo GITD i tak cos znajdzie, a ich kary sa niewspolmierne do mandatow za predkosc.
Rozwiazanie: nie walczyc z mandatami, grzecznie podstawic osobe, ktora malo jezdzi lub tylko posiada prawko i zaplacic mandat. To oczywiscie dotyczy sytuacji, gdy pojazd nalezy do firmy, a kierowcy nie widac

ps. ja mam zawsze wazny przeglad na gasnice, nie zapominam o tym, a regeneracja kosztuje 5zl, wiec zaden pieniadz!
Stary 23.02.2006, 15:53   #58
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
heheheh to jest dobre bo na to mozna zlapac 90% kierowcow. W tych 10% ktore zostaja zliczam m.in. tych co kupil calkiem nowe fury.

PS
Nawet na przegladac rejestracyjnych pan sie pyta o to czy masz wazna gasnice i mowi ze nie trzeba pokazywac i sie usmiecha...
I to jest przykład kolejnego bezsensownego przepisu, którego prawie nikt nie przestrzega.

P.S. Kiedyś dowiedziałem się od znajomego strażaka, że tą gaśnicą, którą wozimy w autach osobowych, to co najwyżej można byłoby ugasić pragnienie, gdyby to co jest w niej w środku było jadalne, ale na pewno nie pożar samochodu.
Stary 23.02.2006, 16:44   #59
Stanley
noob

Data rejestracji: 26.02.2005
Stanley niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez zene_k
\Kiedyś dowiedziałem się od znajomego strażaka, że tą gaśnicą, którą wozimy w autach osobowych, to co najwyżej można byłoby ugasić pragnienie, gdyby to co jest w niej w środku było jadalne, ale na pewno nie pożar samochodu.
mial racje, widzialem pozar samochodu 'od iskry', malutki ogien, cala gasnica poszla i sie dalej palilo... oczywiscie auto cale poszlo, zanim straz dojechala
Stary 23.02.2006, 16:45   #60
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Bo gasnica samochodowa nie jest do gaszenia pozaru samochodu, ale do zapobiegania jemu, zamin sie w ogole zacznie.
Jak samochod juz plonie to lepiej sie oddalic i wezwac strazakow.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: