![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Choose your destiny
Data rejestracji: 13.07.2004
![]() |
![]() Witam
Po pierwsze witam wszystkich dawnych znajomych po dlugiej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do sieci ![]() Mam takie pytanie na które nikt mi nie potrafi w 100% odpowiedzieć i mam nadzieje ze tutaj mi ktos pomoze. Sprawa wyglada tak musze sobie kupic jakis odtwarzacz stanalem na MP4 i iPODzie ale nie wiem co jest lepsze teoretycznie zdaje mi sie ze lepsza jest MP4 pod wzgledem wyswietlacza i odtwarzania MP4 ale jesli tak naprawde jest to czemu iPODy o mniejszej pojemnosci sa drozsze od MP4 o wiekszej ![]() Niech mi ktos poradzi co mam kupic biorac pod uwage atrakcyjnosc cenowa oraz jakosc. Mile widziane bedzie rowniez info o firmie i modelu ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Nie tylko marka
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Choose your destiny
Data rejestracji: 13.07.2004
![]() |
ok thx czyli kupuje Ipoda a jaki model polecacie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jakie masz wymagania i ile kasy ?
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
ipod sripod. na plus jedynie to, ze rockoboxa da sie wpakowac i to do mnie przemawia, a nie rozdety marketing applea.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
iRiver i iAudio to jedyne marki godne polecenia :-). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
Moze jeszcze MPIO, to sie niedlugo okaze ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
ClassicGOD
![]() |
no wiecie jak ktos nie szuka scyzoryka z radjem itp tp iPod mu bedzie odpowiadal, jak na razie jest to sprzet o najlepszych paramertach technicznych na rynku (i nie wciskajcie tu kitu ze iRiver i iAudio lepiej graja bo wam na mp3 128kbps sie tak wydawalo... Apple w iPod'ach uzywa najlepszej klasy DAC'ow tej samej firmy ktorej DAC'i stosowane sa w iRiverach i iAudio tylko ze Apple uzywa drozszego modelu o lepszych parametrach. - 192kHz/24bit 100dB SNR kontra 96kHz/24bit 90dB SNR - oba uzywaja slawnych juz modluatorow Sigma Delta )
![]() God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience" Ostatnio zmieniany przez REi : 21.09.2006 o godz. 23:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() No tak, pięknie ładnie, problem w tym, że jakość samych przetworników o niczym jeszcze nie świadczy i jest to zwykły chwyt reklamowy, na który wszyscy się nabierają. Tor audio to nie tylko przetwornik cyfrowo analogowy (choć jest ważny), ale pełno innych rzeczy, które mogą drastycznie obniżać jakość dźwięku końcowego. Jako przykład mogę wymienić choćby jakość zastosowanego wzmacniacza słuchawkowego. To nie przypadek, że profesjonale urządzenia tego typu są zbudowane głównie na lampach, a ich wielkość jest duuuuużo większa od przeciętnego playera. Aby było śmieszniej, to nikt się nawet tu nie przejmuje lekkim szumem, który często jest obecny w takich systemach. Inny przykład - porównajmy sobie profesjonalną kartę muzyczną kupioną parę lat temu do studia nagrań za ciężkie pieniądze. Ma ona zgodnie z danymi takie same parametry przetwornika DAC jak karty zintegrowane obecnie w każdej taniej płycie głównej komputera, czy to oznacza, że ich jakość jest taka sama ?, oczywiście nie. Reasumując, wysokie parametru przetwornika DAC świadczą jedynie o tym, że jest szansa na to, że sprzęt do czegoś się jednak przyda ![]() Parametry częstotliwości próbkowania i rozdzielczości bitowej to też ciekawa sprawa. Zakładając, że nie stosuję w odtwarzaczu żadnych efektów DSP (przy których zamiana na wyższe wartości ma jakiś sens, choć wątpliwy w sprzęcie przenośnym) to po co mi 24 bitów i 196 kHz ? - jeśli mam dźwięk w najlepszym razie w formacie wav z CD, czyli 16bit/44,1 kHz. Przecież nic się tu nie poprawi, może tylko pogorszyć. Zresztą i tak 99 % osób kompresuje dźwięk kodekami stratnymi. Nawet gdyby przenośne playery miały jakość dźwięku porównywalną z bardzo drogimi systemami (które zazwyczaj zapewniają podawane w specyfikacjach parametry) to i tak mija się to wszystko z celem. Dlaczego ?, na ulicy jesteśmy narażeni na tak dużą dawkę zakłóceń, że walka o różnice słyszalne tylko w pomieszczeniach odsłuchowych, przy sprzyjających warunkach i na świetnym sprzęcie, nie mają najmniejszego sensu. Sprawę trochę poprawiają dokanałówki, ale te z kolei są jakościowo właśnie tylko "na ulicę" ***8211; czytaj zawsze coś jest nie tak. Do tego dochodzi zajęcie mózgu dużą ilością innych bodźców (aby np.: nie wpaść pod samochód) sprawia, że koncentracja na słuchaniu jest bardzo słaba i duża ilość informacji po prostu do nas nie dociera. Proponuję zrobić test i dodać do jakiegoś utworu drobną ilość szumu, tak aby było go słychać tylko w domu, gdy jest w miarę cicho (można sobie np.: zsamplować coś z kasety) i wyjść z tym na ulicę. Zapewniam, że będzie on prawie lub wcale niesłyszalny, co oznacza, że pomijając jakość słuchawek, realnie dynamika urządzenia na poziomie 65-70 dB (kaseta bez dolby to nawet mniej niż 60dB) jest już w zupełności wystarczająca. Oczywiście skoro oferuje się nam lepszy produkt to czemu go nie kupić. Więc mamy te 100 dB i śmiejemy się z kogoś kto ma 95 ![]() Do tego same słuchawki są bardzo słabym ogniwem, głównie za względu na ich wielkość, ale to już kolejny temat rzeka. Powiem tylko, że mając powiedzmy EP630, dla których poprawne odgrywanie wysokich częstotliwości to abstrakcja, nie ma najmniejszego sensu zamiana mp3 320 kbps, na format bezstratny. Jest to już tylko sztuka dla sztuki nic więcej. Pozdrawiam i mam nadzieję, że za mocno nie przynudziłem ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ClassicGOD
![]() |
Cytat:
Efektami DSP zajmuje sie o ile sie nie myle uklad firmy PortalPlayer - rowniez uzywaja go wszyscy liczacy sie na rynku. Wspominasz o wzmacniaczach lampowych - fajnie bo mam takie 2 w domu ktore wlasnymi rekami z ojcem zbudowalem (niestety 1 juz nie dziala a do drugiego brak 1 lampy ![]() 16bit/44,1 kHz? a slyszales o DVD-Audio? Co do wyczuwalnosci roznic dzwieku... mam paru znajomych Audiofili sam mam sklonnosci ku tej "chorobie" ![]() BTW, skoro mowa o przyjaciolach audiofilach - Shure e3c brzmia naprawde super - czas zaczac oszczedzanie ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
na ipoda szkoda kasy ... to oblukaj
wiecej info: http://forum.mp3store.pl/index.php?s...91&mode=linear ! edit REi@ a wiesz na jakim chipie jest iPod ![]() jak nie to poczytaj <- PortalPlayer
![]() Ostatnio zmieniany przez AleX69 : 21.09.2006 o godz. 23:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() No ciekawe te Sandisk Sansa. mp3 i filmy zdjęcia-fakt jak ipod ale tańsze. Jakie to filmy łyka? na pewno wmv ale jakie? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
ClassicGOD
![]() |
Cytat:
http://www.informit.com/content/imag...inks/fig05.jpg Poza tym nie wiem czy zauwazyles ale ja mowie o DAC a nie czipie napedzajacym player - to 2 inne rzeczy i o ile muzyka pozostaje w formacie cyfrowym kiedy jest przetwarzana przez procesor to nie ma to takiego wplywu na jakosc o tyle Digital to Analog Converter ma najwiekszy wplyw na jakosc odtwarzanej muzyki. BTW Apropo Sandisk Sansa i video... ludzie narzekaja na iPoda jako video player a wy wychwalacie 15fps na mikroskopijnym ekranie...
![]() |
![]() |
#15 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Creative Zen ... tez ciekawe ma modele, ale np. iRiver H10 to juz godny polecenia sprz***281;t. Ma go kilku znajomych i gwarantuje, nikt nie odda***322; do serwisu.
iPod jest ciekawy, ma ciekawy wyglad, ktory nie wszystkim sie podoba, jakosc ma bardzo dobra, nikt mi nie zarzuci. Ogolnie jezeli ktos dysponuje kas***261; to jego bierze. Napewno olej wszytkie allegro-playery. Tzn jezeli ktos nie przywazuje uwagi do marnej jakosci dzwieku (wiem wiem wiem, przy mp3 nie mozna mowic o super jakosci, ale wiadomo o czym mowie...), charczeniu, i sluchawek ktore trzeba mini-jacka wymieniac po miesiacu...to luz.
![]() |
|
|