![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#601 |
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I bardzo dobrze
![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#602 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Małżeństwo z powodu dziecka to jakieś nieporozumienie. Co innego, jeśli dana para i tak zamierzała się pobrać, a ona zaszła w ciążę - ale wówczas to nie dziecko jest powodem tego małżeństwa. Ułatwianie ludziom na siłę zawarcia związku małżeńskiego to jakby skracać szkolenia i znosić egzaminy dla kierowców, "żeby już ci ludzie mogli jeździć legalnie po ulicach, a nie tylko przemieszczać się bez prawka". Owszem, prawo jazdy daje się osobom, które nie jeżdżą jeszcze idealnie, będą mieli się jeszcze czas nauczyć. Ale jeśli ktoś potrzebuje prawka tylko do CV, a nie ma najmniejszego zamiaru nauczyć się elementarnych podstaw, to żeby podchodził sto razy - nie zda. Dlaczego tak samo nie ma być z sakramentem małżeństwa? Co innego, gdyby to w czymś szkodziło - takie osoby nie mogłyby wziąć kredytu na mieszkanie itp. Ale ten problem nie istnieje - pod względem prawnym ważny jest ślub cywilny, a nie kościelny.
![]() |
![]() |
#603 | |
Cytat:
![]() Co prawda ślub brałem 18 lat temu, ale już wtedy te ich pogadanki przedmałżeńskie były chore. A pomysł z psychiatrami pokazuje li tylko na ich chorobę psychiczną. Poza tym nie mają do tego prawa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#604 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Pomysł z psychiatrami nie jest głupi, bo jest ogromna rzesza psychiatrów związanych z czarnymi. Lodziarnia będzie jak na cmentarzu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Pa rampamer
Zlotowicz
No i właśnie w tym utrudnianiu nie widzę nic złego.
Po co komuś, kto nie wierzy w Boga i ma w dupie Kościół ślub kościelny? Niech weźmie cywilny i wystarczy.
![]() |
#606 |
A widzisz... Jednym wystarczy, a innym nie. Mojej żonie jako osobie wierzącej nie wystarczył. A przez to czarni zmusili mnie do tych "nauk" i podpisywania zobowiązań. Jakby mi kazali iść do psychiatry, to bym ich wyśmiał.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
I tak twierdzę, że jeśli to wejdzie, to tylko po to, żeby wiernych jeszcze bardziej wydoić. Ostatnio zmieniany przez Kris : 28.01.2011 o godz. 17:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#608 | ||
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
Przypomina mi się kilka takich przypadków, z czego ostatni jest sprzed dwóch miesięcy, a w pewien sposób dotyczył mojej znajomej. Jej kolega wpadł ze swoją dziewczyną i postanowili wziąć ślub (ze względu na jej namowy, on to miał z grubsza rzecz biorąc gdzieś). Jak zobaczyłem tego człowieka, to od razu wiedziałem, że coś z nim jest nie tak, ale ona tego rzecz jasna nie widziała. Wzięli ten ślub, ale okazało się, że on jeszcze tuż przed nim próbował ją zdradzić (właśnie z ową moją koleżanką). Nie wyszło mu co prawda, ale zaraz po ślubie, choć zamieszkali u jej rodziców, zaczął nie wracać na noc, a jego zainteresowanie żoną jest na tyle duże, że jak teściowa do niego zadzwoniła i poradziła (mając go najwyraźniej za osobę nieco lepszą niż nią jest w rzeczywistości i myśląc, że to kwestia jakiejś kłótni), żeby po prostu kupił kwiatka, dał go żonie i pogadał z nią - co może i gość by zrobił, ale (cytuję za koleżanką, która ma z nim zajęcia) "nie chciało mu się iść do bankomatu". Dodam, że przed ślubem udawał, że bardzo tego ślubu pragnie, zarzekał się przed przyszłymi teściami, a w kościele zrobił wszystko jak trzeba, nawet idąc do spowiedzi i zapewne kłamiąc jak z nut. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że albo ta dziewczyna będzie nieszczęśliwa, albo to małżeństwo się rozpadnie. W tym drugim przypadku ona nie będzie już miała możliwości ponownie wyjść za mąż, o ile nie rozpocznie trudnego i czasochłonnego procesu stwierdzenia nieważności małżeństwa (w tym przypadku ze sporą szansą na powodzenie, gdyż gość ewidentnie świadomie skłamał przy przysiędze - na dzień przed pisał zresztą do koleżanki, którą "bardzo kochał", że będzie jej wypatrywał w kościele). Cytat:
