Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Marihuana i jej legalizacja (https://forum.cdrinfo.pl/f5/marihuana-jej-legalizacja-23978/)

icemac 23.12.2005 10:53

jasne ze tak :jupi_pet: :spoko:

ed hunter 23.12.2005 11:21

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Zabytkow mamy sporo, bez przesady @Ed, uwazasz ze w takiej Szwecji, Norwegii, Finladii, Irlandii jest wiecej atrakcji?

Turysci z krajow zachodnich wybieraja nasz kraj ze wzgledu na walory kraiobrazowe (Baltyk, Tatry) oraz to ze jest tanio...

A maryska mi wisi... wole porzadna ognista

no właśnie między innymi dzięki Szwecji mamy mało starych zabytków typu zamki :| w Szwecji są Szwedki i to mi wystarczy ;)

w Finlandi najciekawszy jest las (tak niesamowicie dziki i piękny, że się opisać nie da) i łapanie ryb - turystów jak na lekarstwo. (wódka za droga :P)

w Irlandi są niesamowite widoki, które poznajemy dzięki @joujoujou i ciekawe biosy :> (mam nadzieję zobaczyć na własne oczy - oczywiście i krajobrazy i inne biosy :P)

w Norwegii są fiordy, które w takiej formie i ilości nie występują nigdzie na świecie (jeszcze nie widziałem, ale może kiedyś...)

u nas jest co pokazać tyrystom, ale maryha byłaby dodatkową atrakcją ;p

najgorsze jest to, że jest za mało informacji o Polsce i turyści, których coś do nas przygna są bardzo zdziwieni.

myślę, że coś się ruszyło w reklamie Polski za granicą (po legalizacji maryhy to by się o Polsce gadało na świecie :D) i będzie coraz mniej zdziwionych małolatów z Ameryki - TO W POLSCE JEST MCDONALD :wow: :hahaha:

Ormianin 23.12.2005 12:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no właśnie między innymi dzięki Szwecji mamy mało starych zabytków typu zamki :| w Szwecji są Szwedki i to mi wystarczy ;)

w Finlandi najciekawszy jest las (tak niesamowicie dziki i piękny, że się opisać nie da) i łapanie ryb - turystów jak na lekarstwo. (wódka za droga :P)

w Irlandi są niesamowite widoki, które poznajemy dzięki @joujoujou i ciekawe biosy :> (mam nadzieję zobaczyć na własne oczy - oczywiście i krajobrazy i inne biosy :P)

w Norwegii są fiordy, które w takiej formie i ilości nie występują nigdzie na świecie (jeszcze nie widziałem, ale może kiedyś...)

u nas jest co pokazać tyrystom, ale maryha byłaby dodatkową atrakcją ;p

Chodzilo mi o zabytki architektury (tule ze nie nowozytnej)... tego w skandynawsich krajach nie znajdziesz, wskaz mi jakis gotycki kosciol
Fiordach i gorach Norwegii, Szwecji nie bede dyskutowac, bo faktycznie pieknie... a na swiecie owszem sa takie fiordy i jeszcze piekniejsze... Fiordland w Nowej Zelandii - Wyspa Poludniowa, Alpy Poludniowe wchodza do oceanu - bylem widzialem - piekne, oraz Ziemia Ognista w Ameryce Poludniowej - nie widzialem.

Skandynawi z bliska rowniez nie widzialem, bylem tylko na w-w Alandzkich na Baltyku (tych pomiedzy Szwecja a Finladia) ale to bylo za czasow studenckich i jechalem tam na sponsorowane badania archeologiczne przez UW Wroclaw (kultury zachodnio-baltyckie) po drodze widzialem Gotlandie i Olandie, bo tak dobijal prom przesiadkowy, ale tylko z burty. W-w Alandzkie wygladaja jak nasze Mazury, jedynie rozni sie smak wody - slony :) a tak to krajobraz malaryczny, woda, plaski teren, lasy glownie iglaste, a do tego bylem w pazdzierniku to wialo okrutnie od morza i ciemno bylo prawie caly dzien bo kolo podbiegunowe tuz tuz... piwo drogie jak cholera, ludzie kupowali alkohol na promach (bezclowo)... owszem sa inne atrakcje ale ja wole jednak kraje poludniowej Europy - Grecja, Wlochy, Chorwacja, Bulgaria... poludniowy klimat mi odpowiada i wino :)

piotrek123 23.12.2005 16:58

Cytat:

Napisany przez mgit
Stary topic i stara sonda ale co tam zagłosuje, niech zalegalizują i tak kto chce jarać to jara :)

Ten znowu wyciąga to...
Akurat na święta... :podbite:

legion 24.12.2005 22:35

jestem za czemu nie papierosy tez maja legalizacje a sa bardziej szkodliwe :D

polakT 25.12.2005 22:30

http://camelot.ovh.org/dobrze-gada.mp3

Piterniel 25.12.2005 23:20

Fajny tekst...

Burak_PL 26.12.2005 00:53

ee taki topic :) i tak nic nie da :) kto chce ten pali kto nie nie pali :)

-Sid-The-Rat=> 26.12.2005 01:57

Cytat:

Chodzilo mi o zabytki architektury (tule ze nie nowozytnej)... tego w skandynawsich krajach nie znajdziesz, wskaz mi jakis gotycki kosciol
to jak rozumiem kiedy zaczela sie wg ciebie historia szwecji? chrzescijanstwo bylo tam dlugo, az zostalo wyparte przez inna ideologie. jesli dobrze pamietam, jednym z ciekawszych zabytkow ery sredniowiecza sa ruiny katedry w upsali, jest katera w lund, jest cala masa twierdz, warowni i zamkow z czasow wikingow oraz bardzo krwawych i trwajacych stulecia wojen szwedzko dunskich. jesli nie szwecja, to wczesnogotycka katedra jest w turku w finlandii. to, ze szwecja nie jest krajem chrzescijanskim nie znaczy, ze nie ceni sie tam zabytkow i nie chronii dziedzictwa, ktorego zreszta nikt sie nie wstydzi. starych kosciolow tam ci dostatek, moze nie takich jak zachodnioeuropejskie strzeliste i delikatne giganty, ale rownie starych i interesujacych [pamietaj, ze w szwecji nie bylo potrzeby budowac gigantow.. ludzi malo]

to samo tyczy sie przemyslowego czy obronnego - tego tam full, zwlaszcza w rejonie ciesnin, gdzie twierdze wikingow widac na kazdym nadajacym sie do tego wzgorzu [zabawne, nikt ich nie rozkradl...].

REi 26.12.2005 02:57

Paliłem ta cala maryche nie raz i jakos mi to nie przypadlo do gustu... co wy mlodzi (bo przynajkniej w mojej okolicy 90% osob kozystajacych z tej uzywki to smarki ponizej 17roku zycia) w tym widzicie? To ma jakis bunt byc czy jak? Bo caly "efekt" jest gowno wart. Zamiast tego wole napic sie pozadnego wina z kumplami lub... do obiadu, nie wiem moze jestem czlowiekiem starej daty.... kur** przecie ja nawet 20 nie mam. Juz lepiej sie na LSD przezuccie bo te uzywane z umiarem nie powoduje uzaleznienia a przynajmniej jak "wezmiesz" to cos z tego jest. Mimo wszystko wole napic sie dobrej whisky z kumplami i podyskutowac o celach naszego zycia niz isc "zapalic" i dac sie przez autobus rozjechac...

(pisze o autobusie bo znajomy podczas lekcji "zapalil ziolo" i na przerwie dla radochy staral sie zatrzymac autobus pospieszny ktory normalnie na tym przystanku nie staje... zlamal obie nogi ale zyje)

Ormianin 26.12.2005 12:36

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
to jak rozumiem kiedy zaczela sie wg ciebie historia szwecji? chrzescijanstwo bylo tam dlugo, az zostalo wyparte przez inna ideologie.

szwecja jest krajem chrzescijanskim, podobie jak Dania, Norwegia, Finladia, Rosja, Estonia, Lotwa, Litwa...
Nie chodzilo mi ani o tradycje katolicka ani luteranska... a jedynie architekture "murowana", wikingowie pozostawili po sobie, owszem, drewniane warownie typu "Biskupin", sredniowiewieczne zanki bezposrednio zwiazane sa juz z chrzescijanska spuscizna... Finladia jako samodzielny twor dopiero istnieje od konca I wojny swiatowej, a zwiazku z takim faktem ze plemiona ugro-finskie przed XVIII wieku trudnily sie tylko polowaniami na renifery i zbieractwem jagod w lecie, poludniowa Finladnia byla czescia Szwecji do Karla Gustawa, potem ten obszar przejela Rosja... Inaczej jesli chodzi o kulture basenu Morza Baltyckiego... bo tej kultury mamy wiecej w czesci zajetej przez Krzyzakow i Zakon Kawalerow Mieczowych a inaczej wyglada ona w Danii, albo w Polsce, i poludniowej Szwecji, ktora w okresie sredniowiecza byla czescia Danii i zamieszkala calkowicie przez Dunczykow

Jesli chodzi o pradzieje tych ziemi (basen Morza Baltyckiego) w okresie wplywow rzymskich, w okresie pradziejowym... to zbyt krotka historia Wikingow czy Normanow juz ten okres nie obejmuje, chyba ze bedziemy mowic o spolecznosciach ktore zajmowaly ten obszar i uczestniczyly chocby w ekploatacji bursztynu, bo bursztynie mowia starozytne zrodla pisane

krEcik^ 26.12.2005 12:41

Ja pier***e ludzie, piszecie to o jakims przejechaniu przez autobus (:D) to ja widze ze wy macie po tym ladne kwestie... Ja oczywiscie jestem za, nie powiem...lubie, jest to rodzaj jakiegos rozluznienia, poprostu odejscia od tej (szarej) rzeczywistosci a co do posta Rei'a to nie zgodze sie z toba stary wole zajarac na imprezce (i nie tylko) dobrze sie bawic, miec dobry nastroj, posmiac sie z siebie i z fajnych wkretow niz wypic 0,5l wodki upie***lic sie totalnie i nie kontaktowac ze swiatem rzeczywistym... JESTESMY ZA :spoko:
pozdro ;)

MQs 26.12.2005 12:43

Polecam film "History of marihuana" - dowiecie się jak doszło do tego, że jest ona traktowana jako narkotyk (w odróżnieniu od alkoholu) - no i te fantastyczne propagandowe filmiki amerykańskie z początków kina...ehh

Kogo wolelibyście spotkać w ciemnej ulicy - kilku pijanych czy "spalonych" kolesi?

sayan 26.12.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez MQs

Kogo wolelibyście spotkać w ciemnej ulicy - kilku pijanych czy "spalonych" kolesi?

....zdecydowanie tych drugich.

Piterniel 26.12.2005 13:09

Cytat:

Napisany przez sayan
....zdecydowanie tych drugich.

Czemu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:35.