![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#46 | |
BA/\//\/ED
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#47 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
hej,
mam problem. Musze niestesty zrobic format c: i na nowo postawic win xp. Czy cos mi sie stanie z lilo? Jak potem odzyskac dostep do linuxa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
tak, zostanie nadpisane tzn. ono jest w mbr a windows tam sobie zapisze swoje informacje... jak to odzyskac nie wiem ale kilka sposobow na mur jest na
http://forum.mandrake.pl/ edit: wlasnie sie dowiedzialem... podobno win 2000 (i pewnie wyzsze) nie rozwalaja lilo - ale to jest niepewne info, wiec lepiej jakbys sie dowiedzial jak je przyrocic na wszelki, moge Ci tylko powiedziec zebys sprobowal odpalic z plyty w trybie recovery i zobaczyl czy nie ma tam jakies polecenia typu reinstall lilo itd Ostatnio zmieniany przez Predi : 25.01.2005 o godz. 19:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja bootuje linuxa z menu wyboru Win XP i przy jakimkolwiek kłopocie z XP przywracam jeden mały pliczek.Lilo zupełnie zlikwidowałem.
Może komuś się przyda ten sposób .Podaję z pamięci: Lilo na partycji linuxowej a nie w MBR. Zapisujemy to i wydajemy polecenie : lilo Jeżeli nie wyskoczyły błędy wpisujemy: # dd if=/dev/hda? of=/boot.lnx bs=512 count=1 gdzie znak [ ? ] oznacza partycję z zainstalowanym Linux-em , Powstały plik boot.lnx przenosimy na dysk C W winXP edytuj boot.ini i wpisz c:\boot.lnx=Linux Ostatnio zmieniany przez rycho : 25.01.2005 o godz. 19:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Guru
Zlotowicz
Cytat:
Napisze Ci jak byś miał kompa od wczoraj. Dobrze by było gdybyś podał mi ile masz partycji na dysku i czy linux jest na tym samym dysku co XP. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Linuxa wlasnie mam od kilku dni ![]() Partycja C - win xp Partycja D - dane Partycja E - dane Linux jest na osobnej partycji, ktora sobie sam stworzyl z wolnego miejsca na dysku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Guru
Zlotowicz
Ile masz napędów, albo sprawdź na jakiej partycji linuxowej masz linuxa. Chodzi o hda?
Ostatnio zmieniany przez rycho : 25.01.2005 o godz. 21:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zlotowicz
![]() |
hda1 - tu jest win xp
hda5 - dane (z win) hda6 - dane (z win) hda7 - / hda8 - swap hda9 - /home Mam jeden dysk twardy, nagrywarke i flopa. Cos mi sie zdaje ze nie o to Ci chodzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Guru
Zlotowicz
Cytat:
edit: Walcz chłopie.Napisałem jak dla dziecka. Wejdz do linuxa. Rozwin menu KDE>system>konfiguracja>konfiguracja komputera. Podaj haslo Roota>kliknj OK. Jestes w centrum sterowania mandrake. Zakladka uruchamianie>program ladujacy>urzadzenie startowe>wybierasz/dev/hda7>dalej>zakoncz. Uruchamiasz konsole(ikona czarnego monitora na pasku). W konsoli wpisujesz su >klikasz ENTER. Podajesz haslo ROOTa >klikasz ENTER. Wpisujesz lilo >klikasz ENTER. Jak nie wywalilo bledow wpisujesz: dd if=/dev/hda7 of=/boot.lnx bs=512 count=1 W katalogu domowym HOME/EPOL? idziesz w gore do file i tu znajdziesz plik boot.lnx Kopiujesz go na dyskietke i wychodzisz z linuxa.Uruchamiasz XP,plik z dyskietki kopiujesz na dysk C. Edytujesz boot.ini Wpisujesz: c:\boot.lnx=Linux Restart komputera. Wchodzisz domenu wyboru i tu teraz masz Win XP i Linux. Wybierasz Linux i jak zabootuje i wejdziesz do linuxa to jest OK i będziesz mogl wywalic lilo. Jak nie to znaczy cos zle zrobiles,albo ja o czyms zapomnialem. Plik boot.lnx warto sobie skopiować na zapas i przy krachu XP po nowej instalacji wrzucac go na dysk C. Ostatnio zmieniany przez rycho : 25.01.2005 o godz. 21:38 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zlotowicz
![]() |
Oki bede wdzieczny.
A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko: Pobralem mks'a dla wersji Linux, bo chcialbym z jego poziomu zeskanowac caly dysk. Tylko, ze teraz nie wiem jak go odpalic. Chodiz mi o ten plik: http://80.72.33.122/download/linux/m...i386-1-9-6.tgz |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Guru
Zlotowicz
Nie wiem jak.Nie robiłem takich rzeczy, ale plik pobrałem i sie jutro pobawię.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zlotowicz
![]() |
Zrobilem to. I teraz gdy uruchamiam PC to mam najpierw Lilo i gdy wybiore Win XP to pojawia mi sie czany ekran z windowsa z wyborem win xp lub Linux. Gdy teraz wybiore Linux to znow laduje lilo. W lilo po wcisnieciu linux - laduje sie linux
![]() Zamotalem. A to chodzi? Moge teraz wywalic lilo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Guru
Zlotowicz
Spróbuj odczekać w tym drugim lilo , czy po kilku sekundach sam nie zacznie bootować do linuxa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
edit: Teraz gdy wybiore linux w tym menu z win to wywala blad-wyswietla pelno A9 A9 A9. Ostatnio zmieniany przez epol : 25.01.2005 o godz. 23:04 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|