Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Jakiego masz proca ?
Intel Pentium 14 19.18%
Intel Celeron 14 19.18%
AMD Athlon 33 45.21%
AMD Duron 12 16.44%
Wszystkich głosów: 73. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.04.2003, 08:27   #46
GOLOMB
Gość

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
:o a czym to chlodzisz - powietrze odpada, zostaje male WC ew ciekly azot
Ej chyba nie myślałeś że cały czas na tym jechałem ?? (2410) przuy takim napięciu by mi proc max 1 rok polaz przy dobrych wiatrach. A chłodziłem o dziwo wiatrakiem SPIRE FALCON ROCK (POLECAM SUPER SPRAWA!!!) i miał temp 58 Idle. Ale 2H tstów przetrwał8) na co dzień na 2330 jeżdże przy 1,9V. i idle 45C
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.04.2003, 08:36   #47
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam Athlona XP 1800+ i nie mam zamiaru sie przesiadać na jakiś procek ze "stajni" Intel, chyba że cena PIV będzie porównywalna do Athlona.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 08:53   #48
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W stopce jest odpowiedź. A może by to podkręcić? Ale jak i czy warto?
Miłego dnia.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 09:51   #49
raptor123
Wymiatacz

Data rejestracji: 27.08.2002
raptor123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam Celerona 566@708 zadowolony jestem z niego, ale planuje w najbliższej przyszłości zmienić na Antka.

raptor123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 11:06   #50
camfo
Wymiatacz

Data rejestracji: 08.12.2002
camfo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
piotrek123 napisa***322;(a)
Mam celerona 333A
No ja teżWitaj w klubie słabych procesorów

najlepszy polski film - Dzień Świra!

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
camfo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 13:23   #51
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja mam Intel Celeron 800 MHz.
Mam zamiar wymienić go na AMD Athlona 2200+
i płyte również, oczywiście do niego.
Stary 02.04.2003, 16:11   #52
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
paput2000 napisa***322;(a)
Co tak cienko - jak bym miał tyle forsy co Ty to bym sobie Craya zafundował, ewentualnie coś na dwóch Xeonach.^_^
Cala sztuka polega na umiejetnosci kupowania tego, co w danym momencie jest potrzebne. Zwlaszcza w tej branzy. Te 1.6Ghz/256Kb doprawdy wystarcza do wszystkiego, zwazywszy ze nie jestem graczem.
Do kompilowania kodu uzywam natomiast skrzynki opartej o P2-400 ktore kupilem za 40zl :-) Dwie nastepne maszynki to P1-166 oraz P2-300 (obie linuxowe, jedna regularna a druga dedykowana jako ogniomurek). Wszystko spiete 100mbitowym LAN'em i twierdze ze wycisne z takiej konfiguracji wiecej niz niejeden snob na P4 2.0Ghz z karta GForce :-)

Swoja droga pytanie o procesor mija sie z sensem. Sporo misiow nie zdaje sobie sprawy ze sam procesor to w sumie malo wazna rzecz. Duzo istotniejsze jest jaka plyte glowna sobie zafundujemy (chipset, przepustowosc magistrali, itd). To, w polaczeniu z reszta podzespolow daje dopiero efekt koncowy. Smiech mnie ogarnia kiedy widze te wszystkie gigaherce znajomych pracujace na tanich plytach VIA z byle jak dobranymi podzespolami ("promocja" w hipermarkecie?).

Moze sobie zafunduje jakies P4 (P5?!) kiedys, jak juz z 4-5Ghz beda sprzedawac, poki co nie jest mi do niczego potrzebne :-)
Salvad0r jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 16:18   #53
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
Barracuda napisa***322;(a)
A ja mam Celerona 1,2 Tuła latina , a wcześniej Commodores 64 (ale co tam w środku było to niestety nie wiem
Jako byly programista C-64 (demoscena) informuje Cie, ze ten wspanialy komputer bazowal na 8-bitowym procesorze z rodziny MOSTek 6502, a w wersji amerykanskiej byl to 6510. Wersja europejska pracowala z zawrotna predkoscia ~1Mhz, do tego calosc wspomagana byla specjalizowanym chipem graficznym VIC oraz ukladem dzwiekowym SID. Zarowno procesor glowny jak i VIC pelne byly nieopublikowanych furtek (np. oficjalnie nieistniejace tryby adresowania) co sprawilo ze ludzie na calym swiecie pokochali ten sprzet. Tamten assembler do tej pory pamietam i wciaz moge cos fajnego napisac po wielu wielu latach :-)

Zreszta demoscena na C-64 wciaz istnieje i ma sie dobrze...
Stary 02.04.2003, 18:05   #54
biuc
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.04.2003
biuc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Jakiego masz proca ??

