Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   mBank - zawodzi :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mbank-zawodzi-30600/)

bgn 27.03.2005 21:17

Cytat:

Napisany przez brzuszki
i jeszcze pytanko- czy po zrobieniu przelewu np. do ZUS - można wydrukować jakieś potwierdzenie- np. potrzebne do zaświadczenia o niezaleganiu, jak można udokumentować wpłatę na jakieś konto - np. gdy ktoś twierdzi , że coś nie jest zapłacone?
Pozdrawiam
Justyna

to nienajlepeszy wybor.Dla tak powaznych klientow jak my Bre stworzyl Multibank. Jest to tak samo czesc Banku Rozwoju Eksportu jak mbank, ale przy obsludze zdalnej ( telefon, internet,wap) wszystkie operacje sa za darmo, mozna zdefiniowac roznego rodzaju platnosci, itd. VVbank jest moze i bankiem takim sobie, ale indywidualny klient nie jest jego celem.
Nie wzdychajcie do tokenow - syf to straszny , pierszy wprowdzil to chyba Lukasbank.
A mbank - jest dla malolatow i drobych klientow co to przelew robia od czasu do czasu , ale dostaja pare groszy od rodzicow , stypendia drobne prace i w ciagu miesiaca je wydaja.
Do jest drogie kolezenstwo podzial segmentow bankowych na i nim sie bank wybierze - to poza oprocentowanie nalezy przejzec co nam w nim odpowiada, a co nie

andrzejj9 26.03.2005 20:27

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Nie zlecenie stale, tylko polecenie zaplaty. To polecenie regulowania np rachunkow za gaz czy prad gdzie co miesiac jest inna kwota do zaplaty. Tego nie zalatwisz przez neta, tylko musi isc papierkowo. Zlecenie stale to chyba rozni sie tym ze polega na placeniu stalej kwoty.
Ostatnio czekam juz ponad 2 mce na uruchomienie polecenia zaplaty dla Tele2 (za telefon) i na razie nie jest aktywne jeszcze.

Koszty:
- przelewy wewnatrz mBanku - darmowe
- przelewy zewnetrzne - oplata 0,50zl
- przelewy do ZUS i Urzedu Skarbowego - 1zl
- polecenie zaplaty - 1zl miesiecznie za dowolna ilosc polecen zaplaty

No tak myślałem, że nie zrozumiałem, o co chodzi. Takiego polecenia zapłaty jeszcze nie musiałem załatwiać i być może rzeczywiście jest to trochę czasochłonne i uciążliwe.

grzeniu 26.03.2005 17:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Masz na myśli stałe zlecenia? Chyba nie, bo mi ustawienie tego zajęło jakieś 5 minut.

Nie zlecenie stale, tylko polecenie zaplaty. To polecenie regulowania np rachunkow za gaz czy prad gdzie co miesiac jest inna kwota do zaplaty. Tego nie zalatwisz przez neta, tylko musi isc papierkowo. Zlecenie stale to chyba rozni sie tym ze polega na placeniu stalej kwoty.
Ostatnio czekam juz ponad 2 mce na uruchomienie polecenia zaplaty dla Tele2 (za telefon) i na razie nie jest aktywne jeszcze.

Koszty:
- przelewy wewnatrz mBanku - darmowe
- przelewy zewnetrzne - oplata 0,50zl
- przelewy do ZUS i Urzedu Skarbowego - 1zl
- polecenie zaplaty - 1zl miesiecznie za dowolna ilosc polecen zaplaty

rosol 26.03.2005 17:30

Ja mam w Inteligo. Zakladalem miesiac temu. Zalozenie praktycznie kilka dni, bo wszystkie dokumenty przywozi kurier (MasterLink), podpisujemy przy nim umowe, dzwonimy na biuro obslugi klienta, aktywujemy kanaly dostepu i juz nam konto dziala razem z karta do platnosci w internecie i bankomatu. POLECAM INTELIGO !!

andrzejj9 26.03.2005 16:28

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
no to w sumie fajnie...
No bo mi glownie zalezy zeby gdzies te pieniadze gromadzic. Bo wiadomo tam nic nie urośnie..a przy okazji jak jakies wakacje,czy nawet wypad na zakupy brać 400zl samemu to strach troche jest (fakt ze to najmniejszy problem, ale zawsze) dlatego tutaj karta sie przydaje) bardziej mnei interesuja przelewy przez internet itp.

A co sadzicie o INGBank?

Ps. a jak z cenami za przelewy w mBanku?

O INGBanku nie wiem nic, natomiast jeśli chodzi o ceny przelewów, to teraz w MBanku kosztuje to 50 groszy. Ja natomiast ostatnio założyłem sobie dodatkowo konto w Inteligo (tzn. "przerobiłem" swoje obecne superkonto student) i tam przelewy do odwołania (ale mam nadzieję, że nie prędko) są za darmo. Generalnie całkiem nieźle PKO to Inteligo zrobiło i też mogę spokojnie polecić.

andrzejj9 26.03.2005 15:48

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Podobnie czasochlonne, albo i bardziej, jest uruchamianie polecen zaplaty..

Masz na myśli stałe zlecenia? Chyba nie, bo mi ustawienie tego zajęło jakieś 5 minut.

Kasprzak 26.03.2005 15:44

no to w sumie fajnie...
No bo mi glownie zalezy zeby gdzies te pieniadze gromadzic. Bo wiadomo tam nic nie urośnie..a przy okazji jak jakies wakacje,czy nawet wypad na zakupy brać 400zl samemu to strach troche jest (fakt ze to najmniejszy problem, ale zawsze) dlatego tutaj karta sie przydaje) bardziej mnei interesuja przelewy przez internet itp.

