Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.04.2003, 15:41   #1
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Linux i internet!

Dlaczego pod Linux'em bardzo wolno działa mi net Po windowsem i IE działa szybko a pod linux'em i mozzilom oraz Konquerorem strasznie muli! Mam Mandrake 9.1 net ustawiony prawidłowo, ip i te inne przypisane przez DHCP!

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.04.2003, 22:52   #2
camfo
Wymiatacz

Data rejestracji: 08.12.2002
camfo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja się na linuxie nie znam...ale to Ty podobno jesteś jak sam piszesz "Guru on Linux" - więc w czym problem

najlepszy polski film - Dzień Świra!

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
camfo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 10:24   #3
kizio
Wyrejestrowany

w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!

kiziopl na gmail
Stary 22.04.2003, 10:35   #4
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?
mam zoltrixa spitita ?? jakies stery tzeba miec ??
bo ja juz nie wiem co mam robic
Stary 22.04.2003, 10:57   #5
camfo
Wymiatacz

Cytat:
kizio napisa***322;(a)
w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!
Dobra spoko to był przecież żart...ale nie rozumiem Twojego ostatniego zdania, czyli
"a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa! " - jesteś guru na tym forum, ale masz linuxa...i co z tego - jakos nie rozumiem...

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
Stary 22.04.2003, 11:01   #6
kizio
Wyrejestrowany

Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz

kiziopl na gmail
Stary 22.04.2003, 11:09   #7
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła /
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 11:13   #8
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cana napisa***322;(a)
1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła /
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro
czyly z internetem si moge pozegnac na linuxie ?
Stary 22.04.2003, 11:14   #9
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
mallowex napisa***322;(a)
kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?
Razem z linuxem rzadko kiedy ma się sterowniki do tzw. winmodemów, jakim jest Zoltrix Spirit, o ile w ogóle w jakiejś dystrubucji w ogóle są dołączane.
Musisz niestety poszukać w internecie sterowników napisanych przez jakichś hobbistów, chyba, że jakimś cudem zoltrix napisał również steroniki pod linuxa dla tego modemu (ale raczej wątpię).
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 12:04   #10
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
mallowex, jeszcze nie do pozegnania, bowiem kiedys widzialem jak ktos ma zoltriksie "jezdzil" .
A co do tego "inicjalizacja modemu" to tylko dlatego, ze nie sterow i dlatego, ze konfigurowales 'go' przez X'y!
Niestety nie mam pojecia jak przez konsole/terminal skonfigurowac modem..., ja umiem tylko sdi..., nawet napisalem arta na linuxroot nt. konfiguracji sdi...
Polecam Ci google.pl powpisuj np. "zoltrix +linux", "zoltrix +sterowniki +linux"
Pokombinuj, mam nadzieje, ze cos znajdziesz, powodzenia
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 13:23   #11
camfo
Wymiatacz

Cytat:
kizio napisa***322;(a)
Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz
No powiedzmy, że tak...

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
Stary 22.04.2003, 13:46   #12
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja próbowałem dwie różne Cobry i phantoma zmusić i niestety nic z tego nie wyszło ale do spirita /qrde zapomniale mz ja nie walczyłem z spiritem / to proponuję poszukać tu:

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv/hcf/do...s-license.html

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 16:27   #13
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam winmodem i nie mam zadnych problemow z netem.
Ale mam na chipsecie lucenta i mozna latwo dla nie go znalezc stery.

Ostatnio zmieniany przez Weron : 22.04.2003 o godz. 16:29
Weron jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2003, 03:05   #14
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mallowex napisa***322;(a)
Miec to trzeba leb na karku :-) A tak na powaznie potrzebny jest modem tzw. pelny, a nie winmodem (wiekszosc modemow za 50-70zl nie spelnia tego warunku, zalecany jest modem zewnetrzny ale niekoniecznie, po prostu NIE winmodem). Inna rzecz, ze Linux to nie fetysz i forma szpanu a narzedzie pracy i do tego celu byl stworzony. W ostatnich latach probuje sie zrobic z Linux'a standard pod strzechy, m.in. po to pojawilo sie dosc atrakcyjne srodowisko graficzne. Wiekszosci "zaawansowanych" uzytkownikow Linux'a wydaje sie ze owe "Xwiny" to standard i podstawa "pracy". Nic bardziej mylnego... a dlaczego o tym pisze? Ano dlatego ze czytam cos takiego jak napisales wyzej i dochodze do wniosku ze od inteligentnego systemu wymagasz wiecej niz moze. Zarzuciles pewnie bez pojecia pare giga smieci na dysk, w tym okienka, i probujesz robic to samo co w Windows: klikac kolorowe ikonki. Tak naprawde to polaczenie modemowe uruchomic mozna jednym prostym skryptem ppp i to z konsoli, a nie srodowiska graficznego. Zareczam ze jest to i prostsze i skuteczniejsze niz zabawa z managerem ppp w okienkach. A przy okazji proponuje zaczac rozumiec jak dziala Linux, uczyc sie konsoli, narzedzi, basha, perla, skryptowania, rekompilacji jadra, konfigurowania uslug i daemonow, zabezpieczania skrzynki, itp. To sa prawdziwe zastosowania Linux'a i warto wiedziec te rzeczy i z setke innych zanim uruchomi sie okienka, a nie: "ikonke wcisnalem i nie polaczylo mnie, dziwny ten Linux jakis". A jak za ciezko to proponuje zostac poki co w Windows, nie trzeba tyle myslec :-)

P.S. Istnieje mozliwosc uzycia *niektorych* winmodemow pod Linux'em. Stosowne poradniki dostepne w Sieci.
Stary 23.04.2003, 03:11   #15
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
kizio napisa***322;(a)
Przyznam, ze "Guru on Linux" wprowadza moim zdaniem w blad. Fachowiec w zakresie j.angielskiego bez problemu zrozumie, ze jestes Guru forum ktory uzywa Linux'a ale przecietny zjadacz liter moze to odczytac jako "fachowiec od Linux'a" mimo iz nalezaloby wtedy zmienic na "Linux Guru"... w efekcie zamet kosmiczny bo okazuje sie w tym watku, ze jedyne co masz wspolnego z Linuxem to system plikow ext2 na dysku i pare plikow na nim :-)

Twoje uprawnienia: