![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Osobiście wiem jedno: technikum bardzo słabo przygotowuje do matury. Na prawdę trzeba dużo pracy włożyć w przygotowanie się do studiów i do matury - bo nie oszukujmy się, jeżeli chcesz dostać się gdzieś na sensowny kierunek na w miarę dobrej uczelni musisz mieć wyniki. Dodatkowo matematyka na studiach potrafi niejednego zniszczyć. \\ Obecnie mieszkam z taki jednym po profilu mat-fiz, strasznie płacze ze nie przygotowali go do matematyki - a to on się nie przygotował - myślał ze będzie jak przesiadka z gim na liceum.. Nie jest tak, zupełnie nowe rzeczy - wymagające pełnego opanowania materiału liceum. Sam skończyłem technikum, i wiem ile musiałem włożyć dodatkowo pracy w to aby być na studiach, aby się utrzymać, aby być tu gdzie jestem. Prawdą jest to że zmieniło mnie to zupełnie, ale jestem z tego względu dumny, a wręcz szczęśliwy. Pamiętaj że jeżeli wybierzesz technikum, będziesz musiał pracować sam. Jeżeli wybierzesz liceum - podadzą Ci materiał na tacy - ALE TO NIE ZWALNIA CIĘ Z PRACY. Jedyna różnica to to, że podadzą Ci czego masz się uczyć Oczywiście mówię o materiale ogólnym, Bo do samego programowania i technologii informatycznej przygotuje technikum. Tyle że technikum z założenia ma przygotować do pracy (np informatyk w urzędzie gminy). Wiedza z techników nie jest duża - miałem okazję się przekonać robiąc policealne studium - przy technikum informatycznym. W czasie rozmów z prowadzącymi dowiedziałem się ze my robimy ten sam materiał co technikum - wtedy ugadałem się, ze przychodzić będę na sprawdziany i zaliczenia oraz na końcowy egz na technika. Poradziłem sobie - Nie chwaląc się byłem najlepszy - zastanawiaęłm się wtedy, co reszta tu robiła - prawie połowa nie zdała egzaminu zawodowego... Ogólnie brak słów) Ostatnio zmieniany przez polakT : 01.11.2009 o godz. 23:07 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Ty widać dalej jesteś niedojrzały i nie wiesz czego chcesz, proponuję powrót do gimnazjum bo koledzy w Twojej przyszłej profesji Cię wyśmieją a Twoja renoma to będzie dno i metr mułu. Tylko mi z tym "papierkiem" za granice nie wyjeżdżaj bo wstyd mi jako Polakowi będzie. Może chodzi o to, że do rodzinnego biznesu Cię dokoptują i dlatego Ci to wisi ? No nie wiem czy są świadomi tej kuli u nogi. ksero student = ksero papierek = ksero magister = ksero życie.
![]() |
![]() |
#18 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
To i ja obalę trochę Waszych tez
![]() Skończyłem technikum hotelarskie. Przedmioty, które zdawałem na maturze to matematyka (a bo tak ;P) i geografia rozszerzona. Jeżeli ktoś mówi, że technikum przygotowuje słabiej do matury to jest w dużym błędzie. Nie zapominajcie, że po technikum czeka na nas egzamin, którego prób zdawalności wynosi 75% (nie mówię tutaj, że 75% go zdaje. Żeby zdać to trzeba mieć 75% pktów na egzaminie a na maturze 30% co jest wg mnie śmiesznie) Osobiście nie żałuję, że wybrałem technikum. Z prostych przyczyn: w trakcie nauki byłem 3 razy na praktykach (w tym raz za granicą miesiąc czasu). Teraz na studiach też mam praktyki (oczywiście za granicą, wszystko załatwia uczelnia) Rok temu 3 mce w Irlandii (wizyta u @Jou'a była ![]() Obracam się w kręgu osób, które skończyły technikum i nie żałują swoje wyboru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Czy ja powiedziałem że żałuję ![]() W sumie nie orientuję się jakie są obecnie progi na uczelniach, ale gdy ja przechodziłem postępowanie rekrutacyjne, potrzebowałem 72% + angielski. Do matury podstawowej, owszem przygotowuje bardzo dobrze... ale tylko tyle, bo co można się nauczyć mając 2 godziny matematyki w tygodniu ![]() Jeżeli powyższe Cię nie dotyczy. GRATULUJĘ świetnego poziomu w technikum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
@polakT, tu masz rację z matematyką rozszerzoną. Jednak technikum to inna bajka i zupełnie inna rzecz, która jest potrzeba to czegoś innego
![]() Ja nie narzekam. Dzięki temu, ze skończyłem technikum to poszedłem na studia takie a nie inne i poznałem świetnych ludzi. @Smartek, zgadzam się z wypowiedzią Patrixa także kopiować nie będę ![]() BTW, co do prawda to śmiem twierdzić, że wiem więcej z jego zakresu po technikum hotelarskim (miałem takowy przedmiot) niż Ty po liceum z profilem historycznym ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
prawda
![]() Dlatego zwróciłem uwagę na poziom przygotowania. Poleciłbym aby na początku poszukać informacji o progach punktowych na uczelnie, oraz o poziomie w technikum. Jeżeli poziom reprezentowany przez technikum pozwoli starać się o miejsce na uczelni, nie zastanawiałbym się. wybrałbym technikum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Co "cwaniakowego" według Ciebie napisałem? Napisałem prawdę. Wiele osób potrzebuje tylko wyższe wykształcenie. Cytat:
Wiem czego chcę i czego potrzebuję. Mam rozległą wiedzę w wielu dziedzinach, głównie informatyki, ale nie jest to rzecz, która mnie interesuje "zawodowo". Nie chwaląc się, bardzo dobrze idzie mi z polskiego, potrafię dobrze pisać. Cytat:
I będę wpadał na forum ;->. Cytat:
Pisałem - wiele osób potrzebuje tylko i wyłącznie wyższego wykształcenia. Ja potrzebuję takiego z Prawa, a później zrobić odpowiednie aplikacje (+2 lata). Poza tym, uważam, że studia NIE PRZYGOTOWUJĄ praktycznie do przyszłego zawodu, a teoria, której tam uczą, potrzebna jest może w 10%, a tyle wyniosę ze studiów zaocznych. Ponadto będę miał możliwość zasięgnięcia u ojca pomocy lub porady. Reszta to formalności, po 30. przyjadę na zlot Cayenne ;-). |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
30 letnim Cayenne?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
inżynier systemowy
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez polakT : 02.11.2009 o godz. 09:44 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Panowie,
tak nie można, ważne, że chłopak ma marzenia i jakiś cel w życiu P.S. oczywiście prócz ajfona 9G ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nikt Ci nie karze iść na uniwersytet, idź na uczelnie techniczną.
![]() |
![]() |
#28 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Ja wlasnie koncze elektronike na Pol Sl i powiem tyle ze jest to skansen albo muzeum elektroniki. Wszystko i wszyscy zatrzymali sie gdzies na przelomie lat 80/90 z malymi wyjatkami.
![]() |
#29 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
każe*.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
LO czy Technikum | andy | Off topic | 32 | 19.10.2004 08:09 |
technikum elektroniczne !!!!!! kto był niech wejdzie , kto nie był tesh może:) | tomgoo | Off topic | 19 | 10.10.2002 21:09 |