A co sadzicie o INGBank?

Ps. a jak z cenami za przelewy w mBanku?

grzeniu 26.03.2005 15:24

W mBanku dziala wszystko sprawnie. Zapusc sobie demo na stronie i porozgladaj sie. Standardowo zakladasz np e-konto i pozniej mozesz sobie wydzielac jakies pule pieniedzy i zakladac lokaty terminowe. Przelewy wychodza bardzo szybko, chyba 4 razy dziennie sa realizacje zlecen, wiec nie ma zadnych problemow.
Co do kart platniczych to sam nie uzywam, wiec nie powiem co i jak.

Tak nawiasem, to zalozenie konta trwa w mBanku min 3 tygodnie i nie łudz sie ze np wysylajac papierki poczta z priorytetem (czyli dostarczenie nastepnego dnia) cos przyspieszysz - chodzi tu o pelna obsluge z mozliwoscia wyplat, bo wplacac to mozesz duzo wczesniej. Podobnie czasochlonne, albo i bardziej, jest uruchamianie polecen zaplaty....ale jak juz przez to wszystko przebrniesz to potem masz spokoj.

Jeszcze jedno - obsluge przez kanal internetowy musisz tez na poczatku uruchomic poprzez m-linie czyli telefonicznie, ale to juz zadziala nastepnego dnia.

PS Mozesz tez ze stronki wejsc na "kontakt" i dalej na czat z m-linia i tam mozesz 'na zywo' pogadac sobie z kims z pracownikow wBanku i popytac. Odpowiadaja cierpliwie.

kizio 26.03.2005 15:13

Cytat:

Napisany przez mr_spock
...(chyba min 14)...

13 :)

mr_spock 26.03.2005 14:48

mBank.
Nie musisz mic stalych dochodow, nawet mozesz miec mniej niz 18lat (chyba min 14).
Wejdz na stronke i sie wszystkoego dowiesz

Kasprzak 26.03.2005 14:37

ps. nie bede zakladal podobnego tematu mam teraz takie pytanko...
Mam pewna kwote pieniedzy - dostałem, nie chce ich przepuscic, bo wiadomo moglbym pojsc do MediaMarkt, Komputronik itp. i kupic wszystko do kompa...tak nie chce.
Chcialbym sobie zalozyc konto. Nie moze to byc konto ze stalymi dochodami bo uczę się jeszcze, nie pracuję. Mam 18 lat, takze jakas tam bariera jest ominieta.Nie znam sie na kontach dlatego Was prosze o napisanie, jak wyglada sprawa kont obecnie? Gdzie sie oplaca? Jak sie oplaca? Co sie robi...Itp. na ten temat. Z gory dzieki

mr_spock 26.03.2005 03:45

Cytat:

Napisany przez karaluszek
he he i tak to jest z tymi bankami internetowymi.... malo bankomatów i przyciagaja takich jak was brakiem prowizji za przelewy.ale jak tylkko cos wprowadza nowego ty wy uciekacie.takich klientow bankom nie trzeba.bankom potzrebni sa klienci z ktorych żyją czyli tacy co biorą kredyty i zakładają depozyty a nie co obracają pieniędzmi które ciągle muszą być dostępne.więc bez obaw mbank na waszym odejsciu nie ucierpi.

eee? ze co?

Malo bankomatow? w przypadku Mbanku - WBK i euronet. Moze w Pćimiu dolnym nie ma fakrycznie zadnego
Brak prowizji? no ja place 50gr za przelew zawnetrzny

Air 26.03.2005 02:22

Cytat:

Napisany przez pawelblu
eKarta to od poczatku byla specyficzna, dodatkowo platna karta mBanku do placenia glownie w necie. Nie jest to standardowa usluga. Zwykla Visa Electron ktora jest dodawana bezplatnie do rachunku jako standard nie daje takich mozliwosci. Za to mozna nia robic zwykle zakupy i uzywac w bankomacie (czego nie da sie zrobic z eKarta).

Visa Electron jest akceptowana w płatnościach internetowych. Mam konto w Inteligo i płacę tą kartą poprtzez internet.

P.S. Uważajcie na swoje karty typu Visa. Do płatności interenetowych całą informację o koncie klienta czerpie się z plastiku!!

pawelblu 26.03.2005 00:58

eKarta to od poczatku byla specyficzna, dodatkowo platna karta mBanku do placenia glownie w necie. Nie jest to standardowa usluga. Zwykla Visa Electron ktora jest dodawana bezplatnie do rachunku jako standard nie daje takich mozliwosci. Za to mozna nia robic zwykle zakupy i uzywac w bankomacie (czego nie da sie zrobic z eKarta).

andrzejj9 25.03.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
Jesteś pewien ?
Bo tak przeglądam i czytam stronkę mBanku.
Aha chyba że chodzi o to że eKarta to tylko taka nazwa a w rzeczywistości to tylko kody :)

A to coś nowego.. Ale rzeczywiście nie mam aktualnych informacji, bo ja sobie kartę wyrabiałem już dawno temu. I może to też nie była ekarta, tylko jakaś inna. Nie pamiętam już, ale zadzwoń na infolinię i zadaj te same pytania, co tu. Obsługa jest (kiedyś była.. ) miła i kompetentna więc powinieneś się wszystkiego dowiedzieć.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51.