Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 08:50   #1
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tu możesz kupić polską wersję
http://www.acronis.arpex.pl/products/trueimage.php
a tu jest anglojęzyczna wersja retail i tylko pozostaje zakupić seriala :cool:
http://download.acronis.com/trueimage8.0_s_en.exe

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 09:21   #2
teklan
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.06.2004
teklan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
tu możesz kupić polską wersję
http://www.acronis.arpex.pl/products/trueimage.php
a tu jest anglojęzyczna wersja retail i tylko pozostaje zakupić seriala :cool:
http://download.acronis.com/trueimage8.0_s_en.exe
A czy w wersji demo mogę spokojnie zrobić obraz partycji na dvd?
teklan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 09:23   #3
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zrobić możesz, ale go nie postawisz, bo cóż by to było za demo 8 )
Stary 21.01.2005, 17:16   #4
GUMI70
wierzę w intela i nokię

Data rejestracji: 17.02.2004
GUMI70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja mam wersję demo ze strony acronisa i właśnie nie robi mi obrazków na hdd
Stary 22.01.2005, 19:01   #5
adixo

Data rejestracji: 02.01.2003
adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dobra i ja wreszcie przetestowałem Trueimage 8 i oto efekty:

System zaraz po zainstalowaniu (goły XP SP2)
Trueimage czas 4 minuty 20 sekund i plik o pojemności 658 334 przy największej kompresji

Ghost 2003 czas 2 minuty 37 sekund i plik o pojemności 693 618 przy największej kompresji

Ghost ma 3 stopnie tj. bez kompresji ,średnia i max, natomiast true image ma 4 stopnie i jest łatwiejszy w obsłudze i ładniejszy

Nie wiem jak sie ma kompresja max w jednym i w drugim ale czas
przemawia jednak za Ghostem 2003 a pojemność za true image
to tyle - jak było u was ?

ps. Zetoxa dzięki za pomoc
adixo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 22:21   #6
Lemik
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.09.2004
Lemik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Widzę że poruszyliście temat najlepszych progsów do robienai kopii danych.
Ja osobiscie używam Acronisa od kilku lat. Wcześniej były to osobne programy.
Zaczęło się pare lat temu od OS Selectora. Potem były także inne programiki. Widać było, że firma idzie w dobrym kierunku. Ostatnio powstał ekstra pakiet do partycji i dysków (Acronis Disk Director Suite 9.0), który zmiótł Partition Magica, już Corela, a jeszcze wcześniej powstał TrueImage. Ja go używam od wersji 7 przez długi okres czasu i nie miałem do niego nigdy żadnych zastrzeżeń. Wersja 8, szczególnie ostanie BUILDy (od bodajże 7xx), bardziej przyspieszyły i bardziej jeszcze kompresują pliki.

Teraz skomentuję kilku interneutów:

ADIXO
- 2 minuty szybszy Ghost powiadasz? A jakie to ma znaczenie? Gdyby to było 20 minut i 40 minut, to się zgodzę, sporo czekania, ale taka różnica to żadna. Lepiej niech zrobi nawet te 5 minut dłużej, ale aby to zrobił dobrze, a nie po łepkach. A Acronis robi to bez zarzutu.
Pojemności obrazów też nie są o zbyt wilekich różnicach, więc takie testy niczemu raczej nie służą.
Przeinstalowywuję klientom często systemy w pracy i robię kopię obrazów w Acronisie i tu moje spostrzeżenie. Na ogół instaluję podobne oprogramowanie na różnych kompach, a wielkości obrazów wraz z całym oprogramowaniem są różnorodne. Nieraz wchodzi to na półtorej płytki, a nieraz na 3!! Na pewno mniejszy plik obrazu będzie gdy wpierw usunie się wszystko z tempów, pousuwa zbędne skróty z menu start i z pulpitu, a następnie przeprowadzi defragmentację owej partycji programem Diskeeper. Byc może zależy to też od dysku, ale tego nie wiem. Zaznaczam, że Acronis nie zrobi takiej ściemy, jak kiedyś zdarzało się Ghostowi, że robiąc pod rząd kilka razy kopię systemowej partycji C, za każdym razem plik robił się innej wielkości. Podczas tworzenia obrazu, Acronis nie ingeruje nic w systemie!
Jeżeli chodzi o porównywanie programów, to można porównać funkcjonalnośc i funkcje, co przemawia za Acronisem.

Wawelski:
- powiadasz że Ghost 9.0 uzyskał duży postęp co do wersji 8.0. Tu się zgodzę z Tobą. Próbowałem tej wersji, fakycznie, różnice da się od razu zauważyć. I ja próbowałem nim robić obrazy. Przez pewien okres robiłem obrazy ludziom jednocześnie i w Acronisie i w Ghoście 9.0 i muszę powiedzieć, że na ponad 50 zrobionych obrazów Ghost 9.0 jednak raz mnie zawiódł. Po odtworzeniu partycji z systemem system zaczął zgłaszać jakiś błąd sterowników systemowych. Co do Acronisa w analogicznym czasie i liczbie nie zawiódł mnie ani razu!! Poza tym Acronis jest bardziej intuicyjny i przyjazny :-) Mógłbym wiele o nim pisać.

