Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Magnes neodymowy :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/magnes-neodymowy-47924/)

rembrant 11.02.2005 16:58

@grzeniu

no moze to co ty napisales jest prawda, ale sa tez inne sposoby i po co kombinowac, nie napisalem o sposobie ktory zatrzymuje licznik na tyle ile chcemy, a nie pozostawia sladu na urzadzeniu, sposob ktory przy ekspertyzie nie jest do wykrycia, ale sami wiecie wtedy cena wody wzrosla by do niebotycznych rozmaiwrow, albo padla by firma metron a tego z patriotycznych powodow nie moge uczynic :)

rycho 11.02.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez Maciej
a w Toruniu na jednym z osiedli mieli taki sposób na liczniki z wodą...:
poprostu używali małych ścisków stolarskich, aby ścisnąć plastikową osłonę tak aby blokowała wskazówki. Nie mam pojęcia czy to działa, czy nie. Sposób tak stał się nagminny i popularny, że spółdzielnia gdy skapneła się o co chodzi zaczeła zakładać osłony ze styropianu na liczniki z wodą, tak więc chyba to działało.

Miałem coś napisać, ale nie zdążyłem ;) :piwo:

Maciej 11.02.2005 13:40

a w Toruniu na jednym z osiedli mieli taki sposób na liczniki z wodą...:
poprostu używali małych ścisków stolarskich, by ścisnąć przednią plastikową osłonę tak aby blokowała wskazówki. Nie mam pojęcia czy to działa, czy nie. Sposób tak stał się nagminny i popularny, że spółdzielnia gdy skapneła się o co chodzi zaczeła zakładać osłony ze styropianu na liczniki z wodą, tak więc chyba to działało.

Eliasz 11.02.2005 13:28

@luminat - Być może, wszystko zależy chyba od licznika, czy jest czuły czy nie

luminat 11.02.2005 12:41

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Jak ktos chce miec wode za free to wystarczy rano odrecic ja tak zeby wrecz kapalo (no moze troche wiecej;)) na wieczór mamy wanne pełną wody :D Ogólnie chodzi o to żeby woda płyneła tak pomału żeby nie przekręcić licznika ;) W sumie to sam nie prubowałem ale podobno działa.

W tego co slyszalem co przez nieszczelnosc kranow tracimy dziennie kilka lub, kilkanascie litrow wody, wiec z tego wynika ze powyzszy sposob nie dziala.

Arnold 11.02.2005 12:31

Magnesy neodymowe mogą zakłócić pracę liczników EE (starego typu) ponieważ liczniki wykorzystują pole magnetyczne do obracania tarczą licznika.
Nowe liczniki EE są elektroniczne i takich nie da się zakłocić magnesem.
http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,2530831.html

mr_spock 11.02.2005 11:40

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Jak ktos chce miec wode za free to wystarczy rano odrecic ja tak zeby wrecz kapalo (no moze troche wiecej;)) na wieczór mamy wanne pełną wody :D Ogólnie chodzi o to żeby woda płyneła tak pomału żeby nie przekręcić licznika ;) W sumie to sam nie prubowałem ale podobno działa.

Podobno z picznikiem ee jest podobnie.
ma swoja bezwladnosc i odpowiednio maly prad moze nie poruszyc

Eliasz 11.02.2005 01:46

grzeniu 10.02.2005 22:56

Rembrant poczytaj co napisalem wyzej o licznikach e.e., a co do wodomierza to polecam rozebrac jakiegos szmelca i obejrzec sobie jak to dziala.
Oczywiscie jesli gdzies ktos juz ma elektroniczne to d*** blada.

rembrant 10.02.2005 21:27

A co do magnesow to liczniki domowe sa z plastiku itp. w kazdym badz razie nie z metali i magnes nie pomoze, co do pradu to najlepszy sposob podpiac sie do sasiada, a najgorszy podpiac sasiada do siebie :) z magnesem to nie wiem jak jest ale chyba ciezko uzyskac jakies wymierne efekty, jak wlaczysz czajnik 2500W to rzadna sila nie zatrzyma tego pedzoncego kolka u mnie to wyglada tak jakby mialo wyskoczyc z orbit (w sumie to na to ciagle licze) pozatym teraz montuja liczniki elektroniczne :(

ed hunter 10.02.2005 21:27

można się też nie myć i pić wodę z bagna.

rembrant 10.02.2005 21:24

Co do licznikow wody to ostatnio mi wymieniali i wymienia sie je co 5 lat wynika to wlasnie z tego ze wiele osob dokonuje przerobek licznikow w celach kradziezy,
jest na to wiele sposobow i po zdjeciu licznika jest on badany i sprawdzany jest jego stan a dane porownywane z licznikiem wzorcowym.
Jezeli podczas takich badan wyniknie ze licznik zle wskazuje, to jest on rozbierany na czynniki pierwsze i wtedy diagnosta ktory go bada,
a bada ich setki tygodniowo i zna sie na rzeczy potrafi wiele rzeczy udowodnic, a wtedy nie jest tak kolorowo.

Jest kilka sposobow omijania licznika:
1. Mozna go przytrzec wtedy lekko spowalnia, usterka nie do wykrycia bo licznik mogl sie tak naturalnie zuzyc robi sie to odkurzaczem wtedy licznik kreci sie na sucho,
a jak na sucho to nie ma wody ktora uzywana jest jako czynnik zmniejszajacy tarcie i wtedy licznik szybko sie zagrzewa i blednie zlicza zuzyta wode (ryzyko - mozna go zatrzec a wtedy to juz sie nie rusza i d... zbita)

sa jeszcze inne spsoby ale... sami wiecie :)

Eliasz 10.02.2005 15:53

Hehehehe dobre dobre, tylko gorzej jak ktos przyłoży magnes drugą stroną i zamiast przyciągać będzie odpychał ^_^ ^_^ ^_^

ed hunter 10.02.2005 13:38

ja am zmienony licznik wody w zeszłym roku i jest cały z mosiądzu i plastiku stary też niemiecki tak samo (wymiana co 4 lata) a jak ktoś chce kraść to niech się najpierw zastanowi. :)

raptor123 10.02.2005 10:31

@Ormianin co do liczników wody mylisz się da się je zatrzymać, ale zależy to jaki jest licznik, bo te nowe liczniki w środku sa wykonane z plastiku i jakiś tam stopów, a te stare dają się zatrzymać bez problemu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:44.