Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.06.2003, 19:36   #1
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pamietam w jakim bylem szoku jak sie dowiedzialem ze napiecie nie plynie w drutach - tylko pomiedzy drutem a gleba... - bardzo mi sie to spodobalo - ale od tego momentu elektrycznosc stracila dla mnie tajemnice - dodam ze mialem z 8 lat

tak - elektrownia ma takie wielkie 'cos' wkopane gleeeboko w glebe - i to jest jeden biegun - drugi idzie drutami - i spotykaja sie gdzies w waszych komputerkach

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.06.2003, 19:39   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
grzeniu - dokladnie

ziele - skombinuj se srubokret z neonowka i sprawdz w ktorej dziurze w gniazdku sie zaswieci - bolec laczysz z kablem dochodzacym do drugiej dziury (a potem jeszcze raz sprawdz czy na pewno na bolcu nie ma napiecia)

pali - "nie wierz w cuda - polegaj na nich" - murphy ;-)

laser - a bo kiego grzyba miernik - wystarczy zwykla zarowa 60W 230V z oprawka i 2 kablami - jeden laczysz z blocem a drugim szukasz fazy - sposob o tyle pewny ze nowoczesne mierniki cyfrowe sa tak czule ze pokaza napiecie nawet jak przejscie jest o wiele za slabe zeby zaswiecic zarowke)
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 19:47   #3
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
tylko sie nie pomyl przy szukaniu fazy8)
Witam !

Ja jako domorosły "elektryk" - moja przygode z pradem zaczolem od zabawy z kondensatorami byla to 8 klasa podstawówki i za bardzo to tam jeszcze nie uswiadomiano co i jak.

No to ja sobie kombinuje, kombinuje i olsnilo mnie - wygrzebałem stary aparat z lampą i wycignałem cala plytke drukowana - kondensator i lampa na pokladzie teraz tylko podlaczyc kabelki do baterii i wszystko gra - kondensator sie naladował z piskiem.

No to ja zadowolony biore to ostroznie i ide do ciemnicy - fajnie blysnie sobie mysle.

Nie przewidzialem tylko jednej rzeczy - jak zamknac układ aby nastapil blysk i tym samym rozladowanie kondensatora.
Heh - pech chciał ze odpowiedni spust został w obudowie aparatu i byl tak specyficznie zbudowany ze przy probach kombinowania ukladu zastepczego dotknałem niechcacy spustu ... i nie pamietam co sie stalo przez nastepne kilka chwil ...

Nie zrazony tym co sie stało / nie byłem poprostu swiadomy co sie stało / wykombinowalem sobie pare kondensatorów i jakas lekture / podpytalem takze tatusia jak i co sie łączy i jakim zrodlem pradu mozna naladowac kondenstor / - po uzyskaniu odpowiednich informacji wybrałemsie do elektrycznego po baterie 9V.

Lutownica w dłon, i jazda laczymy kondensatory nastepnie dwa krokodylki kawalki przewodów i juz mam uklad 3 sporej pojemnosci kondensatorów i uklad ładujacy czyli bateria z dwoma kablami na koncu ktorych znajowały sie krokodylki

Zadowolony podlaczyłem ukłąd aby sia naładowal - w tym czasie stworzylem cos co miało by zewrzec uklad kondensatow i spowodowało by przeskok iskry elektrycznej.

Wszczytko ladnie pieknie - wykonanym z kawalka nieizolowanego aluminiowego drutu wykonałem cos na wzór litery Y a na pojedynczym koncu Y naciagnałem kawałek rurki gumowej o bardzo grubych sciankach.

Nadeszła chwila zwarcia - trzask przeskoczyła iskra ! ale bylem z siebie dumny / to nic ze bateria do wyrzucenia / ale mialem radoche.

Nawet nie wiecie jak sie zdziwiłem gdy odkrylem ze jeden z konców Y przylutował sie do kondensatora / kondensator miał pozostalosci cyny na koncach /

No ok wszystko ladnie sie dzieje - teraz zadalem sobie pytanie jak to dziala ? na czym gromadzi sie lądunek ?? no to kombinerki w dlon kondensator w druga i jazda - otwieram a tam istny rolmops - troche mokry / zaczynaja mnie swierzbic rece / no ot go rozkrecam i ukazuje mi sie z metr blachy i tylez samo papieru / izolacja / - dopiero w 2 czy 3 klsie LO dowiedzialem sie czemu mnie tak rece swierzbialy

Ale warto bylo

Na lekcje o kondensatorach przyniosłem potezny wielkosci puszkiod RED BULLA kondenstor z obciekta wzorowo obudowa tak aby mozna bylo ja ponownie załozyc