Witka !!

Ja mam u siebie Athlona XP 2000+. Pracuje świetnie tylko jak to zwykle z AMD problemik z temperaturką ^_^.

Pozdrowionka all
biuc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 19:25   #55
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
konfiguracji wiecej niz niejeden snob na P4 2.0Ghz z karta GForce :-)

mam cicha nadzieje ze to nie do mnie - raz juz mi sie oberwalo za ten komp i drugiej takiej dyskusji nie chce tu widziec

dodam ze mam w planach kupno plyty na Sis (teraz Asus p4b 533ve i 1.5gb DDR) - ale to jak 'snob' sie dorobi - i potrzeba przycisnie do upgrade'u...
narazie mi to wystarcza - choc ojciec jak zapuszcza liczenie to twierdzi ze trzeba wcisnac jeszcze .5gb ramu i szybszy dysk dolozyc...
Stary 02.04.2003, 19:40   #56
-=KoWaLiK=-
Gość

...czas na mala refleksje...
...38:22 - prowadzi AMD, why??...
...moze dlatego ze jest tanszy a i z wydajnoscia nie jest w tyle za Intelem (no moze troche )...
...a ze troche bardziej sie grzeje, duzo o tym slyszalem, ale jakos nie mam takiego problemu...
...zanim kupilem ten komp (to juz moj 3 na AMD) wszyscy mi odradzali...
...wg mnie AMD jest COOL i wogole...
...nie zamierzam sie przesiadac na Intela...
...pozdr...
Stary 02.04.2003, 19:52   #57
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
...czas na mala refleksje...
...38:22 - prowadzi AMD, why??...
No wlasnie, sam sie zastanawiam... Osobiscie, po kilku podejsciach w minionych latach mam serdecznie dosc AMD a zwlaszcza "rewelacyjnych" wyrobow firmy VIA - tak beznadziejnych chipsetow Intel nie osmielil sie wygenerowac na szczescie :-) A chipset jest dla mnie jeszcze wazniejszy niz procesor.

Slusznie zauwazyles ze AMD grzeje sie na potege, w efekcie jesli padnie wentylator to procesor tez :-) Kazdy inzynier powie Ci ze intensywne nagrzewanie sie ukladu to dowod na jego slaba konstrukcje. Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.

Nie pisze wiecej bo zaraz rozpeta sie burza i dowiem sie od posiadaczy AMD jaki jestem wstretny, snob i dziad bo popieram i uzywam wylacznie Intela :-) Ja jednak uwazam po prostu ze majac na wzgledzie wieksze i mniejsze trudnosci tak z samym procesorem jak i chipsetem VIA zwyczajnie nie warto oszczedzac tych paru groszy i ladowac sie w AMD. Tym bardziej ze pozornie nizsza cena odbija sie pozniej na wydajnosci, a high-endowy system bazujacy na AMD, ktory jakos tam nawet dziala wcale nie wychodzi taniej niz analogiczny wykorzystujacy chipset i procesor Intel'a. No i doprawdy, wiatraki wydajace odglosy srednio naoliwionego czolgu to nie to, co tygrysy lubia najbardziej (moj Tualatin 2 @1.6Ghz pracuje BEZ wentylatora...)

Dorzuce jeszcze ze porownywalem jakis czas temu czas kompresji np. plyty audio do mp3 przy uzyciu kodekow FH i... super-duper komputer bazujacy na Athlonie XP 1900 przegral z moim Celeronem 2 1600 i to bardzo mocno... to tyle, dla mnie licza sie TAKIE praktyczne testy a nie sucha teoria i magiczne liczby.

I jeszcze dopisze, ze system nazewnictwa procesorow AMD to zwykle oszustwo - te wszystkie piekne czterocyfrowe oznaczenia nijak sie maja do rzeczywistej predkosci pracy procesora. Bylo o tym glosno w Sieci (link na zyczenie jak sie dokopie) wiec to nie moj wymysl.
Stary 02.04.2003, 20:02   #58
-=KoWaLiK=-
Gość

Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.
..co to sa reklamacje, ja jeszce nie mialem (tfu, tfu) reklamacji...
...proce dzialaja swietnie, bez zarzutu...
...Salvad0r - czytam zawsze uwaznie twoje wypowiedzi...
...i pozwole se wyciagnac pewien wniosek...
...jestes osoba ktora sporo przekracza srednia wieku na tym forum (bez urazy)...
...na 100% masz prace (moze i dobrze poplatna)...
...wiekszoc tu zgromadzonych to jeszcze mlodziez, uczaca sie badz tez nie...
...nie maja wiec kasy, starzy im nie zawsze dadza...
...wiec prosze nie pisz ze lepiej wydac pare zl wiecej i kupic Intela...
...nie kazdy ma nawet te pare groszy wiecej...
...ja osobiscie kierowalem sie jedynie i wylacznie wzgledami finansowymi...
...teraz, owszem zarabiam 3000zl ale i tak sie nie przesiade na Intela...
...moze to sentyment...

...pozdr...
Stary 02.04.2003, 21:16   #59
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z tym grzaniem to jednak nie jest tak do końca prawda bo w sumie i p4 i axp oddają prawie TYLE samo ciepła

fakt faktem via to nie jest to co tygryski lubią najbardziej tylko że via się bardzo poprawiła a i jest rewelacyjna nvidia
co do szybkości operacji to sorki ale ja robię na progsach do grafy wektorowej i cadzikach i spoko amd wymiata jak złoto, catia też na nim chodzi tak samo dobrze jan na intelu ,z zadnym softem nie mam poroblemow
a chłodzenie? mam cichego i taniego 2k8obr/min wenta i temperaturki są miłe a i cicho mam / poza wentem na chipsecie bo zachciało mi się przemysłowych wentylatorów to teraz muszę cos cichego skombinowac/
a żeby nie było że nigdy intela nie miałem to w tyrce mam p3-t / lubie tulipanki/ i jestem z niego zadowolony ale już z płyty na intelu to nie, bo małowydajna a ten boxowy went na tulipanie to niestety porażka bo jest głośniejszy od najtańszego titana
co do znakowania to czy to jest oszustwo czy nie to tylko zależy jak na to patrzeć ale w większości wypadków te oznaczenia mają sens bo nie samym zegarem proca komputer żyje
a i jeśli jeszcze chodzi o reklamacje i takie tam to coś mi świta syndrom sudden death i p4 z leko podniesionym napięciem,,a o czymś takim na amd nie słyszałem, choć to zę rdzeń jest nieosłonięty to mała porażka ale ciut uwagi i nie ma problemu bo wenta się nie zmienia 2 razy dziennie
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2003, 21:57   #60
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
..co to sa reklamacje, ja jeszce nie mialem (tfu, tfu) reklamacji...
...proce dzialaja swietnie, bez zarzutu...
...Salvad0r - czytam zawsze uwaznie twoje wypowiedzi...
...i pozwole se wyciagnac pewien wniosek...
...jestes osoba ktora sporo przekracza srednia wieku na tym forum (bez urazy)...
...na 100% masz prace (moze i dobrze poplatna)...
...wiekszoc tu zgromadzonych to jeszcze mlodziez, uczaca sie badz tez nie...
...nie maja wiec kasy, starzy im nie zawsze dadza...
...wiec prosze nie pisz ze lepiej wydac pare zl wiecej i kupic Intela...
...nie kazdy ma nawet te pare groszy wiecej...
...ja osobiscie kierowalem sie jedynie i wylacznie wzgledami finansowymi...
...teraz, owszem zarabiam 3000zl ale i tak sie nie przesiade na Intela...
...moze to sentyment...

...pozdr...
tez uwaznie czytam wypowiedzi Salvad0ra i choc czasami sa dosc kontrowersyjne (czytaj opinie niezgodne ze zdaniem wiekszosci) to uwazam je za inteligentne i dobrze argumentowane. Podobnie tutaj. Kto wie, czy gdybym wczesniej nie przeczytal takiej wypowiedzi, nie staralbym sie dowiedziec czegos wiecej na ten temat i moze w koncu zdecydowalbym sie na Intela, a nie na AMD.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: