![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz tak - moja siostra mieszka w Stanach i co jeśli oryginał jest tam? Może się to wydawać głupie, ale miałem taką sytuację, kiedy na komputerze zainstalowany był Windows, do którego płyta i dokumentacja znajdowały się w Ameryce. I co wtedy? Zaczynam mieć w tym wszystkim wrażenie, że najgorsza rzecz, jaką można zrobić przy ewentualnej kontroli, to pozwolić policjantom cokolwiek z domu zabrać. Bo wtedy - nawet jeśli jest się bez winy - szansa na odzyskanie tego jest praktycznie żadna.. Jeszcze jedna ciekawostka - dowiedziałem się dzisiaj, że niedaleko mnie jest miejsce, w którym sprzedają komputery i sprzęt komputerowy pozostały po procesach (byłe dowody). Podobno ceny są wyjątkowo niskie. Przejdę się w najbliższych dniach zobaczyć, ale znajomy kupił sobie skaner za 20 złotych (i działa), a jego znajomy podobno komputer z monitorem za niecałe sto.. |
Cytat:
np. kto bierze do akademika sterte płyt CD, papiery itd... instaluje system w domu robi obraz dysku (wypala na DVD) a reinstal odbywa sie poprostu przywróceniem kopii (czas się liczy przecież) jak mi przyjda to powiem, że cały soft jaki mam jest zainstalowany z plytek dolaczonych do gazet (głównie CHIP) i niech sobie szukaja w 100płytach... ;) |
wcale nie... mam duzo rzeczy na kompie. jak mam udowodnic ci od reki ze to orgina***322;y... mam wszystko w domu... a tu gdzie mieszkam nie mam ani orginalnych audio(ktorych mi szkoda porysowac), ani licencji na system, w sumie nic... bralem tylko komputer... a 60km nie bede jechal po papiery..... a nie dam zabrac sobie komputera ktory jest mi konieczny do nauki i pracy...
taka prawda... niestety |
Cytat:
|
ja jestem tez ciekawy, jak wyglada sprawa udowodnienia mi winy, przeciez to policja musi mi udowodnic, ze to co mam na dysku jest nielegalne, czy zle rozumuje?
|
A jak w przypadku ewentualnej kontroli wygl***261;da kwestia mo***380;liwo***347;ci udowodnienia legalno***347;ci oprogramowania?
Chodzi mi tutaj g***322;***243;wnie o windowsa (ale nie tylko) - oczywistym jest, ***380;e opr***243;cz samej p***322;ytki (a tej w sumie niekoniecznie) trzeba mie***263; jeszcze dodatkowe dokumenty potwierdzaj***261;ce jego oryginalno***347;***263;, ale.. nie jest ju***380; takie logiczne, ale trzeba je mie***263; "dost***281;pne" od r***281;ki. Takie sytuacje, jak (chocia***380;by u mnie) remont w domu i popakowanie wszystkich tego typu rzeczy do pude***322; nie s***261; wcale takie nierealne i co wtedy - jest jaki***347; czas na dostarczenie potwierdzenia legalno***347;ci oprogramowania? Podobna kwestia jest zreszt***261; z innymi programami r***243;wnie***380;, czy nawet plikami mp3 czy filmami. Mog***281; je mie***263; na dysku jako kopie zapasowe, tylko musz***281; posiada***263; r***243;wnie***380; orygina***322;y. Ale nie ma przecie***380; przepisu nakazuj***261;cego mi trzyma***263; je w tym samym miejscu, czy nawet tym samym domu. Czy mo***380;e ci kontrolerzy wchodz***261; tylko, ***380;eby sprawdzi***263; Windowsa i Office'a, a reszt***261; sie nie przejmuj***261;? |
Chyba jednak 29.01.07
|
Cytat:
|
nie b***281;d***261; harcerki chcia***322;y zap***322;aci***263; to im ciasteczka skonfiskowa***263; :rotfl: :haha:
|
Cytat:
Cytat:
|
Co sie dziwisz, Ameryka... i wszystko jasne. Oni tam maj***261; pi erdolca na punkcie prawa i jego przestrzegania.
|
Chyba przesadzaj***261;:
Cytat:
|
"dostawy i odbi***243;r osobisty rozpoczn***261; si***281; po 25.01.2007 r."
Wszystko jasne, dostawy rozpoczn***261; sie po premierze (ta jest chyba 19.01) |
A co powiecie o tym http://www.allegro.pl/item157211369_...tura_vat_.html jeszcze premiery nie by***322;o a ju***380; wersja PL
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22. |