radw:
- zgodzę się z Tobą. To że nie zawiódł ani razu jest najlepszym testem :-)

marey:
- tak, w TrueImage można dograć pliki. Poza tym można przeglądać owy obraz jako dodatkowy napęd (emulować go) i kopiować z niego pliki. I tu istnieje klawisz (w Acronisie F11) przed startem systemu wejść do zarządzania obrazem i to w trybie okienkowym (jak w Windowskie)!! Ale ta funkcja uaktywnia się tylko wtedy gdy aktywujemy "Acronis Secure Zone". Robi się to bezpośrednio z programu TrueImage.
Dla nie zorientowanych już mówię jak to zrobić:
Wpierw wydzielamy z partycji pierwszej (C), tej aktywnej Primary, 100 MB.
Z owego miejsca tworzymy partycję przed C, robimy ją także jako Primary, ale ACTIVE musi pozostać przy systemowej C!!
No i tą małą partcję dodatkowo ukrywamy.
Potem gdy odpalimy TrueImage uruchamiamy opcję "Manage Acronis Secure Zone". i przechodzimy przez kilka opcji naciskając NEXT i wybierając ową 100 MB partycję. Wielkość możemy wybrać zaproponowaną przez TrueImage, ale polecam wybrać całe 100 MB (przecież dużo tego nie ma). Ale nie można mniej niż program wskaże!!!!!!!!
Od tej pory możemy wchodzić do progrmu bez systemu Windows przez F11, przed startem systemu.
także gdy nam rąbnie system i nie będzie można wejść do systemu, a ndyskietka startowa z TrueImage padnie bądź nie będzie, bądź inny powód będzie niemożliwy przywrócenia, można przywrócić system przez F11 i wybierając kopię z dysku :-)

Tak się rozpisałem, ale mogę o tej firmie pisać, a pisać. Z narzędzi które używam Acronisa jest jeszcze jedno ekstra - Acronic Disk Director Suite 9.0 (polecam!! PartitionMagic już jest do bani, ten jest lepszy!!)
No i w tym pakiecie jest też Acronis OS Selector, do zarządznia kilkoma systemami na jednym dysku, po prostu rewelacja dla tych co mają 2 lub więcej systemów razem!! :-) Także polecam!!

To by było na tyle. Mam nadziję że mnie nie zlinczujecie że tyle musicie czytać. Jak kogoś przyprawilem o zawrót głowy, to sorki :-)
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytrania, to proszę pytać przede wszystkim tu, no i ewentualnie do mnie na GG: 2257253 :-)

Waldi
Lemik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2005, 16:04   #7
radw
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
radw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jestem za True Image 8, szybki i konkretny, polecam.
radw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2005, 20:46   #8
marey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 22.02.2002
marey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ghost 9 to DriveImage (firma się sprzedała). Uzywałem DriveImage, używam ghosta9 i jest wszystko ok. Dodatkowo mam niestandardowy kontroler IDE RAID (ACARD ) i mogę sobie po zbotowaniu się z płytki przez nacisnięcie klawisz F6 dograć drivery, a TrueImage tego nie potrafi (Chyba!!! - nie znalazłem nigdzie takiej mozliwości - może sie mylę). I to jest zaleta Ghosta9
marey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2005, 21:26   #9
adixo

Data rejestracji: 02.01.2003
adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>adixo jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez radw
Jestem za True Image 8, szybki i konkretny, polecam.
Masło maślane
Konkretnie zrób test i porównaj
Mi jak pisałem ghost zrobił obraz szybciej
adixo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 06:25   #10
radw
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
radw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@adixo Ghost zawiódł mnie juz klka razy, gdzieś już pisałem o tym na forum, do Acronisa nie mam zastrzeżeń. To mi wystarczy za testy. Szybkość? Minuta czy dwie nie zbawi mnie.
radw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 22:33   #11
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
mnie jeszcze ghost nigdy nie odmowil posluszenstawa , wiec zostaje przy ghost !!!
Stary 01.02.2005, 22:49   #12
Lemik
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.09.2004
Lemik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zorg:
- ale może spróbuj probić też i w Acronisie przez jakiś czas, oczywiście nie rezygnując z Ghosta :-) Może Ci przypadnie do gustu :-)
Ale oczywiście w myśl zasady, jeśli niezawodne, to nie trzeba rezygnować bez powodu :-)
Lemik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 22:56   #13
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Moj prywatny ranking:

1. Acronis TrueImage 8
2. Drive Image 7
3. Norton Ghost 8
Stary 02.02.2005, 07:58   #14
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

@Lemik, ameryki nie odkryłeś, Acronisa polubiliśmy od razu , ghosta 9 nienawidzimy z całego serca, bo nie pozwala zrobić dysku ratunkowego, tak jak TI.
Stary 02.02.2005, 08:43   #15
mantar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.01.2005
mantar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie zmieniłem na True ponieważ mój mizernie przygotowany ghost na płycie zrobiony z 2 dyskietek (wersja 2003) działał póki nie "poprosiłem" go o zrobienie kopii na dysku 160Gb SATA - poległ zawieszając się ciągle - nie mam ochoty juz szukać innego ghosta - robić dyskietki - wyciągac pliki boot i robić CD-R - True jest naprawde bardzo intuicyjny - nie wykorzystam pewnie całych jego mozliwości ale to co znam bardzo mi się podoba.
mantar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: