![]() |
Cytat:
Według prawa, nie posiadanie prawa jazdy jest równoznaczne z tym, że nie umiesz prowadzić samochodu. A, to czy ktoś jeździł bez prawka, czy nie, nie ma żadnego znaczenia. A kumpel niech jedzie nawet na biegun południowy. Jak mu się uda i nikogo nie zabije, to będzie o.k. |
A P.K.S i P.K.P to jzu nie ma ? :szczerb:
I tak go to pewnie taniej wyniesie niz kupno paliwa :D W takiej sytuacji to czysta glupota jecha***263; bez prawka .... Pozdro |
Cytat:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,U...wiadomosc.html |
Wlasnie worcilem z poznaia ... 280 km zrobilem ^^ Takich doswiadczen L nigdy nie da ! i tego nie da sie ukry***263; ! Oczywiscie ojcec w siedzeniu posazera ;)
|
Cytat:
:mruga: |
tylko czemu ojciec taki siwy si***281; zrobi***322;? :haha: :P
a na powa***380;nie to jak to jest z t***261; jazd***261; bez prawka z kim***347; z rodziny co prawko ma - wesz***322;o w ***380;ycie, bo taki pomys***322; by***322; jaki***347; czas temu? |
@ed hunter
pomysl byl i ma wejsc w zycie z tego co wiem pomysl niezbyt madry moim zdaniem ktos z rodziny nie zastapi instruktora |
Ojciec duzo jezdi i jego uwagi uwazam za nieocenione ... ;P Cb radio tez sie przydalo ;]
Instruktor nie powie mi gdzie bezpiecznei moge pojechac szybciej itp . Wiadomo ze gdybym nie przeszed***322; kursu na L to jechac bym mogl ale jako pasazer ;) |
@Oktawian89
chodzi o to, ze mozliwe bedzie przystapienie do egzaminu BEZ kursu przygotowawczego, tzn. sam uczysz sie przepisow i jazdy zwykly samochod nie ma hamulca po stronie pasazera |
Wiem ze o to chodzi ale ja mowie o sobie O.o
|
Za prowadzenie pojazdu bez uprawnie***324; grozi grzywna do 5 000 PLN (za brak przy sobie mandat do 500 PLN).
To optymistyczna wersja. W razie wypadku (niezale***380;nie od tego kto spowodowa***322;) gro***380;***261; du***380;o gorsze kosekwencje - id***261;ce w grube setki tysi***281;cy z***322;otych jak ubezpieczyciel wyst***261;pi z regresem za napraw***281; auta, koszty leczenie czy odszkodowania za utrat***281; zdrowia. |
Cytat:
A za jazdę bez uprawnień kierują obowiązkowo sprawę do sądu. |
Nie zawsze kieruja spawe do sadu ...
|
Brak uprawnie***324; do prowadzenia pojazdu to nie KD tylko KW.
Policja nie ma uprawnie***324; do nak***322;adania kary grzywny (tylko mandat karny). Co za tym idzie brak uprawnie***324; to sprawa w s***261;dzie grodzkim. Art. 94. ***167; 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie maj***261;c do tego uprawnienia, podlega karze grzywny. Art. 24. ***167; 1. Grzywn***281; wymierza si***281; w wysoko***347;ci od 20 do 5.000 z***322;otych, chyba ***380;e ustawa stanowi inaczej. |
Malo ktory policjant sie do tego stosuje . Wiekszosc ulatwai ssobie sprawe papierkowa i daje mandaty ...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:09. |