Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.04.2016, 11:05   #1
SMBA
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 06.07.2009
SMBA zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Naprawy DIY / Prowizorki

Jaka była najciekawsza prowizoryczna naprawa jaką wykonaliście?

Ja niedawno wyciągnąłem ze strychu uszkodzone Logitechy X230 i postanowiłem je naprawić.

Miały uszkodzony wtyk który idzie do subwoofera (d-sub 9) i uszkodzony kabel minijack. Minijack to był pikuś - rozkręciłem, przylutowałem, zabezpieczyłem klejem dwuskładnikowym.

Po wielu trudach udało mi się naprawić wtyk od kabla db9, okazało się że było kilka wersji tych niepozornych głośników - naliczyłem przynajmniej pięć różnych schematów wyjść znalezionych w sieci.
No ale dobra, na elektrodzie znalazłem właściwy. Całe szczęście wtyczkę kupiłem skręcaną, a nie lutowaną bo jakbym miał to rozlutowywać za każdym razem to bym to rzucił w cholerę.

No i pojawił się kolejny problem - coś trzeszczy i buczy w środku. Rozkręcam subwoofer i widzę że część niedostępna bez totalnej destrukcji subwoofera (sporo rzeczy jest przymocowanych na klej) się poluzowała i jest wprawiana w ruch przez powietrze.

No ale ja się łatwo nie poddaję!
Przypomniałem sobie, że mam niesprawny subwoofer od Logitechów z5500 (dostałem za free samo pudło z głośnikiem, bez elektroniki), o takie monstrum:

I wpadłem na pomysł, że odlutuję głośnik z x230, wyprowadzę kabel i podłączę go do głośnika subwoofera z5500... dla kontrastu - cena całego zestawu z5500 wynosiła niegdyś jakieś 1800z, a x230 około 10x mniej.

Co prawda głośnik jest tam dosłownie 2x większy (13cm i 26cm), ale kto wie - może malusieńki zasilacz wbudowany w x230 da radę... no i udało się.

Brakowało niestety nieco mocy - po zwiększeniu głośności przy jednoczesnym podkręceniu basów (co jest konieczne by wprawić w ruch subwoofer od z5500) malutki zasilacz wbudowany w x230 nie wyrabiał.
Ale ale ale - mój telewizor ma opcję dawania dźwięku jednocześnie przez głośniki jak i wyjście słuchawkowe z możliwością niezależnego ustawiania ich głośności.
A więc ustawiłem w x230 głośność do połowy, a basy na prawie max, do tego głośnik w TV uzupełnia pasmo i jest git.

Audiofile by mnie zabili.
No ale to nie jest do słuchania muzyki, a oglądania filmów/grania w gry.

Ostatnio zmieniany przez SMBA : 30.04.2016 o godz. 11:07
SMBA jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: