Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jazda bez świateł... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jazda-bez-swiatel-62997/)

ro29 02.03.2006 22:31

Witam !
Cytat:

Napisany przez Burt
Ja i tak zapominałem o światłach.Ostatnio w nocy jechałem do brata,i dopiero gdy wjechałem do lasu jakoś słabo widziałem i stwierdziłem,że wypadałoby włączyć światła. ||

Upsss - ciemność widzę, ciemność ||

Cytat:

Napisany przez Remix
Niestety w Polsce kultura jazdy stoi na poziomie depresji i dlugo to sie nie zmieni.

Niestety to prawda - może nie dotyczy to wszystkich kierowców - ale niestety znacznej części.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Coś w tym jest, że wszystkie kolejne nakazy i zakazy po prostu uwalniają kierowców od konieczności myślenia. I tych, którzy naprawdę świadomie prowadzą i reagują na to, co dzieje się na drodze naprawdę już nie ma wielu..

Też dużo w tym racji - tylko jakby tak kazać kierowcom tylko myśleć (a nie zważać na przepisy) - to prawie każdy by myślał, że moje jechać jak chce i ile chce ...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To tylko nóż się w kieszeni otwiera i szkoda to komentować. Powiem tylko, że w pierwszym przypadku nie zapłaciłbym mandatu i czekał na rozprawę. Niewielka szansa, ale może sędzia okazałby się bardziej myślącym człowiekiem. Oczywiście wcześniej dokładnie udokumentowałbym całe to miejsce, a najlepiej jeszcze poszukał jakiegoś świadka zdarzenia.

Wiesz - może i czasem Policja ściga nie tych co trzeba i nie za to co trzeba - ale z drugiej strony w obu przypadkach wina jednak była - więc cóż ...

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 02.03.2006 22:58

Cytat:

Napisany przez ro29
Też dużo w tym racji - tylko jakby tak kazać kierowcom tylko myśleć (a nie zważać na przepisy) - to prawie każdy by myślał, że moje jechać jak chce i ile chce ...

Nie no, za zniesieniem przepisów to ja też nie jestem. Bardziej za tym, żeby na kursach próbować też uczyć, a na egzaminach sprawdzać, zdolność zachowywania się w nietypowych sutuacjach, w których wyuczone, rutynowe czynności nie wystarczają, a prawo nie jest jednoznaczne.

Cytat:

Wiesz - może i czasem Policja ściga nie tych co trzeba i nie za to co trzeba - ale z drugiej strony w obu przypadkach wina jednak była - więc cóż ...

Pozdrawiam
ro29
Generalnie jestem za tym, żeby łamanie przepisów karać. Ale istnieje też coś takiego, jak wyższa konieczność, czy wyższe dobro. Nie wiem, czy akurat w tej sytuacji miałoby to zastosowanie, bo na podstawie opisu trudno mi to określić, ale generalnie chodzi mi o to, że w niektórych przypadkach prawo nie jest prostym równaniem o jednym znanym wyniku.

Zreszta.. gdyby było, to po co byłyby sądy i rozprawy.

Morris 03.03.2006 08:01

Cytat:

Napisany przez ro29

To może w tym drugim przypadku powinni najpierw pościgać własny ogon, co? :>

Morris 03.03.2006 08:25

Ilość załączników: 1
Załączam coś, co powinno być obowiązkową lekturą już dla każdego adepta kierownicy.
Niestety na naszych kursach większość czasu poświęca się na wyjaśnienia typu: "Cofaj, cofaj, aż zobaczysz ten słupek i wtedy kręć do końca w prawo" :wsciekly:
I za taką naukę ludzie muszą bulić po kilkaset złotych! :klnie:
Za to klika nie dopuszcza nawet myśli o tym, żeby uczyć jazdy mogli doświadczeni kierowcy, tak jak to ma miejsce na całym Świecie :ysz:

zene_k 03.03.2006 08:34

Jeżdżę sporo (mam przejechane ponad 500 tys. km) i według mnie światła przez całą dobę i cały rok powinny obowiązywać poza miastem, w mieście, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Samochód z włączonymi światłami jest zawsze lepiej widoczny na drodze i jakoś nie przypominam sobie przypadku, żeby było odwrotnie. Poza miastem dochodzi do tego większa prędkość, a tym samym krótszy czas na reakcję, więc chyba lepiej zauważyć nadjeżdżający z przeciwka pojazd jak najwcześniej.

