![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
niezwykły
Data rejestracji: 07.02.2003
![]() |
MP3 WMA MPC
kuna czy to ważne że na piosence zaoszczędzi się kilkadziesią t kilobajtów? No dobra jak są całe albumy to może daje jakąś różnicę ale czy my musimy zawsze narzekać? Jak widać MP3 rządzi i chyba dalej tak będzie nie wiem jak długo będzie wypierane przez coraz to nowsze rozszerzenia muzy. ja mam wszystko na MP3 a resztę omijam z daleka bo po co sobie życcie komplikować? więc ja radzę kompresję za zwykłe MP3 i mieć święty spokój.
kto najlepiej gra na wieśle? otóż ja gram całkiem nieźle ! Ostatnio zmieniany przez paja : 22.12.2004 o godz. 17:50 Powód: bo buty były w praniu |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Bywalec
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
wybacz mi misiu ![]() ![]() ![]() trzeba byc otwartym na rozne rozszerzenia a moze okaże sie lepszy od poprzedniego...? a co do wma szkoda mi miejsca na to ![]() EDIT: małe dodanie
![]() |
![]() |
#19 |
Stały bywalec ;)
![]() |
1. ja cie do niczego nie namawiam - jezeli dla ciebie kompresja do innego formatu to komplikacja no to wybacz.
2.nie chodzi tu o zaoszczedzenie kilku kilobajtow ale o JAKOSC przez wielkie J ps. jezeli MPC o btracie ~160 daje mi lepsza jakosc niz MP3 320 CBR ("no comment") co nie znaczy ze uzywam wlasnie tego bitrate (moj profil to BrainDead) 3.reasumujac twoja wypowiedz nasuwa mi sie wniosek, ze chyba najlepiej byloby nie schodzic z drzewa lub przynajmniej zostac w epoce kamienia lupanego. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
niezwykły
![]() |
Cytat:
mpc- gunsów mam nie ze swojego wyboru ![]() a w MP3 jakość jaet zalezna do 320 kbps czyli bardzo doobra . mpc to prawie to samo tylko dodatkowe pluginy trzeba instalować ![]() A nawet jeśli to hmmm taka różnica jak między jakością 128 kbps a 192 kbps normalnie ciężko jakieś widoczne zmiany zauwazyc. wiec co mi po mpc nawet jeśli jest ta lepsza jakość to mnie nie zbawi.
![]() |
![]() |
#21 | |
Bywalec
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
![]() muuua ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
niezwykły
![]() |
oj tam to ja ci dam tą mpc gunsów i inne mp3 z dobrą jakością na to samo wychodzi.
a mpc sam podczas piosenki wybiera jakość i dostosowywuje najbardziej optymalną w mp3 też tak jest poznać można po latających w winampie znaczków przy kbps tylko że w mpc zmienia się to co kilka kbps (np o 5 w górę ew dól) a w mp3 zmienia sie na stałe wartości 128... 192. a pozatem jakość najczęściej zależy od nagranie a nie od formatu. dzisiaj z pedxałkami nagraliśmy "panie janie" i "mały fifi" zapisałem z maksymalną jakością (320kbps) a nagranie słabiutkie jak nasze głosy. więc gdybyśmy nagrywali w studiu ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
ps. jak ktos uzywa konkretnego playerka jakim jest foobar to zadnych bzdetow nie musi dodatkowo instalowac ale widze, ze dyskusja do niczego nie doprowadzi. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
niezwykły
![]() |
no do niczego nie prowadzi
![]() a foobar nir jest kolejnym bzdetem do instalacji? heh dobra ale dam sobie reke uciac ze mp3 bedzie uzywane przez dlugi czas. A rzeczą normalną jest ze stare rzeczy są wypierane nowymi (chyba mi przyznacie racje)
![]() |
#25 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
eh.. chlopaki nie klocic sie
