Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.02.2006, 16:56   #61
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to po co w ytakim razie gasnica? kolejny martwy pzrepis,zeby nabic kase porducentom gasnic?
jakos nigdy nie widzialem zadnych badan, ktore by jednoznacznie potwierdzily ze taka gasnica o masie 1 kg mozna cokolwiek skutecznie w samochodzie ugasic.
rownie dobrze mogliby zarzadzic przepis,ze trzeba wozic ze np. łopate..bo na cos sie moze przydac....
t ylko nikt nie wie na co...
tzn w zimie moze jeszcze,ale latem...
i to sa te bzdurne przepisy
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.02.2006, 16:58   #62
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Stef kiedys obowiazkowa byla apteczka a teraz juz nie jest bo i tak nikt jej nie umial uzyc albo mial przeterminowana ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 17:21   #63
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez zene_k
I to jest przykład kolejnego bezsensownego przepisu, którego prawie nikt nie przestrzega.

P.S. Kiedyś dowiedziałem się od znajomego strażaka, że tą gaśnicą, którą wozimy w autach osobowych, to co najwyżej można byłoby ugasić pragnienie, gdyby to co jest w niej w środku było jadalne, ale na pewno nie pożar samochodu.
ale nie jeden samochód na ulicy najczęściej jest.

sam byłem świadkiem wypadku, kiedy po zderzeniu maluch poleciał jak anioł (w tym momencie zauważyłem, dojeżdżająć do skrzyżowania) i wylądował na dachu. kupa dymu z silnika, więc się zatrzymałem, złapałem za gaśnicę i pobiegłem do malucha. w tym samym czasie przybiegły jeszcze dwie, lub trzy osoby z gaśnicami, więc gdyby zaczęło się palić to już była jakaś siła do gaszenia. na szczęście nie zapaliło się i skończyło na wyszarpniętej zawleczce z mojej gaśnicy (nie wiem czy inni o tym pamiętali? )

jasne, że gaśnica w samochodzie powinna mieć min. 3 kg proszku, ale gdzie to wozić w małym samochodzie?...

lepiej mała niż żadna.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 17:29   #64
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
ale nie jeden samochód na ulicy najczęściej jest.

sam byłem świadkiem wypadku, kiedy po zderzeniu maluch poleciał jak anioł (w tym momencie zauważyłem, dojeżdżająć do skrzyżowania) i wylądował na dachu. kupa dymu z silnika, więc się zatrzymałem, złapałem za gaśnicę i pobiegłem do malucha. w tym samym czasie przybiegły jeszcze dwie, lub trzy osoby z gaśnicami...
Też byłem świadkiem jak zapalił się silnik w maluchu.
Gasili go na 4 gaśnice.
Ryzykowali poparzenie a i tak dopiero straż pożarna dała radę z ogniem.
Mały ogień w aucie stłumić można nawet koszulą (miałem taką przygodę).
Na duży te porąbane gaśnice nie pomogą.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 17:32   #65
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rycho
Też byłem świadkiem jak zapalił się silnik w maluchu.
Gasili go na 4 gaśnice.
Ryzykowali poparzenie a i tak dopiero straż pożarna dała radę z ogniem.
Mały ogień w aucie stłumić można nawet koszulą (miałem taką przygodę).
Na duży te porąbane gaśnice nie pomogą.
ale może da to tyle czasu, aby ludzi wyciągnąć

a to jeszcze info dodam, bo ludzie najczęściej o tym nie wiedzą:

gaśnica proszkowa raz użyta, nawet przez chwilę, jest już zużyta i trzeba ją wymienić, lub napełnić, ponieważ został przebity nabój z CO2 i gaz z niej niebawem ucieknie

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 23.02.2006 o godz. 17:41
Stary 23.02.2006, 17:38   #66
rycho
Guru
Zlotowicz

rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
ale może da to tyle czasu, aby ludzi wyciągnąć
Nie mówię nie gaśnicom, ale mało dają.
A Ty co tak szybko z Warszawy wróciłeś?
PKSem?
Stary 23.02.2006, 17:44   #67
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez rycho
Nie mówię nie gaśnicom, ale mało dają.
A Ty co tak szybko z Warszawy wróciłeś?
PKSem?
oj chyba dzisiaj mocno smarowali w ten tłysty czwartek, bo mało samochodów było.

zdrówko

a wracając do tematu to apteczka też niewiele daje, ale lepiej ją mieć.
Stary 23.02.2006, 17:50   #68
rycho
Guru
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez ed hunter
oj chyba dzisiaj mocno smarowali w ten tłysty czwartek, bo mało samochodów było.

zdrówko

a wracając do tematu to apteczka też niewiele daje, ale lepiej ją mieć.
Zawsze lepiej jest wszystko mieć, niż nie mieć ( nie dotyczy kaca).
Stary 23.02.2006, 19:08   #69
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
to teraz się trzymajcie krzeseł i niech ktoś pochowa siekiery i noże