pykson 09.03.2006 23:03

ja jezdze na swiatlach caly rok, nie ma co pisac ze lepiej widac, i faktycznie zgadzam sie z Morrisem, obowiazek palenia ich przez caly rok na pewno oslabilby czujnosc

szkoda, ze Polacy sa tacy bezmyslni, tylu glupoli na drodze
nie obrazajac pan, ale jak sie przyjrzec tym co sobie nie wlaczaja teraz rankiem czy pod wieczor, to w wiekszosci nieoswietlonych wozow siedza wlasnie baby - nie kazali to nie wlaczam, szkoda zarowki

Prezesik 09.03.2006 23:07

ja tam cały rok jeżdżę ze światłemi i dobrze mi z tym :)
faktycznie wielu ludzi oszczedza żarówki, a dobijają mnie juz totalnie texty, że samochód więcej pali, jak się jeździ ze światłami :rotfl:
ciekawe ile już w ten sposób ktoś zaoszczędził :D

nimal 10.03.2006 09:20

swiatla powinny byc zapalone i w pochmorny dzien i bardzo sloneczny - jak mijasz granice swiatla i cienia (las - przestrzen otwarta np) to za cholere nie zobaczysz nieoswietlonego samochodu ktory jest po drugiej stronie tej "granicy"
jak ktos twierdzi ze jest inaczej to proponuje wizyte u okulisty
na szczescie powoli wkracza do polski kultura zachodnia i ichsze przyzwyczajenia - np swiatla awaryjne wlaczane przez ostatnia osobe w korku, kamizelki odblaskowe u rolkarzy (sam taka nosze - od okolo miesiaca do pracy jezdze na rolkach :D ) i rowerzystow...
niestety jeszcze to nie jest powszechne...

a policja zamiast za brak zdrowego rozsadku wrecza mandaty za przekroczenia predkosci tam gdzie to nikomu nie grozi a po prostu wiele osob to robi
straz miejska zamist lapac *****i parkujacych na przejsciach dla pieszych i osoby wyprzedzajace na tychze, woli zakladac blokady jak ktos zamiast 10m zaparkuje 9,5m od przystanku... nigdy nie zapomne blokady zalozonej mi na parkingu!!! witamy w polsce - przed parkingiem ostawili sobie ZAKAZ PARKOWANIA - gratulacje dla polskiej mysli

MacGyver 30.09.2006 18:16

Pami***281;tajcie, ***380;e od jutra (1 pa***378;dziernik) je***378;dzimy z w***322;***261;czonymi ***347;wiat***322;ami mijania przez ca***322;***261; dob***281; :)

icemac 30.09.2006 18:39

ja tam na rowerze je***380;d***380;***281; bez ***347;wiate***322; :>

jako***347; zawsze zapominam kupi***263; baterii jak jestem na zakupach ;)

Mich@ł 30.09.2006 18:40

Cytat:

Napisany przez icemac
...

jakoś zawsze zapominam kupić baterii jak jestem na zakupach ;)

Zamów na Allegro :szczerb:

Na pewno nie zapomnisz :D

;)

icemac 30.09.2006 18:43

Cytat:

Napisany przez Mich@ł
Zamów na Allegro :szczerb:

Na pewno nie zapomnisz :D

;)

masz zielone za pomysłowość i dowcip :rotfl:

Prezesik 30.09.2006 18:52

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Pamiętajcie, że od jutra (1 październik) jeździmy z włączonymi światłami mijania przez całą dobę :)

pamiętamy :taktak:

ja i tak jeżdżę na światłach cały rok :mruga:
Cytat:

Napisany przez icemac
ja tam na rowerze jeżdżę bez świateł :>

jakoś zawsze zapominam kupić baterii jak jestem na zakupach ;)

i tacy zapominalscy mnie najbardziej denerwują :>

Maciej 30.09.2006 19:03

no tak nie zapomnijcie...
...za nie w***322;***261;czenie ***347;wiate***322; mijania lub do jazdy dziennej mandacik 100z***322; i 2 punkty karne si***281; nale***380;***261;.

icemac 30.09.2006 19:13

Cytat:

Napisany przez Prezesik
i tacy zapominalscy mnie najbardziej denerwują :>

mnie też denerwują, oj denerwują :spoko: a zwłaszcza jak muszę ich wyprzedzać ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:54.