Co do dojenia. Mogliśmy z żoną mieć ślub za 20 zł (bo trzeba było wziąć zaświadczenie z jej parafii, gdyż ślub braliśmy w mojej; jak zapytałem, ile to będzie kosztować, ksiądz powiedział co prawda, że przyjęła się kwota stu zł, ale do koperty nie zajrzał, więc i 20 by starczyło). W mojej parafii mogliśmy dać tyle, ile uważamy za stosowne, albo nie dać nic.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 28.01.2011 o godz. 17:27 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
Ech Dżarson... To może inaczej: Bóg dał ludziom wolną wolę, sakrament małżeństwa natomiast to połączenie mężczyzny i kobiety wobec Boga. Czarny jest co najwyżej świadkiem tego połączenia i mistrzem ceremonii. Czy zatem kler nie naraża się na gniew Boży uzurpując sobie prawo do oceniania wolnych ludzi i zabranianiu ich połączenia? Gdzie się mylę?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak, tak Jarson, badania psychiatryczne przez "biegłych kościelnych" wystarczą i wszystko załatwią. Będzie pięknie, wszyscy po ślubie będą się kochali, nie będzie zdrad, pijaństwa, przemocy, rozwodów itp. itd.
Co do dojenia... ja znam też inne przypadki. Za samo to zaświadczenie z innej parafii ksiądz zażądał kilkaset złotych od mojej koleżanki z pracy (nazwał to półślubek bodajże) bo on i organista nie zarobią na samej ceremonii. Ale nie mam zamiaru dyskutować na ten temat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#611 | ||
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
![]() Innymi słowy: jeśli podczas tej przysięgi na przykład on będzie świadomie kłamał, to cały sakrament jest nieważny. Tak, jakby go w ogóle nie było. W związku z tym wspólne pożycie tych osób będzie dla małżonka grzechem śmiertelnym (dla żony nie, gdyż nie jest świadoma grzechu). Ksiądz jest odpowiedzialny za swoich wiernych przed Bogiem, więc jeśli potwierdzi nieważny sakrament, nie dopełniając obowiązku upewnienia się, że wszystko jest w porządku, będzie współodpowiedzialny za jego skutki. Czy zatem kler naraża się na gniew Boży, zaniechując oceny wolnych ludzi i nie zapobiegając takiemu małżeństwu? Tak, w rzeczy samej. Cytat:
Co do patologii w małżeństwie - według badań związki, w których oboje współmałżonków jest głęboko wierzących i dba o formację małżeńską, rozpadają się w niecałym 1% przypadków. Znam co najmniej kilka takich małżeństw i widzę, że to się naprawdę sprawdza. A przede wszystkim oni są ze sobą naprawdę szczęśliwi, co dużo rzadziej zdarza się u innych małżeństw.
![]() |
![]() |
#612 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Przeginają przeginają a jak przegną, to ludzie pomyślą, że im kościelny do szczęścia niepotrzebny (bo to i w sumie prawda) ![]() [edit: właśnie zobaczyłem dyskusję w innym temacie na ten temat -klik-]
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Jarson : 28.01.2011 o godz. 18:53 Powód: Klik ;) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#613 | |
Cytat:
PS. Jarson, podoba mi się Twój sposób argumentowania i lubię z Tobą dyskutować. Szkoda, że jesteś zajęty, bo bym się chyba Ci oświadczył... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#614 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Z moich osobistych doświadczeń wynika, że z Bożą pomocą łatwiej. Co nie znaczy, że bez niej człowiek jest skazany na porażkę.
Jakbyś się zrobił na pieknakrychę, to kto wie, kto wie ![]()
![]() |
#615 |
A z moich, że jak trudniej, to i smakuje lepiej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
kościół |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czym jest miłosierdzie? Czym jest wiara? Rozmyslania po ataku w londynie.. | Death Man | Off topic | 92 | 18.07.2005 16:36 |
Kirgizja kościół i świat - spotrzeżenia wilekiego piątku | Ormianin | Off topic | 3 | 25.03.2005 20:19 |