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=720849
To już mnie tak bardzo nie rusza. Przyzwyczaiłem się (a kto nie..), że przepisy w Polsce są olewane i można je tylko podzielić na te, które dotykają nas osobiście i te, które są nam obojętne. Tutaj dla mnie jest to ta druga grupa. Niech ktoś tam sobie moje dane osobowe (na razie) sprawdza i niech nawet pieniądze z mandatu idą do prywatnych kieszeni, jeśli go jakimś cudem zapłacę. Na drogi i tak grosz z niego nie pójdzie, więc naprawdę obojętne mi w czyjej kieszeni wylądują. Przynajmniej na razie..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 19:12   #70
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez bgn
3. koledze który ma 3,5 roku prawko i martwi się,że go policja nie zatrzymuje chce powiedzieć, że prawo jazdy mam huhuhu i jeszcze dłużej i tez mnie policja nie zatrxzymuje - po po prostu jeżdze zgodnie z przepisami i nie ma za co
Co też wcale nie jest dobre. Do tego, co napisałem wcześniej o znakach dodam jeszcze, że w niektórych miejscach próba ich przestrzegania jest bardzo niebezpieczna dla ruchu. To dla niektórych może być absurdalne stwierdzenie, ale nieraz już czegoś takiego doświadczyłem. Weź na przykład dwupasmową drogę przedzieloną pasem zieleni, gdzie można jechać 110 i zaraz za zakrętem pojawia się nagle ograniczenie do 40 (i niech nikt mnie nie pyta czemu), gdyby rzeczywiście depnąć po hamulcach, żeby prędkości nie przekroczyć, to jest naprawdę duża szansa, że zaraz ktoś wyląduje nam w bagażniku. A to zdecydowanie nie jedyny taki przypadek..

Cytat:
4. Koledze który uważa że znaki ustawione są bez sensu chciałym zaproponowac, żeby się zastanowił na pewnymi prosty faktami - np. dlaczego w Polsce jeśli nie ma znaku to dopuszczalna prędkośc wymosi 90km/h , a nie np.120 czy 150 czy ile auto wydoli
Powód sensowny - bo takie mamy drogi, że jazda szybciej jest bardzo niebezpieczna. Ale też drogi te są takie, że i jazda 60 jest po nich niebezpieczna, a po niektórych to jazda w ogóle, więc argument ten traci na znaczeniu.

Bardziej dla mnie prawdopodobny powód - żeby można kasować kierowców i zarabiać na tym ciężkie pieniądze, które teoretycznie przeznacza się na remont dróg. Teoretycznie..

Stary 23.02.2006, 19:15   #71
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Stef
to po co w ytakim razie gasnica? kolejny martwy pzrepis,zeby nabic kase porducentom gasnic?
Prawie. A dokładniej, żeby zgarnąć solidną łapówkę od firm je produkujących (a znając życie to od jednej konkretnej za pomocą jakiegoś przepisu "uprzywilejowanej"). Podobnie wyglądała sprawa z apteczkami, a za jakiś czas będzie wyglądać z ubraniami ochronnymi. A że gaśnicą samochodową niczego się nie ugasi wie każdy, ale też od początku nie miało to żadnego znaczenia. Wymagano na początku, kto miał dostać łapówkę ten dostał, kto miał zarobić zarobił i zapomniano o sprawie. Teraz szuka się kolejnych rzeczy, które też po jakimś czasie przejda. I tak dalej, i tak dalej..

Stary 23.02.2006, 21:34   #72
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie wiem czy ktos juz to tutaj napisal, ale chcialem przypomniec, ze gasnica jest obowiazkowa, ale nie ma obowiazku jej uzywac, w razie pozaru

kolejny przepis dla przepisu
Stary 24.02.2006, 17:33   #73
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
rownie dobrze mogliby zarzadzic przepis,ze trzeba wozic ze np. łopate..bo na cos sie moze przydac....
Wyobraz sobie, ze woze saperke w bagazniku...w zimie
A gasnice i apteczke tez mam

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Podobnie wyglądała sprawa z apteczkami, a za jakiś czas będzie wyglądać z ubraniami ochronnymi.
Kamizelki odblaskowe to wspaniala rzecz
Stary 24.02.2006, 21:34   #74
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez epol
Kamizelki odblaskowe to wspaniala rzecz
Widzisz, ja tu akurat też jestem za, bo - zwłaszcza na trasie i w określonych warunkach pogodowych - tak rzecz może się okazać bardzo przydatna. Ale nie mam złudzeń, że jeśli taki przepis pojawi się w Polsce, to nie będzie to z troski o kierowców, ale dlatego, że ktoś wyniucha miejsce na zgarnięcie trochę forsy..

Stary 26.02.2006, 10:08   #75
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
Nie zawsze... Zdjecie ma kiepska jakosc... Czasem oslonka przeciwloneczka moze Ci zaslaniac buzke
We Wrocławiu dostajesz piękne zdjęcie z dodatkowo wykadrowaną tabkllicą rejestracyjną i widokiem facjaty kierowcy w jakości fotograficznej. Nie wywiniesz się od odpowiedzialności. :\

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: