Cytat:
Napisany przez pawelblu
Hm. Moge Ci podac bardzo bardzo dobrych autorow:
Szczegolnie Hitler, moze byc tez Marks i Engels.
Rowniez Goebbels, tylko nie wiem czy on pisal jakies powazne publikacje.
A jakie to sa te persfazyjne funkcje to google.
|
To nie jest takie proste jak Ci sie wydaje... Ja kiedys jeszcze w liceum napisalem na jakims wiekszym wypracowaniu o Mein Kampf ktory jest oczywiscie w naszym kraju zakazany. Nadmienilem ze Hitler byl mistrzem zrzeszania wsrod siebie ludzi, genialnym taktykiem mozliwe ze przewyzszajacym samego Napoleona, i bardzo mozliwe ze gdyby nie bunt ze strony jego generalow i zachowanie Himmlera - mogl ta wojne wygrac, zwlaszcza ze zawsze wygrywal bitwy niemozliwe do wygrania! Oczywiscie zakonczylem faktem iz zgubilo go tak narpawde jego szalenstwo, bo to wlasnie zamkniecie sie w sobie, choroba psychiczna i wewnetrzna samotnosc byly przyczyna jego osobistej kleski (samobojstwo), chociaz zestawienie masakry na milionach ludzi z czlowiekiem ktory chociazby puszcza kobiety przodem, pije tylko lampke wina do obiadu, nie pali i czytuje ksiazki wybitnych filozofow czyni z niego prawdziwego potwora. Oczywiscie zostalem napietnowany oficjalnym szkolnym faszysta i az do zakonczenia matur spogladano na mnie nieprzychylnym okiem. Do tematu nigdy juz nie wrocilem, a szkoda bo Hitler to bardzo ciekawa postac.
|