![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
A co powiecie o tym http://www.allegro.pl/item157211369_...tura_vat_.html jeszcze premiery nie by***322;o a ju***380; wersja PL
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
"dostawy i odbi***243;r osobisty rozpoczn***261; si***281; po 25.01.2007 r."
Wszystko jasne, dostawy rozpoczn***261; sie po premierze (ta jest chyba 19.01)
|
|
|
#3 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Już nawet pirackie wersje programów tłoczą-nawet nieświadomie można kupić
info Nie jeden raz ostrzegaliśmy aby wystrzegać się podejrzanie niskich cenowo ofert. Nawet nie kupując na aukcjach internetowych ale w "normalnym" sklepie internetowym (przynajmniej na pierwszy rzut oka) natrafić można na pirackie oprogramowanie podrobione w taki sposób, że może być nie do odróżnienia od oryginałów. Potwierdza to sprawa dwóch mężczyzn zatrzymanych przez małopolską Policję, u których policjanci zabezpieczyli prawie 1000 płyt z tak podrobionym oprogramowaniem, o wartości co najmniej stu tysięcy złotych. Policjanci z zespołu do walki z przestępczością intelektualną i komputerową Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie śledząc strony internetowe na których oferowano do sprzedaży oprogramowanie natrafili na taką, która wzbudziła ich podejrzenia. Mimo, iż sklep internetowy był legalnie zarejestrowany i prowadził zalegalizowaną sprzedaż to jednak nie wzbudził zaufania policyjnych znawców tematu. Sprzedawcy kusili nabywców niezwykle atrakcyjną ceną ***8211; oferowali do sprzedaży oprogramowanie w promocyjnych cenach sięgających nawet 50 procentowej obniżki w stosunku do cen obowiązujących na rynku. Zakupiono oferowane produkty i poddano je specjalistycznym analizom. Mimo, iż oferowane do sprzedaży oprogramowanie były wytłoczone, a nie nagrane na nośnikach CD-R, jak zwykle bywa w przypadkach piractwa, policjanci przesłali je do dokładnej ekspertyzy do firm zajmujących się ochroną oryginalnych produktów zarówno w kraju jak i za granicą. Ekspertyzy wykazały, że są to pirackie kopie, a płyty zostały najprawdopodobniej nielegalnie wytłoczone za granicą i sprowadzone do Polski przez tą właśnie firmę która następnie oferowała je do sprzedaży w sklepie internetowym. Ponieważ płyty były "profesjonalnie" podrobione, nawet doświadczony użytkownik nie potrafił zauważyć, że nie są to egzemplarze oryginalne. Dopiero specjalistyczna analiza pozwoliła na stwierdzenie różnic pomiędzy oryginalnym produktem, a jego podróbką (m.in. sfałszowany numer IFPI). Okazało się, że oferowanie do sprzedaży nielegalnego oprogramowania nie było jedynym przestępstwem jakiego dopuszczali się właściciele sklepu internetowego. Dodatkowo oferowali bowiem do sprzedaży oprogramowanie w wersjach OEM, które zwykle dołączane jest jak bezpłatne do zakupionego oryginalnego sprzętu na przykład komputera czy skanera - co jest w większości przypadków naruszeniem z licencji producenta. Gdy policjanci pracujący nad tą sprawą otrzymali wyniki ekspertyzy i uzyskali pewność co do tego, ze oprogramowanie nie było oryginalne przystąpili do dalszych działań ***8211; jednocześnie w trzech miastach odwiedzili osoby związane z prowadzeniem sklepu internetowego i zabezpieczyli u nich prawie tysiąc płyt z nielegalnym oprogramowaniem, komputery oraz dokumentację księgową. Jak się okazało dwaj bracia (w wieku 33 i 20 lat), będący właścicielami sklepu internetowego myśleli już o rozwoju interesu wtajemniczając w proceder krewnego mieszkającego w ościennym województwie. Policyjne dochodzenia wykazało ponadto, że starszy z braci był już kilka lat temu notowany m.in. za usiłowanie sfałszowania pieczęci niemieckiego urzędu celnego. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co sie dziwisz, Ameryka... i wszystko jasne. Oni tam maj***261; pi erdolca na punkcie prawa i jego przestrzegania.
|
|
|
#5 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie b***281;d***261; harcerki chcia***322;y zap***322;aci***263; to im ciasteczka skonfiskowa***263;
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I kredki z tornistrów wysypać, a co!
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Chyba jednak 29.01.07
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jak w przypadku ewentualnej kontroli wygl***261;da kwestia mo***380;liwo***347;ci udowodnienia legalno***347;ci oprogramowania?
Chodzi mi tutaj g***322;***243;wnie o windowsa (ale nie tylko) - oczywistym jest, ***380;e opr***243;cz samej p***322;ytki (a tej w sumie niekoniecznie) trzeba mie***263; jeszcze dodatkowe dokumenty potwierdzaj***261;ce jego oryginalno***347;***263;, ale.. nie jest ju***380; takie logiczne, ale trzeba je mie***263; "dost***281;pne" od r***281;ki. Takie sytuacje, jak (chocia***380;by u mnie) remont w domu i popakowanie wszystkich tego typu rzeczy do pude***322; nie s***261; wcale takie nierealne i co wtedy - jest jaki***347; czas na dostarczenie potwierdzenia legalno***347;ci oprogramowania? Podobna kwestia jest zreszt***261; z innymi programami r***243;wnie***380;, czy nawet plikami mp3 czy filmami. Mog***281; je mie***263; na dysku jako kopie zapasowe, tylko musz***281; posiada***263; r***243;wnie***380; orygina***322;y. Ale nie ma przecie***380; przepisu nakazuj***261;cego mi trzyma***263; je w tym samym miejscu, czy nawet tym samym domu. Czy mo***380;e ci kontrolerzy wchodz***261; tylko, ***380;eby sprawdzi***263; Windowsa i Office'a, a reszt***261; sie nie przejmuj***261;?
|
|
|
#9 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
ja jestem tez ciekawy, jak wyglada sprawa udowodnienia mi winy, przeciez to policja musi mi udowodnic, ze to co mam na dysku jest nielegalne, czy zle rozumuje?
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ps. MOZNA POSIADAC SCIAGNIETY FILM LUB MP3 (o ile sie go nie udostepnia osobom obcym) - prawo autorskie, tzw. dozwolony uzytek. Programow to nie dotyczy. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Jak ktoś słusznie zauważył wcześniej - wątpliwości jest tu tysiące i wątpię w ogóle, żeby to wszystko było ściśle regulowane przez prawo. Wszystko znowu wydaje się zależeć od wiedzy i życzliwości ewentualnej kontroli, co moim zdaniem jest chorą sytuacją.. Utrzymuję się więc przy stwierdzeniu, że najgorsza rzecz, jaką można zrobić, to pozwolić sobie komputer skonfiskować. Bo wtedy się już go pewnie nie odzyska, nawet jeśli w rzeczywistości jest się bez winy... @ radosio - ja tylko przytoczyłem wypowiedź jednego prawnika, ale nie musi być ona wiążąca prawnie. Tu trzeba by chyba w końcu dostać jakiś prawomocny wyrok, żeby było się na czym opierać.
|
|
|
|
#13 |
|
Cogito ergo doleo
Data rejestracji: 24.04.2005
![]() |
Ja np. mam w domu firmowego laptopa. Logiczne jest, że nie mam i mieć nie mogę żadnych licencji na zainstalowane na nim oprogramowanie. I co, też mi go skonfiskują?
Moim zdaniem kontrole podczas nalotu instalują na kompie oprogramowanie poszukujące "ciasteczek", seriali itp. Jeżeli coś znajdą, to masz problem. Jeśli nie, to może dadzą spokój. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Poza tym, czy samo posiadanie seriali, czy nawet cracków jest nielegalne? Ich użytwanie na pewno, ale posiadanie? Sam wczoraj jak przegladałem dysk, znalazłem przy kilku programach plik "serial", ale.. ja go sam utworzyłem.. Nie chce mi się za każdym razem przy instalacji programów szukać płyt, więc trzymam je na dysku z numerami seryjnymi zanotowanymi właśnie w takim katalogu, żebym ich też nie musiał szukać.. To kolejny z tych ciekawych przypadków. I co wtedy..? Ja raczej trzymałbym się wersji, że przychodzą na podstawie logów internetowych, a podstawowy (i może jedyny) zarzut to udostępnianie nielegalnych plików przez internet. Jak już są to pewnie sprawdzają Windowsa i Office'a i może patrzą też na filmy i muzykę, ale najważniejszym zarzutem pozostaje paserstwo.
|
|
|
|
#15 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ale to zalezy od szczegolnych przypadkow. Jezeli watpliwych programow jest niewiele i tlumaczenie jest wiarygodne, to nie bedzie problemow i sobie daruja wogole - nic nawet nie trzeba bedzie donosic. Jezeli do wiekszosci programow beda zastrzezenia to moga wziac dysk. |
|
|
|
|
![]() |
|
|