![]() kazdemu wg potrzeb - to ze ktos [np paja] nie chce sobie zawracac glowy poznawaniem czegos nowego bo stare mu wystarcza jest jego swiadomym wyborem, ktory wypada uszanowac, choc mozna sie z nim nie zgadzac to ze ktos potrafi spedzic pare godzin ze sluchawkami na uszach ABXujac dwa pozornie identyczne kawalki to tez jego decyzja [choc z zalozeniem rodziny moze miec klopot - bo jaka zona poczeka?] eac z spti czyta z deamona, czyta wiec pewnie i z innych lame 3.90 jest lepiej przetestowane niz 3.93 i ma lepiej dobrane presety - smiertelnik i tak nie wyczuje roznicy - wiec mozna to zlac, audiofile tez to zlewaja - bo mp3 to format relaserow i innych piratow - audiofil przechowa swoja muze tylko w bezstratnym flac/ape czy innym cudenku jak ktos chce stratne - to mpc - braindead [-q9] to przesada - -q10 [above brainded tym bardziej] - dla zwyklego czlowieka na zwyklym sprzecie [takim do 10tys zlotych] juz -q6 wystarcza - choc tutaj nikomu nie chce odbierac satysfakcji i spokoju z kompresji tylko do -q10 - psychika tez jest wazna - choc postawilbym w zaklad kompa ze nikt z tu obecnych -q6 od -q10 w abx'ie nie odrozni ![]() ps. bzdetem do instalacji to jest winamp ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
@paja ![]() Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak ktoś nie słyszy różnicy, między mp3 a mpc (a tym bardziej flac czy ape) to polecam poszukać na p2p "plyta testowa", wypalic audio CD bez zmian, po skompresowaniu do mp3 i rozpakowaniu (wycina calkiem spory zakres czestotliwosci) i mpc (tez wycina).
Ta płytka to świetny zestaw do testowania sprzętu. Ale zgadzam się z tym, że na wielu komputerowych bzyczkach trudno zauważyć różnicę. Co do konieczności instalowania pluginów - jak ktoś używa shitowatego (oops, o zmarłych nie wolno źle mówić) winampa, to musi instalować ![]() foobar2000 roolez.
![]() |
#28 |
niezwykły
![]() |
w sumie racja po co się kłucić
@kasztan417 piss end pokój ![]() ale mp3 bardziej zrewolucjonizowało komputerow świat ![]()
![]() |
#29 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to ja dodam też swoje 3 grosze
![]() Obserwuję tą walkę *.mpc i *.mp3 i nasuwa mi się pewne spostrzeżenie. Jeśli zależy Ci na jakości to nie kompresuj dźwięku w ogóle !. Mając HDD np.: 200 GB chyba nie ma z tym problemu, prawda ?. Jeśli już musisz skompresować to bitrate możliwe najwyższy. Mam również wrażenie, że zapominacie o jednej ważnej kwestii. Mp3 jest starym sposobem kompresji, ale przez to właśnie, że jest stary był już wielokrotnie udoskonalany i optymalizowany, a człowiek przecież nie zaczął nagle słyszeć inaczej, więc starość samego kodeka o niczym nie świadczy. Nie oznacza to również, że nie należy się interesować nowościami takimi jak mpc. Dziwi mnie jednak, że ktoś pisze, iż *.mp3 to kompletne gówno do niczego się nie nadające. Przy kodeku LAME i 256 kbps wzwyż jakość jest nie do odróżnienia od oryginału dla zwykłego śmiertelnika. Każdy kto twierdzi, że rozpozna różnicę pomiędzy 256 a 320 kbps nawet na bardzo dobrym sprzęcie, chyba przecenia swoje siły, gdyż jest to po prostu niemożliwe. Wiem, że zaraz odezwą się głosy ***8222;ja to słyszę !***8221; ale nie spotkałem jeszcze kogoś takiego ! (a swojego czasu bawiłem się sporo z dźwiękiem i robiłem sporo testów na ludzich ![]() Na zakończenie tego zapewne nic nie znaczącego wywodu proponuję zapoznać się z testem, który wczoraj wykonałem sobie w domu (czy moje wnioski są słuszne oceńcie sami). A oto link do testu Mp3 kontra MPC : www.republika.pl/arepo/index.htm Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#30 | |
niezwykły
![]() |
Cytat:
Bo wiecie że ciężko jesto bronić czegoś starego odrzucanego przez innych. pozdro AREPO ![]()
![]() |
![]() |
|
|