Wyjasniłem jego budowe i pani była zdziwiona moimi spostrzerzeniami
-----------------------------------------------------------------

Nie wiem co jest ale od czasu sprawdzenia przezemnie dzialania FLESZA prad jest dla mnie czyms wiecej niz tylko uszeregowanym ruchem elektronow

Pozdrawiam
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 19:50   #4
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
laser - a bo kiego grzyba miernik - wystarczy zwykla zarowa 60W 230V z oprawka i 2 kablami - jeden laczysz z blocem a drugim szukasz fazy - sposob o tyle pewny ze nowoczesne mierniki cyfrowe sa tak czule ze pokaza napiecie nawet jak przejscie jest o wiele za slabe zeby zaswiecic zarowke)
No wlasnie, nie ma to jak zwykla zarowka hehe, neonowki potrafia byc bardzo mylace i potrafia ci pokazac napiecie (w domysle faze) tam gdzie tak naprawde jej nie ma. Zauwazcie, ze zaden elektryk-praktyk nie szuka fazy neonowka tylko wlasnie zarowka z golymi kablami. No ale w tym przypadku zakladamy ze w gniazdku cudow nie ma i wystarczy zwykla neonowka.
Stary 28.06.2003, 19:51   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Hmm przeciez swiecenie neonówki mozna wywolac nawet jej nie dotykajac zdaje sie prawda
Stary 28.06.2003, 20:36   #6
-Sid-The-Rat=>

co do pradu i innych bajerow - jestem min na inzynierii biomedycznej - na zajeciach z detekcji dowiedzialem sie ciekawych rzeczy o budowie baterii jaka jest czlowiek - i troche ostrozniej podchodze do zabawy pradem - najbardziej niebezpieczne dla zycia czlowieka sa prad staly i niskoczestotliwosciowy - zeby zaklocic prace serca i doprowadzic np do migotania wystarczy mniej niz 50uA - z migotania praktycznie nie da sie wyjsc samoistnie - po paru minutach - zgon; dlaczego niskie czestotliwosci sa tak grozne? tluamczy to zjawisko naskorkowatosci - wlasciwie to dlaczego wyzsze sa mniej niebezpieczne - i wyzsza f tym wiecej prady idzie powierzchnia przewodnika (czlowiek DOSKONALE przewodzi prad - rez na dowolnym odcinku jest ponizej oma) czyli omija serce (mozg znosi DUZO wiecej) - przy pradzie stalym idzie dowolnie - czyli min przez serduszko - a to moze sie skonczyc naprawde zle

choc czasem niewiedza jest przyjemniejsza...
Stary 28.06.2003, 20:38   #7
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
laser - jak sie kiedys bawilem cewka zaplonowa zasilana przez przerywacz elektroniczny z 24V to rezultat byl taki ze taki srubokret z neonowka zaswiecil mi sie w odlagolsci ok 10cm od "urzadzenia" a wisial sobie ot tak na sznurku i nigdzie nie dotykal

apropo kondensatorow - u mnie na szafie lezy cos takiego o pojemnosci 54 tys uF - dosc ciekawe efekty sa jak sie zrobi zwarcie przy pelnym napieciu pracy tego ustrojstwa (ok 50V)
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 20:53   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
laser - jak sie kiedys bawilem cewka zaplonowa zasilana przez przerywacz elektroniczny z 24V to rezultat byl taki ze taki srubokret z neonowka zaswiecil mi sie w odlagolsci ok 10cm od "urzadzenia" a wisial sobie ot tak na sznurku i nigdzie nie dotykal

apropo kondensatorow - u mnie na szafie lezy cos takiego o pojemnosci 54 tys uF - dosc ciekawe efekty sa jak sie zrobi zwarcie przy pelnym napieciu pracy tego ustrojstwa (ok 50V)
Witam !

Czyli jednak to co gadaja na fizyce to prawda

@Sid - wcale nie trzeba pradu by wywolac palpitacje serca i zgon.

Zdaje sie w niektorych sztukach walki, czy w zakonach / ale tych zamknietych i nie polskich - tych bardziej egzotycznych / ucza sie wprowadzac reke w drgania które sa o odpowiedniej czestotliwosci - przylozenie dloni do klatki piersiowej powoduje poprostu palpitacje i zgon !

Ale to juz trzeba umiec nad soba zapanowac - to jest wyszsza szkoła jazdy aby dojsc do perfekcji

Dodam tylko ze CHYBA na tej samej zasadzie działa trick z gaszeniem płomienia swieczki bez dmuchania i dotykania jej
Stary 28.06.2003, 21:23   #9
-Sid-The-Rat=>

laser - co to za cudo w twoim podpisie - zakladam ze kazdy widzi wlasne...

co do zakonu - to nie na tej zasadzie - tam chodzi o stymulacje nerwow - faktycznie dziwactwo - skoro potrafi reke przylozyc - to przyp.. tez moze - ale japonce zawsze byly inne - hmmm - czy aby napewno palpitacja i migotanie to to samo?
Stary 28.06.2003, 21:30   #10
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Palpitacja, kołatanie serca, przyspieszenie akcji serca, zwiększenie liczby uderzeń do 100-120 i więcej na min. Zdarza się przy wadach organicznych i chorobach czynnościowych. Bezpośrednim powodem bywa silne wzruszenie lub wysiłek fizyczny.

Migotanie komór serca, jedna z sercowych przyczyn zatrzymania krążenia krwi.

Są to chaotyczne, niejednoczasowe, bardzo częste (340-600/min.) skurcze włókien lub pęczków włókien mięśnia serca, nie wywołujące skurczu komór jako całości, nie dające skutku hemodynamicznego - krew nie jest wyrzucana z serca do dużych naczyń.

Przyczyny: zaburzenia pobudliwości mięśnia serca, sprzyja im niedotlenienie, hiperkapnia, kwasicametaboliczna.

Migotanie komór serca jest statystycznie najczęstszą przyczyną zatrzymania krążenia. Występuje często przy zawale mięśnia sercowego i porażeniu elektrycznym.

Częstoskurcz komorowy (150-240/min.) i trzepotanie komór (240-340/min.) mogą być zapowiedzią migotania komór serca. Postępowanie doraźne - masaż serca, definitywne - defibrylacja elektryczna, ewentualnie farmakologiczna (defibrylacja).

Migotanie przedsionków, zaburzenie rytmu serca (arytmia) spowodowane aktywnością licznych bodźcotwórczych ognisk pozazatokowych w obrębie samych przedsionków. Pod ich wpływem poszczególne pęczki włókien mięśniowych przedsionków kurczą się bezładnie i niezależnie od siebie z częstością 400-600 na min.

W związku z tym komory serca kurczą się niemiarowo (ale wolniej 100-120/min. gdyż nie wszystkie pobudzenia są przenoszone ze względu na dłuższy okres refrakcji układu przewodzacego mięśnia komór) i całkowicie bezładnie, co objawia się jako niemiarowość całkowita serca.
Stary 28.06.2003, 21:53   #11
-Sid-The-Rat=>

nic tu nie ma o genezie schorzenia - ale palpitacja wygalda na brachykardie a migotnie to migotanie - czyli mniej wiecej pamietalem o co biega
Stary 28.06.2003, 22:37   #12
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Laser ten podpis miał jeden gość z forum piwka. Miał też mini chata. Od niego to wziołeś? zgadłem?

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 22:49   #13
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
Ziele napisa***322;(a)
@Laser ten podpis miał jeden gość z forum piwka. Miał też mini chata. Od niego to wziołeś? zgadłem?
Nie

Masz juz odpowiedni watek jak sam zauwazyłes masz tam link do dyskusji na infojamie - mało by sie nie pozabijali o ten numer

Polecam lekture niektorzy nawet po wyjasnieniu sprawy jeszcze sie nabierali ale tak czytaja ludzie posty i to nietylko na jakie

Pozdro
Stary 28.06.2003, 22:53   #14
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na piwku to było już z dwa tygodnie temu. Jakiś koleś też nabierał lamusy

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2003, 00:11   #15
TATOON
Bywalec

Data rejestracji: 18.09.2002
TATOON w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a propo

co do zakonu - to nie na tej zasadzie - tam chodzi o stymulacje nerwow - faktycznie dziwactwo - skoro potrafi reke przylozyc - to przyp.. tez moze - ale japonce zawsze byly inne - hmmm - czy aby napewno palpitacja i migotanie to to samo? [/B][/QUOTE]

witam
kiedys jakies 7-8 lat temu bylem na takim pokazie w waskim gronie
tam bylo 2 braci o ile pamietam to nazwisko Brudny czy jakos tak i widzialem jak facet tak na oko moze 60 kg wagi poslal na sciane drugiego goscia ochotnika 120kg a moze wiecej bo wysoki i mocno zbudowany nie dotykajac go wcale z odleglosci ok 2-3m wydal przy tym taki glosny dzwiek jakby gwaltownie rozedrzec material i facet polecial jakby go cos z tylu pociagnelo inne rzeczy pokazali tez z reszta np sparalizowanie na ok 2-3sek poprzez taki specyficzny ruch rekoma po tym pokazie zaczalem inaczej patrzec na filmy o karate chociaz niewiem czy to co widzialem to karate bylo
TATOON jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: